Vahvistin, kaiuttimet ja subbari.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana PErabz, 03.10.2010.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tiukalla budjetilla mennään edelleen? Vahvistimeksi jokin halvin viritinvahvistin mitä löytyy, esimerkiksi ProCaster 4330 179€, tai huuto.netistä jokin, oikeastaan mikä tahansa käytetty. Kajareiksi on helpointa ja kätevintä tehdä laajakaistat, esimerkiksi Dayton RS100-4 tai Tang Band W4-657D 27€/kpl. Laajakaista kaiuttimet eivät tarvitse jakosuodinta.

    Mikäli haluat subin tehdä niin sille esime Simex SH-150, tai jälleen huuto.netistä käytetty vahvistin. Elementiksi esimerkiksi sopuhintainen 12" Peerless SLS-315.

    Minulla olisi myydä lähes uusi 12" Peeress XXLS Aluminium subiksi.
    Itseasiassa vahvistinkin olisi joutilaana, niin ei tarvitse uutta ostaa. Tässähän olikin jo melkein valmis paketti, teet vain subwooferille kotelon ja hankit sille simexin tms..
     
    Viimeksi muokattu: 05.11.2010
  2. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näistä kaiuttimista olen kanssa kysellyt, onko noista mihinkään jos tosiaan aika halvalla koittaa päästä. Joku mainitsi tripath vahvistimen, ne on siis kaksikanavaisia tarkoittaako se sitä että siihen saa vain kaksi kaiutinta vai kaksi paria? Tuosta viritin vahvistimestä, että mitä ne on missä on myös subi liitäntä? Onko ne kotiteatteri vahvistimia? Budjetti tosiaan aika tiukka kun ei mitää huippu laatua tarvitse.. Huutonettiä selailin ja siellä on noita vahvistimia, kelpaisiko vaikkapa tämä?
     
  3. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 05.11.2010
  4. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistäs tuo elementti tulisi halvimmaksi kuluineen? Entä mikä vahvistin noille? Ja eivät tarvitse jakosuodinta?
    Edit. 4 vai 8 ohmiset?
    Taitaakin tulla itselle halvimmaksi kun hakee paikallisesta elektroniikka liikkeestä, sieltä saa tuotteita Elfan kuvastosta.. Eikös ne nuo ole?
     
    Viimeksi muokattu: 05.11.2010
  5. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Nuo on tarkoitettu merkkiäänille yms kilinöille esim pelikoneisiin, ajoneuvoihin tai muihin sähkölaitteisiin. Tuo ei toista alle 200hz, ja tämä taas on mono subwooferille aivan liian korkea jako, subbarin sijainti huoneessa paikallistuu. Ilman subbaria nämä taasen ovat tyystin käyttökelvottomat. 3" koko ja vaatimaton liikerata antavat jo viitettä siitä ettei näillä elementeillä saada (edullisesta hinnasta huolimatta) leffojen bassojyrinöitä kuuluviin hampaiden paikat irrottavilla desibeleillä..
    Tarkoittaa että kaksi kaiutinta. Tässä 15W malli ja 100W malli. Itse omistan tuommoisen 15W mallisen, josta oli tarkoitus tulla poppisalkku. Ghettoblastereihin on plazalla mennyt useita noita 100W mallisia. 15W mallia voi käyttää vaikkapa säädettävällä läppärin virtalähteellä joka antaa 12V. Isompi vaatii tehokkaamman virtalähteen. Tuossa 27V malli, vahvistin toimii 12-30V välillä, joten tuo 27V on kaikkein lähinnä. Äänisignaalin näille tripatheille voi ottaa ihan tietokoneen äänikortilta suoraan stereo plug->2rca kaapelilla, kelpaava piuha tulee vahvistimien mukanakin. Volumesäätö on tehtävä tietokoneelta, noissa vahvistimissa itsessään ei ole säätöä.
    Kaikissa 5.1, 6.1 tai 7.1 vahvistimissa on ollut liitäntä subille jo jonkin aikaa, kymmenen vuoden ajan nyt ainakin. Joistain kaikkein kivikautisisimmista laitteista subiliitäntä puuttuu, esim linkittämässäsi JVC museovehkeessä ei subi liitäntää ole. Uudempi laite olisi muutenkin suositeltavampi, vanhemmiten (>10vuotta ikää) noihin voi ilmestyä vikoja, esim volumenappin toimimattomuutta ja säröä/häiriöitä/kohinaa ja kuivuneita kondensaattoreita. Uudemmissa laitteissa olisi myös optisia liittimiä, joilla saat dvd soittimesta tai tietokoneesta dvd leffojen surround äänet kuulumaan.

    Kotiteatterivahvistimia kutsutaan yleensä viritinvahvistimiksi tai AV-vahvistimiksi. On toki olemassa myös 2 kanavaisia viritinvahvistimia, näissä ei yleensä ole subille erillistä liitäntää, eikä myöskään liitäntöjä kuvalle, kuten kotiteatterivahvistimissa.
    Viritinvahvistin ei sinänsä tarkoita muuta, kuin että vahvistimessa on radioviritin, sisäinen esivahvistin, volume säädöt ja useita valittavia äänen sisääntuloliitäntöjä. Varsinainen oikea vahvistin, eli päätevahvistin ei ole muuta kuin pelkkä vahvistin. Siinä on virtanappi, yksi liitäntä sisään, ei volume- eikä mitään muita säätöjä, vain raakaa voimaa. Päätevahvistimen kanssa käytetään aina erillistä esivahvistinta jossa on muut sisääntuloliitännät ja volume- ym säädöt. Nämä pääte/esivahvistin hommat ovat tosin melkolailla ammattiäänentoisto / high end osastoa, eikä liity varsinaisesti tähän.
    Käytännössä kaikki tavallisessa gigantissa tai muissa pölynimurikaupoissa myytävät sonyt, philipsit, yamahat, pioneerit yms, ovat nykyisin viritinvahvistimia ja pääsääntöisesti myös 5.1 tai 7.1 kanavaisia. Mikä tahansa 5.1 tai 7.1 vahvistin siis toimii sinulle varmasti tarpeeksi hyvin.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    No esim tuo linkittämäni 15W tripath vahvistin toimii noille.
    Jakosuodinta ei tarvita laajakaistoilla.
    Tripathin kanssa toimii 4ohm kaiuttimet. Jos ostat huuto netistä tuon JVC vahvistimen ja kytket siihen kaikkiin viiteen kanavaan kaiuttimet, niin joudut ottamaan 8ohm mallit. Vahvistimen persuuksessa lukee että surround ja keskikaiuttimia ollessa kytkettyinä, on kaiuttimien oltava vähintään 8ohmisia. Stereona, eli pelkästään kaksi etukajaria kytkettynä, voi käyttää myös 4ohm kajareita. Edelleen olen sitä mieltä että nuo kaiuttimet ovat erittäin surkea valinta, varsinkin jos subia ei välttämättä ole tulossa.
    Tässä alkaa näyttää siltä, että jopa parin kympin creativen 2.1 setti voisi tarjota tukevampaa toistoa kuin nuo mitä suunnittelet...
     
  7. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista. Mitkähän sitten olisi hyvät ja aika edulliset elementit? Ja tuo viritinvahvistin olisi nyt siis paras vahvistimeksi? Itseltä löytyy Logitch z-3 setti.. eli nuo ovat surket tähän verrattuna varmaankin, kai se pitää uskoa että halvalla ei saa hyvää :D

    Edit: Entäs tämä vahvistin? Näyttäisi olevan myös subille paikkakin? Tuolla lisää noita..
     
    Viimeksi muokattu: 06.11.2010
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Nuo aiemmin linkittämäni 4" laajakaistat ovat päteviä kumpainenkin, siis Dayton RS100-4 tai Tang Band W4-657D. Transmissiolinjaa käyttäen pikkuinen tangbandkin saa aikaan jopa melko hyvää ja yllättävän ulottuvaa ääntä. Tuon ohjeen malli on jo poistunut tuotannosta, mutta tuo needle kotelo on melko legendaarinen ja palazallakin on moni tuommoiset rakennellut.

    Vahvistimen parhaus riippuu käytöstä. Montako äänilähdettä on? Jos tietokoneen lisäksi on esim pelikonsoli tai dvdsoitin yms, niin viritinvahvistimeen nämä on helpompi kytkeä ja kaikkien laitteiden äänet saa pihalle samoilla kaiuttimilla. Tarvittaessa saat tehtyä myös surround kajarit ja tilaäänen leffoille. Kaukosäädinkin kuuluu pääsääntöisesti varustukseen, sekä yleensä myös radio.
    Mikäli ainoa äänilähde on tietokone, niin pelkällä tripathillakin pärjää. Siinä on yksi liitäntä äänelle, ei kaukosäädintä eikä volume säätöä, eikä mitään muitakaan säätöjä. Pelkästään tietokoneella musaa soitettaessa tuollainenkin toimii ja on tietenkin merkittävästi halvempi. Volathan voi säädellä koneelta. Pelikonsolin kytkeminen vaatisi sitten piuhojen vekslaamista, eikä volumea voisi säätää lainkaan.

    Nuo 3" merkkisummerrikajarit ovat surkeat verrattuna ihan vaikkapa useimpiin kännykän kaiuttimiin.. Tuo Z-3 on kyllä aika pätevä setti, mutta hieman panostamalla siihenkin kyllä saa parannusta. Jos ostat nyt viritinvahvistimen, niin se jaksaa soittaa myös mahdollisesti myöhemmin päivitettäviä kajareita. Jos rahaa olisi joskus käytettävissä reilun satasen per kaiutin, niin saisit jo erittäin hyvän hinta/laatusuhteen perushifiä Aw-6 rakennussarjan muodossa.
     
  9. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Unohdat rakentelun ja venytät budjettia sen verran, että saat ostettua tämmöiset aktiivikaiuttimet liitettäväksi suoraan tietokoneeseen
    http://www.stpaulssound.fi/kauppa/index.php?main_page=product_info&cPath=3_4_5&products_id=1429

    Kai noi nyt sentään mahtuu sinne huoneeseen? Noi on jokseenkin aika parasta aktiivikaiutinrintamalla mitä tuohon hintaan voi saada. Subbariakaan ei heti ensimmäisenä kaipaa. Noissa sentään riittää ääntä leffojenkin rymistelyyn ihan mukavasti. Kaupanpäälle saa vielä erilaisia äänisäätöjä kaiuttimien sovitteluun huoneeseen + ylikuormitussuojat.
     
  10. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näistä Visatoneista vielä. Niin onhan noista osa rakentanut:
    Klik!
    Ja jossain oli lisää noita projekteja.. Eikai ne ihan paskoista rakenna kaiuttimia?
     
  11. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    mikä tahansa av-vahvistin sisältää nykypäivänä 5.1 sen mutta järkevintä olisi ostaa samantien 7.1 vahvistin.

    uusimmassa mikrobitti-hifissä oli tee-se-itse rakentelussa juurikin sinulle sopiva pikkukajari jossa elementtinä on peerless 830970 ja niille 10x10x6 cm kotelot. jakosuodinta ei tarvita.
    samassa ohjeessa myös subin teko-ohjeet.
     
  12. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyykö tuota juttu rakentelusta netistä? Kyseessä nämä elementit?
     
    Viimeksi muokattu: 06.11.2010
  13. Mojo

    Mojo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Linkkaamasi visatonit on hinta/laatusuhteeltaan lyömättömät
    Ne testattiin ja todettiin erinomaisiksi Klang und tonissa saksanmaalla.

    imupiirin nämäkin tarvivat, ellei halua koleaa ääntä. Mulla on tuollaiset nytkin koneen vieressä kolmen litran suljetuissa koteloissa ja ei ole ollut suurempaa valittamista.

    Mulla on ollut aiemmin noita Tangbandin w3-315 ja w3-871 laajakaistoja ja visatonit on mielestäni ääneltään aika samalla tasolla kuin em. elementit.

    Saattaa noi Peerlessitkin ihan hyvät olla, mutta kalliimmat ja toisto loppuu aikaisemmin.

    Mojo
     
  14. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli kannattaisiko tuollaiset Visatonit hankkia? Ja laittaa 3litran suljettuun koteloon? Ja toimii ilman jakosuodinta? Kotelon sisämitat 200x150x100(korkeus, leveys, syvyys) Tulisi tasan 3 litraa? Ajattelin jos tekisi tuollaisesta 16mm tammi liimalevystä, Clas Ohlsonilta hakisi levyn
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2010
  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Imupiirin vaatisi, vaste piikittää todella pahasti (lähes 10db) 10khz kohdalla. Imupiiri on siis eräänlainen jakosuotimen kaltainen piiri, jolla alennetaan vasteessa olevia korostumia, "imetään" ne pois kuuluvista. Voi tuota toki käyttää ilmankin, mutta tuollainen mutka vasteessa alkaa jo kuulostaa ikävältä, tai kuten Mojo ilmaisi, "kolealta". Tämän häiritsevyyttä voit testata vaikkapa nykäisemällä soitto ohjelman equsta 10khz liun +10db asentoon.. Ja tämän kokeilun perusteella voi todeta että imupiiri on käytännössä pakollinen.

    Näiden alapään toisto sitten käytännössä loppuu jo 150hz tietämillä. Subi olisi siis melko välttämätön.
     
  16. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites tämä imupiiri tehdään, ja millainen noille elementeille käy. Subi tulossa jossain vaiheessa. Taidan aloittaa projektin tekemällä kotelot, materiaaliksi tuleekin tuollainen 18mm mäntyliimalevy. Onko tuo 3litraa hyvä tilavuus? Lisäilen vaikkapa tähä topickiin kuvia kun rakennus alkaa. Aluksi teen kaksi koteloa, myöhemmin lisää. Eikös nuo toimi takakaiuttimina kun tökkää viritinvahvistimeen oikeaan paikkaan kiinni, kun sen saan hankittua..? Ja tässä ei haeta sitten sitä huippu äänenlaatua. :D
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2010
  17. Mojo

    Mojo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo 10 kilon piikki ei juurikaan haittaa, jos kaiuttimia kääntää hiukankin ohi suoran kuuntelulinjan.

    Imupiirillä tarkoitin suodinta, jolla tasataan etulevyn vaikutuksesta johtuvaa vasteen nousua kohti korkeampia taajuuksia.

    Mulla on noissa kiinni kela, vastus ja konkka rinnan kytkettynä kuumaan linjaan.

    arvot oli muistaakseni 0.82mH 6.8ohm ja 6.8uF.

    Hae googlella notch filteriä, niin pitäisi alkaa tulemaan kytkentäohjeita.

    Optimaalisesta kotelokoosta en tiedä, lätkäisin ne itse kiinni vanhoihin TB:lle tehtyihin koteloihin.

    Ja kuten aheikkinen tuossa aiemmin totesi nämä vaativat subbarin kaverikseen.

    Jos käyttötarkoitus on muualla kuin tietokoneella kannattaa subbaria stereona tai katsella visatonin sivuilta esim. stella light rakennussarjaa.

    Mojo
     
    Viimeksi muokattu: 08.11.2010
  18. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomenna olisi tarkoitus sahata levyjä. Pitäisi tietää vain minkä kokoisen kotelon teen? Mikä olisi noille oikea koko? Eikös sen jollain laskurilla vai laskea?
    Edit. WinISD ohjelmalla, katsoin FRS8 4ohmiselle tuli tilavuus 4,1l ja FR8 8ohmiselle 3,7l. En löytänyt tuota FRS8 8 ohmista tuosta ohjelmasta. Enkä ollut varma miten sen tiedot tuonne olisi syötetty. Vai vaikuttaako se ohmi määrä kotelon kokoon?
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2010
  19. Mojo

    Mojo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. PErabz

    PErabz Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meinasin kyllä jos ihan tekisi tuollaiset suorakulman malliset. Minkähän kokoiset niistä nyt tekisi?

    Käykö tämä kela imupiiriin? Koteloista tulee nyt ~3 litraiset. Ja teen tuollaisen Mojo:n mainitseman imupiirin, miten sen saisi kätevästi laitettua? Kotelon kanssa samaan, vaikka pohjalevyn alle "koloseen" että sivulevyistä tulisi jalat ja siellä paikka sille. Vai mitenkä?

    Konkka imupiiriin? Millainen 6.8ohm vastus? Nuo saa elektroniikka liikkeestä havemmalla?

    Entä onko tämä johtojen koteloon vietiin hyvä, vai joku missä kullatut liittimet?

    Edit. Homma alkoi, eilen haettiin Kodin Terrasta liimalevyä 18mm mänty. Ja tänään(13.11) sahattiin osat. Tänään myös alkaa kasaaminen.
     
    Viimeksi muokattu: 13.11.2010