CI+ -salaus ja korttilinkitys - mitä se tarkoittaa?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Cirrus, 30.09.2009.

  1. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Ajatukset hieman harhaili. Tarkennetaan sen verran, että mainitsemani ongelmat koskevat Cable Ready HD digibokseja. Niissä paritus pitää tehdä, vaikka tyytyisi katselemaan vain SD-maksukanavia.

    Vanhat laitteet ei vaadi paritusta, koska sitä ei edes ole mahdollista toteuttaa, niin kuin juhaa jo mainitsikin.
     
  2. Kaptah76

    Kaptah76 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    422
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parissa edellisessä postissa on puhuttu vähän eri asioista. Eli:

    - SD kanavat eivät vaadi paritusta. Ne toimivat siis CIv1 CAMeilla ja perus- Conax bokseilla.

    - Parittavat vastaanottimet CI+ CAMit ja pairing boksit on aina paritettava. Muuten ne eivät näytä mitään maksutv-kanavia, ei edes SD kanavia.

    Eli jos tilaa vain SD-kanavia niin voi ostaa CIv1 CAMin. Jos taas haluaa olla future proof ja ostaa jo nyt CI+ CAMin, niin se pitää linkittää, vaikka ei aluksi mitään HD kanavia tilaisikaan.

    Noin sen minun ymmärrykseni mukaan pitäisi mennä.
     
  3. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Selkis. Ja minun tapauksessani ei siis ole järkeä ostaa nyt CI+ CAMia, koska en saa sitä toimimaan edes SD-maksukanavilla PC:ssä. Idea oli käyttää sitä nyt PC:ssä SD-kanavilla ja sitten tulevaisuudessa uudessa CI+ yhteensopivassa taulutelkkarissa sekä SD- että HD-kanavilla.
     
  4. Kaptah76

    Kaptah76 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    422
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä siinä voi olla jo nyt järkeä. Nyt mennään meikäläisen osaamisessa vähän heikoille jäille, mutta ymmärtääkseni CI+ CAMit on alaspäin yhteensopivia. Eli sen niiden pitäisi toimia myös CIv1 lukijoissa, PC:ssä siinä missä telkkarissa (kortin linkitys moduliin tässäkin tarvitaan, jotta näkyy ylipäätään mitään maksu-tv kanavia).

    Lähetyksessä signaloidaan HD kanavilla, että ne vaativat salausta myös CA-modulin jälkeen (= salaus CI+ CAMin ja CI+ vastaanottimen välillä). Eli CI+ CAM ei pura salausta näiltä kanavilta, jos se on CIv1 laitteessa.

    En nyt ole tuosta sata varma, mutta noin sen pitäisi käsittääkseni mennä. Tuota voisi yrittää kysyä esim. LA Digitalilta. Myös kaapelioperaattoreiden signoinnilla on vaikutusta asiaan...
     
  5. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin tosiaankin pääpiirteittäin asia on. Asiasta mainitaan kaapelitelevisio.fi-sivuston "kysymyksiä ja vastauksia"-osiossa:

    "CI+ kortinlukija avaa teräväpiirtoiset maksutelevisiolähetykset ainoastaan CI+ kortinlukijapaikalla varustetuissa televisioissa. CI+ kortinlukijoita voidaan kuitenkin käyttää myös vanhemmissa televisioissa tavallisen tarkkuuden maksu-tv-lähetysten katsomiseen kaapelitelevisioverkossa."

    Aiemmin tuolla sivuilla oli aiheesta ihan pätevä Powerpoint-esityskin, mutta tuohon en enää nopeasti katsomalla linkkiä löytänyt. Pointti asiassa tosiaan kuitenkin on se, että varsinainen linkitys tapahtuu edelleen CI+-moduulinkin tapauksessa kortin ja moduulin välillä ja CI+-salaus laitteen ja moduulin välillä on tuosta erillinen asia. CI+-speksi kertoo aiheesta tarkemmin, mutta pääpointti tuossakin on se, että CI+-suojausta vaativat kanavat voidaan erikseen signaloinnilla määrittää operaattorin päästä.
     
  6. jobin

    jobin Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2010
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voin varmistaa tuota CI+ toimivuutta oman kokemuksen perusteella.

    Digiboxina topfield 5100PVRc + katselukortti = bigbrother toimii

    Uusi TV Samsung 46c755 + CI+ lukija + sama kortti = BB ei toimi

    Soitto DNA:lle, linkityspyyntö + 15min = BB toimii jälleen.

    Lisäksi tietysti toimivat HD -kanavat.
     
  7. Sinbe

    Sinbe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.06.2004
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko mitenkään mahdollista saada tietokoneella näkyviin korttilinkityksen vaativia HD-kanavia? Voinko esim linkittää kortinlukijan CI+ tukevan televisioni kanssa, lyödä sen kiinni tietokoneeseen ja katsella HD-kanavia sillä? Vai onko ainoa mahdollisuus saada HD-kanavat näkyviin tykille ostaa erillinen digiboksi? Nyt kun Canal+ päivittelee noita paketteja, niin olisi mielenkiintoista päästä ainakin kokeilemaan noita kanavia ilman 150e sijoitusta uuteen boksiin...

    Minkä hintaisia nuo CI+ conax-moduulit ovat?

    Edit: äh, sieltähän ne edellisiltä sivuilta löytyivät vastaukset. Eli tietokoneen voi ilmeisesti unohtaa jos HD:ä haluaa ja pelkkä kortinlukija maksaa n. 90e. Pitäkööt tunkkinsa, katselen skaalattua ja suodatettua SD-kuvaa ennemmin kuin alan ostelemaan turhia laitteita ja ilmottelemaan joka vehkeen numeroita kaapelitvyhtiölle...
     
    Viimeksi muokattu: 29.11.2010
  8. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitkässä juoksussa tosiaan näin. Tarkemmin ottaen kortti linkitetään moduuliin ja lukijaa ei varsinaisesti linkitetä minnekään, mutta CI+-suojatun kontentin katsomiseen myös katselulaitteen pitää olla CI+-yhteensopiva, eli tuossa kohtaa PC-laitteet tosiaan pitää käytännössä lopullisena ratkaisuna unohtaa. CI+-suojausta voi speksin mukaan kontrolloida kanavakohtaisesti, joten kysymys on siitä, milloin operaattorit nämä kanavansa tuon suojauksen taakse laittavat.

    Moduulin hinta on verkkokaupoissa kyllä ihmeellisen korkea, ilmeisesti uudesta tuotteesta nyhdetään vähän "ylimääräistä" early adaptoreita. Welhon sanomatalon kaupassahan tuota kaupataan hintaan 69 euroa:

    http://www.welho.fi/ci

    Eipä tuokaan halpa ole, mutta kuitenkin jossain suhteessa vanhempien CI-moduulien hintaan verrattuna tuplahintaan, jota esim OnOff ja näköjään NetAnttilakin nyhtävät.
     
  9. srout

    srout Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2007
    Viestejä:
    565
    Saadut tykkäykset:
    11
    Ilmeisesti Elisan kauppoihinkin tulossa lähiaikoina tuohon n. 70 euron hintaan.
     
  10. bravia

    bravia Guest Guest

    Liittynyt:
    16.09.2010
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja verkkokaupallakin hyllyssä hintaan 72,90 €.

    Aiemmassa viestissäni mainitsemaani salauksen purun epäonnistumista ei ole tuon viestin jälkeen tapahtunut. Tiedä sitten, mistä syystä. Ainakin telkkarin softa on välissä päivittynyt.
     
  11. JTK

    JTK Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2001
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Töllötin : Samsung LE40C535F1WXXE

    Löytyy tuolta listalta> http://www.kaapelitelevisio.fi/cableready.asp?hd=true&menu_id=433

    Kävin Welholta ostamassa tämän> http://www.welho.fi/ci

    Laittoivat 2kk maksutta kaupanpäälisiksi tämän "hd-kanavapaketin"> https://kauppa.welho.fi/tuotteet/kanavapaketit/Welho-kanavapaketit/TVHD2

    Nyt on ollut vermeet kiinni tölöttimessä pari tuntia ja ei tunnistu (ei aktivoitu, tilakoodi "6").

    Miten kauan tässä aktivoitumisessa menee tms. ?

    Edit: 12 tuntia siinä meni, nyt näkyy .
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2010
  12. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon pc-asian voi kiertää katsomalla jostain ei-ci+ telkkarista sarjanumeron ja ilmoittamalla sen. Sitten vaan linkitetty cam koneeseen. Saapa nähdä ehtiikö vod syömään kaapeliyhtiöiden leivän ennenkuin ci+ tulee pakolliseksi.

    ..

    Isännöitsijä ilmoitti että talo siirtyy soneralle dna:lta. oliko sonera nyt drm esitaistelija ja vaatii linkityksen sd kanavillekin? loppuu meinaan maksukanavien katsominen jos näin on..
     
  13. Naukkis

    Naukkis Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2003
    Viestejä:
    311
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitkässä juoksussa myös CI+ moduulit toimivat _epävirallisesti_ PC-laitteiden kanssa. Veikkaisin että 2013-2015 PC-laitteilla katsotaan CI+ -värkeillä suojattua sisältöä. Se minkä yksi porukka koodaa suojatuksi, sen toinen porukka avaa.

    Pari vuotta odottelen CI+ moduulin hankinnan kanssa.
     
  14. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin tottakai näiden suojausasioiden historiaa laajemmalla näkökulmalla peilaten voisi kuvitella tapahtuvan. Korttilinkitystäkään tosin ei vielä ole ilmeisesti pätevästi purettu, vaikka olen moisesta uutisia jo pidemmän aikaa odotellut.

    Niin tarkkaan en teknologiaa tunne, että osaisin sanoa, onko CIv1 ja CI+-moduuleissa ja moduulipaikoissa sitten jotain rautatason eroja, jotka estäisivät CI+-toiminnallisuuden (avaimen vaihdot yms.) toteuttamisen normaalin CI-paikan kautta. Sehän kuitenkin lienee todennäköistä, että nimenomaan CI+-tyyppisiä moduulipaikkoja ei ole PC-maailmaan tulossa, joten jos "epävirallisia" reittejä tukea CI+:aa PC:llä tulee joskus tulevaisuudessa ilmestymään, pitää niiden toimia vanhantyyppisen CI-paikan kautta.
     
  15. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tähän vielä kaipaisi pientä selvennystä: toimiiko kortti edelleen Toppyssä vaikka linkitys on tehty CI+ -lukijaan?
     
  16. jobin

    jobin Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2010
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimii ihan normaalisti Toppyssä. Testasin tuossa viikko takaperin, kun ensin yritin tallentaa TV:llä elokuvan TV1000 Familyltä, joka oli DNA:n kuukauden ilmainen kanava. Ei onnistunut, joten piti siirtää kortti digiboxiin ja tallentaa sillä.
     
  17. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiitoksia, pitänee sitten harkita CI-kortin päivitystä plussaan.
     
  18. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kävin sitten jonottamassa Sanomatalossa uuden kortin ja linkitys hoitui luonnollisesti samalla. HD-kanavat rupesivat näkymään suunnilleen vartissa (2kk HD-paketti tuli mukaan CI+ modulin 69e hintaan ja Canal+ Total löytyi jo ennestään).
     
  19. LRyder

    LRyder Guest Guest

    Liittynyt:
    13.01.2007
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt myös Veikolta saa LA Digitalin C+ modulia hintaan 69,-. DNA:n kuukausivuokraa ei kannata maksaa . Kumma että verkkokaupat ja jotkut Anttilat haluaa vielä 100 Euroa :confused:
     
  20. prosurfer

    prosurfer Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2001
    Viestejä:
    2 111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Päivitetään nyt tähänkin ketjuun seikkailuistani CI+ -moduulin kanssa.

    Telkkarini (Samsung PS50C7705 - Nordic malli) ominaisuuksiin kuuluu mm. CA-paikka CI+ tuella sekä tallennus ja ajansiirto ulkoista USB-levyä käyttämällä.

    USB-levy formatoidaan erikseen tv:tä varten, eikä tallennuksia voi toistaa muulla laitteella (edes samanlaisella televisiolla) - oli kyse sitten maksukanavista tai freeviewistä.

    CI -moduulilla SD-kanavien ja maksukanavien (Canal+) tallennus toimii ongelmitta. CI+ -moduulia (Dilog 99060) käyttämällä tallennus ei kuitenkaan onnistu miltään maksukanavalta, olivat ne sitten SD tai HD.

    Tallennusongelma voi johtua kolmesta eri syystä:
    1) Nordic-mallissa tallennus on estetty CI+ -moduulia käytettäessä
    2) Suomessa hyväksytyt CI+ -moduulit lisäävät tallennuksen kieltobitin
    3) Kaapelioperaattori lisää tallennuksen kieltobitin.

    Toki laitteiden keskinäiset yhteensopivuusongelmat voivat olla syynä, mutta ymmärtääkseni ongelmat ovat samoja myös Panasonicin tv:illä ja muilla CI+ -moduuleilla.

    Welhon mukaan heidän puoleltaan tallennusta ei ole estetty. Tätä tukee luonnollisesti se, että Wboxeilla tallennus onnistuu. Vaihtoehdoiksi jää siis televisio ja CI+ -moduuli.

    Ymmärtääkseni EU-rinnakkaismallilla (PS50C7700) tallennus kuitenkin onnistuu CI+ -moduulia käyttämällä ainakin Cablecomin (CH) ja Ziggon (NL) verkoissa.

    Olisikin mielenkiintoista kuulla, jos joku PS50C7700:n omistaja päässyt testaamaan CI+ -moduulia suomalaisilla maksukanavilla. Tällä voitaisiin rajata ongelman syytä edelleen.

    Alkaa kuitenkin epäilyttämään, että Cable Ready HD -speksissä ollaan menty tekemään jotakin vähemmän fiksua ja saamme kärsiä vielä monta vuotta erilaisista ongelmista salattujen lähetysten kanssa sekä rajatun laitetarjonnan aiheuttamasta korkeasta hintatasosta.