Kesämökin GSM -etäohjaus

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana aleksiet, 19.11.2010.

  1. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    Kesämökillä tapahtuu osittainen sukupolvenvaihdos ja omistus siirtyy "isältä pojille". Ajateltiin veljen kanssa nykyaikaistaa muutama asia. Yksi on laituri joka on oma ongelmansa mutta tässä ketjussa puututaan lähinnä mökin käyttömukavuuteen.

    Mökki on ympärivuoden asuttava ja tähän asti käyttö on tapahtunut niin että paikalle mentäessä lyödään sähköt päälle ja lämmitetään mökit kylmästä asti sähkölämmitystä ja takkatulta hyväksikäyttäen. Vaihtoehtoisesti jos tiedetään että käyntien välissä on lyhyempi aika, jätetään sähköt päälle ja mökkeihin nk. peruslämpö, eli lämpötila talviaikaan plussan puolelle.


    Nyt olisi hakusessa järjestelmä jonka avulla pääasiassa lämmistystä voitaisiin etäohjata GSM:än avulla.

    Rakennuksia on kaksi joista toisessa tupa ja sauna, toisessa kaksi asuinhuonetta ja yksi vierashuone. Kaikkia käytetään yhdessä ja erikseen. Tupa on vanhempien pääsääntöisesti vanhempien käytössä ja toisen rakennuksen asuinhuoneet poikien käytössä.

    Tarve on siis saada etäohjattuna sähköt ainakin lämmityksen osalta päälle. Mieluusti eri asuintilojen osalta yhdessä tai erikseen. Eikä termostaattiohjatusta lämpötilasta tietenkään haittaa olisi.

    Laajennettavuus on plussaa, esimerkiksi saapumisvalot voisi olla kiva varuste. Mutta aika rajatulla budjetilla mennään kuitenkin. Ja kesämökin henki halutaan säilyttää..



    Miten ja millä laitteilla toteuttaa tällainen ohjaus? Keskustelua aiheesta. Tällainen tilanne on varmasti monilla mökinomistajista. Laitteiden hinnat ovat pudonneet sille tasolle että pienellä investoinnilla on saatavissa ripaus luksusta.

    Asiasta mitään tietämättä mun veikkaus on että lämmitys vaatisi huonekohtaisesti omat vedot keskukselta ja näitä sitten ohjattaisi jollain etäohjattavalla GSM -modeemilla.
     
  2. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eikö tästä aiheudu kosteusongelmia?

    Helpoin tapa olisi hommata ilmalämpöpumppu, jossa on GSM-etäohjaus. Toki sillä ei saa pihavaloja, saunaa, tms. kotoa käsin päälle.
     
  3. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis mistä? Siitäkö että saman mikä on vuosikymmeniä hoidettu manuaalisesti, saisi nyt tehtyä etänä.

    Ilmalämpöpumppu on poissuljettu eikä se sitä paitsi olisi helpoin tapa. Niitähän tarvitsisi kolme tai jopa neljä. Toisen rakennuksenkin huoneet ovat siis kaikki erillisiä, omalla sisäänkäynnillä. Se ei ehkä käynyt ensimmäisestä viestistä ilmi.

    Saunaa ei saa kotoa käsin päälle vastaisuudessakaan. Ellei sitten kasaa klapeja valmiiksi ja asenna etäohjattavaa sähkösytytintä. ;)
     
  4. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sitä, että mökki on välillä kylmillään.

    Ok. Kiitti tarkennuksesta.

    Oikein! :thumbsup:
     
  5. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei vaadi välttämättä vetoja. Minulta lähtisi sopuhintaan tämmöinen lähes käyttämätön Ontechin GSM-rele ja siihen vieläpä yksi lisärele. Tuolta linkin takaa kaupasta saa noita lisäyksiköitä tarvittaessa sitten enemmän. Keskusyksikköä ohjataan GSM:llä joka on WLAN:illa yhteydessä omiin lisäyksiköihinsä.

    Voin todeta suoraan, että omalle mökille laite ei soveltunut heikkolaatuisten sähköasennusten vuoksi: ilmajohdot, linjan päässä, ei kunnollista potentiaalinnollausta keskuksessa => ei kunnollista suojamaata. Ilman kunnollista nollaa mikään töpseliin kytkettävä "ylijännitesuoja" ei myöskään toimi kunnolla. Laitteen oma elektroniikka kesti olosuhteet ilman minkäänlaisia ongelmia, mutta SIM-kortteja vaan ei ole suunniteltu sähköverkkoon liittämistä varten, siis SIMmit kärähtelivät. Myös itse laite toimii hyvin.

    Vertailun vuoksi voin todeta että kaverin mökillä on sama vehje ja ylijännitesuojat keskuksessa jossa on myös kunnollinen potentiaalintasaus => ei minkäänlaista ongelmaa parin toimintavuoden aikana.

    Privalla tavoittaa jos tuo Ontech kiinnostaa.
     
  6. JTK

    JTK Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2001
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä hoitaa mökillä GSM ohjauksen Ontech 9009 joka todennäköisesti sama laite kuin tuo "uudempi" 9030 , tämä siis ihan mutu pohjalta, siis mainostarra käännetty toisin päin ettei Ontechin 9009 lämpöanturia, jos sitä lämpövahtia nyt tarvitsee, asenna väärin päin (jossa tarra sotkee 9009 väärin päin), tai jos haluaa tarkistaa lämpötiloja jne. ... Läpötila-anturi kun sijaitsee hälytinanturi liittimien puoleisessa päässä niin alaspäin asennettuna tunnistaa lämpötilat realistisemmin (lämmin nousee ylöspäin).

    Siis Ontech GSM mini 9009:n on/off nappi ja nämä hälytin-anturi liittimet lattiaan eli alaspäin.

    GSM Mini 9009 toiminut meillä aivan loistavasti, sähköt on kyllä laitettu maadoituksia myöden asiallisesti, ja Saunalahden/Elisan liittymällä, eikä simmissä mitään ongelmia.
     
    Viimeksi muokattu: 19.11.2010
  7. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0

    Joo, toi aiheuttaa tiettyjä ongelmia kuten kosteutta. Mutta tämä etäohjaus ja termostaatit pikemminkin estää näitä ongelmia kun pidetään peruslämpö päällä ympäri vuoden ja lämmitetään vähän ennen saapumista.


    Ontechin oon löytänyt jo aiemmin. Toi 9030 ei ihan käy tarpeisiin. Sopisi kyllä oman luukun lämmitykseen hyvin mutta tehdään nyt kerralla sellainen että palvelee kaikkia. Ontech 9020:aa oon tutkinut mutta siinäkin on rajoituksia.

    Nyt kuitenkin löysin pari valmistajaa jotka vaikuttaa lupaavilta. Hinnat ovat kohtuullisia ja ominaisuuksia tuntuisi riittävän.

    Celotron Centro:

    http://www.celotron.com/new/indexsf.htm

    Telemic Telecontrol:

    http://www.telemic.net/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=62
     
  8. Bittimies

    Bittimies Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaava projekti on varmaan itselläkin edessä, tosin hommaa hankaloittaa se, että saunarakennukseen tulee oma maakaapeli suoraan tolpalta.

    Oletko katsonut myös Oumanin:
    http://www.ouman.fi/fi/eh-60/
     
  9. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Itsellä sama homma olisi myös edessä Samaan syssyyn pitäis kait vielä saada aikaiseksi jokin web-kamera elukoiden ja kutsumattomien vieraiden bongailuun;)
     
  10. masa2

    masa2 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.07.2001
    Viestejä:
    578
    Saadut tykkäykset:
    1
    Viimeksi muokattu: 27.11.2010
  11. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
  12. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Onko mitään edukasta 3G-systeemiä joka;

    1) hälyttäisi esim. tekstiviestillä kun liike/magneettisensori huomaa jotain
    2) johon saisi yhteyden esim. Iphonella jotta voisi katsella/kuunnella tilaa

    Ei tarvitse olla vedenkestävä, mutta pakkasta saisi kestää ja akkuvarmennus olisi hyvää olla.
     
  13. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei suoraan laatikosta valmis, mutta halpa(?) ratkaisu. Foscamin ulkokamera ja reititin joko suoraan 3G:llä tai mahdollisuus mokkulan käyttöön, liike triggaus löytyy ainakin. Reitittimeen USB-tikku/ulkoinen kovalevy videon/kuvien tallennukseen ja vaikka synkkaus 3G:n yli
    ulkoiseen palvelimeen.

    Sisämallista juttua esim täällä
    http://tekniikanarmoilla.blogspot.com/2010/06/foscam-fi8908w-ip-kamera.html
     
  14. Intelligence

    Intelligence Guest Guest

    Liittynyt:
    17.03.2012
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.provendor.fi/index.php?page=arrayapb

    Esittelyvideosta vinkkejä vasta-alkajille. Tuotteita 2+2 I/O:n GSM-yksiköstä yli sadan pisteen valvonta- ja etäohjausjärjestelmiin. Anturi- ja ohjausliitännät 0-10 V, 4-20 mA, 0 -10 kHz. Modbus RTU - binääristen lisäksi. Hinnatkaan eivät hirvitä.
     
  15. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    http://www.icobal.com/store/The-EyeSee-GSM-Security-Camera-Eye-02-3G.html

    Ei millään muotoa halpa, mutta nähtävästi hyvä ja helppo, siihen päälle vielä ulkokotelo ja parit magneettitunnistimet. Minkäslainen 3G-liittymä tuohon pitäisi hommata kun sitä voi operoida netin yli tai puhelimella ja se vastaavasti lähettää kuvaa ja videota webiin ja puhelimiin, varmaan myös tekstareita. Tässä systeemissä houkuttaa se, että sitä voi operoida puhelimella esim. kesävieraiden tullessa/lähtiessä eri aikaan kuin itse.

    Vai olisiko sittenkin parempi luoda mökille aito 3G-wlan ympäristö, jossa voisi hoitaa samalla webbisurffailut ja ympätä siihen wlan-kamerat? Tuntuu vain että aikas paljon joutuu säätämään ja käytön pitää olla helppoa myös vaimoväelle.
     
  16. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Olisi. Suomalaisten operaattoreiden liittymät on enemmän ja vähemmän käyttökelvottomia etäyhteyksien suhteen. NAT:ia käytössä ja portteja kiinni.
    Esimerkiksi DNA siirtää NAT:n taakse kaikki matkapuhelinliittymien datayhteydet, mokkulaliittymät säilyvät NAT:n ulkopuolella, TCP porteista ainoastaan 500 ja 2222 on auki (mokkulaliittymissä), joten olisi ihan hyvä olla joku VPN mikä pitää yhteyden kohillaan etäkäyttöä ajatellen, kyllä se vaimoväkikin sitä sitten käyttää, kun on säädetty kuntoon.
     
  17. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Aika hyvin pihalla tuosta yllä kertomastasi. Avaisitko vähän lisää tuota kirjoitustasi.

    Täytyyhän tuo EyeSee varustaa myös suomalaisella liittymällä. Sopivan liittymän valinta tuottaa päänvaivaa. Nähtävästi pitäisi olla dataliittymä, mutta kun en osaa ennustaa sirrettävän datan määrää niin pitäisikö ostaa prepaid (joka lopettaa joskus toimintansa, ei ole näistä kokoemusta, eli meneekö liittymä osittain/kokonaan mykäksi vai tuleeko siitä join ennakkoilmoitus ) vai kk-liittymä jonka kustannukset on luokkaa alkaen 120 euroa vuodessa. Meinaatko että ongelmia etäkäytön suhteen olisi tässäkin? Itse oletan että EyeSee toimii kuin junan vessa juuri siinä mihin se on tehty. Kustannukset alkaa olle vain aikas korkeat ja lisäksi tarvitsee toisen liittymän tietsikalle.
     
  18. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Wlanilla leikkimisestä ei tule muuta kuin hermojen kiristystä. Verkkokaapelin asentaminen kameroille ei ole mitenkään mahdoton urakka, kun sähköjä varten vedetään piuhaa jokatapauksessa.

    Mokkula pystyyn tällaiseen reitittimeen, joka jakaa nettiyhteyden sekä kameroille että muille laitteille. Kameroita saa kiinasta (kirjaimellisesti) 1/10 osa hinnalla suomeen verrattuna. Kannattanee suosia langallisia malleja toimintavarmuuden vuoksi. Tällainen perus, tuollainen säänkestävä vaikkapa tällainen moottoroitu säänkestävä. Kiinakamerat ovat parhaassa tapauksessa tismalleen samaa tavaraa kopioituna, mitä ammattiliikkeetkin myyvät. Kannattaa lukaista kommentteja kokemuksista. Joukossa on toki hyvien lisäksi myös kehnoja, mutta pahimmat ansat voi kiertää olemalla ostamatta sikaa säkistä ja tutustumalla etukäteen. DX foorumin arvostelut ovat aitoja ja totuuteen
    perustuvia.
     
  19. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kiitos vastauksestasi. Ei tuo taida ihan noilla releillä vielä toimia, eli jotain taidetaan tarvita vielä kameran ja reitittimen väliin? Miten noihin pystyy kytkemään esim. ovikytkimiä ja miten nuo osaa lähettää hälytyspuheluita tai -tekstareita?
     
  20. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Useimmat noista dx:n kameroista toimivat "verkkokamerana" ihan suoraan verkossa kiinni ollessaan, eli mennään selaimella ip-osoitteeseen ja syötetään salasana, niin nähdään kameran kuva selaimessa. Kamera on ns. standalone laite, toimii verkossa itsenäisesti.
    Esim tuossa ensimmäisessä kamerassa kuuluu olevan "Motion detection alarm (software based)" ja lisäksi on pinnit ulkoiselle kytkimelle.
    Niin, tässä kohtaa tuleekin se ongelma. Jotkin mallit varastoivat liikettä havaitessaan omaan välimuistiinsa muutamia still-kuvia, mutta varsinaista nauhoitusta varten täytyy keksiä jotain muuta. Hälyille/kytkimille on monissa kameroissa se yksi liitin olemassa. Tekstarihäly ei varmaankaan suoraan onnistu näillä kamppeilla, mutta mailiin napattujen still-kuvien kera pitäisi tulla ilmoitusta.