jäähdytyslevyjen jäähdytysteho

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana papukaija, 18.11.2010.

  1. olpp

    olpp Guest Guest

    Liittynyt:
    02.05.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olet kyllä oikeilla jäljillä laskuissa mahdollisesti tapahtuvien mokien kanssa. Siksi sanoinkin, että absoluuttisten lämpötilojen kanssa tulee käyttää kelvinasteikkoa. Kun taas lämpötilaerojen kanssa voi käyttää kumpaa hyvänsä. Näitä ohjeita kun noudattaa, niin ei voi mennä harhaan edes tieteessä. Jos menee, niin sitten ei ymmärrä mikä on lämpötilaeron ja lämpötilan ero.

    Esim. kuvailemallasi tavalla tyhmempi voi mennä vipuun käytti sitten kumpaa järjestelmää tahansa, jos ei erota lämpötilaeroa lämpötilasta.
     
  2. Miguel-

    Miguel- Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    121
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, sit ei hätiä.. Eli tuolla ohmin vastuksellahan virtaa menee U/I = 5V/1Ohm=5A joten teho on 5V * 5A = 25W.. Jos tuo on vielä lyhytaikainen piikkiteho, joka hukataan vain harvoin, ei välttämättä tarvitse kummoista jäähyä.. Onko minkäänlaista hajua, paljon tuonne yleensä hukataan ns. normaalitilanteessa ja kuinka usein noita kuormapiikkejä tulee?
     
  3. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jääny muiden kiireiden vuoksi tämnä projekti vähän vaiheeseen, mutta viikonlopun aikaa taas ottaa esiin.

    Mutta siis jatkuva kuormitus olisi se 5A, yhtämittainen kuormitus aika tulee olemaan kyllä meko pitkä, sellaista 3 tuntia yhteenmenoon todennäköisesti. Mietiskein tässä, että se 70 asteen lämpötila (siis Celcius-asteissa, jaksa nyt laskea mitä tekis kelvineissä) taitaa olla aika utopiaa. Virtapiikkejä tuskin tulee, mikäli ei sitten "käynnistyksen" (vai pitäisikö puhua virtojen kytkemisestä) yhteydessä pikkuista piikkiä käy. Ko. vastus kun tulee olemaan ainoa kuorma 5V:n linjassa (keinokuormana)...
     
  4. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    6V 25W hehkulamppu väliin kuormaksi ? ei haittaa pätkääkään jos ottaa lämpöä :)
     
  5. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    En epäilekkään, että lämpeäminen pahasti haittaisi, mutta tuskin siinä pienimuotoisesta jäähdytyksestäkään haittaa on...

    Voisihan tuota polttimoakin sinne harkita..
     
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Minua hieman ihmetyttää...

    5 voltin linjasta puhutaan, kiinteä arvoinen vastus. Ei siinä vastuksessa voi mennä kuin I=U/R virtaa. Vai eikö 5 volttia olekkaan 5 volttia vaan jännite vaihtelee? Piikeissähän tarkoittaisi 25 volttia, jolloin se 25A virtaa menisi vastuksessa, jolloin tehohäviötkin 625W, jota se 25 wattinen ei kestä.

    Vai onkohan nyt kyse siitä, että kysyjä tarvitsisikin aktiivikuorman?? Joka pyrkisi pitämään lähdön jännitteen 5 voltissa muuttamalla kuormitusvirtaa?
     
  7. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei, kyllä vastuksen läpi menevä jännite tulee olemaan vakio. Jos heittelyä nyt vähän onkin, niin puhutaan pikemminkin millivolteista, kuin täysistä...
     
  8. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eli virtakin on siis vakio, jos jännite ei vaihtele, kun kerran I=U/R.

    Vai onko tarpeesi oikeasti aktiivikuorma, eli trankku/fetti, jota ohjataan siten, että sen läpi menevä virta muuttuu, eli se koittaa kuormituksellaan pitämään jännitteen 5:ssä voltissa?
     
  9. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei, molemmat, siis jännite ja virta, tulevat olemaan aika tarkkaan vakioita. Heilahtelut on muutaminen milliviolttien ja milliamperien luokkaa, jos niitä on.

    Mutta ratkaisin tuon ongelman pistämällä kuormaksi sittenkin 25W/6V-polttimon.
     
  10. janne_k_i

    janne_k_i Guest Guest

    Liittynyt:
    05.06.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,
    en tiedä sovellustasi (kiinnostaisi kyllä). Muistathan sitten sen, että polttimon resistanssi ei ole suinkaan vakio, vaan riippuu huomattavasti läpikulkevasta virrasta. Kylmän hehkulangan vastus on vain murto-osa siitä mitä se on nimellisvirralla ja jännitteellä. I=U/R pätee kyllä, mutta tässä tapauksessa R ei ole läheskään vakio. :cool:
    Sopivissa paikoissa polttimoita on kyllä kätevä käyttää "palamattomina sulakkeina", mutta yleensä mitoitus on tyyliin: lähes kylmä hehkulanka normaalikäytössä, vikatilanteessa kestää suurimman oikosulkujännitteen ja virran.
     
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Esim. 230 V 2 kW halogeenipoltin on hyvä, siis niitä pitkulaisia ruipeloita, jotka kannattaa ehdottomasti pitää oman valaisimensa sisällä turvassa jos meinaa kilowatteja niihin puskea.

    Halogeenien hehkulanka on miltei oikosulussa pienillä jännitteillä. Koekäyttämällä pitää tutkia mikä ohmilukema milläkin tehonkulutuksella niissä vallitsee.

    2 kilowatin halogeenissa on noin 27 ohmia lämpimänä.
    Kilowatin halogeenissa on noin 50 ohmia lämpimänä.

    Halogeeneja (ja muitakin hehkulamppuja) voi niputtaa sarjaan ja/tai panna rinnan, jotta löytää sopivan "viileä-ohmiarvon" ja kokonaistehonkeston.
     
  12. kkuula

    kkuula Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2008
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0

    Jos nyt viisastellaan lisää niin tässä tapauksessa kun vastus on sarjaan kytkettynä virtapiirissä eikä sen rinnalla ole mitään niin jännitteet voi täysin unohtaa, ainoastaan vastuksen läpi kulkeva virta merkitsee.

    Vastuksen yli jäävä jännite on sitten suoraan suhteessa sen virtaan ellei sen vastuksen rinnalle ole kytketty jotain.
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Eipä ole, jos nyt siis viisastellaan. Tehovastuksissakin esiintyy lämmetessään vastusarvon nousua, joka ilmiö on huomattavan suuri hehkulankapolttimoissa.

    Eli jos vastukseen menevä virta pidetään vakiona vaikka regulaattorilla, niin vastus lämmettyään alkaa kuluttaa enemmän tehoa (vastusarvo nousee), ja viilennyttyään alkaa kuluttaa vähemmän tehoa (vastusarvo laskee). Tosin NTC- ja PTC-vastustekniikoilla on keskenään päinvastainen lämpötilakäytös, ja tarkkuusvastuksilla (esim. 0,1% 5ppm) taas nimenoman pyritään neutraaliin lämpökäytökseen, eli lämpötilan muutos (tietyissä sallituissa rajoissa) ei vaikuta käytännössä vastusarvoon.

    Nestetyppijäähdytetty vastus kykenee tuottamaan moninkertaisia lämpömääriä verrattuna nuotiossa grillattavana olevaan vastukseen, joka ei siedä enää kovinkaan paljon sähköistä lisälämmitystä ennen hajoamistaan. Kaupasta ostettu 1000 watin vedenkeitin voidaan virittää 100000 watin nestetyppikeittimeksi tai 1 watin nuotionkuumentimeksi, jos hieman kärjistetään.

    Tässä vielä esimerkkinä eräs vaatimaton vastus niille himohifistelijöille, jotka kaipaavat hehkulamppua aavistuksen verran stabiilimpaa kuormaa:
    http://www.electronicspecifier.com/...il-power-current-sensing-resistor-VCS232Z.asp
    Lämpöryömintä ±0,05 ppm/°C (0°...+60°C toiminta-alueella), toleranssi ±0,02%. Ei jumalauta jakosuotimen viritystaajuus korvinkuultavasti muutu vaikka huonelämpötila nousisi parilla asteella...


    .
     
    Viimeksi muokattu: 10.12.2010
  14. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh kun ei sinne tässä tapauksessa voi mennä juurikaan yli 5V:n jännitettä, mutta ei se tässä tapauksessa pääse kyllä oikein mihinkään siitä notkahtamaankaan...