Harjunpää ja pahan pappi (2010) (Olli Saarela / Peter Franzén, Irina Björklund, Ville Virtanen)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 09.03.2010.

  1. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Yhdessä asiassa suomileffa konttaa vielä 2010-luvullakin: nimittäin puheen ääänityksessä. Välillä ei meinannut saada selvää mitä päähenkilöt mumisevat. Onneksi ruotsinkieliset tekstit olivat näissä tilanteissa apuna. On se kumma kun jenkkileffoissa vuorosanat toistuvat selkeästi, mutta eivät suomileffoissa.

    Muuten tämä on kerta kaikkiaan kelpo leffa ja nimenomaan tunnelman luominen onnistunut hyvin. Saarela on palannut tyylissään lähemmäs Bad Luck Loven tyyliä. Näyttelijävalinnatkin varsin onnistuneita, ei pahaa sanottavaa. Lopussa ehkä paras vire hieman herpaantui ja alussa oli sekavuutta ehkä liikaakin, mutta tämä on tällaista pikku nipottamista. Kokonaisuutena varsin toimiva paketti. Suosittelen!
     
    Viimeksi muokattu: 29.10.2010
  2. dixi

    dixi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    En ole ihan varma tämän väitteen todenperäisyydestä, mutta käsittääkseni siinä missä Suomessa käytetään reploissa paljon ns. hunttiääntä eli oikeasti kuvauspaikalla otettua ääntä, jenkit jälkiäänittävät suurimman osan reploista studiossa.
     
  3. Loobus

    Loobus Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Blackout on eräs karmaiseva esimerkki epäselvästä repliikkien lausunnasta. Onneksi DVD:ltä löytyy suomitekstit.
     
  4. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Näin se varmaan on ja Suomessa saataisiin ottaa jenkeistä mallia. Kaveri on huomannut sellaistakin, että jos suomileffoja katsoo stereona niin puhe kuuluu huvin, mutta 5.1:nä huonosti eli kotimaassa ei osata surroundia tehdä :( Tällaisen teknisen detaljin mokaaminen on todella harmi, sillä jos teknisiä ansioita ajatellaan niin visuaalinen puoli, musiikki ja muu äänimaailma ovat Harjunpäässä oikein hyvällä mallilla.
     
  5. Pvt Joker

    Pvt Joker Guest Guest

    Liittynyt:
    11.08.2009
    Viestejä:
    244
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse tulee kotona katseltua paljon kuulokkeiden kanssa naapurien takia ja niitä käyttäessä Jenkkien käyttämän jälkiäänityksen huomaa aika selkeästi, koska ääni on luonnottomankin selkeä ja kliininen. Siis juuri sellainen, joka tulee suoraan mikrofoniin puhuttaessa. Toki elokuvat on optimoitu kaiutintoistoa varten, jossa tuota ei tietenkään samalla tavalla huomaa, mutta toisaalta kunnollisella äänentoistolla (edes kaiuttimilla) minulla ei ole koskaan ollut suurempia vaikeuksia ymmärtää suomileffojen puheosuuksia.

    Aika outoa on myös, mikäli nimenomaan 5.1-systeemillä puhe ei kuulu, koska siinähän nimenomaan on se keskikaiutin, josa puhe yleensä kuuluu paremmin kuin stereotoistossa. Lähtisin siis pikkaisen etsimään vikaa myös omasta laitteistosta ja etenkin sen balansoinnista.
     
  6. viinikellari

    viinikellari Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2004
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten itsekkin huomasitte mutta ette vain tajunneet niin kyse on näyttelijän ilmaisusta, ei huonosta äänityksen laadusta.

    Itse kyllä vierastan jenkkien tapaa käyttää jälkiäänitystä. Jälkiäänitetyt repliikit eivät ole usein missään tilassa, ja tuntuvat tulevan tästä syystä todella läheltä, ja minua tämä ainakin vieraannuttaa.
     
  7. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Näköjään tämä äänipuoli on makuasia, josta ei voi kuin kiistellä.

    Takaisin Harjunpäähän.
    Harjunpään kujanjuoksu kohti kostoa, sekava ja ahdistava tunnelma, kosto ja sen jälkeen tuleva helpotus oli kyllä tunelmamielessä hyvin luotu. Jälkeen päin tuli vähän mieleen Janne Virtasen kujanjuoksu sarjassa Irtiottoja tai leffassa Valkoinen Kaupunki vaikkakin Aku Louhimies on onnistunut tunnelmanluonnissa vieläkin paremmin.
     
  8. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Onko kukaan joka on lukenut kirjan katsonut tätä?
    Ainakin noiden kommenttien ja arvostelujen mukaan mitä olen nähnyt, niin tällä elokuvalla ei taida olla käytännössä yhtään mitään tekemistä alkuperäisteoksen kanssa.
     
  9. Maraballo

    Maraballo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    121
    Saadut tykkäykset:
    0
    Leffan jälkeen kävin kirjan ostamassa. Sen pariin siirryn vielä tämän illan aikana. MMutta itse elokuvaan.

    Roolitus oli erinomaisesti tehty, erityisesti Sarkola ja Björklund jäivät mieleen. Hieman Seven, Red Dragon ja Millenium-trilogian leffat tuli mieleen, mutta hyvällä tapaa. Harvinaisen laadukas Suomi-leffaksi, joita en hirveämmin katsokaan.
     
  10. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten kyseessä on huono näytteleminen tai näyttelijäohjaus kyseessä. Kyllä katsojan on tarkoitus saada selvää siitä mistä puhutaan, eikä asiaa voida painaa villaisella sanomalla, "ette vaan tajua". Sillä asenteella pidetään kotimaista elokuvaa juurikin tuolla viime vuosituhannella.
     
  11. viinikellari

    viinikellari Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2004
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki puheesta pitää saada selvää mutta väärää puuta ei kannata haukkua. Yleensä jos näyttelijät mumisevat repliikkinsä niin se menee miltei joka kerta äänityksen piikkiin.
     
  12. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten palataan takaisin tuohon huonoon näyttelyyn ja ohjaukseen. Viimeistään ohjaajan tai tuottajien pitää huomata ja tajuta, ettei muminalta jää mitään käteen ja puuttua asiaan.
     
  13. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Jos tarkkoja ollaan, niin elokuvajulisteissa taitaa Harjunpää ja pahan pappi-nimen sijasta lukea Harjunpää & pahan pappi. Vai mikä vänkyrä siinä keskellä on?
     
  14. LifeInTheDream

    LifeInTheDream Guest Guest

    Liittynyt:
    13.08.2010
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo ensiks tuli luettua tosta toi kirja ja sen jälkee sit luinki leffa arvostelun.
    Alkoi melkei heti vituttamaan ku luin juonikuvausta leffasta.
    Sit se tuli käytyä kattomassa mielenkiinnosta että josko oisivat saanu hyvää aikaseks mutta ei..ite antasin 2..ehkä 3 nakkia jos oon hyvällä päällä.
    Miksi pitää ottaa joku kirja ja sitten tehä siitä leffa joka ottaa ihan omia vapauksia juonen kannalta? Tässäkin tapauksessa noin 90% kirjasta oli muutettu juonikuviota leffaan. Jos aletaan säveltämään omia ni miks ei keksitä sitten ihan jotain uutta?
    Leffa itessään oli kyllä aikamoista kurjuus ja masennus maksimiin meininkiä mikä melkein alkoi mennä jo huumorin puolelle..loppuratkaisu ei sitten sopinu muuten leffan tunnelmaan mitenkään. Tuntui kuin ois hätäseen pitäny jotenkin lopettaa melkein naurettavalla Hollywood pelastuslopetuksella. Ja pisti leffan aikana toi Hollywoodmeininki muutenki silmään. Onko kaikki poliisit nykyään kuin moottoripyöräjengiläisten näköisiä? :D Niin ainakin leffassa oli. Ja tosiaan toi kurjuuden maksimointi meni pikkusen pitkälle. Kaikilla piti mennä jotenkin huonosti vaikka väkisin. Kirjan juonesta ois saanu hyvän jännärin aikaseks jos ois vaan halunnu. Arvosteluissa tätä leffaa verrataan Ruotsin Millenium sarjaan mutta en kyllä ymmärrä että miks? Jos tää leffa ois kirjasta tosiaan tehty ni varmaa sillo voitas verrata paremmin. Tämäkin ois silloin aikuismaisempi ja rauhallisempi rikosleffa.
    Oisin kyllä pystyny näkemään nykyiset näyttelijät myös kirjaversiosta tehdyssä leffassa ettei niissä ollu valittamista mut huvittaa miten ohjaaja selittelee haastatteluissa että elokuva on suunnattu vähä nuoremmille jotka ei niin Harjunpäätä tunne ja että tää nyt oli sellanen päivitetty versio..Ois perhana Saarela tehny sitte jonkun oman Nönnönnöö Hollywoodaction leffan teineille ni ei tarteis selitellä tollasia joutavia. Mitähän lie ollu kirjailija mieltä leffan vapauksista? Ite oon tässä huomannu että se on vähän kakspiipunen juttu noitten kirjoista tehtyjen leffojen kanssa. Että jos kirjan lukee ni ei ehkä pitäs sitä leffaa kattoo kun tietää jo sen juonen ja sitten vaa vituttaa noi muutokset mitkä on persilleen tehty tai sitten jos on leffan kattonu ni kirjaa ei tarvii enää lukea. Kyllä se niin on että Ruotsalaiset ja Englantilaiset osaa rikosleffoja tehdä mutta ei Suomalaiset. Liikaa pitää ottaa ameriikanmallia ja täällä ei uskalleta tehdä vakavaa ja aikuismaista trilleriä/jännäriä..ainakin tosi harvassa ne on.
    Jonkun pitäis oikeesti olla sanomassa tuolla leffan suunnittelu tilaisuudessa joka kirjasta tehdään ja aletaan muutoksia keksimään juoneen että Hei et voi olla tosissas että annahan nyt olla muuttelematta! :thumbsup:
     
  15. winterland

    winterland Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tiukkaa analyysia leffasta.
     
  16. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkohan Elvari saanut haastajan Itä-Suomesta... :p

    Tuli tosta vuodatuksesta mieleen James Bond ja Tohtori Ei, jossa oli hyvis muuttunut pahikseksi ku kirja oli muutettu leffaks. Aina ne saattaa tökätä silmään jos "heti" kirjan perään katsoo leffan tommoset pikku muutokset.

    No Harjunpää luettuna, mutta edelleen näkemättä, eli ei mulla muuta nyt...



    7.11: No nyt tuo tuli "yllättäen" katsottua.

    Jos jotain positivista tosta paskasta pitää kaivaa, niin

    a) ei ainakaan räjäytelty tuhansia litroja bensaa ja rällätty yliampuvilla Hollywood-tehosteilla...
    b) tota ei tarvi alelaarista poimia mukaan, tulipahan 22e:lla selvitettyä se...

    Parhaiten toi seurasi kirjaa kerronnan puolesta, oli todella raskasta ja puuduttavaa seurattavaa. Kirjan lukemisesta on jo hetki, mutta ei toi mielestäni kovin hyvin sitä tarinaa mukaillut. Ehkä juoni suurin piirtein osui samaan, oli Harjunpää ja Pahan Pappi. Väkivaltaa ja verta riitti, ja kuten yllä on todettu niin aika synkkä ja melkein jopa masentava kuvaus tuo on. Ei kirjasta ihan noin synkkä kuva jäänyt.
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2010
  17. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Vieläkö on muita, vai tässäkö ovat kaikki:

    Harjunpää och kalla döden (1983)
    Harjunpää och antastaren (1985)
    Harjunpää ja kiusantekijä (1993)
    Harjunpää ja heimolaiset (1995)
    Harjunpää & pahan pappi (2010)
     
  18. Jeukkuli

    Jeukkuli Käyttäjä

    Liittynyt:
    26.02.2004
    Viestejä:
    1 867
    Saadut tykkäykset:
    10
    Rakkauden nälkä (2007)
     
  19. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kiitoksia. Olen tuonkin nähnyt, mutta kun nimestä puuttui tuo yhdistävä Harjunpää-nimi.

    Nyt vain odottelemaan kuuden levyn Harjunpää-boxia ...
     
  20. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole kirjoja lukenut, mutta elokuvasta pari kommenttia.

    Peter Franzen on huono ja tahattoman teennäinen. I.Björklund parempi kuin odotin, roolisuoritus on hyvä. Sampo Sarkola miltei loistava. Ohjauksessa haetaan kansainvälisempää henkeä, mutta silti saavuttaa tasoltaan jonkun CSI tv-sarjajakson tason.

    Vaihtamalla miespääosan vaikka siihen Ville Virtaseen joka veti ok-roolin vanhempana konstaapelina olisi todennäköisesti toiminut paremmin.

    Haluaisin tykätä suomalaisista dekkareista, mutta ei nämä kyllä säväytä.

    Esimerkkinä omaan makuun toimivista elokuvista/tv-elokuvista voisin mainita esimerkiksi tällä hetkellä tv:ssä pyörivät Wallanderit/Beckit, niissäkin roolit/tarina toimii paremmin ja toimivat esimerkkinä ettei ohjauksella/kuvauksella tarvitse kikkailla. Erityismaininnan ansaitsee loistava suomalainen Alamaailma-trilogia, se pieksee Harjunpäät ja Varekset 6-0.

    :naminami::naminami:
    Kaksi tähteä viidestä.


    Iso