Kosteutta kylppärissä - taloyhtiön korvausvastuu kun tilalle kalliimmat materiaalit?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Hessu, 11.10.2010.

  1. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kerrostalon kylppäristä löytyi kosteutta. Nyt selvittelen mitä maksan minä ja mitä maksaa yhtiö.

    Lakia lukiessa on selvää, että yhtiö maksaa purkutyöt, kuivatuksen ja uuden vesieristyksen. Selvää pitäisi olla myös, että hommassa rikkoutuva osakkaan vastuulla olevat pinnat tehdään uusiksi perustasoon.

    Käsitykseni on, että kalliimmat materiaalit ja kalusteet voitaisiin hankkia kustannusjaolla, jossa osakas vastaa hinnasta, joka menee perustason materiaalien ja kalusteiden yli.

    Perustuuko tämä johonkin lain kohtaan tai muuhun viralliseen selkänojaan, vai onko asia yhtiön/isännöitsijän suopeudesta kiinni?
     
  2. samsamsam

    samsamsam Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2004
    Viestejä:
    495
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jako perustuu asunto-osakeyhtiösi vastuunjakoon (vastuunjakotaulukkoon), jossa om määritelty mistä vastaa yhtiö ja mistä osakasa. Yleensä yhtiö vastaa rakenteista vesieristykseen asti. Laatat ja saumat ovat osakkaan vastuulla. Mikäli tapahtuu kosteusvahinko, laatat ja saumat menevät luonnollisesti uusiksi.

    Laatat ja saumat palautetaan yhtiön perustasoa vastaavaan kuntoon. Mikäli osakas haluaa jotain muuta, yleensä hyvitetään perustasoa vastaavan laatoituksen ja saumauksen arvo. Yhtiöstä on kiinni, saako osakas hankkia itse nämä uudet pinnoitteet ja kalusteet vai hankkiiko yhtiö ne osakkaan puolesta.
     
  3. ja[ffons

    ja[ffons Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    0
    semi-OT:
    Mistä nuo kosteudet on mitattu? Revitty laattat/eristeet pois ja rungosta? lattiakaivon ympäryksestä?
     
  4. mcr483

    mcr483 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    4
    kannattaa myös ottaa huomioon, että laadukkaammat materiaalit vaativat laadukkaamman asennuksen. lisähintaa voi tulla myös työstä.
     
  5. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Pintamittauksena parin päivän kuivan kauden jälkeen. Kaivon läheltä ja kaeumpaa. Ammattimies mittasi.

    Eniten siis kiinnosti onko tuo perustasoon korjaamisen yli menevän manteriaalin muuttaminen euromääräiseksi ja erotuksen itse maksaminen johonkin lakipykälään, johonkin suositukseen tms. perustuvaa, vai vaan maan tapaa.
     
  6. JuMpPa

    JuMpPa Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uuden taloyhtiölain nojalla, mikäli rakenteissa on havaittu korjaustarvetta on taloyhtiön korjattava vika ja palautettava tila yhtiön perustasoa vastaavaan tilaan (kuten jo aikaisemmin totesit).

    Samaisesta asiasta olen itsekin useasti kiistellyt ja yleinen lähtökohta on, että mikäli muutat yhtiön perustasoa parempaan joudut maksamaan materiaalit kokonaan itse (eihän se ole reilua maksattaa muilla yhtiövastiketta maksavilla sinun kylppäriäsi, vai haluaisitko sinä maksaa naapurisi kylppärin italialaiset käsintehdyt marmorilaatat?). Yhtiö kustantaa tässä aina vesieristykseen saakka (tai perustasoon) ja sinun on käytettävä yhtiön siunaamaa remonttifirmaa, sillä kukaan firma ei anna takuuta vesieristyksilleen mikäli he eivät tee laatoitusta.

    Kannattaa myös huomioida onko yhtiössä koska mahdollisesti tulossa putkiremontti ja suunnitella remontti myös se mielessä pitäen.
     
  7. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Pointtina ei ollut siis maksattaa korkeampia kuluja muilla, vaan maksaa itse perustason kustannukset ylittävä osa. Käytännössä siis esim. tuon italialaisen kultakirjaillun marmorilaatan ja peruslaatan hintojen erotus.
     
  8. iku-tursas

    iku-tursas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    349
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oli ainakin ennen ihan yhtiökokouksen päätettävissä.