15" Sonyn autosubwoofer kotiteatteri käyttöön?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Billie, 30.08.2010.

  1. Billie

    Billie Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2009
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subwooferkuume ollut jo pitkään. Budjetti max. 500e ja piti aluksi hommata se testivoittaja audio pro b1.36, mutta se oliki ny sitte loppuunmyyty joka paikasta eikä kukaa yksityinen myyjä suostu lähettään edes matkahuollos. Sitte tuli tämä uus korvaava malli Audio pro, Image B1.40 ja hinta ei paha ole, mutta mutta....

    Autokäytössä ollut jo monena vuonna Sony XS-L151P5 15" subwoofer http://www.shops.org.ua/UserFiles/Image/2939.jpg ja autopopittaminen ei enää nappaa niin ajattelin että jos sitä voisi hyödyntää vielä kotikäytössä. Onko siis tuollaisesta elementistä mitään järkeä lähteä rakentamaan subwooferia kotiteatteriin elokuvia ja musiikin kuuntelua varten? Vahvistimeksi suunnittelin Zachry DSW-400mk2 http://www.ljudia.fi/hifi-kotiteatteri-s82107/subwoofer-vahvistimet-c75234/zachry-dsw-400mk2-p77979/

    Elementin speksit:

    Impedanssi 4 ohmia
    Fs 17,9
    Qts 0,51
    Vas 237,6
    Xmax 10mm
    Herkkyys 89dB/W/m
    Taajuusvaste 15-2000Hz.
    400 RMS/1400 Peak


    Koko muu kotiteatteri lukuunottamatta wharfedalen kaiuttimia on pelkkää Sonya niin siksi kiehtoisi subwooferin rakentaminen juuri tuosta.

    Jos joku osaa sanoa miten tuo elementti soi, eli pääseekö tuolla alas ja lähteekö siitä tarvittaessa kunnon mökää. Toki muutakin vahvistinta voi ehdottaa.

    Sekä kotelon rakentamisen suhteen olisi hyvät neuvot paikallaan. Luultavimmin refleksikotelo olisi järkevin, se että kuinka hirveän iso siitä tulisi olisi kiva tietää.

    Kaikennäköiset mielipiteet ovat paikallaan.
     
  2. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    semmonen 150-200 litraa, jos refleksi
    tai 100 litranen sulettu (älä tee 100 litrasta sulettua)
    nettotilavuuksia, etli sellanen 10 litraa päälle vielä putken, elementin ja tuennan vieman tilan kompensointiin.

    150 litraa 35hz asti ja sitte vaimentuu
    200 litraa 30hz asti ja sitte vaimentuu

    tossapa karkeita arvioita, kyllä 15" elementistä isossa kotelossa ihan ääntä lähtee. tätä ei vaan kannata alkaa virittään tonne alle 25hz
     
  3. harzzza

    harzzza Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    No mulla on ollu samanlainen elementti kotikäytössä jokunen vuosi sitten eikä oo kyllä pahaa sanottavaa. Oli suljetussa kotelossa sisätilavuudeltaan n. 140L.
    Meni kyllä matalalle ja kuulosti oikein hyvältä. Itse en refleksiksi laittaisi mitään subbaria, sen verran kaameita käppyröitä niistä muodostuu ettei oo suljetun voittanutta. Mut jos tykkää että saa korostettua jonkun 30-35Hz luonnottomasti niin siitä vaan.. ainakin anti-moden kaipaa väliin. Suljetun käyrä on aina tasaisesti laskeva tuonne nollaa kohti. Tuo elementti kyllä hoitaa 20Hz asti vielä mukavilla db -lukemilla.

    Jos tarvit parin tuolle, niin mulla on tuo oma vanha elementti vielä tuolla autotallissa jemmassa. Kunto kuin uusi, eikä maksa paljoo !

    Ja sori nyt refleksistä pitävät, tää oli vaan yks kaikenlaisista mielipiteistä :)
     
  4. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    minkäslaisilla arvoilla simuloit refleksiä, että 30-35hz korostui luonnottomasti? musta näyttäs tuleen oktaavinkin laajunen aika tasanen korostuma laajalle alueelle keski/yläbassoille tommossissa 150-200 litran 25-30hz viritetyissä.

    taitaa kyllä refleksi vs suljettu pohdinnassa olla enemmän kyse refleksin merkittävästä paine-edusta vastaan suletun etuun ylimäärästen viiveiden ja jälkisointien puuttuessa (ja pienempään kokoon!), ei niinkään taajuusvasteongelmiin kaadu, pl se kontrollin loppuminen tietty virityksen alapuolella. normihuone pilaa kummankin kotelointiratkaisun toistoa erittäin pahasti ja siihenkin aika usein totutaan..

    jotta taajuusvasteeseen sitä etua sais, niin toinen samanlainen subi passelisti sijoitettuna ois se oikea ratkaisu. http://www.harman.com/EN-US/OurComp...p/Documents/Scientific Publications/13680.pdf (pdf)

    miksi minusta ei kannattais tehdä isoa sulettua on että watit on halpoja ja sähkösellä korjauksella + isolla t.ampilla sais vaikka puolella tosta 140 litrasesta yhtä paljon mökää. niin ja noin iso vois hyvin olla jo semmonen sulettu jossa ois tarpeen tullen avattavissa oleva putki ;)
     
    Viimeksi muokattu: 31.08.2010
  5. Billie

    Billie Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2009
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin tulihan sieltä joitain mielipiteitä, autosoundin laskurilla koitin laskea niin antoi ensin jotain 257 litraa ja sitten toinen laskutapa antoi 83 litraa suljetun kotelon tilavuudeksi mikä tuntui jo realistiselta? vaikka laskuri antoikin tuon 83 niin voiko siitä silti tehdä isomman?

    ja tuo vahvistinhomma, onko tuo zachryn vahvistin huono valinta? hinta ei ole päätä huimaava ja on malliston järein. jonkinmoinen suodin siinä oli 40 -120 Hz, en tie sitte mikä tuon viritystaajuus edes on? ja miten sen voi laskea tai jtn?
     
  6. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 224
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos haluaa plate ampin niin sitten zachry voi olla ihan ok valinta.
    Samalla rahaa saa sitten esim tämän http://www.thomann.de/fi/tamp_ta1400_amplifier.htm eli T-AMP 1400:en. Muutama kymppä lisää ja saa 2400:en.

    Tuo Zachryn suodin on ylipäästösuodin. Tampin kanssa voi joutua hankkimaan jakosuotimen, jos av-vahvarin oma suodin ei ole riittävä.
    btw. millä perustelet, että 83l on realistinen? Onko kyse tilanpuutteesta vai jostain muusta? Suljetun kotelon kohdalla voit tehdä 83l tai 200l. 200l toimii varmasti paremmin tuolla elementillä. Kotelon koko määrittelee pitkälti kuinka matalalle suljetulla pääsee.
     
    Viimeksi muokattu: 01.09.2010
  7. Billie

    Billie Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2009
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    vahvistimeksi tuli sittenkin simexin sh-250. en ollut ennen nähnyt tämännäköistä vahvistinta ja tulinkin miettineeksi että pitäisikö se vahvistin eristää omaan koteloonsa kotelon takaosaan? itse elementin suuntaan eteenpäin.

    onko materiaalina 22mm lastulevy liian ohkaista tälle 15" subwooferille? vai pitäisikö liimata 2 levyä päällekkäin ja sitte laittaa sinne sisälle niitä tulirakenteita? vai riittääkö että liimaa vaan siihen etulevyyn sen 2 levyä päällekkäin johon elementti tulee kiinni? lastulevystä teen tämän sen takia koska sitä on kasapäin jouten nurkissa.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Onko vahvistimen takaosassa yhtenäinen ilmatiiviin näköinen muovi kupu, vaiko muuntajat ja piirilevyt näkyvissä? Mikäli on taustapuoleltakin koteloitu, niin voi asentaa suoraan kotelon ilmatilaan, mutta mikäli ei ole koteloitu niin erillinen kammio vaaditaan.
    Melamiinipinnoitettua huonekalulevyä? Lastulevy on melko taipuisaa/pehmeää verrattuna vaikkapa mdf, joten hiukan ohkaiselta tuntuu. Toki tämä riippuu kotelon koosta, 100l (Mitat esim 45cm x 45cm x 50cm) kotelo voi vielä onnistuakin kun pistää myös tukilaipiot, mutta 200l koteloon laittaisin jo kaikki seinät tuplana ja parit sisäiset tukilaipiot per seinä. Osta etulevyyn vaneria, lastulevyssä ei pidä ruuvit, joten elementin kiinnitys korkkaa helposti varsinkin jos elementtiä irrottelee ja asentaa toistamiseen. Vanha kikka on ottaa 6m-8mm vaneria suikale etulevyn taakse, johon kiinnittää iskumutterit, nekään kun eivät lastulevyssä suoraan kovin hyvin pysy.
     
  9. Billie

    Billie Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2009
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvistin näkyy olevan takaa avonainen eli ilmeisesti erillinen kotelo vaaditaan.
    http://billie.kuvat.fi/kuvat/Kotiteatteri/IMG_0338.JPG


    Olen noista tulilaipioista kuullut ja lueskellu ennenkin. Onko näistä olemassa jotain hyviä havainnollistavia kuvia että minkä näköisiä ne ovat tämmösissä koteloissa. Kotelon nettotilavuus tulee olemaan 143 litraa.

    Sitten, lueskelin tota simexin vahvistimen suomenkielistä käyttöohjekirjaa niin siellä luki että pitäis käyttää linjakytkentään y-haarallista rca johtoa ja kerkesin menemään ostamaan jo tämmösen supran johdon: http://billie.kuvat.fi/kuvat/Kotiteatteri/IMG_0340.JPG

    Muistan jostain lukeneeni että y-haaralla subi pysyy vaan paremmin koko ajan päällä jos vahvistimessa on auto on/off.
     
  10. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suljettua koteloa simuloimalla kannattaa aina pyrkiä vähintään Qtc-arvoon 0.707 (winisd antaa yleensä tällä Qtc:llä tilavuuden). Parempi vaihtoehto on Qtc-arvolla 0.577 (tämä vaihtoehto löytyy winisd:stä). Kotelo on isompi, mutta herkkyys parempi. Pärjätään pienemmällä vahvistinteholla ja matalimmista on kaikki irti, mitä suljetulla kotelolla voi saada.
     
  11. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tekaisinpa joutessani tuollaisen malliksi:
    [​IMG]
    [​IMG]
    Tuossa on jokainen seinämä jaettu neljään osaan. Ikkuna rakenne siksi että se sitoo kotelon vastakkaiset sivut toisiinsa ja siten tehokkaasti estää kotelon sivujen pullistumisen tai kuprulle imemisen paineen vaihteluiden seurauksena. Jotkut suosivat ympyrän muotoista aukkoa levyn keskellä (teräsvanteella ja epoksilla aukon reunat vahvistaen), itse tekisin ikkuna malliset aukot. Toki tuollainen rakenne vaatii vähän askartelua, mutta käytetyn tilavuuden ja jäykkyyden suhde on hyvä.

    E: Tässä selvennykseksi vielä kuva seinien kanssa.
    Esimerkin sisämitta 50x50x50cm, ulkomitat 54x54x54cm, elementin aukko tässä 28cm, mutta 30cm reikäkin mahtuisi. Näin tuettu rakenne kestää 20mm lastulevystäkin tehtynä sen minkä tavallinen 15" elementti siihen pystyy kohdistamaan.
    Autolla tai panssarivaunulla ei kannata yrittää ajaa ylitse ja veneeksikin tuo on pienehkö, mutta tavallisena kaiutinkotelona tämä toimii hyvin.
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 08.12.2010
  12. Billie

    Billie Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2009
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein tuon juuri tuollaisen tukirakenteen koteloon kuin edellä olevassa kuvassa.

    Nyt rupesin miettimään että täytyisikö sinne kotelon sisälle laittaa vielä jtn äänieristettä? Kaikki saumat on sisäpuolelta jo lasikuidun kanssa käyty läpi. Motonetistä ostin joskus jtn 10mm paksua äänieristemattoa että olisiko se hyvää tavaraa jos leikkelis sopivan kokosia paloja tonne jokaseen väliin?
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Suljettu vai refleksi? Kuinka iso?

    Isossa (>100l) suljetussa kotelossa ei vanulla, eristymatolla tai vaahtomuoviprofiililla ole yhtikäs mitään virkaa. Pienessä suljetussa kotelossa vanutäytöllä voi eräiden lähteiden mukaan kasvatta elementin näkemää kotelotilavuutta. Vaahtomuoviprofiilista tms ei ole tässäkään tilanteessa mitään hyötyä.

    Refleksikotelon seinämille vaimennusmattoa tai vaahtomuoviprofiilia voi laittaa, vaimentamaan elementin moottorin toimintaääniä, jotka muuten kantautuisivat refleksiputkesta pihalle, mikäli siis elementti on paska ja häiritsevästi kuuluvia toimintaääniä päästelee. Refleksikotelon vanutäyttöä taasen en suosittelisi, se voi haitata refleksivirityksen toimintaa.

    Ja nyt kun tarkemmin luin, niin 10mm eristysmatto, taitaakin olla ovipahviin/peräkonttiin/konepeltiin tms tarkoitettua villa/lumppupuristemattoa? Sillä ei tee muuta kuin eristää autonsa ovipahvit/peräkontin/konepellin. Kaiutinkoteloon ei sovellu.
     
  14. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostopaikka + paksuus huomioiden uskoisin olevan eräänlaista vaahtomuovieristettä tuon mainitun... Eli voi sitä kaiutinkotelossa käyttää, mutta ei siitä isossa suljetussa mitään hyötyä ole..

    Edit: olin käsittävinäni, että suljettuun olisi tulossa, mutta eipä sitä taittukkaan sittenkään tarkemmin kertoa...

    Edit2: Aikalailla samaa todennäköisesti, kuin http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=369217&sivu=369217.htm&ryhma=2&kategoria=83
    Näitähän ne meinaan tahtoo aika pitkälti olla, vallankin jos ja kun kyse ei ole jonkun tunnetun after-market-autoäänieristevalmistajan (Silent Coat, Standarplast, Dynamat tms.) tuotteesta
     
    Viimeksi muokattu: 25.12.2010
  15. Billie

    Billie Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2009
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    kotelo on n. 100 litran suljettu, levypaksuus mitä käytin oli 24mm ja on juuri sellaista autoihin lähinnä tarkotettua äänieristettä.

    en laittanut semmosia ollenkaan ja hyvin näyttää pelaavan.

    pakko näin jälkikäteen sanoa että aika tyytyväinen olen tommoseen itserakennettuun kun ottaa huomioon että se ei tullut maksamaan juuri mitään kun alun perin vaakakupissa oli että ostanko audio pro b1.40:n (n.450-500e) vai teenkö itse. itse kun en mitään hifikorvaa omista niin pääasia on että ääntä edes tulee.


    -simexin sh-250 maksoi tasana 100e ja oli upouusi.
    -15" sony ollut mulla 5 vuotta erittäin vähäisellä käytöllä ja maksanut siitä joskus 100e
    -pohja- ja pintamaalit, iso kasa ruuveja, kuviosahan teriä, sikaflex 521 1 tuubi, lasikuitua ja kumitassut jalkojen alle maksoivat ehkä jtn 50e
    -levyt löyty ennestään

    tuossa kun muutaman blu-ray leffan kattelin niin kyllä iso subwoofer tuo ihan eri tunnelman, kattelin gladiatorin 10th extented version ja kyllä jokainen rummun lyönti ja miekan isku kuuluu vielä naapuritalossakin.


    http://billie.kuvat.fi/kuvat/Kotiteatteri/IMG_0362.JPG

    ja sitte ei mitää vittuiluja spl:stä, broidin kämpällä testattu ensin ku siellä on rakennettukki, itse luotan wharfedalen diamondiin.