Varoitus!! Topfieldin virtalähde rikkoo kovalevyn vanhetessaan mikäli sitä ei korjaa. Oireet: kovalevy naksuu, jumii..

Keskustelu osiossa 'Topfield' , aloittajana mate_1974, 24.10.2009.

  1. simexi

    simexi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    mulla noi konkat boxissa oli SAMXONeita, liekö laadultaan mitä?
     
  2. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitoit siis boksiin tilalle "varaosiksi"noita kuuluisia paska-Samxoneita, jotka pettää kun boksi lämpiää riittäävästi? Tsiisus kraist, mitähän mä osaisin muuta sanoa...

    Tuolta löytyy vähän suosituksia, minkämerkkisiä lyyttejä kannattais laittaa. http://en.wikibooks.org/wiki/Topfield_5800/PSU_Repair

    Ainakin ne 11 lyyttiä kannattaa vaihtaa, mitkä tossa artikkelissa mainintaan.
     
  3. simexi

    simexi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    kannattaa opetalla lukemaan. "boxissa oli"

    vaihdoin sanyot tilalle.
     
  4. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0


    Kyllä minä sen huomasin, mutta yritin opastaa sinua oikeaan ajatteluun: Tärkempää olisi pohtia mitä siellä on sisällä nyt kuin mitä siellä oli....sinä vain haluat jatkaa jauhamista aiheesta, joka ei hyödytä ketään eikä tuo mitään uutta.

    Ei ole mikään uutinen, että Topfieldin sisällä on tosiaan Samxoneja. Siellä on joskus sisällä jopa Samwhatakin. Kumpikaan merkki ei ole voittanut laatupalkintoja missään eikä se ole kenellekkään varmasti uutinen.

    Löytyykö niille laittamillesi Sanyoille jostain ihan speksitkin?
     
    Viimeksi muokattu: 09.11.2010
  5. sippmuh

    sippmuh Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2007
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0


    Onko lasset:llä nyt joku omasta "lukki-/ymmärryshäriöstä" johtuva herne nenässä tai muuten vaan kova pätemisen tarve?

    Nuo Sanyot kestää tuolla powerissa aivan yhtä hyvin kun Rubyconit, tai vaikkapa Panasonicit. Se että sinne toppariin on joku korealainen neekeri alunperin laittanut pingpong-konkkia ei ole kellekään yllätys, mutta näemmä joillekin on se että tässä threadissa niistä ja niiden vaihtamisesta jutustellaan..
     
  6. simexi

    simexi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    entiedä spekseistä mutta uskosin olevan ihan riittävät. tiedustelin alustavasti paikallisesta( ei edelleenkään mikään bebek...) et millasia pitää olla.. kävin noutamas ja huoltomies siel sano että noi on hyviä että on vaihtanut satoihin boxeihin konkkia joten eiköhä tuo tiedä mistä puhu... tosiaan pitää jossain vaihees noi loput 5 konkkaa vaihtaa. ennakoida vähän vaikkei niis mitään vikaa olisikaan. onko noi loput konkat tuos samalla kortilla?
     
  7. mate_1974

    mate_1974 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2005
    Viestejä:
    296
    Saadut tykkäykset:
    0


    Hei!

    Joku jolla on oskilloskoopin käyttömahdollisuus, voisi katsoa nuo jännittetasot ennen noiden muiden konkkien vaihtoa.

    Missään muuallahan ei ole puhetta kuin noiden 6 konkan vaihdosta, jotka vastaavat topfieldille tärkeimpien ja eniten kuormitettujen linjojen tasaamisesta.
     
  8. simexi

    simexi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    oliski mahollista mittail oskilloskoopil. noh, pitää ny "oikeaoppisesti" vielä tarkistaa noi jänöt. vaikka olisinkin alunperin väärin mitannu ni onpaha nyt laadukkaammat tilalla (itseasias tilasin Rubycon ZLJ 25v 1000uF + loput konkat ja nekin rubyconeit...varalle ja jos tarttee johki muuhun noit 1000uF).

    ps. ei ollut kallis tilaus, <<10e ;)
     
  9. sippmuh

    sippmuh Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2007
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    No näin ilman oskilloskooppia tai sen kummempia mittailujakin voisi järkeillä että koska ne muutkin konkat on olleet siellä samassa "saunassa" kypsymässä, ja ovat sitä samaa p***aa kun ne 6 jotka on käsketty vaihtaa, niin kyllä ne on ihan yhtä huonossa kunnossa ne "muualla neuvotutkin".

    Lisäksi kun sen topparin nyt kerran avaa, ja niitä konkkia alkaa vaihtaa, niin samalla vaivalla ne menee ne muutkin, ja ompahan sitten kaikki osat hieman laadukkaampaa kamaa. Jokainen tietty tekee omat ratkaisut, mutta mielummin itse teen kerralla hyvin, niin ei tartte montaa kertaa säätää.
     
  10. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyypillisesti huoltomies on joku lukion pääsykokeen reputtanut, amiksen käynyt hemmo, joten en nyt mitään hirvittävää osaamisgloriaa laittaisi noiden amisten pään sädekehäksi.

    Tarkoitukseni ei ole loukata ketään,mutta tosiasia on, että lukupää osoittaa myös kykyä analysoida ja omaksua asioita. Jostain syystä kansakuntamme terävin kärki ei työskentele huoltomiehinä. Osa niistä todellakin jopa tietää jotain, mutta luottaisin esim. Elektroniikan DI:n käsityksiin asioista enemmän kuin amiksiin....

    Sitten on vielä olemassa sellainenkin asia - vaikka amis asiansa osaisikin - jotka kutsutaan englanniksi "conflict of interests". Intressiristiriita. Huoltomiehen intresseissä ei välttämättä ole korjata asioita liian hyvin tai kestävästi. Hänhän elää siitä, että laitteet riikkoontuvat...

    Ainakin kun itse jututin paikkakunnan huoltomiestä - joka on muuten huoltomieheksi harvinaisen pätevä elektroniikan osaaja, ei tiennyt kondensaattoreistaan juuri mitään. Hänelle tuntui olevan samantekevää mitä hakkurivirtalähteisiin tungetaan. Kunhan se just sen verta pelaa että asiakas pääsee ovesta ulos.

    Sanyosta: Sen verta iso paja tuokin, että tekee monenlaista lyyttiä. Vain se, että kyljessä lukee Sanyo, ei vielä sano lyytistä tai sen sopivuudesta hakkurikäyttöön mitään.
     
  11. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo ei pidä paikkaansa. Alunperin tämä 6 konkan vaihtohullutus on lähtenyt liikkeelle väärinkäsityksestä. Eihän ne 6 isoa lyyttiä kaikki ole edes missään järkevässä työssä siellä Topfieldin hakkurin sisällä. Siellä on tärkeämpiäkin elkoja kuin osa noita 1000 uF lyyteistä, joista osan voi ottaa vaikka pois eikä Topfieldissä tapahdu mitään.

    Jos lontoon murre on hanskassa, niin tämä artikkeli kannattaa lukea. Siinä on uusin tieto asiasta. http://en.wikibooks.org/wiki/Topfield_5800/PSU_Repair

    Kuuden suuren elkon julistaminen mukamas "tärkeimmiksi" on yleisön harhaanjohtamista. Tarina tuon "kuuden konkan" harhaopin taustalla on se, että joku brittifoorumilla aikoinaan raportoi sattumalta vaihtaneensa reistalevaan boksiin noi kuusi suurinta, kun sellaisia sattui olemaan laatikonpohjalla. Se sattui auttamaan häntä juuri sillä kertaa, hänellä kävi tsägä eli hänen boksissaan oli joku isosta 1000 uF pytystä (muistaakseni C25) huonossa kunnossa. Topfieldin ammattikorjaajat AndyF ja MikeyP ovat aikaa sitten kumonneet jo tuon väärän opin ja suosittelevat 8-15 elkon vaihtamista.

    Kuuden kondensaattorin settejä kaupittelevat kauppiaat pitävät harhaoppia hengissä Suomessa.
     
  12. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osupa silmään kun just lueskelin: Jos on ton naapurifoorumin juttuja uskominen, niin C9 vastaa näköjään virittimien sähkönsyötöstä. Ei ole 1000 uF lyyttiä nähnytkään toi linja.
    Lähde: http://www.toppy.fi/keskustelu/topi...densaattorit-ajoissa-vaihtamalla/page__st__20

    Joten miksei C9 voisi olla huonossa kunnossa siinä missä joku C25:kin?

    Ainakin kuuden suurimman teoria, että ne muka vastaisivat sähköistä ja olisivat tärkeimmät, kaatui kertaheitolla. Jos C9 (47 uF) lakkaa toimimasta, niin ei sulla taatusti näy kuvaa ainakaan tv-lähetyksistä.
     
  13. mate_1974

    mate_1974 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2005
    Viestejä:
    296
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei!

    Mitenkähän se C9 tekee virran virittimelle?
    Katso kuvaa:

    http://members.optusnet.com.au/toppytools/images/Topfield_SD-PVR_Power-Supply.png

    C9 vastaa hakkurin toimintajännitteestä?
    C10 vastaa tuosta 30v linjasta.

    Itse olen korjannut n 20 topfieldiä, enkä ole yhteenkään virtalähteeseeen vaihtanut muita kuin ne 6 suurimmalla kuormituksella olevaa konkkaa. Kaikki ovat tulleet kuntoon, jännitteet ovat palautuneet niihin arvoihin kun niiden pitää olla ja toimineet hyvin. Muutamasta olen esr mittarilla mitannut loput konkat, ovat olleet hyvässä kunnossa. Toki mikäli viitsii niin voihan nuo loputkin vaihtaa jos intoa riittää.

    Toki voihan olla että jossain boksissa nuo ovat antautuneet. Yleensä kun topfieldissä 5V linja lähtee alaspäin, se nostaa muiden linjojen jännitteitä ylöspäin.

    Kukin taaplaa tyylillään. Minun puolesta saa vaihtaa vaikka kaikki konkat koko boksiin jos haluaa. Seuraavaksi voi vaihtaa emolevylle konkat, jotka nekin ovat samojen valmistajien kamaa.

    Viritinhän heittää toimimasta juurikin sen takia, kun 5V linjaa vakaavat kondensaattorit (C22 ja C23) pettävät, ja jonka johdosta Jännite 30V linjassa nousee yli 40 voltin ja se taas aiheuttaa sen että transistori Q14 palaa, joka ohjaa virittimiä. Topfieldin virtalähteessä takaisinkytkentä hakkurille on otettu 5V ja 22V linjasta. (kuvassa vasen alareuna)

    Yleisin ihan päällisin puolinkin viallinen (pullistunut) konkka on C25, joka on 3,3 voltin linjan alkupäässä.
    Nämä tiedot vain katsottuna kuvasta, en ole folioita lähtenyt seuraaman
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2010
  14. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Millaistakohan tekstiä silloin suollat, kun tarkoituksesi on loukata... :rolleyes:
    V*ttuilun sijasta ajattelemisen aihetta:
    Ja ei, en ole amis enkä huoltomieskään. Mutta rohkenen väittää, että kolmivuotinen sähkötekniikan tms. linja amiksessa on keskimäärin jopa parempikin lähtökohta elektroniikan huollossa työskentelemiselle, kuin kolmivuotinen lukio (oletus: uskonto, kuvataide jne. eivät huollossa liene mitenkään haitaksi, mutta uupuva käytännön puuhastelu elektroniikan ja sähkön parissa saattaa hyvinkin olla). Onko lukioissa nykyään muka pääsykokeet (itse muistan vain pisterajat)? Ja kuinkakohan moni amikseen hakeva hakee samanaikaisesti lukioon?
    Minimiarvosanoin läpäisty, käytännössä reilun vuoden kestävä raksalinja on sitten ehkä hieman toinen juttu. Tosin, kyllä lukiostakin nykyään valmistuu ihmisiä, jotka eivät osaa edes kieliopin alkeitakaan, ovat rimaa hipoen läpäisseet lyhyen matematiikan jne.

    Osa amiksista jatkaa AMK-insinööreiksi (kuten osa lukionkin käyneistä), pienempi osa DI:ksi. Tosin suoraan amiksesta ei kait edelleenkään ole lupa yliopistoon/korkeakouluun hakea? Eli ne harvat amiksen käyneet DI:t lienevät käytännössä aina olleet välissä ensin (AMK-)inssejä.
    Joka tapauksessa, jos ihmiset noin kouluttautuisivat, taitaisivat huoltomiehen hommat jäädä sen jälkeen usein saamatta (kohonnut palkkatoivomus, kilpailevat työtarjoukset, ammatin saama halveksunta eräiden taholta, puhtaan teoreettinen koulutus jne.).

    Vai toimiiko inssejäkin huoltomiehinä? Moni heistä kun on käynyt teoreettisen lukion, mutta ei käytännönläheisempää amista. Joten eihän inssin/DI:n/tekniikan tohtorin amista parempi soveltuvuus käytännönläheiseen huoltomiehen työhän ole tällöin mikään automaattinen itsestäänselvyys. Toki moni koulutukseltaan täysin teoreetikko kuitenkin puuhastelee vapaa-ajallaan subbareiden ja elektroniikan parissa kolvi kädessä. Mutta eivät suinkaan kaikki.
     
  15. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, jos totuuden sanominen ääneen sitten mielestäsi loukkaa, niin sitten se loukkaa...

    Missasit pointin pahasti. Ehkä tarkoituksella päästäksesi vääntelemään aihetta? Puhe oli elektroniikan diplomi-insinööristä vs. amis-huoltomies. Kerrotko montako elektroniikan DI:tä maastamme löytyy, jotka eivät ole ensin käyneet lukiota pohjalle?


    Turha vetää herneitä nenään asiasta. Tarkoitukseni ei ollut loukata eikä halventaa minkään ammattikunnan sinänsä arvokasta työpanosta yhteiskunnalle.

    Halusin vain pistää huoltomiesten tekemät suunnittelupäätökset tehoelektroniikkasuunnittelussa kontekstiinsa. Täällähän hehkutettiin, kuinka huoltomies on ylin auktoriteetti asiassa ja pätevin jätkä tekemään komponenttivalintoja. Rohkenin epäillä sitä ja epäilen edelleen.

    Jokaisella ammattikunnalla on paikkansa. Mutta ei MRI-kuvannuslaitteita suunnitteleva DI:kään lähde aivokirurgiksi, vaikka hänen suunnittelemillaan vehkeillä niistä aivoista ne kasvaimet löydetään. Jokainen pysyköön lestissään. Epäilen perustellusti edelleen, että kun on kyse niinkin monimutkaisesta laitteesta kuin hakkurivirtalähde, niin elektroniikan ammattisuunnittelija, diplomi-insinööritasoinen henkilö, on pätevämpi kuin huoltomies tekemään systeemiin vaikuttavia komponenttivalintoja. Huoltomies tuskin hallitsee edes hakkurivirtalähteen simulointiin vaadittavaa matematiikkaa, sen verta kovaa osittaisintegrointia ja kompleksilukujen kanssa pelaamista se on. Noita kun ei opi vielä edes lukiossa kunnolla/lainkaan, vaan vasta teknisessä korkeakoulussa.

    Lisäksi riippumattomalla suunnittelijalla, siis insinöörillä tuskin on ns. intressiristiriitaa. Nämä olivat pointtini tuohon keskusteluun, ei muuta. Turha yrittää tästä mitään amis-akateemikko luokkasotaa kehitellä.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2010
  16. mate_1974

    mate_1974 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2005
    Viestejä:
    296
    Saadut tykkäykset:
    0

    Hei!

    Kun sinulta kerran löytyy tietoa, niin mistä sitten löytyy parempi versio?

    En ole mitään vikaskenaarioita etsimässä, kertoilenpa vain OMIA kokemuksiani, en netistä luettuja.

    Omakohtaista läheltä seurattua kokemusta on omasta ja veljelläni olevasta Topfield 5100 MP boksista, joihin on nuo 6 konkkaa vaihdettu reilut 2v sitten (niistä vain 2 oli huonoja vaihtohetkellä, mittasin kaikki ESR mittarilla), ja boksit toimii hyvin edellen.

    Mittasin omasta boksista jännitteet tänään, kaikki ihan oikeissa arvoissa.
    Edelleen, minulle on sama vaihtaako joku kaikki konkat vai pelkästään sen vikaantuneen. Voihan olla että jossakin muussa boksissa nuo muut konkat ovat menneet huonoiksi, mutta minun eteen sellaisia ei ole sattunut.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2010
  17. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lähinnä tuo sinun pöyhkeän ylimielinen Kaarina Hazard-tyylisi pisti silmään. Ala-astetasoisen v*ttuilun ja turhan pätemisen sijaan kannattaisi ehkä keskittyä itse asiaan. Mihinkään komponenttipätemissotaan en tarkoittanut osallistua.
     
  18. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Topfieldin maahantuojan huollosta kannattaa varmaankin tiedustella virallista kytkentäkaaviota.

    Meidän tuskin kannattaa sotkeentua puhumaan yksittäisistä bokseista. Niillä ei ole mitään todistusarvoa. Sinulla on 6 kondensaattorin myyjän intressi asiaan. En tiedä vaikuttaako se väitteisiisi, mutta se on ainakin olemassa taustalla ja se on hyvä tiedostaa. Lisäksi väitteesi eivät täsmää brittifoorumin asiantuntijoiden kommenttien kanssa eivätkä suomalaisfoorumeiden käytännön kokemusten kanssa. En halua sen kummemmin ruveta kanssasi sotimaan aiheesta, halusinpa vain tuoda nämä pointit esiin. Ainakin minä kunnoittan suuresti brittifoorumin spesialisteja, siellä on järeää asiantuntemusta pelissä ja eiköhän suurin osa näiden suomalaisfoorumeiden korjausvinkeistä ole alunperin sieltä imutettu, jos olet rehellinen itsellesi. Jostain syytä nuo Q14 ym. vaihtovinkit ovat aina esiintyneet ensin brittifoorumilla eivätkä täällä. (jos katsotaan aikajärjestystä).


    Niin se on varmasti sinulle se ja sama. Se pointti tuli selväksi kyllä. Sinua ei kiinnosta se, tulevatko ihmisten boksit kuntoon vaan vain se, murtuuko kuuden ison harhaoppi vaiko ei. Vaan kun eivät kaikki boksit näytä tulevan kuntoon tuolla sinun "neuvolla", joten tuo on aika v:ttumainen neuvo. Ihmisten harhaanjohtaminen on mielestäni rumaa. Minusta sinä teet sitä, kuin vänkäät edelleen faktojen vastaisesti, jostain "kuudesta isosta, tärkeimmästä kondensaattorista". Toki sinulla on intressi myydä sellaista ratkaisua, eikö?

    Omaan kokemukseen vetoaminen nettikeskustelussa on väite, jolla on aika heikosti todistusvoimaa, koska kukaan meistä ei voi kontrolloida väitteesi todenmukaisuutta. Sen sijaan brittifoorumin "Repair Toppys PSU" ketjusta voi kuka tahansa nettiyhteyden omistava tarkistaa success-storyjä, miten bokseja on saatu kuntoon. Kuudesta suuresta siellä ei pidä metakkaa enää kukaan, se harhaoppi kuoli jo vuonna 2007.

    Voisitko muuten perustella väitteesi, että "kuusi suurinta kondensaattoria ovat virtalähteen rasitetuimmat"? Mihin perustat käsityksen? Mittauksiin? Simulointilaskelmiin?

    Millä tavalla määrittelet kuormituksen? Ripple-virrallako?
     
  19. lasset

    lasset Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0

    En ole vittuillut enkä pätenyt. Jos sellainen käsitys on syntynyt, pahoittelen sitä. Joskus lyhyt, ytimekäs, terävä ilmaisu vie lukijaa harhaa. Yritin pehmentää sanomaani nimenomaan sanomalla, että "Tarkoitukseni ei ole loukata ketään"

    Amis on kuitenkin "vain" tietynlaiset koulut käynyt eikä hänestä tekniikan korkeakoulutettua saa, vaikka kuinka kiukuttelisit asiasta. (vain lainausmerkeissä, koska sillä ei vähätellä, vaan kuvataan sitä mm. teoreettisen matematiikan ja fysiikan opetuksen puuttumista, mitä tuossa tietynlaisessa koulutuksessa jätetään pois)
     
  20. simexi

    simexi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä "huoltomiehen" koulutusta, mutta tuntui tietävän missä rasituksessa konkat on hakkurissa.. Ja hei, ei tämä mitään ydinfysiikkaa ole. Vaatisi tarkkaa tutkimista ja analysointia jos haluaisi tuonkin PSUn toimimaan "kestävästi". Ja näin ns. harrastelijana riittää että laite taas toimii, ja luotettava vinkkeihin mitä löytää jos ei ole mahdollista tutkia asiaa tarkemmin. Ei laitteistoa, ei tietämystä/kokemusta...