Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

  1. jkoivula

    jkoivula Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2006
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tekijämiehet on erikseen. :D

    Onhan tuo mahdollista, mutta hiukan hirvittäisi ripustaa 5.6 kg kaiutin takapainoisesti TV:n päälle. Ei se jalusta niin tukeva ole, muovia muovin varassa. Tuntuu että jostain pitäisi saada tukea, seinästä tai tasosta. Vielä kun yhtälöön lisätään kissa, joka on osoittanut epätervettä kiinnostusta Genelec-kaiuttimia kohtaan. :eek:
     
  2. luru

    luru Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    190
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitähän nämä "kaikki mahdolliset tavat" mahtavat olla? Kuinka tilanne eroaa siitä, että bassoelementti on sijoitettu

    - samaan koteloon diskantti- ja/tai keskiäänielementtien kanssa
    - toisiinsa liitettyihin koteloihin, jotka ovat saman kaiutinkokonaisuuden osia
    - koteloon, joka on sijoitettu erilleen diskantti- ja/tai keskiäänikaiuttimesta?
     
  3. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2008
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole laittamassa makaamaan :hitme: Kuuntelukorkeus säilyisi samana kuin ennen ja kaiuttimen ympärillä oleva ilma vähenee vain vähän alta ja takapuolelta. Heijauksia ei tulisi edestä juuri lisää, kaiuttimen ollen samassa linjassa subin kanssa. Tarkoituksena olisi että äänentasapainon ja äänikuvan kaikki potentiaali saataisiin käyttöön ja jotta eri elementtien äänet yhtenäistyisivät ja ääni avautuisi kunnolla. Joten Gurujen mielipiteitä kuunnellaan. Tällä hetkellä testimielessä toinen etunen subin päällä vähän korotettuna ja vaimennettuna.
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2010
  4. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    No ensinnä tulee mieleen "pöydälle" sijoitetun kaiuttimen heijastukset pöytäpinnasta, eli subbarin pinnasta. Pöytäpinta-asennus on takuulla huonompi kuin jalusta-asennus.
    Toisena subbarin tärinä aiheuttaa vastaavaa tärinää myös kaiuttimen bassoelementin lisäksi kaiuttimen koteloon. Tätä bassojen tahtiin tapahtuvaa liikehdintää elementti toki tekee vaikka olisi vain samassa huoneessa, mutta noin sijoitettuna tuo takuulla korostuu entisestään.
    Muutenkin kaiuttimien sijoittelulla on erittäin suuri merkitys äänenlaatuun, eikä subbarin päälle tule sijoittaa mitään. Jo pelkästään "irrallinen" kaiutin subbarin päällä aiheuttaa resonointia, mikäli sitä ei esim. pulttaa tai liimaa kiinni. Sama kuin päällä olisi kukkaruukku.

    Eipä kaikkia kiinnosta, tuo on oma mielipiteeni. En sijoittelisi kaiuttimia äänenlaadun kustannuksella, mieluummin hommaisin oikean subbarin ja ottaisin niitä "vain" yhden.
     
  5. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2008
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nykyinen kokoonpano ja sijoittelu on aika tarkkaan mietitty ja säädelty. Toki myös erottelu jalustoilla tarkempaa. Yksi vaihtoehto on siirtää toinen subi muualle, mutta niinkuin sanoin en mielellään sitä siirtäisi. Tässä nyt kiinnostaa lähinnä ammattimiehen mielipide asiaan. Heijastuksia ei tule lisää kiinteistä pinnoista, niin kuin mainittu. Subbarin resonointi on tietenkin tiedossa ja sen yleiset vaikutukset. kaiuttimien sijoittelu olisi täysin samalla paikalla kuin ennenkin, ainoastaan vain paikka vaihtuu subin päälle. Sanot Huppe että mieluummin ottaisit oikean subbarin ja vain 1 kpl:hitme: Ensinnäkin f113 kohdalla uskaltaisin puhua jo oikeasta subbarista. Kahdella subbarilla nyt saavutetaan muutenkin selvästi etuja 1 subiin verrattuna, niin leffa kuin musiikki käytössä, mutta tästä varmaan sulle turha alkaa lisää selittää, kun olithan omaa subbaria vasta sohvan taakse ja takakajareita katon rajaan laittamassa..
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2010
  6. zombie

    zombie Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.08.2000
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on ensimmäiset genelecit hommattu tähän talouteen enkä pois anna. Mites on pidättekö omia genejä päällä yötä päivää? Mitä nuo 8040 mahtaa kuluttaa virtaa stand-by tilassa?
     
  7. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    8040 kuluttaa levossa n. 7 W
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Speksien perusteella ihan vakuuttavaa:
    - 13,5'' elementti,
    - 2500 W piikkiteho,
    - 18hz ulottuva toisto (-3db),
    - painoa 59 kg.
    :thumbsup:

    Ja näitä on kaksi. Mikäköhän sitten on "oikea subbari"?
    -> :sleep:
     
  9. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en usko, että tiedossa on mitään kovinkaan kuultavaa ongelmaa. Genejen elementit luultavasti tulevat melkolailla samalle linjalle, kuin tuon subbarin etureuna. Taaksepäin ja muualle kuin suoraan kuuntelijaan kohti Geneistä lähtevä ääni saattaakin värittyä subbasen pinnasta, mutta värittyy se paljon muustakin ennen kuin korvaan kerkiää. Lisäksi tuossakin Genessä on paljon säätöjä tuollaisen eliminoimiseksi, jos ongelmia sattuisi ilmaantumaan. Siksi en uskoisi, että ongelmia olisi tulossa. Kaiuttimen pohjan ja subbarin väliinhän jäi matkaa noin 20 cm?

    Sitten tuohon resonointiin. Tuollainen 60 kg Fathom tuskin jaksaa hirveästi täristä ja hypellä soiton aikana. Tai jos resonoi, niin taitaa äänenpaineet olla jo sillä tasolla että äänenlaadulliset ongelmat on toissijainen juttu. Tarkoitan sitä, että mökää on niin paljon, että kipu korvissa on enemmän mielessä kuin Genen tärinät ja niistä johtuvat toiston virheet.

    Genellähän on noita asennuslevyjä kaiuttimen omiin kumitassuihin. Tuossa levyssä on sitten kierre pohjassa. Varmaankin löytyy sopiva teline jostain netin syövereistä tai tuollaiset voisi jossain ammattikoulussa teettää. Samalla voisi itse suunnitella niistä niin jämäkät, että ei tarvitsisi heilunnasta huolehtia. Telineen pohjaan vielä jotain jämäkkää kumia yms. kitkapinnaksi. Nyt olisi kaiutin eristetty jo kahdella kumijousella subbarin pinnasta. Luulisi riittävän.

    Tietysti seinäteline saattaisi olla hyväkin idea?!
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2010
  10. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2008
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elementit tulisi samalle tasolle subbarin etureunan kanssa. kaiuttimen ja subbarin väliin jäisi vajaa 20cm. Kyllähän se tuo Fathomikin vähän tärisee, ei siitä pääse mihinkään, mutta mökää sitten jo jonkun verran ilmassa. Tällä hetkellä käytössä nuo genen omat asennuslevyt jalustoilla, mitä voisi hyödyntää tässä. Voisin tietysti rakentaa jalustan tulemaan subbarin alta ja takaa subin päälle ja näin elimoisi kosketuksen subbariin. Seinään ei oikein onnistu kiinnittää jo senkin takia kun valkokangas vie oikeastaan koko etuseinän n. 3,5 metrin tilan. Samallahan tässä subbarien sijoitus muuttuisi sen verran entiseen, että kun ennen ne oli etusivu kajareiden sisäpuolella ja nyt tulisi etusivujen kanssa samaan linjaan päällekkäin. Vastakkaisille seinille subbarien sijoitus onnistuisi vain toiseen laitaan seinää, ei keskelle seiniä.
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2010
  11. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Okei, myönnän, en edes kiinnittänyt huomiota itse subbariin, arvelin vain että joku pienempi purkki kun niitä tarvitaan kaksi. Ehkä olen saanut myös väärän käsityksen sijoittelusta. Tuntuu kuitenkin järjenvastaiselta sijoittaa kaiutin subin päälle, kuin kukkaruukun tapaan.

    Kuitenkin, sinulla näyttäisi siis jo olevan oikea subbari... mietityttää että mihin ihmeeseen tarvitset toista kun pääkajaritkaan eivät ole sieltä heikoimmasta päästä.

    Tuo jalusta subin alle ja siitä kulmalla subin päälle kuulostaakin jo hyvältä idealta.
     
    Viimeksi muokattu: 04.12.2010
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    ...Vaan jos mielii todella tasaista taajuusvastetta, paraneeko tilanne aina vain äänilähteiden määrää lisäämällä? Kyllä vain. Teoreettisesti tasaisin vaste saadaan, jos huoneeseen herätetään ääni yhtä aikaa joka kohdasta. Subbareita siis huone täyteen, niin eivät seisovat aallot pääse kiusaksi. Simulaatioissa ja käytännön kokeissa, joita on tehnyt muun muassa Todd Welti Harman Internationalilla, on kuitenkin todettu kahdella subbarilla päästävän hämmästyttävän lähelle optimaalista tulosta. -- Useamman kuin yhden subwooferin käyttäminen vaikuttaisi siis lopulta kannattavalta ratkaisulta myös basson laatua, ei vain määrää, ajatellen. Hyvällä asettelulla päästään eroon alimpien seisovien aaltojen ongelmista, joiden ratkaiseminen taajuuskorjausta tai muita säätöjä käyttäen saattaa olla hyvinkin mutkikas prosessi, puhumattakaan vastaavaan tulokseen pääsemiseksi vaadittavista akustointiratkaisuista.
    Lähde.

    When you’re getting ready to pick out a new subwoofer for your home theater system, I’d highly encourage you to instead choose two subs. The benefits of multi-subwoofer systems are well documented and proven. The only circumstance where I would choose a single sub over dual subs is if your budget and placement are constrained and you listen at a single position only. If budget is a factor, then I’d recommend spending a little less on that first sub now with the intent of adding an identical second sub at a later date. If size is a factor when choosing between adding one or two subwoofers to your system, consider doing what I did and go with two smaller but potent subwoofers. If it’s a hard sell for your wife on getting two subs, just tell her you’re doing it for the benefit of her mother.
    Lähde.

    Ja näitä tulee googlen mukana parikin läjää. Taas kerran, se subwooferin SPL ja alin toistuva taajuus kun ei ole kaikki, vaikka tärkeitä ovatkin.
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Eikös tässä nyt olla kuitenkin sijoittamassa kahta subia etuseinälle pääkaiuttimien kohdille? Tuo huonemoodien tasoittaminen subien määrää lisäämällä vaatisi kuitenkin tietääkseni sijoituksen vastakkaisille seinille, ideaalitilanteessa jokaisen seinän keskelle (sekä pysty- että korkeussuunnassa).
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kyllä, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että kahdella subwooferilla on saavutettavissa mainitsemani edut - ainakin periaattessa. Tarkoitin lähinnä vastata kysymykseen, mitä kahdella huomattavan tehokkaallakin subbarilla on saavutettavissa yhteen verrattuna.

    Se on sitten eri asia, jos ei sijoittelusta johtuen päästä hyödyntämään kahden subbarin etuja. Linkittämässäni Hifimaailman artikkelissa käsitellään asiaa enemmänkin. Samasta lähteestä:
    Jos on mahdollista käyttää kahta subwooferia, niiden optimaaliset paikat ovat huoneen vastakkaisten seinien keskikohdilla. Näin kaiuttimet kompensoivat toistensa herättämät huoneresonanssit mahdollisimman hyvin ja tuottavat varsin tasaisen taajuusvasteen toistoalueellaan..
     
  15. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt on hankittu 3x8030. Ja erittäin tyytyväinen olen, mitä olen näitä kotona kuunnellut stereo käytössä. (Ei, en usko, että näitä tarvitsee vaihtaa enää isompiin =)

    Takakaiuttimien hankintaa nyt joudun lykkäämään, koska tuon vahvarin vaihto pitää hoitaa ensin.

    Kiitoksia vinkeistä lukijoille!
     
  16. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo Hifimaailman artikkeli antaa valitettavasti Weltin tutkimuksessa hiukan väärän kuvan.

    Artikkelin mukaan usealla oikein sijoitetulla lisäbassolla vaste tasoittuu itsekseen ilman muita toimenpiteitä. Weltin vertailu tehtiin kuitenkin taajuuskorjattuna. Usealla lisäbassollakaan ei siis päästä eroon taajuskorjauksen (tai akustoinnin) tarpeellisuudesta.

    Usealla lisäbassolla tasaisempi vaste saavutetaan nimen omaa laajalla kuuntelualueella. Vastaavaan tulokseen päästään myös akustoinnilla. Yhdessä kuuntelupisteessä on yhden lisäbasson vaste tasoitettavissa aivan yhtä hyväksi kuin useammankin, mutta paljon pienemmällä vaivalla ja kustannuksella.

    Weltin tutkimuksessa haettiin vasteen tasaisuutta kuuntelualueelle, eikä äänen määrää. Kahdella vastakkaisten seinien keskelle sijoitetulla lisäbassolla saatiin +4.7 dB enemmän ääntä kuin yhdellä keskelle seinää sijoitetulla. Kolmella tulos oli +4.0 dB ja neljällä +4.8 dB. Enempää kuin kaksi lisäbassoa ei tämänkään perusteella ole mitään järkeä hankkia.
     
  17. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Monen subbarin pääetu on vittumaisten cancellation-monttujen välttäminen. Bassoyksiköt sijoitellaan niin että cancelia ei kp:lle pauku. Loppu korjataan normaaliin tapaan EQ:lla (tai roudaamalla niitä akkuja huoneeseen).
     
  18. makuasia

    makuasia Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2004
    Viestejä:
    267
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla alkoi subbari oikuttelemaan joten tuli katsottua leffoja pelkästään genelec 8040 varassa. Suojauspiiri näytti olevan aika ahkerassa käytössä erikoistehosteleffoissa, kaiuttimet välkytti punaista valoa jatkuvasti. Yllättävän hyvin toimi kuitenkin ilman subbariakin.
    Itse säädin 8040:set ohjeiden vastaisesti suhteessa kuuntelutilaani. Ainoa säätö oli diskantti +2db. Näillä eväillä äänen ilmavuus säilyi. Ohjekirjassa olevalla säätöesimerkillä ääni jäi hieman liian kuivakkaaksi minun makuuni.
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    ...sanoi käyttäjä makuasia.
    :thumbsup:
     
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Weltin ideana useassa lisäbassossa on juuri monttujen hyödyntäminen. Lisäbasso sijoitetaan paikkaan, jossa se herättää mahdollisimman vähän huonemoodeja eli montun pohjalle. Vastakkaisilla seinillä sijaitsevat lisäbassot toimivat toisiaan vastaan. Kaksiulotteisessa mallinnuksessa jäljelle jää vain suora ja satunnaisesti heijastunut ääni. Pystysuuntaiset huonemoodit jäävät jäljelle hyvin elinvoimaisina. Todellisuudessa myös tilan ja rakenteiden epäsymmetrisyys heikentää idean toimivuutta.