Bassopäähän tukevuutta

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Pete2, 02.12.2010.

  1. Pete2

    Pete2 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2010
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei kaikille uutena rekisteröityneenä :)

    Ajattelin että löytysiköhän täältä viisailta apuja. Minulla on n. 20v vanha viritinvahvistin Sony STR-DE215. Siinä on kiinni pari vuotta vanhat Q-Acoustics 1050 lattialla seisovat kajarit. Vehkeitä käytän pääasiassa musiikin kuunteluun olohuoneessa. Olohuone on n. 30-40 m2 korotetulla katolla. Ongelmana on että vaikka kuuntelin ja vertailin liikkeen kuunteluhuoneessa kaiuttimia jotka siellä vaikuttivat hyviltä niin kotona niistä tuntuu puuttuvan bassopään tukevuutta. Voisin jopa väittää että osa matalista taajuuksista puuttuu. Äänensäädöillä ei saa mitään aikaiseksi.

    Nyt olen ajatellut vaihtaa tuon vanhan vahvistimen Yamahan monikanavahvistimeen (esim RX-V367) sekä Yamahan subbariin YST-SW012. Molemmat siksi että saisi noiden pääkaiuttimien ja subbarin taajuusalueet paremmin säädettyä kohdalleen (subbarissakaan ei ole kuin volyymisäätö). Tosin ohjekirjassa sanottiin vain että valitsemalla joko pääkaiuttimen tai subbarin niin pystyy vain säätämään bassoa tai diskanttia. Ei esim mitään taajuusalueita mistä täällä paljon puhutaan.

    Mitä olette mieltä onko tämä tie oikea? Saanko subbarin ja uuden monikanavavahvistimen avulla parannettua äänenlaatua kun puhutaan vain musiikin kuuntelusta?

    Ai niin vielä; huoneessa ei kaiu eikä basso resonoi tai kumise. Sori tää olisi vissiin pitänyt pistää tuonne hifi/highend -puolelle.
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2010
  2. Hellcat79

    Hellcat79 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2007
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuskin tuon kokoiseen tilaan saat paljoakaan matalia tuolla Yamahan "subbarilla". Kannattaa lukea vaikka uusin Hifimaailma lehti, jossa testissä isompaan tilaan sopivia laitteita. Testissä myös hyvin musiikille sopivia malleja.

    Ennen subbarin hankintaa kannattaisi ainakin yrittää saada laite kotikuunteluun noiden omien kaiuittimien kanssa. Integroitumista on vaikea taata pelkkien paperiarvojen perusteella.

    Tässä kohtaa on pakko myös suositella anti-modea tms. tuotetta jos oikea subbari saa aikaan sävytöntä jumputusta.

    Musiikinkuuntelu ja sävysäädöt eivät jotenkin kuulosta oikealta tavalta saada aikaan oikeanlaista ääntä. Itse lähtisin aina siitä, että kaikki sävysäädöt on neutraalina tai sitten ohitettuna.
     
  3. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä äänilähde sinulla? Jos lähtöpäässä on vikaa tai mahdollisesti heikkolaatuista MP3/spotifya tietokoneen dacilla, niin siihen ei mikään subbari auta. Lisää prölöä vaan saat. Kipaise sinne samaiseen liikkeeseen josta ostit 1050't ja sano, että ääni nyt kuntoon, uusi vahvari kiitos.:)
     
  4. Pete2

    Pete2 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2010
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    CD -levyiltä tulee kuunneltua. Kaiuttimet ostin Kruunuradiosta Helsingistä, kun kävin pääkaupungissa kaiuttimien kuuntelureissulla. Sinne tulee vähän matkaa, mutta voisihan sinnekin soitella.
     
  5. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Onko setissä muitakin kaiuttimia? Kuinka iso osuus on elokuvilla? Jos musikki vie suurimman osan niin melkein Stereo vahvistimella saisit enemmän irti jo suht pienellä raha määrällä ilman subbariakin.
     
  6. joose

    joose Guest Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    0
    [OT] Saatan sitten lukea palstaa seuraavan kerran kesällä, et jos kysytte jotain niin.. :D [/OT]

    Siis vahvistimen päivitys on varmasti paikallaan. Päädyt sitten joko stereovahvariin tai kotiteatterivahvariin, niin molemmista löytyy jonkinlainen linjaulostulo subbarille.

    Jos haluat laitteistosi "potkivan", niin suosittelen että sijoitat rahaa siihen subbariin (SVS, velodyne). Halvemmallakin pääsee ja vaimoystävällisiä subbareita on BK:lla ja Audio Pro:lla.

    Ja subbarista pitää löytyä säätöjä. Mielestäni tuollaiset volumeratkaisut voi heittää romukoppaan. Subbarin säätämiseen on kaksi yleistä vaihtoehtoa:

    1) Kotiteatterivahvistimesta tulee ulos ns. LFE-kanava, jonka informaatio on valmiiksi "leikattu" eli subbarille tulee laitteesta riippuen vaikka kaikki 70 HZ:iä matalemmat äänet. Subbarista säädetään tälloin vain volumea (ja vastetta).

    2) Vahvarista tulee koko taajuuskaista tavaraa (stereovahvistimet), jolloin pitää varmistua että subbarista löytyy leikkuri. Eli subbarin kyljestä säädetään itse se taajuus, jonka alapuoliset äänet toistetaan.

    Juurikin tuon subbarin rajataajuuden säätö määrittää oikeastaan sen miten hyvin saat pääkaiuttimet ja subbarin kulkemaan käsikädessä eli jos toistot menevät pahasti päällekkäin, niin silloin se taajuusalue voimistuu ja kuuluu häiritsevänä.

    Ja tosiaan speksien mukaan nuo 1050:t toistavat melko alas, niin kyllä noi kaveriksi ihan "kunnon" subbarin vaatis jos lisäarvoa (munaa alapäähän) halajat.
     
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuulostaa siltä, että tarvitset nyt ihan oikean subbarin (tai suuret ja järeät lattiakaiuttimet, mikäli ultramatalia bassoja ei kaivata). Ainakaan itse en tässä tapauksessa edes harkitsisi Yamahaa, edes sen huippumalliakaan. Mutta vaikkapa BK Monolith+ (tältä valmistajalta en muita harkitsisi, siis tässä tapauksessa) ja vielä mieluummin SVS:n refleksikoteloiset subbarit (PC*, PB*, ei siis SB*) ottaisin harkintaan, mutta en tuosta alaspäin tinkisi, mikäli nyt haetaan leffojen alempiakin LFE-ääniä kuuluviin jne.

    Jos budjetti ei olisi rasitteena, niin alle parin tonnin saisi huippuhyvän SVS PB13-Ultra DSP:n. EDIT: tsekkasin tuon mainitsemasi Yamahan vasta viestini lopuksi, voi hyvänen aika... :p Eli tod.näk. tuo Ultra on siis sinunkin mielestäsi totaalisen utopistisen kallis, tai sitten moiselle rahalle vain löytyy muutakin käyttöä (ruoka, vaatteet, lämpö...).
    Ehdottomasti pienin malli, mitä tuolta valmistajalta kehtaan noinkin suureen tilaan ehdottaa, on ~600 € maksava SVS PB10-NSD (hinta/laatu-suhteeltaan kehuttu, pyyhkii esim. Yamahan selvästi kalliimmalla huippumallilla lattiaa, kun alabassoista puhutaan).
    Satku tuohon vielä lisää, niin saisit hieman järeämmän testimenestyjä SVS PC12-NSD:n (C = Cylinder) tai sitä likimain vastaavan SVS PB12-NSD:n (B = Box). Tuon kaksikon ja huippumalli Ultran väliinkin mahtuu muutama malli.


    Keskityin noihin merkkeihin, koska olen nähnyt niille pelkästään suotuisia testejä (muuallakin kuin What Hifi:ssä...) ja edes jotain tiedän noista. SVS:ää pidän hinta/laatu-suhteeltaan järkevämpänä vaihtoehtona, kuin vaikkapa asiallisena subbarivalmistajana pidettyä Velodyneä. Isoimmat Genelecit taas ovat julmetun kalliita ja aiheuttavat monissa miehissäkin hellasäröä, pienet genet taas ovat SVS:n hintaisia, mutta suorituskyvyltään kaukana jäljessä olevia minisubbareita.
    Varmaan muitakin kelvollisia löytyy, mutta en osaa niistä mitään tarkempaa mallia varmaksi nimetä. Yamaha, Sony yms. kannattaa kuitenkin suosiolla unohtaa, ainakin jos alabassotkin toistavaa subbaria haetaan, etenkin suureen tilaan.

    Joku pikkuruinen kerrostaloyksiö tai opiskelijasolu on akustisessakin mielessä totaalisen eri juttu, kuin pinta-alaltaan ja tilavuudeltaan suurempi huone(isto). Siksi yksiössä tai kaupan pienessä demohuoneessa tasapainoisesti rokkaava subbari/kaiutin on suuremmassa tilassa helposti liian pieni, puhditon ja bassoiltaan vaimea (= ko. tila ei korosta bassoja, ei ainakaan yhtä paljon). Juuri siksi mainitsin nuo minimit (ne ovat tietenkin vain karkeita arvioitani, taustoja sen tarkemmin tietämättä). Voihan olla, etteivät edes nuo minimiksi mainitsemani tuossa akustiikassa täysin tyydytä, kun halutaan oikein kunnon leffajytinöitä. Taustamusiikin tukevoittajaksi toki riittäisi vähempikin, eli kaikki on suhteellista.



    PS.
    Mikäli em. teksti ihmetyttää, tässä selitys: minun asteikollani 'Yamaha YST-SW012' ei ole oikea subbari (8" jukujuku-elementti piskuisessa kotelossa, 8.5 kg massa, ei toista lainkaan alabassoja). Ainoat positiiviset asiat ovat hieman päälle satasen hinta ja sisustusystävällisen pieni koko (pienempi kuin BK XLS200, jopa BK Geminiäkin pienempi).
    Jos em. ehdotukseni kuitenkin hirvittävät, niin hanki nyt edes joku AudioPron 200-300 € subbari tai joku DIY-subbari vaikkapa hifitalosta, muuten kukaan täällä ei suostu enää keskustelemaan kanssasi. ;)
     
  8. joose

    joose Guest Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aamen. Toivottavasti homma hahmottuu paremmin, mutta pääsääntö on, että tarvitset tilantäyttäjää ja iso huone vaatii kaiuttimilta ja subbarilta enemmän.

    Jos päädyt SVS:ään, niin kannattaa tsekata myös L-soundilta heidän toimittamansa Epik (itselleni ainakin vieras). Vaikuttavat lupaavilta. Näyttää tosiaan, että alkuperäinen subbaribudjettisi viisin-kymmenkertaistuu. :D
     
  9. Pete2

    Pete2 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2010
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti avusta. Soittelin vielä äsken tuonne Kruunuradioonkin ja sain vahvistusta siihen että vahvarin vaihto on paikallaan. Suosittelivat siellä Harman Kardonin 3490 -mallia ja toiminnan miehenä pistin tilaukseen. Katsotaan nyt sitten miten paljon auttaa (on siinä ainakin tehoa reippaasti enemmän). Jos tuo korjaisi sitä bassopuolta kun vielä siirtää kajarit vähän lähemmäs seinää.

    Onhan siinä vielä tuo subbarioptio jäljellä. Tosin hintalappu nousee (kun ei varmaan sitä halvinta kannattane ostaa ja ainakin kunnon säädöt tulisi olla), joten jos vaikka pärjäisi ilman. Leffapuoli tietysti vähän kärsii.
     
  10. Make99

    Make99 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2005
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    osta multa käyttämätön RX-V367.
    kato myyntiosasto!
     
  11. Pete2

    Pete2 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2010
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy nyt ensin testailla tuo Harman Kardon. Pyhien takia tuli vasta äsken matkahuoltoon, joten en ole päässyt vielä koeajamaan. Odotukset ainakin on suuret.