Keittiöremontti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Sly, 05.12.2005.

  1. hard

    hard Guest Guest

    Liittynyt:
    08.08.2007
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni alkaa vuodenvaihteen jälkeen keittiöremontti uudessa asunnossani. Asunto on 1970-luvun elementtitalokolmio ja nykyinen keittiö on lähes alkuperäisasussaan. Nykyinen keittiö puretaan kokonaan; vain kodinkoneet jäävät (ovat suhteellisen uusia).

    Olen ajatellut ottaa uuden keittiön IKEA:sta, sen tuotteet tuntuvat olevan laadukkaita ja suht. edullisiakin. Tarkoitus on rakentaa talon "tasoon" sopivasti, ei luksusta kerrostalokolmioon :D Kertokaapa kokemuksianne IKEA:sta, onko luotettava myös keittiöissä?

    Olen tehnyt alustavan suunnitelman (ks. kuva liitteenä). Lyhyemmälle seinälle tulee hella (seinän viereen valitettavasti) ja ylä- ja alakaapit (40cm+30cm). Pitkälle seinälle tulee pitkä tiskiallas, astianpesukone, kaksi ulosvedettävää laatikostoa alariviin ja kaappeja. Jako 40-80-60apk-40-40. Kaappien ovet ovat Abstrakt-sarjaa ja väri on kiiltävä valkoinen. Työtasot (ei kuvassa kun en osaa piirtää niitä sinne) ovat tummaa laminaattia. Kivitaso tuntui vähän turhan ylelliselle tuollaiseen asuntoon, puutasossa taas mietityttää sen hoito. Kommentoikaapas tätä suunnitelmaa! :thumbsup:


    Muutama lisäkysymys:

    Olen ajatellut ripustustankoja molemmille seinille. Onko parempi pitkät, koko seinän ulottuvat tankojonot vai laittaa tangot vain osalle matkaa (kuten olen suunnitelmassa tehnyt)?

    En löytänyt IKEA:lta mikroaaltouunihyllyä yläkaappiriviin. Kuitenkin kaikilla näyttää sellainen oleva. Miten se tehdään?

    Mietin välitilan käsittelyä ja perinteisestihän se on kaakelia. Olen kuullut myös laminaatti- yms. ratkaisuista. Mitä suosittelisitte?

    Paljonko pistorasioita ja valaisimia olisi hyvä laittaa. Tarkoituksena laittaa loisteputket ja ei halogeenejä.

    Tässäpä paljon kysymyksiä! Olen ensikertalainen keittiöremontissa ja muutenkin aika onneton näissä rakennusasioissa. :cool:
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt kinkkimäinen kysymys keittiötasoja asentaneille. Tuli pieni ajatusvirhe keittiötasojen mitoituksessa ja palat ovat muutamia millejä liian pieniä, eli eivät yletä tiiviisti seinästä seinään vaan jää rakoa. :weep: Tasot olis saaneet olla isompia koska ne menevät kaakeloinnin alle ja sitähän en ensikertalaisena tajunnut ottaa huomioon. Olis tarvinnut purkaa ensin koko keittiö ennenkuin tilasin uusia. :mad: Tosin keittiö on niin v-mäisessä nurkkauksessa, että millilleen oikean kokoisia paloja ei saisi asennettua sinne ilman kaiken purkamista.
    No, nuo osat on nyt vaan saatava paikalleen, kyse on ehkä 3-5 mm välyksestä. Tukevuutta en hae silikonin kautta, kyllä tasot pysyy ruuveilla mutta millä tekniikalla parhaiten selviän tuosta ylisuuresta saumauksesta? Vinkkejä kiitos.:)
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    5mm silikonisauma ei kauniilta näytä varsinkaan ajan myötä. IMO kaksi vaihtoehtoa:

    1) Uusi välitilan laatta/lasi/levy vanhan päälle

    2) Alakaapit irti ja kaapeistä pois hyölällä 5mm koko kaapin reunasta

    Ykkönen nopeampi tehdä ja maksaa, kakkonen on ilmainen mutta työtä menee kaappien määrästä riippuen aika tavalla =)
     
  4. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taisi alspella olla kuitenkin vain liian lyhyt taso joka kyllä etureunastaan tulee yli ihan mukavasti.
    Siinä käytössä jos vain nurkista on kyse, silikoninkin pitäisi kyllä pysyä tuolla reunassa. Levyn päähän vain reiluhkosti kamaa ja taso kiinni. Jos on sopivasti sävytetty silikoni, niin ei pitäisi olla edes pahan näköinen. Siis tason värinen pitäisi olla, tummissa tasoissa joku musta silikoni ei pitäisi pahasti näkyä.

    Hard kyseli ikean mikrokaapista. Se on normaali 60cm leveä yläkaappi, johon tulee matalampi ovi. Erillistä mikrokaappia ei valikoimissa siis ole. Koska ikean yläkaapit ovat syvempiä kuin monella muulla valmistajalla, etureunaan ei tarvita erillistä lippaa, vaan se kaapin syvyys riittää tavalliselle mikrolle.
    Pistorasioita kannattaa olla vähän enemmän kuin tulisi äkkiä mieleen. Kaikki päivittäisessä käytössä olevat koneet pitää saada seinään, ja lisäksi vielä pitää jäädä harvemmin käytössä oleville vapaita paikkoja. Näin ei tule hätä sähköjen loppumisen kanssa kun rupeaa kunnolla kokkailemaan. Jos loisteputkia laittaa, niin ihan perinteinen valaisin, jossa on päässä pistorasiat toimii hyvin. Häikäisee kyllä hieman enemmän kuin etureunaan valolistan alle laitettu versio.
     
  5. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Mielestäni kannattaa laittaa noita ripustustankoja reilusti, niin saa ripustettua välineitä aina mihin haluaa, myöhemminkin. Pistorasioita kannattaa laittaa reilusti, omassa asunnossani(21v. vanha) oli vain 2+2 pistorasiaa ruoan valmistusosiolla. Olen sähkärillä teettänyt noihin molempiin paikkoihin 4+4 rasian laajennukset- ei yhtään liikaa. Nuo shukopistokkeet vievät helposti 2 pistorasiapaikkaa, sekin huomioitava rasioissa, siis mielellään 45 asteen kulmaan tulevat pistokkeet. Mikroaaltouunin hyllystä kannattaa keskustella kalustetoimittajan kanssa.

    Erityisesti on kismittänyt ruokapöytätilaan asennetut 2 pistorasiaa, jotka ovat lattian rajassa ja oikea paikka olisi pöytätason yläpuolella, jossa esim. monitoimikonetta käytetään. Ikävää könytä lattianrajassa ruokapöydän alla, kun laittaa koneen pistokkeen pistorasiaan. Kannattaa siis ennakoida pitkälle sähköliitäntöjen tarpeet ja sijainnit, myös hevit.

    Mielestäni kannattaa laittaa työtasojen alle ulosvedettäviä vaimennusmekanismilla varustettuja laatikoita, ei kaappeja. Nuo laatikot ovat miellyttävämpiä käyttää, ei tarvitse kaapeista kaivella selkä koukussa tavaroita. Yläkaappien oviinkin kannattaisi laittaa vaimennussarana.
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2010
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    En nyt ihan ymmärtänyt ainakaan 2)-kohtaa, mut ei se mitään. Mallailen tänään/huomenna ongelman siten, että rakoa jää joka paikkaan saman verran. Eihän tilanne hyvä ole, mutta tällä on nyt vaan mentävä jotta saa paikat kuntoon jouluksi. Varmasti tuon 3 mm sauman kanssa voi elää... Yhteen levyyn tulee nyt vielä seinää päin ylimääräinen reunanauhoitus, antaa edes sen 0,5-1 mm apua tähän ongelmaan. Osassa kohtaa rako on pystyssä eikä vaakassa, siis uusi taso on 1-2 mm matalampaa kuin vanha vaikka kummankin piti olla nimellisesti 28 mm.

    Joo siis osat ovat liian lyhyitä, syyvys on oikea ja tulee sopivasti yli kaapeista, siinä ei ongelmaa.

    Miten se silikonin väri? Tasot on kiiltomustaa ja kaakelointi valkoista. Aiemmat tasot olivat harmaata ja niissä oli käytetty valkoista silikonia. Käytänkö mustan tason kanssa todella mustaa silikonia? Tarjolla kotona olisi valkoinen, kirkas ja musta.

    Mustien tasojen liitoksiin, laittaisko mustan vai kirkkaan silikonin puskusaumaan?

    -----------

    Ylipäätään silikonin laittamiseen ottaisin vinkkiä. Kerran taidan olla sitä laittanut, vuosia sitten eikä silloin ulkonäöllä ollut väliä.:D Vesi-pesuaine-litkua ilmeisesti kannattaa käyttää tasoituksessa? Olen nähnyt, että sumutepullosta joku ruiskaisi samaa litkua saumaan allekin ennenkuin prässistä silikonia laittoi. Ei vissiin tartu sitten niin hätäisesti?
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2010
  7. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    No eihän siihen mitään lippaa kannata laittaa muutenkaan. Ottaa niitä yläkaappeja ulos sen sentin-pari niin mahtuu mikrot. Helpompi asentaakin yläkaapit kun ruuvaa ensin seinään laudat ja sitten yläkaapit näihin. Ja saa halutessaan valaistuksen yläkaappien taakse. Näin ainakin itse tein kun jäi integroitu mikro sentin verran vajaaksi mahtumisen suhteen.
     
  8. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ne on yllättävän hyviä ne levityspalat mitä rautakaupoissa myydään TV Shop -meiningillä silikonin levitykseen. Teippaus molemmin puolin, riittävän VÄHÄN silikonia ja ylimääräiset tollaisella sopivalla palalla pois niin tulee kyllä todella siistiä saumaa.
     
  9. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Levityspalaan linkkejä kiitos. Enpä ole moisesta kuullut.

    Hyvä teippaus ilmeisesti on kova juttu lopullisen siisteyden kannalta? Otetaanko teippi pois heti, vähän päästä vai kuivuttua?
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2010
  10. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    En oo missään netissä nähny mutta ainakin Espoossa löytyy kaikista rautakaupoista (K-Raudat ja muistaakseni Bauhaus). Se on sellainen setti missä on muutama keltainen silikonikuminen neliön muotoinen pala jossa on kulmissa eri profiileita eri kokoisia ja muotoisia silikonisaumoja varten.
     
  11. masterpee

    masterpee Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    1

    Kulkevat nimellä saumamestari ja ainakin itse kun niitä käytin koko kylpyhuoneen ja saunan saumauksessa niin tunsin itseni saumamestariksi. Helposti hyvää jälkeä mutta silikonia menee hukkaan rutkasti.
     
  12. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kyse tällaisesta?

    http://www.olehyva-lehti.fi/32009/oh-kokeili-olipas-fiksut-tuotteet

    Silikonin levityksessä suurin ongelmahan on se jos sitä menee hukkaan. Maksaa niin pirusti.:D
     
  13. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
  14. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK. Mitä nyt vähän luin vinkkejä saumauksesta niin suositeltiin myös sormipeliä aloittelijalle sillä sormella on hyvä tuntuma toisinkuin muovilätkän kanssa. Ehkä mun tapauksessa menee sormen kanssa koska saumattava rako ei ole presiis saman kokoinen kaikkialla.
     
  15. Nomber

    Nomber Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2006
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on nyt ollut 1,5 vuotta ikean keittiö ja kaikki kodinkoneetkin ovat ikeasta lukuunottamatta jääkaappia. Olen ollut tyytyväinen ja Ikean jutut olivat halvempia kun muilla keittiöfirmoilla. Työtasot ostin kyllä bauhaussista joten ikean tasoista en tiedä.

    Mikro menee suoraan normaaliin yläkaappiin niinkun on jo sanottukin. Välitila nyt on vähän maku asia. Itse laitoin isoja laattoja koska pidin niistä(tai no vaimoke valitsi) Ehkä kuitenkin ottaisin huomioon sen, että mitä ikinä laitatkin niin laita semmosta materiaalia minkä saa helposti putsattua. Esim. liesitason kohdalla varmasti roiskuu rasvaa ym. tavaraa sinne välitilaan ja jos se on jotain kovin röpelöistä materiaalia niin voi olla hankalaa pitää se puhtaana.

    Valaisimia niin, että näkee hyvin tehdä kaikkea. Itselläni on kaikkien kaappien alapinnoissa loisteputket(ei toki liesituulettimen kohdalla jossa on omat valonsa, eikä allaskaapin kohdalla) ja sitten toki keittiön katossa lamppu.

    Älä laita yhtään kaappia alas. Kaikki vaan suoraan vetolaatikoiksi. Kaapit ovat hankalia, mutta vetolaatikoissa pääsee kätevästi käsiksi koko sisältöön kerralla siirtelemättä ensin kaikkea pois edestä.
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2010
  16. masterpee

    masterpee Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    106
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jep, juurikin tämä. Erinomainen kapistus. Ei se silikoni kallista ole mutta nykysenä saumamestarina ärsytti kun sitä meni enemmän roskiin kuin saumoihin ja sitä oli myös hiuksissa ja joskus saatoin jopa maistaa sen silikonin :hitme::)
     
  17. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    1) Maalarintepit sauman molemmille puolille

    2) Silikoni saumaan

    3) Lasiin vettä ja ihan pikkusen fairyä, kastaa sormen seoksessa

    4) Sormella koko sauman läpi yhdellä vedolla

    5) Puhdistaa sormen

    6) Vetäisee pois teipit

    7) Jos silikonia jäi liikaa ja teippien reunojen kohdalla silikoni repeilee, sormea ei painanut tarpeeksi saumakohdassa. Tällöin vaan uusi kierros fairysormella. Leviää tasaisesti, mutta ei sottaa, koska silikonia on niin vähän.


    Saumamestarit löytyy kotoa, mutta imo niillä ei saa yhtä hyvää jälkeä kuin yllä olevalla tavalla. Helposti toinen reuna fuskaa ja sivuun jää ohuen ohut kalvo silikonia tai sitten sitä kertyy liikaa jolloin se leviää tuon saumapalan yli. Sama juttu jos vetää pelkästään sormella ilman teippejä.
     
  18. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Suosittelen. Hyväksi havaittu tapa. :thumbsup:
     
  19. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu säätäjän lista vaikuttaa juuri siltä mitä ajattelin. Ihmisen kädet on yllättävän "tuntoherkät" ja hyvät työkalut (vs. muovilätkät yms).

    -------

    Mites muuten, pitäisikö keittiötasolaminaattien KAIKKI sahatut pinnat käsitellä maalilla/silikonilla umpeen? Siis kaukana vedestä olevat seinän vastaiset taustatkin? Ei saakeli, en kyllä enää niitä pois ota. Eikö hyvät silikonit saumoissa riitä? Vai imeekö laminaattitasot ilmastakin niin helposti kosteutta, että pitäisi ympäri käsitellä?
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2010
  20. Juhivol

    Juhivol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo kyseiset muovilätkähän ovat materiaaliltaan silikoonia. "Hyvin saumanmukaan muotuituvia."

    Saumamestarille pisteet täältä.