Kuvasuhdeautomatiikka

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana happohui, 28.09.2010.

  1. Meikämanne

    Meikämanne Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.10.2006
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Porukoille vein keväällä eikä se toimi. Tottahan se valikoista löytyy, mutta ei se kuvasuhdetta osaa vaihtaa. Telkkarin oma antenniviritin käytössä. Telkku oli 32 tuumainen tuplavirittimellinen perusmalli, jonka tarkempaa mallia en muista.

    edit. jaa 4:3 pitää laittaa näyttötilaksi. En menekään vannomaan, että tuommoista olisin arvannut kokeilla. Mielestäni pyöritin silloin kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi, mutta tuo pitää testata uudestaan. Melkoinen aivopieru käyttöliittymäsuunnittelussa.
     
    Viimeksi muokattu: 29.09.2010
  2. lglg

    lglg Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samsung oletuksena venyttää mutta kun laittaa Picture Options menusta

    Size: Auto Wide
    Screen Mode 4:3

    niin toimii

    Kauan kesti löytää tuo ei aivan intuitiiviset asetukset, toiminut samalla lailla kaikissa Sampoissa joihin törmännyt.

    Suomeksi Tila ->Kuvavalinnat
    Koko: Autom leveys
    Näyttötila: 4:3
     
  3. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sonyissa - ja monissa muissakin - on kakessa yksi kuvasuhdenappi, jota riittävän monta kertaa painamalla saa haluamansa kuvasuhteen väliaikaisesti käyttöön. Siis 4:3 --> 14:9 (ainakin Brittien käyttämä kompromissi) --> Laaja (16:9) --> Smart ("fiksu" venytys, eli reunoilta enemmän) --> Zoom (tasainen zoomaus) --> 4:3 jne.). Eri valmistajilla on eri nimityksiä tuolle "fiksulle" venytykselle ja Zoom-tiloja voi joissain laitteissa olla useampiakin.
    Eräs käyttökohde on väärällä kuvasuhteella tulevat lähetykset, joita tänäkin vuonna olen pari pongannut. Esim. lähetys on 16:9, mutta itse ohjelma kuitenkin 4:3, joka kuitenkin virheellisesti on venytetty täyttämään koko kuva-ala myös leveyssuunnassa.

    Katselin eilen DVD:ltä erästä musavideota, joka oli hölmösti 4:3, jonka sisällä sitten 16:9 video. Eli mustat palkit joka puolella. Kun vaihdoin tv:n tilaksi 'Zoom', niin ainakin silmämääräisesti vaikutti siltä, että kuva zoomattiin täyttämään koko 16:9-telkkarin kuva-ala. Kaken nuolinäppäimilläkään (ylös/alas) ei ollut mitään vaikutusta, joten taisi tosiaan mennä nätisti tasan. Tätä toimintoa taisit hakeakin.
    Ainoa pieni rutisemisen aihe oli se, että zoomauksen vuoksi tietenkin myös osa soittimen kuvan päälle liittämistä jutuista siirtyi kuva-alan ulkopuolelle. Eli ne tekstit ja symbolit, jotka normaalisti olisivat mustien palkkien päällä.

    Mutta... ...tv-lähetysten kanssa muutamissa pikaisissa kokeiluissani kävi aina niin, että joka kerta oli kuvan korkeussäätö käytettävissä. Eli toisin sanoen Zoom/Smart -toiminnon venyttämä kuva ei aivan kokonaan mahtunut ruutuun. TV tosin tuntuu laskevan kanavalogon osaksi kuvaa, mitä se tietyssä mielessä toki onkin. Tekstityksen suhteen en ole aivan varma, ainakin Smart näytti aina kokonaan (siinä tosin suurena miinuksena 4:3 kuvan venytys koko ruudun levyiseksi). Em. musavideon (DVD) kanssa taas ei mustien palkkien päällä ollut yhtään mitään häiritsemässä.
    Kuvasuhteita on todellisuudessa varsin suuri määrä, wikipediassa mainitaan parikymmentä erilaista, mikä vaikeuttaa asiaa entisestään. Lisäksi monessa maassa käytetään vain dubbausta tekstityksen sijaan. Joten vaikka automatiikka osaisikin kiinteän kanavalogon huomioida, niin mustan palkin päällä oleva tekstitys voi jäädä näkymättä, koska kukaan ei ole koko asiaa tullut ajatelleeksi. Korkeussäätö auttaa siihen, jos vain on valmis hukkaamaan osan kuvan yläreunasta.
     
    Viimeksi muokattu: 30.09.2010
  4. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 305
    Saadut tykkäykset:
    72
    Groke, juuri samantapainen oli Thompassa. Siinä "kursonapilla" sivuttai muuttui kuvasuhde ja pystysuunnassa oli sitten 14/9 zoomissa kuvan asemointi.

    Eikös joissakin soittimissa ja jopa boxeissa voi määrittää mihin tekstit tulee.

    Tekstit ei ole käytännössä ongelma kuin TVtä katsellessa. levyiltähän kuvasuhde on aina oikein.

    Alkaa Sony olla viittä vaille valmis tilattavaksi. TUli jo hankittua pari TV-tasoksi tarkoitettua Booknäss (tjsp.) kopiota tasoksi kun pitää jemmata laitteita pikkukätösiltä piiloon.
    Nyt tasot vain odottelee josko vanha lattialla seisova telkku korkkaisi ja voisi tilata uuden.
    No onpa aikaa rakennella TVn päälle 40cm syvä ja 174cm leveä kaksitasoinen hylly johon tulee sisäänrakennettu koaksiaalityyppinen keskikaiutin, soittimet ja päälle vielä vinyylin kyntäjä. Tason lasiovien taakse saa sitten digiboxin, vahvistin patteriston, jakosuotimet jne...
    Hankalaa kun laitteita on nyt yhdeksän ja BD-soitin on vielä hankkimatta :)
     
  5. Andrei3000

    Andrei3000 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2009
    Viestejä:
    398
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sony KDL 40EX500AEB

    Ostin juuri kyseisen TV:n ja kysyisin miten tässä mallissa on kuvasuhteiden valinta hoidettu?
    Levyjen kuvasuhteet näyttäisi hoitavan automaattisesti oikein (myös 4:3) mutta TV-kanavilla kuva on venytetty. Kaukosäätimestä en löydä nuolinäppäimiä tai muutakaan näppäintä josta kuvasuhteita saisi muutettua. Myöskään "Home" ja "Options" valikoista ei löydy kuvasuhteiden vaihtoa. Kaikki muut kuvasäädöt olen kyllä saanut hoidettua.

    Täysi noviisi kysyy.
     
  6. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nuo kyllä kerrotaan manuaalissa, Sonyn sivuilta löytyy suomeksikin, suosittelen tutustumaan. Ainakin omassa Sony X4500:ssa, kuten likimain kaikissa muissakin malleissa, on kakessa erillinen kuvasuhdenamiska. Eli sellainen, jossa on ristissä olevat nuolet kahden suorakaiteen päällä (kyllä, juurikin 4:3- ja 16:9 -muotoisten suorakaiteiden päällä).
    Ylös/alas-painikkeilla voi zoomattua kuvaa sitten siirrellä ylös/alas, jotta tekstitys näkyy kokonaan tms. Jos kuva mahtuu nätisti koko ruudulle korkeussuunnassa, niin nuolinäppäimet eivät tällöin tee mitään.

    HOME-valikon kautta saa asetettua haluamansa oletusasetukset. Edellä olenkin jo oman Sonyni kuvasuhdeautomatiikan asetukset kertonut. Itse olen asettanut ne globaaleiksi, eli siis kaikille inputeille yhteisiksi. Jos haluaisin, niin voisin toki laittaa jokaiselle inputille aivan erikin asetukset. Olethan siis tsekannut tämän?
    Eli jos asetat jotain vain tikipoksia varten, ei se vaikuta yhtään mitenkään muihin laitteisiin. Paitsi jos käytät kaikille inputeille yhteistä, eli globaalia kuvasuhde-asetusta.
     
  7. Andrei3000

    Andrei3000 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2009
    Viestejä:
    398
    Saadut tykkäykset:
    2
    ^ Kiitos, homma on nyt hallussa.:thumbsup:
     
  8. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten tämä kuvasuhde automatiikka toimii philipsien kanssa? Vanhempien TV on muutaman vuoden vanha 1080p 42" tuumainen LCD.

    Boxin kanssa homma toimii, kun valitsen humaxista puristettu ja tv:stä 16:9 tai automaatti.

    TV:n omalla virittimellä 16:9 skaalaa kaiken tietenkin täydelle ruudulle ja automaatti venyttää kuvan taas ylhäältäkin ohi. 4:3 valinta taas pakottaa 16:9 kuvankin 4:3 muotoon.
    Eli automatiikka ei taida vaan toimi philipsissä?


    Edit: malli on 5603
     
    Viimeksi muokattu: 13.11.2010
  9. ege

    ege Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2003
    Viestejä:
    318
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimii aivan hyvin, kun on valittuna Automaattinen zoomaus, eikä Automaattinen täyttö. 4:3-kuva näkyy 4:3:na mustat palkit sivuilla ja 16:9-kuva koko ruudulle venytettynä. 16:9-letterbox zoomautuu automaattisesti täyttämään koko ruudun kuvasuhteen säilyttämällä.

    Ainoa ongelma minkä olen havainnut on tv:n omalla virittimellä katsottessa esim. elokuvaa joka on leveämpi kuin 16:9, esim 2:35. Tällöin tv zoomaa ylhäältä ja alhaalta mustat palkit pois ja kuva venyy pystysuunnassa. Tällöin kuvan voi lukita manuaalisesti Laajakuva-tilaan. Katsottaessa kyseisenlaista materiaalia digiboksin kautta (kuten useimmiten tulee tehtyäkin), tv ei pyri zoomaamaan ylä- ja alapalkkeja pois.

    Manuaalisesti ei ole enää ainakaan vuoden 2009 (xxx4-mallinumeroisista) lähtien ollut valittavissa 4:3-tilaa. 2010 vuoden malleissa on suoraan kuvasuhdenappia painamalla valittavissa Automaattinen täyttö tai Automaattinen zoomaus -tilat. Tätä vanhemmissa kyseinen valinta täytyy tehdä asetusvalikosta. Muistaakseni asetus on oletusarvoisesti pielessä (Automaattinen täyttö), jolloin kuva aina venytetään täyttämään koko ruutu. Siitä mahdollisesti on tullut yleinen kuva, että Philipsin kuvasuhdeautomatiikka ei toimi.

    Mietin, että olisiko jotenkin mahdollista (firmware-tiedostoa muokkaamalla?) asentaa vuoden 2009 ja sen jälkeisiin malleihin vanhempien mallien firmwarea, jolloin olisi manuaalisesti valittavissa myös 4:3-tila muulloinkin kuin PC-tilassa, tai vuoden 2009 malliin vuoden 2010 mallin firmwarea, jolloin saisi tuon Automaattinen täyttö/zoomaus -valinnan kuvasuhdenapin taakse? Näissähän on Open Source -pohjaiset ohjelmistot, joiden lähdekoodi on saatavilla Philipsiltä.
     
  10. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Voi olla että Phiilipsin rautapuolella on jotain muutoksia tehty eikä vanha firmis siten toimisi... mistä noita tietää... Itse olen miettinyt että kaiken pahan alku ja juuri näissä on mustien palkkien tunnistus, sellainen näissä on ilmeisesti päällä koko ajan... Tietääkö joku voiko sitä jostain huoltovalikosta vaikka kytkeä pois?
     
  11. ege

    ege Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2003
    Viestejä:
    318
    Saadut tykkäykset:
    0
    On kyllä monesti tehnyt mieli mennä katselemaan mitä service menusta löytyy, mutta en ole uskaltanut, kun ruutuun pamahtaa ilmoitus takuun raukeamisesta jos huoltovalikon avaa.

    Tarkoitus ei tietenkään olisi sokkona kokeilla kaikkia mahdollisia valintoja ja saada koko tv:tä mykäksi, vaan ainoastaan katsoa mitä huoltovalikosta löytyy ja mahdollisesti säätää overscania pienemmäksi.

    Mutta enpä ole uskaltanut avata koko valikkoa, sen pelossa että pelkästä valikon avaamisesta jää joku jälki johonkin ja takuu raukeaa. Sitä kun on kyseisessä laitteessa jäljellä vielä kesäkuuhun 2012.

    Tuossa tapauksessa, että mustien palkkien perusteella tehtävä kuvasuhteen tunnistus olisi mahdollista kytkeä pois, ei sitten toimisi enää letterboxatun 16:9-kuvan automaattinen zoomaus koko ruudulle, koska teknisesti kuva on 4:3:a. Silloin pitäisi manuaalisesti valita 16:9 Movie Expand -tila, ja mahdollisesti siirtää kuvaa ylöspäin mikäli tekstitys jää osittain mustien palkkien päälle.