halpis subin väsäystä.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana meinman, 07.09.2010.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Sori nyt vaan, mutta miten tehonkesto liittyy mihinkään?
    Oletko kenties ammattikoulun autoasentajalinjalla? Niissä ympyröissä ainakin valmistajan mainosjulisteeseen keksimä tehonkesto tuntuu olevan erittäin kova argumentti subin laadusta ja hyvyydestä..

    E: Ja jottei silkaksi vittuiluksi menisi, niin etsi käsiisi käytettyjä Peerless Resolutioneja. Itselläni oli 160l@16hz koteloissa, ajelin niitä TA 2400MK-X päätteellä, joka ihan mittausten mukaan todellakin antaa tehoa pitkälti yli tuhat wattia per kanava. Pääte clippasi ennen peerlesin pohjausta. Peerlesit olivat aikanaan erittäin hyviä hintaansa nähden, valmistus vain on lopetettu aikoja sitten. Käytettynä on liikkunut hintaluokissa 60-100e. Ovat nykyäänkin erittäin haluttuja, joten turhia ei kannata aikailla elementtien tarjolle tullessa.
    Yleensä ilmoitettu tehokesto on sähköinen hetkellinen tehonkesto, eli kuinka paljon tehoa voi puhekelan jäpi johtaa millisekunnin kestoisena purskeena ilman lakkojen palamista. Tämä ei kerro yhtikäs mitään elementistä, ainoastaan markkinointiosaston mielikuvituksesta. Mekaaninen tehonkesto loppuu yleensä paljon ennen ilmoitettua tehonkestoa. Kotelointi vaikuttaa elementin käytännön tehonkestoon merkittävästikin.
    Haepa vaikka huviksesi biltemasta tai halpahallista jokin super-mega-hyper subi, jolle on luvattu tehonkestoa vaikkapa kilowatti. Nosta elementti pöydän nurkalle vapaasti seisoskelemaan. Kytke vaikkapa hypexin 400w tehoinen pääte kiinni subiin. Käännä kaikki nupit kaakkoon, ja pistä 15hz siniaalto soimaan. Ihaile kun nurinpäin kuprulle kääntynyt kartio pomppaa liimauksistaan, spider repeää silpuksi ja puhekela murskautuu poikittain rakoonsa. Tämän jälkeen vie elementtisi takuuvaihtoon ja vaadi uusi tilalle koska elementti ei kestänytkään läheskään luvattua tehoa.
    Toista sitten koe 40litraisessa suljetussa sillä uudella takuuvaihdokilla. Hyvällä tuurilla elementtisi selviää jopa hengissä, kun ilmajousi vaimentaa liikettä.
     
    Viimeksi muokattu: 08.09.2010
  2. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    No, voin ostaa jonkun halvan p..kan ja lätkäistä 5000W tehonkestotarran ja myydä sulle :) Kuulostaa minunkin korvaan niin amisvaatimuksilta. Mutta, jos vaatimuksesi on tuollaiset, niin ostoksesi lienee oikein sopiva sinulle ja jos itse olet tyytyväinen, niin mikäs siinä. Ainahan siihen voi päivittää elementin, jos siltä tuntuu.

    Jos laadukkaampaa parilla sadalla, niin esim tuollainen, luultavasti parempi:

    RSS390HF-4

    Luuletko tosiaan, että se BP kestää 1000 wattia ja 25 mm liikepoikkeamaa? 100W ja 2 mm (puhdasta toistoa) lähempänä totuutta:D Olisikohan sun sittenkin pitänyt ostaa 18 tai 21 tuumainen?
     
    Viimeksi muokattu: 08.09.2010
  3. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari kysymystä kotelun rakennuksesta lähinnä muodosta? kannattaako tehdä täysin kuutio neliö mitoilla vai joku sivu pidemmäksi? Jos venyttäisi elementi ja takaseinän väliä niin mahtuisi pidempi refleksiputki... hmm mitä suosittelette?
    K-raudasta muuten saa tilaamalla mdf levyä 22mm paksuus 1830x 2800mm hinta 65€ 25mm sama koko muuten hinta 79 ja 30mm 103:-
    vinkkinä muille jotka aloittavat subin tekoa.
     
  4. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan kokeilumielessä aloin tätä tekemään. En siksi että olisin kuvitellut saavani huippu subin vaan siksi että se oli halpa.
    Jos toisto ei miellytä niin elementti vaihtuu parempaan kun ja jos tarvetta on . Aloin tätä tekemään ihan harrastus mielessä.Mielenkiinnosta saako halvalla elementillä edes kohtuullista toistoa.
    Olisin muuten ostanut laatuelementin mutta saatavuus oli mielestäni tosi heikkoa. Toki hintakin vaikutti asiaan. Hinta oli niin halpa että olin valmis testaamaan mitä todella halvalla elementillä saa aikaan , riski oli mielestäni aika pieni. Sama raha mikä meni elementiin menee helposti perjantai iltana baarissa. Mallun tempestin olisin hankkinut mutta sitä ei nyt ollut saatavilla speaker worldistä. Sitä kun täällä foorumeilla on kehuttu hyväksi elementiksi.
    Ja sikäli ei menetä kun elementin minimaalisen hinnan koska kotelo sopii myös sille ihan hyvin .

    Ei ollenkaan pahan näköinen tuo daytonin elementti.
     
    Viimeksi muokattu: 09.09.2010
  5. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eipä sillä muodolla kauheati merkitystä ole noilla taajuuksilla, jos putki sopii paremmin pitkulaiseen koteloon, niin sellainen sitten. Kotelomateriaalina tuollaiseen itse käyttäisin lattialastulevyä, huomattavasti tukevampi materiaali kuin tasahöttöinen MDF, mutta sisäiset tukirakenteet vaikuttaa, niihin kannattaa panostaa.

    Hyvähän se on kokeilla muitakin kuin yleisimpiä elementtejä (kommenttina toiseen viestiin). Ja yleensä elementistä kuin elementistä pääsee myymällä eroon, jotain aina saa takaisinkin investoiduista rahoista.
     
  6. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa se nyt soi freeairina , ja ihan ookoolta kuullostaa. Ihan musiikkia ei mitään siniaaltoa, en taida hallita tuota winisd:tä tarpeeksi hyvin vielä.
    Vaikuttaa siltä niinkuin epäiltiin että liikepoikkeama on pieni 100W / kanava ja elementti ei liiku havaittavasti , mutta positiiviselta vaikuttaa koska 20Hz aiheuttaa mukavasti basson "töminää" eli sohvassa tuntuu painetta. Ja pöytä jolla elementti on värisee ihan reilusti.

    Huoneessa kokemusta vain10" subfocucsesta joka toimii ihan ok mutta tuntuu jäävän vajaaksi teho ei vain tunnu riittävän , riitti ihan hyvin kerrostalossa mutta ei enään omakotitalossa.

    Jos kerkiän niin koitan saada kopan aloitettua viikonloppuna. Jos ei ehdi niin menee ensiviikoon. Kiitos kaikille vastaajille hyvistä vinkeistä :)
    Älkää ottako niin vakavasti ,pilkettä silmäkulmaan vaikka pitäähän se hiukan tökkiä tikuilla että saa selville millaisesta vastaajasta ja kirjoittelijoista on kyse :D

    Koteloon hain levyt kierrätyskekuskuksesta 1€ / levy eli kolme 25mm paksua levyä yksi taisi olla hiukan paksumpikin maksoivat 3.00 € yhteensä.

    Ruuvit ja liimat siihenn päälle niin vielä liikutaan reilusti alle 100€ budjetissa.
    Luulisin että elementti + kotelo ja kaikki koteloon menevä saadaan mahtumaan siihen 100€ hintaan, sisältäen vaimennusmateriaalin / liittimet ym tarvikkeet. Lyöntimuttereita unontamatta.
     
  7. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis 100W ei heiluttele elementtiä 20 hetsillä? Kyllä sen pitäisi vatkata mukavasti noilla tehoilla kun ei ole koteloa hillitsemässä liikettä. Yläbassoilla ei toki liiku juurikaan. Basstronicsin joku levy "ostoslistalle" vaan, niissä biiseissä on oikeasti matalaa bassoa eikä vain leikisti.

    Spekseissä ei mainittu ripustusten jäykkyydestä, mutta matalan Fs:n takia ripustukset tuskin ovat kamalan jäykät kun elementtiä painaa kädellä sisään päin? Se on ainoa mikä voisi hillitä elementin liikettä matalilla taajuuksilla freeairina, mutta täöllöin tosin ominaisresonanssitaajuus olisi paljon korkeampi ~18Hz. Sisäänajamattomassa elementissä ripustukset voivat olla paljon jäykemmät kuin mitä ne ovat sisäänajon jälkeen.

    Visiitti kierrätyskeskuksessa oli hyvä veto.

    Ps. jos soittelet freeairina pöydän päällä niin älä kuitenkaan tuki magneetin takana olevaa tuuletusaukkoa, eli pidä basso kyljellään tai jotenkin muuten. Jos sen aukon tukkii, niin puhekela ei jäähdy suunnitellusti, kuuluu outoja resonansseja ja se muuten hillitsee elementin liikettäkin.
     
    Viimeksi muokattu: 10.09.2010
  8. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehkä hieman aiheesta ohi, mutta siis ilmeisesti massiivipuu- eli liimalevyä?
     
  9. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    itekkin jonkin aikaa sit olin samaisessa tilanteessa ku piti uutta subia alkaa tekeen ja otin riskin ja tein kaksi erillistä 8" tb subia ja tähän päivään asti olen ollu tyytyväinen - mietinkin että josko huudonpuolelta huutais itelle pari 12" versiota ja kokeilis miten ne soi verrattuna nuihin 8" refleksipönttöihin.
     
  10. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkemmin kun tuota ajatteli niin varmaankin suurimmat Hz:it tuli sieltä 40-60 paikkeilla, rockkia kun cd:ltä kuuntelin.

    Hyvä pointti tuo ettei huudata elementtiä niin ettei saa hengitettyä takaa. onneksi ei tullut kauaa sitä noin rääkättyä. n 5mm elementti liikkui maximissaan. ja mitään jakosuodinta ei ollut välissä joten koko kaista meni elementille.

    Viikonloppuna tuli tehtyä muita hommia joten tämä subin väsäys jäi vielä mietintä asteelle mutta laatikkoa alan tekemään toivottavasti jo tällä viikolla.
     
  11. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan pöytälevyä , ilmeisesti mdf + pinnoite viilua. + yksi lastulevy.
    Noilla levyillä vain kasaan kotelon ja sitten aitoa puuta pintaan että saadaan haluttu ulkonäkö, + mahdollinen osmo käsittely tai vain öljy pintaan.

    Varmasti kannattaa ainakin kokeilla. Eipä nuoo huutonetin elementit tosiaan paljoa maksa. :thumbsup:

    Silloin ei ehkä vaatimustaso ole niin korkealla kuin kalliissa elementissä ja voi hyvällä tuurilla yllättyä positiivisesti.
     
  12. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    tuli yllätyksenä jo silloin ku sain kasituumaset valmiiksi mut nälkähän kasvaa syödessä ;D

    pitänee katsoa kumman huudan - kymppi- vaiko kakstoistatuumasen

    kybätuumanen irtos halvalla niin saanko näillä tiedoilla winisdssä simulointeja vai puuttuuko jotain kriittisiä tietoja?

     
    Viimeksi muokattu: 14.09.2010
  13. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    jokos se rakentelu etenee?
     
  14. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa eilen pääsin vihdoin levyjä sahailemaan , sovitin juuri elementtiä etulyn reikään , pienellähiomisella pitäisi upota..
    http://www.aijaa.com/v.php?i=6764442.jpg

    Anteeksi ei ole vaab ehtinyt aikaisemmin
     
  15. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    perhana itellä menee kotelosuunnittelu kokeilupohjalta ku kokeilin winisdllä mut valitti et puuttuu joku arvo enkä sitä mistään löytäny...
     
  16. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    EPB-kertoimella (Fs jaettuna Qes) voi laskeskella sopiiko elementti otollisemmin suljettuun (EPB <50) vai refleksiin (EPB >50). 50:n ympäristössä ei ole väliä mihin elementin laittaa. edit. toisinaan myös Qts:ää käytetään kotelotyypin valintaan kutakuinkin siten, että <0,4 refleksiin, 0,41-0,7 suljettuun ja sitä suuremmat IB:een.

    Refleksiin vakiosetit ovat tilavuus esim. 80% Vas:sta ja viritystaajuus Fs:n ympäristöön.

    Suljetussa kotelossa matalan Qts:n (Qts <0,35) elementti menee pieneen koteloon, keskiverto Qts:n (Qts 0,36-0,60) elementti taas isompaan ja suuren Qts:n elementti (Qts >0,61) menee IB-asennukseen tai liiterin kokoiseen boksiin. Nämä lähti melko hatusta, ja niihin mahtuu paljon myös tilannekohtaista harkintaa. Simulaattori on siinä mielessä hyvä työkalu.

    WinISD alpha osaa laskea itse puuttuvat arvot kunhan sille vain syöttää tarpeeksi arvoja niiden puuttuvien arvojen laskemiseen.
     
    Viimeksi muokattu: 24.09.2010
  17. khaimera

    khaimera Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia tästä tietopaketista, aluksi ajattelin tehdä suljetun testikotelon jämälevyistä. Pitääpäs alkaa katseleen litratilavuuksia...

    Laitoin tuohon winisdhen kaikki arvot mitä subista löysin mut jostain arvosta se vielä valitti - voisin iltasella postailla sen kunhan töistä joudan...

    Jok tap odotukset ei ole mun kohdalla kovin suuret, jos toi edes vähän paremmin potkii ku tbn 8"...

    Saako tuota qes arvoa laskettua mitenkään???

    kappas - ei tässä ollukkaan niin käsi ja sain laitettua arvot ohjelmaan ja pääsin vertaileen koteloita... jos kuitenkin tekis ensin sen testikotelon...
     
    Viimeksi muokattu: 24.09.2010
  18. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
  19. RedStar

    RedStar Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    820
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tukea tukea tukea.
     
  20. meinman

    meinman Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2010
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tottakai tukea tulee... :D:thumbsup:

    Mietin tuossa naparuuveja.. pitäisi kuitenkin jotkut liittimet tilata.

    Jos max hinta 10/pari , kuitenkin kaks paria ajattelin laittaa.
    Eli neljä liitintä. Olisko tällainen sopiva?
    http://www.biltema.fi/
    Tuotenumero:35567
    Tämmönen kävi myös mielessä: http://www.autostudio.fi/product_info.php?cPath=42_52&products_id=3134

    Tämä taitaisi olla se viisain?
    http://www.autostudio.fi/product_info.php?cPath=42_52&products_id=910

    Muistaakseni jotain halpamallia on saanut motonetistä about 5-6 euron hinnalla.

    Haa tuoltahan saa autostudiosta alumiinisia refleksiputkia. Sellaisen voisi melkeimpä tilata.

    Pahuksen flunssa tuntui jo loppuvan muuta tulikin pahempana takaisin.
    Parempi kai laittaa projekti jäähylle ja jatkaa kun on parantunut ja saanut kaikki pikkunippelit tilattua tai haettua kotiin.:rolleyes: