Etukaiuttimet 1500e, mielellään alle!

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana barbie88, 20.09.2010.

  1. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    HM97 on muistuttaa vasteiltaan jääkarhun peräpolaaria verrattuna 8040:een. Näistä kaiuttimista ei voida keskustella samassa kuussa, maassa eikä polaarissa.

    DIYMCA-polaarifantasioita varten on tuolla ylempänä oma alue "DIY-polaarit, DIY-puhelinkopperot, DIY-sähköpolaariasennukset" jne.
     
  2. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loganeissa on kieltämättä kova vetovoima keskialueella. Itse olen kuullut Vistoja, jota ajoi Pathoksen hybridi. Soundi on pirun mukava kuunnella, mutta ei sitä kannata yrittää kuvailla sellaiselle joka ei ole paneeleita kuullut koskaan. Ainoa keino on kuunnella itse. Kotelokaiuttimilla äärettömän harvoin pääsee dipolin/paneelin luonnollisuuteen ja siihen miten tila välittyy.
     
  3. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    HM97:n 60-asteen polaarivaste laskee suorana toisin kuin 8040A:ssa, joka paskoo >5kHz keskimäärin 6dB liikkaa sivuille ja senkin mutkitellen vähän epämääräisesti. Polaarivasteita kannattaa kytätä aika tarkkaan jos meinaa kuunnella muualla kuin kaiuttomassa, puoliavaruudessa tai lähikentässä kaukana seinistä. Polaarivasteisiin ei voi vaikuttaa dippikytkimillä vääristämättä etuvastetta; pelkkää etuvastetta sen sijaan voi ekuttaa suoraksi ja kunnossa olevat polaarivasteet ovat tämänkin jälkeen kunnossa.
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2010
  4. barbie88

    barbie88 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2010
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy myöntää että genefanit osaavat vetää oikeista naruista..
     
  5. Brilleaux

    Brilleaux Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2003
    Viestejä:
    404
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis en ole "genefani", itseasiassa en ole merkin aikaisempien purkkien soinnista edes pitänyt lainkaan. 8xxx-sarja vain tuntuu sopivan korvilleni.
    Itseasiassa 8030:t tulivat kokeiluun "vahingossa", ääni miellytti senverran että päätin kokeilla vielä 8040:aa. En ole vielä katunut valintaani.
    Tottakai parempia löytyy, niin geneltä kuin muiltakin valmistajilta. Ja parempia olen myös aiemmin omistanutkin.

    Jos kaiutinta valitaan pidempiaikaiseen käyttöön, suosittelen unohtamaan ne mallit jotka antavat ensikuuntelussa "säväreitä".
    Se "tylsin"ja "mitäänsanomattomin" miellyttää yleensä korvaa pisimpään. Näin siis oman kokemukseni mukaan.

    Kuuntelu omassa tilassa on tietty ensiarvoisen tärkeää. Ei se Genekään ihmeisiin pysty, vaikka täällä eräät tuota "totuuttaan" niin kovasti huutelevat. Ärsyttävyyteen asti.

    Jospa se banaanilaiva vielä joskus tulisi ja korjaisi....pitkälle matkalle;)
     
  6. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensinnäkin: lopeta nyt niistä napa-aluevasteista kirjoittaminen. Sen suomenkielinen nimi on kulmavaste.
    Sitten: rakennusohje-PA (HM97) ei liity tämän topicin aiheeseen mitenkään.

    8040:n 60 asteen kulmavasteen mutkittelu korkealla diskantissa siis askarruttaa. Toisen kerran: se tapahtuu niin pienen aallonpituuden taajuuksilla että ne heijastukset imeytyvät ensimmäisen studioprofiililevyyn mikä eteen sattuu. Ei tule kimmoketta enää kp:lle. Siksi sillä ei ole käytännön merkitystä lähikenttämonitorin suoritukseen. Niitä ei kuunnella paljaalla kaakelilla tai lasilla vuoratussa kopperossa, kuten ei mitään kaiuttimia jos halutaan kunnon ääntä. Sen takia siihen ei ole järkevää optimointiresurssiakaan tärvätä.
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2010
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Lue nyt vielä kerran tämä ajatuksella:
    Ja kuten olet ehkä kuullut, joillain ihmisillä saattaa olla tapana kuunnella musiikkia esimerkiksi tietokoneen ääressä, lukiessa, kokatessa, lasten kanssa leikkiessä, muuta puuhaillessa. Kaikki kuuntelu ei siis useinkaan normaalissa taloudessa tapahdu tasan sentilleen optimaalisella kuuntelupaikalla pää ruuvipenkkiin kiinnitettynä ja kaiuttimet kohtisuoraan korviin suunnattuna.
    En ota kantaa onko sitä sipulia silputessa mitään väliä naapurihuoneessa taustamusiikkia soittavan kaiuttimen polaarivasteella, mutta voisit alkaa rajoittamaan tuota lainausten vääristelyä ja muutenkin vääräuskoisten lynkkaamista.

    E: Ja tuossa Maverickilta otetussa quotessa tuli tuo taikasanakin: lähikenttämonitori. Lähikenttämonitori on parhaimmillaan lähikentässä, suoraan kaiuttimen edessä ja kuuntelijan pää ruuvipenkissä kiinni. Yleiskaiuttimena Genelec on siis tavallaan lievästi käyttötarkoituksensa vastaisessa käytössä, josta taas voi seurata esim. LasseS asiallisesti esittämiä ongelmia.
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2010
  8. Foncy

    Foncy Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä sama kaiuttimien valintaurakka ollut jo pidemmän aikaa käynnissä ja täytyy nyt tuoda omat kokemukset mukaan keskusteluun, kun ruvetaan olemaan keskustelussa intellektuellilla juupas eipäs tasolla eri merkkisten kaiuttimien suhteen ;)

    Pohjaten siis omiin kuuntelukokemuksiin ja raskaaseen musiikkiin mieltyneenä ainakin noita Amphionin Helium 520 lattiaämyyrejä suosittelen kuuntelemaan. Vertailussa Aurelian Amberaan mielestäni soundi Amphioneissa tasapainoisempi ja hivenen muhkeampi. Muita kokeilemisen arvoisia lattiakaiuttimia voisi olla esim Monitor Audion RX8 joissa ääni vielä bassovoittoisempi kuin aiemmin mainituissa. Mielestäni tymäkät bassot sopivat raskaampaan materiaaliin, mutta kevyemmässä musiikissa havaitsin ylikorostusta juurikin matalassa päässä.

    Listaamistasi jalustakaiuttimista minulla on kokemuksia ainoastaan Aurelian Magentoista mitkä kokoisikseen soivat varsin isosti materiaalilla kuin materiaalilla. Tähän asti kuuntelemistani jalustakaiuttimista kuitenkin suurimman vaikutuksen tekivät ovh:ltaan hivenen suolaiset (1800€) Amphion Argon 3 kaiuttimet, joiden soundi oli erotteleva ja puhdas, mutta kuitenkin jämäkkä kaikella soittamallani materiaalilla.

    Summauksena ei niin hifi asiantuntijan mielipiteilleni olen tällä hetkellä henk. kohtaisesti kallistumassa kuitenkin lattiakaiuttimien suuntaan, joiden vahvuutena pidän isompaa ääntä nimen omaan raskaammalla musiikilla kuunneltuna. Toki kaiutin testaukseni jatkuu vielä, joten muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja saa ehdottaa. (Genelecit ovat jo testilistallani, joten niitä ei enää tarvitse ehdottaa) Testimusiikkina tapauksessani olen käyttänyt raskaammassa musiikissa Poison The Welliä sekä Disco Ensembleä. Kevyempää materiaalia puolestaan on edustanut José González sekä Ceebrolistics.
     
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    [OT]On vain päässyt mopo karkaamaan vuosien varrella. Pitäisi varmaan malttaa luopua muutamasta kaiuttimesta.[/OT]
     
  10. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    13 + 13 kaiuttimella ja 15 kW:n lattiantäristimellä voi kai puhua jonkin sortin karkaamisesta.
     
  11. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikki kaiuttimet ovat parhaimmillaan lähikentässä jos halutaan kuunnella mahdollisimman puhdasta ääntä. Kaksi metriä tai karvan ylikin menee 8040:lla k-etäisyytenä vielä oikein mainiosti.
     
  12. barbie88

    barbie88 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2010
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos Foncy!
     
  13. Baroni

    Baroni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.03.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Makunsa kullakin, sano. Itse en voisi enää enempää eri miltä tästä asiasta olla. Vähänkin pienemmässä huoneessa Helium 520 alkaa pahasti jumputtaa ja yleissoundi Amberassa on huomattavasti tasaisempi. Varsinkin keskialueen elävyydessä ero on kuin yöllä ja päivällä.
     
  14. MacZon

    MacZon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    843
    Saadut tykkäykset:
    0
  15. Foncy

    Foncy Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä pointti tuo huoneen koko, mitä en ole omilla kuuntelukokemuksillani päässyt vielä testaamaan. Kuuntelutilani oli siis samaa kokoluokkaa (30m2) kuin oma olohuoneeni, joten tuosta paljon pienemmillä tiloilla uskoisin että olet oikeassa. (Amberasta olen nimittäin kuullut juuri kehuja sen sopivuudesta myös pienempiin kuuntelutiloihin) Itsellänikin vielä edessä kaappien raahaaminen kotioloihin testattavaksi, jolloin selviää koko totuus harkitsemieni ämyyrien osalta...

    Nuo Collusionin myymät Argonit ovat olleet myös allekirjoittaneen harkinnassa joten nopeat syökööt hitaammat! :thumbsup:
     
  16. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä taas sanoisin, että Amberan diskanttipuoli on todella vaatimaton verrattuna 520:an Yksityiskohtia puuttuu melkoisesti. Tämä taas tekee Amberasta minun mielestäni tummemman. Eli täältä ääni Amphionin tasaisuudelle ja yleispätevyydelle monenlaisessa musassa, erityisesti rokimmalla matskulla.
     
  17. peacemaker

    peacemaker Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    1 450
    Saadut tykkäykset:
    10
    Mr.Hifillä on Amphion poisto menossa ja sieltä irtoaisi 1800€ hintaan Argon 3L pari (joka on ehkä parasta tuossa hintaluokassa, mutta menee hieman yli budjetin). Itse yrittäisin vinguttaa vaikka vähän visaa tuon 300€ osalta, koska tuossa saat super hyvän diilin noista kaiuttimista (ovh 2600€ pari). (http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productlist&pgroup_id=18)

    Itse hankin tuolta poistodiilistä itselle Prio 620 erittäin mukavalla alennusprosentilla :) Nuo Argon 3L tuohon hintaan olisi ehdoton suositukseni. Itsellä oli hylly Argon (1) 7 vuotta, jotka olivat palvelivat pitkään omassa tapauksessa, itsekin kuuntelen metallia ja rockia muun musiikin ohessa.

    http://www.techradar.com/reviews/au...nd-av-speakers/amphion-argon-3l-613752/review

    Tuossa pientä arvostelua mitä Googlesta ensimmäisenä löytyi.

    ---

    Hehkuteituista Geneistä:

    Kaverilla on pienet Genelecit, en muista nyt mitenkään ulkoa malleja, mutta olisikohan 8030? 5.1 järjestelmässä ja ihan nätisti soivat. Itse tosin pidän enemmän omistan Amphioneista, mutta ne eivät tuohon 1500 budjettiin mahdu :)

    Musiikkia ollaan kaverin luona kuunneltu ja ihan nätisti soivat. Jotain jään kaverin luona kaipaamaan kun musiikkia kuunnellaan, mutten osaa sanoa mitä. Voi hyvinkin olla tottuminen omiin kalliimpiin kajareihinkin.

    Kuitenkin ainakin noita 8030 kaiuttimia ainakin voin suositella, mutta budjettiin pinnistämällä menisi myös 8040:t kuten moni totesikin.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2010
  18. E-mies

    E-mies Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Näissäkin on omista mieltymyksistä melko pitkälle kysymys. Itse olen kuunnellut Amphioneja, mutta ne eivät ole minun korvaan sopineet. En oikein ymmärrä, miten kukaan voi Amphioneja Genelecejä parempana pitää, mutta uskottava kai se on. :) Tuntuu olevan Amphioneidenkin kohdalla aika lailla niin, että niistä joko tykkää kovinkin tai sitten ei tykkää lainkaan. Xenonit haluaisin kyllä päästä koekuuntelemaan. :)
     
  19. Brilleaux

    Brilleaux Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2003
    Viestejä:
    404
    Saadut tykkäykset:
    0
    Xenonit on olleet joo; ei sopineet omille korvilleni kyllä lainkaan. Todellinen pettymys pidemmän päälle kuunneltuna. Vieraassa tilassa kuunnellut muut Amphionit sopivat vielä huonommin. Siis omaan korvaani.:)
    Mieltymyskysymyksiähän nuo ovat.
     
  20. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joskus tosin on minimietäisyys, esim. 2,5 m ilmoitettu. Syynä vaikkapa elementtien suuri etäisyys toisistaan, käytännössä siis suurissa tai korkeissa lattiakaiuttimissa. Kahvipaketin kokoisia pikkukaiuttimia voi tietenkin kuunnella hyvinkin läheltä minimietäisyyksiä murehtimatta. Siis ilman että pienen bassokeskiäänisen vieressä sijaitseva diskantti kuuluisi erillisenä äänilähteenä, tai että vaste ei olisi suunnittelijan toivoma. Liian suuressa tilassa pienuudesta toki seuraa haittansakin (bassojen dynamiikka, pieni & perinteinen kaiutin ei juurikaan suuntaa --> huone vaikuttaa tavallistakin enemmän korviin saapuvaan vasteeseen).

    Keskimääräisessä olohuoneessa akustiikka vaikuttaa uskomattoman paljon. Aniharva kuuntelee, tai edes haluaakaan kuunnella studiomaisen vaimeassa akustiikassa, eikä akustiikkaa dippikytkimillä voida säätää. Toki yläbassojen kumina vähenee, jos naksauttaa bassoja pienemmälle, mutta mihinkään magiaan ei sentään kyetä (toki säädöt ovat aktiivikaiuttimelle silti plussaa, DSP puree jo huonemoodeihinkin).
    Lisäksi, jos on useampia kuuntelijoita, käy lähikenttäkuuntelu hyvin äkkiä mahdottomaksi, jolloin huonevaste ja suuntaavuuden tasaisuus ovat entistäkin tärkeämpiä juttuja. Vastaavasti se viivoitinsuora vaste kaiuttomassa mittaushuoneessa suoraan edestä mitattuna menettää tärkeyttään (joku roti tietenkin pitää siinäkin olla).
    Itse ainakin hämmästyin siitä, miten valtavan erilaisilta tismalleen samat kaiuttimet kuulostivat eri asunnoissa. Varsin kun piskuisen kerrostalokopin jälkeen kuulin samat kaiuttimet suuremmassa omakotitalossa. Eipä ollut enää tietoakaan kuminasta (itse asiassa basso oli liian vaimea), diskantti oli kuin eri planeetalta, ääni kaikin puolin valtavan paljon selkeämpi ja luonnollisempi. En varmastikaan millään olisi sokkona samoiksi kaiuttimiksi arvannut. Valitettavasti myös liikkeessä koekuunteluun vaikuttaa suuresti ko. liikkeen oma akustiikka. Siksi se lopullinen totuus varmistuu vasta kotona, varsinkin bassojen osalta.

    Osa kaiuttimista on täysin tietoisesti suunniteltu suomalaisittain ajatellen suureen, bassoja korostamattomaan tilaan. Tällöin ne ovat ymmärrettävästi hirmuisia kumisijoita kerrostalokaksioissa. Eikä kaikkia kaiuttimia voida aina kuunnella tarpeeksi etäältä, varsinkaan jos pidetään takaraivo reilusti irti takaseinästä. Tai paneleilla ei saada kaiuttimia/kuuntelijaa lähellekään toivotun etäisyyden päähän rajapinnoista, jolloin parhaaseen mahdolliseen laatuun ei ylletä.
    Vaikka ne ovatkin paljon suuntaavammat (suuri etu huonevasteen kannalta), kuin tyypilliset kotikäytössä olevat genelecit tai muut vastaavat, perinteisellä suuntakuviolla varustetut kaiuttimet (= bassoilla täysin ympärisäteilevä, siitä suuntaavuus sitten nousee diskantteja kohden, enemmän tai vähemmän tasaisesti, usein tarvitaan suuntain jakotaajuuden tienoon suuntaavuuserojen lieventämiseksi).

    Genelec tekee hintavia, mutta erinomaisia aktiivikaiuttimia, varsinkin studiokäytön yms. käytön kannalta. Mutta ihmisten tarpeet, kuuntelutilat, mieltymykset jne. eroavat usein niin suuresti, että uskonnollistyyppisten ehdottomien fatwojen viljely ei liene järkevää. Pakollinen autoanalogia: city-sinkulle pieni Smart saattaa olla järkevin valinta autoksi, suurperheelliselle minibussi ja metsästystä, mökkeilyä sekä veneilyä harrastavalle massimiehelle nelivetoinen Range Rover kaikilla herkuilla ml. järeä peräkärry, vinssi yms. Ilman että kukaan heistä on välttämättä idiootti.



    PS.
    Adjektiivi "Amphionmainen" saattaa olla enemmän tai vähemmän harhaanjohtava, ainakin jos aivan ääritapauksessa on kuullut vain wanhaa Argon 1:ää (josta henk.koht. en pitänyt), mutta ei lainkaan tuoreimpia malleja. Sillä ainakin (pää?)suunnittelija Antti Louhivaara lähti Amphionilta muutama vuosi sitten ja perusti oman Aurelia -merkkinsä. Se on kenties jotenkin vaikuttanut. Vai onko? Itse olen vain messuilla ohimennen uudempia Amphioneita kuullut (ainakin sen perusteella vähintäänkin hyviä). Kaikkia malleja en tosin ole kuullut.