Erikoinen pohjaratkaisu kaipaa erikoisia ideoita - olkaa hyvä arvon "arkkitehdit"

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana teräsurkkija, 24.08.2010.

  1. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä. Rakennusaikataulu on tosin niin väljä, ettei kuivumisajoilla ole väliä. Kiertoilmatakassa takkasydön kestänee vaikka heti nupit kaakkoon, jos hormi ja kuori vaan ovat kuivia.

    Innostuin Sketch Up:lla tekemään muutaman primitiivisen renderöinnin alustavasta mallista näytille. Aika kivasti kyykkää kone, kun yrittää s-k plugin renderöintiohjelmilla tehdä jotan vähänkin tarkempaa. Tilatarkastelu ja hahmotus 3D ohjelmilla tulee kyllä olemaan yhä tärkeämpi työkalu tulevaisuudessa.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 25.08.2010
  2. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hyvin sä ainakin osaat tuota softaa käyttää :thumbsup:

    Voi kun itsekin olisi jaksanut opetella niin talon suunnittelu olisi ollut helppoa. Nyt se on vähän arpapeliä edelleen ja seinätkin tulee kohta jo tontille.
     
  3. Juicce

    Juicce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keski- ja yläkerrassa on kyllä paljon hyvää, mutta kuten todettu, kellarissa turhan eksoottisia kulmaratkaisuja omaankin makuun.

    Jos nyt yhtään tuota asemakuvaa ja tontin mallia oikein hahmotin, niin miettisin vaihtoehtona heilauttaa talo peilikuvaksi ja 90 astetta myötäpäivään. Tällöin kaareva seinä tulisi suoraan etelään ja tuo tontin kieleke tulisi tehokkaammin hyödynnettyä. Tosin en tiedä, mitä tontin ympärillä olevilla alueilla on, mitä kaavamääräykset sanovat tai miten kellarin huoneet istuvat jyrkänteeseen nähden, mutta ajatuksena mietittäväksi mahdollisuuksien mukaan. Terassi ainakin ehkä kannattaa siirtää ruokatilan puoleiselle seinälle sit.
     
  4. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pois se minusta. Arkkitehti konvertoi 3ds muotoon, joka aukeaa Sketch Upilla. Itse sisustin ja hieman muokkasin ja renderöin kuvat. Aika jäykkä ohjelma ainakin ilmaisversio kun vertaa esim Archicadiin.

    Kannattaa edelleen tehdä yksinkertainen talomalli omastakin pohjastasi vaikka Sketch Upilla. Kalustamisessa ihan kiva softa ja iso kirjasto valmiita objekteja. Sinulla pohja aika selkeä, joten nopeasti se menee kun alkuun pääsee. Sisällä virtuaalikävely voi tuottaa uusia ideoita.
     
  5. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jännä idea! Kaava sanoo, että avokalliota ei saa tuhota, mutta rajaan saa rakentaa kiinni naapurin suostumuksella. Etelänaapuri rakentaa talon hyvin lähelle meitä maksimoidakseen oman eteläpihansa, joten päätimme sijoittaa isot ikkunat ja muut toiminnot länteen joka ainakin tällä hetkellä on näkymiltää vehreää vitelikköä ja maalaismaisemaa. Kallio muodostaa yläpihan, jonne voi mennä aamukahville eli terassia ei tarvita erikseen sinne. Oikeastaan tuo eteläpuolinen tontti meni eilen uudelleen myyntiin, vaikka naapurilla oli talosuunnitelmat valmiina. Oma asemointi tehty ex-naapurin suunnitelmien pohjalta...

    Akustiikasta sanoisin, että akustisesti hyvä kotiteatteri ei ole eikä tarvitse aina välttämättä ole esteettisesti miellyttävää. KotiAV laski alustavasti heijastuksia ja totesivat että ihan hyvä muoto. Siihen olen luottanut, mutta istuu vaan muodoltaan niin nihkeästi omakotitaloon että haluaisin lisää mielipiteitä asiaan.
     
    Viimeksi muokattu: 25.08.2010
  6. Jukepoksi

    Jukepoksi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni lounaaseen suuntaaminen on oikea valinta jo defaulttina, ja jos vielä etelässä on naapuri maiseman tukkeena, ei sitä kannata edes harkita.

    Kaiken kaikkiaan hienon talo tulossa ja oikeastaan ainoa mieleentullut seikka jota ei vielä ole mainittu on teknisen tilan puute. Arkkitehdin suunnittelemaksi tuossa on poikkeuksellisesti tekniikkakuilu piirretty, mutta se ei johda mihinkään. Pyrkisin laittamaan kellariin teknisen tilan ja kuilun lähtemään sieltä läpi yläkerrosten.
     
  7. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä luule että arkkitehti piirtää tekniikkakuiluja. :hitme: Minä halusin sellaisen ja mahdollisimman lyhyet matkat kv-vesipisteisiin ja viemäriti sekä IV-kanavat samoin. Ehto toteutuu aika hyvin. Teknistä tilaa ei ole merkitty, mutta se tehdään juurikin kuvailemallasi tavalla: kuilun alle kellarin vessaan olisi alustavasti tarkoitus piilottaa LVI laitteita vasemmalle liukuovien taakse (2 modulia). Mahdollisesti saunan lauteiden alle jotakin. Tarvittava tilatarve on auki, koska lämmitystapaa ei ole valittu eikä LVI suunnittelijaa kiinnitetty. Hassua LVI suunnittelijoiden kanssa on se, että ne kysyy ensiyhteydenotossa että "mikä lämmitysmuoto laitetaan?". Vastaan etten voi tietää kun en ole vielä sparrannut tulevan suunnittelijan kanssa!
     
    Viimeksi muokattu: 26.08.2010
  8. shelle

    shelle Guest Guest

    Liittynyt:
    25.10.2003
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika mielenkiintoisen näköinen piirustus. Yksityiskohdissa riittänee vielä hiottavaa, kuten keskustelusta ilmenee, mutta suunnitteluhan on rakentamisen hauskimpia vaiheita.

    Pari pientä ideaa teatterihuoneen osalta:
    Johtojen ja kytkentöjen kanssa saa taistella, jos laitteet ovat tavalliseen tapaan seinää vasten. Tässä tapauksessa saattaisi tulla kyseeseen tehdä takaseinään, sinne hyödyttömän näköiseen koloon, luukku tms. josta pääsee laitehyllyn taakse operoimaan. Äänieristys ja akustointitarpeet voivat tehdä yrityksestä haastavan, mutta ainakin voisi miettiä. (Oman laitehyllyni jätin puolen metrin päähän takaseinästä niin, että sen taakse pääsee. Helpottaa kytkentöjä ja muuta huoltoa huimasti.)

    Etuseinään taas voisi upottaa kaiuttimia, jos haluaa vaikka subbarin piiloon. Myös resonaattoreita saisi piiloon varaston puolelle. Työtä teettäisi kyllä.

    Tuosta erikoisen muotoisesta huoneesta en heti luopuisi, siinä on omaperäisyyttä ja ehkä oikeita akustisia etujakin.
     
  9. sir Attila

    sir Attila Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2005
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Upea kotiteatterin pohja, kriitikoille sanoisin että hyvä akustiikka vaatii aina vähän uhrauksia. Toiset tekee sen jo rakennusvaiheessa, toiset (itse mukaan lukien) joutuu uhraamaan neliöitä jälkeenpäin kun yrittää tappaa seisovia aaltoja ja tärykaikua suorakulmaisesta betonikuutiosta.

    Takan sijoittaisin tuohon keskimmäiseen vaihtoehto-paikkaan, eli takka ei mene ulkoseinälle mutta (ainakin kirjaston ovea hienosäätämällä) saa hormin kulkemaan keskikerroksessa seinän viertä pitkin.

    Tekniikkakuilu on ehdoton. Kuvia päällekkäin asettamatta näyttäisi siltä että sen saisi kulkemaan pesuhuoneen vessan puoleisesta päästä, keittiön ja eteisen välistä seinää pitkin yläkerran pesuhuoneeseen. Keittiön ja eteisen välistä seinää voi joutua aavistuksen siirtämään. Tuolla paikalla jäävät kaikki vesijohtovedot aika inhimillisen mittaisiksi.
     
  10. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos rohkaisevista kommenteista. Kotiteatterin osalta ajattelin samalla tavalla tuollaista muotoa ehdottaessani. Se on niin eksoottinen muoto, ettei ehkä ole helppoa ottaa kantaa tukeutumatta monimutaksiiin laskelmiin joita tuskin foorumilaiset tekevät. Upotettu AV hylly on suunnitelmissa, kunhan lopullinen muoto lyödään lukkoon.

    Onkohan kellään näyttäviä ratkaisuja pyykkikuilun luukuksi vai onko se vain reikä seinässä?

    Takan paikaksi olen itsekin miettinyt samaa:
    + hormi voidaan integroida osaksi seinämää eikä keskellä lattiaa pilarimainen rumilus.
    - Tekee varastonpuoleisen nurkan hieman ahtaaksi sisustaa
    - Rintamasuunta kääntyy eri suuntaan kuin missä poreallas on.
     
  11. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tekninen tila tulee olemaan väkisinkin suht kookas, kun kuutioita on noin paljon ja koneet on myös suuria.

    Lämmitysmuoto on sellanen pyhä asia näinä päivinä.
    Kysyyvät varmaan ensin josko sinulla olisi päätös jo tehtynä, monella tuntuu olevan.

    Paljonko on tän projektin budjetti? Meneekö paljon pieleen, jos veikkaan +400ke?
     
  12. sir Attila

    sir Attila Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2005
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Upotettu laitekaappi näyttäisi mahtuvan helposti varaston puolelle pyöreän porraskuilun muodostamaan kapeaan kulmaan, tuollaiselle nurkalle on vaikea keksiä mitään järkevää käyttöä varastonkaan puolelle. Kaapin tuuletuksenkin saa näppärästi vedettyä varastoon jos haluaa laitteet oven taakse.

    Kun sua ei näytä pelottavat erikoiset kulmaratkaisut niin oletko harkinnut teatterihuoneen takanurkkien viistämistä "sisäänpäin"? Sillä saisi vessan pohjan järkevämmän malliseksi. Talon ulkonurkan voi muurausvaiheessa tehdä tuolla pohjapiirroksen suorakulmalla, mutta viimeistelyvaiheessa voi korjata huoneen symmetriseksi jollain kevyemmällä rakenteella niin että se toimisi vähän niinkuin bassoansana. Teatterin takanurkille kun ei välttämättä ole muuten mitään järkevää käyttöä.
     
  13. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tarkoitus olisi saada muuttokuntoon luokkaa 400k€ ja sitten katsotaan budjettitoteutumaa ja jatkoa. Vaikka runkorakenne on vain pieni osa, niin Kuopion asuntomessuilla Terca ilmoitti passiiviseinärakenteen neliöhinnaksi töineen kaikkineen 260€ neliö. Oma paikallavalettu rakenne on rappauksineen luokkaa > 100€ neliö, eli säästöpotentiaali on iso. Tosin olen ehkä ylioptimistinen oman ajankäytön ja jaksamisen suhteen. :king:
     
  14. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sisäänpäin viistäiminen on tosiaan mahdollista. Eikös kevyet rakenteet kuitenkin ole akustiikan kannalta läpinäkyviä, eli pitäisi tehdä kivestä muotoa antavat väliseinät, jotta tila toimii halutunlaisesti ja akustisesti symmetrisesti?

    Porraskuilun nurkkatila kellarin varastossa voisi toki olla laitetila, mutta silloin se ei sijoitu tekniikkakuilun yhteyteen. Tosin en tiedä onko siihen tarvettakaan. IV-kone pitäisi oikeasti sijoittaa yläkertaan lähelle ilman sisäänottokohtaa, mutta tässä vaiheessa en keksi muuta paikkaa mölytoosalle kuin kellari. Tämäkin on asia johon kaipaan ideoita miten muut ovat toteuttaneet.
     
  15. sir Attila

    sir Attila Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2005
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rakenteiden akustinen läpinäkyvyys riippuu taajuudesta, matalat taajuudet menee kevyistä seinärakenteista läpi, korkeat heijastuu helpommin. Mutta koska matalilla taajuuksilla ei ole merkitystä tilanhahmotuksen kannalta, huoneen voi korjata symmetriseksi myös kevyemmällä seinärakenteella. Heijastuvan ja läpimenevän äänen välisen rajataajuuden määrittelee seinän jäykkyys ja massa.

    Ja jos kevyen seinärakenteen takana on jotain absorboivaa materiaalia (esim lasivilla), toimii tuollainen nurkan viistäminen bassoansana. Olettaen että sulla on käytössä riittävä aktiivisubbari (tai useampi), saat aikaan paremman bassotoiston kun voit soittaa subbaria lujempaa ilman että ääni jää huoneeseen soimaan.
     
  16. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bassoansa voisikin ollakin ihan hyvä vaihtoehto, jos screenin takana oleva vasemmanpuoleinen viiste totetutetaan kevyenä ja täytetään villalla. Subbarina SVS PC+. Mahdolisesti toinen kaveriksi joskus myöhemmin.
     
  17. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todella mielenkiintoinen pohja, mutta jos alle 450k€:n jää (jos sijainti pääkaupunkiseutu niin <500k€), niin käy ihmeessä paukuttelemassa henkseleitä täällä. :)
     
  18. teräsurkkija

    teräsurkkija Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2010
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos. Kaikki ovat sanoneet tähän mennessä "dream on", joten en uskalla ihan vielä mennä henkselikauppaan.
     
  19. Jolakki

    Jolakki Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2007
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alussa se tuppaa olemaan juuri näin ja lasketaan pennejä.
    Loppua kohden alkaa olla tankki tyhjä ja hinta ei ole enää se määräävä tekijä :)
     
  20. taaana

    taaana Guest Guest

    Liittynyt:
    14.08.2010
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Upea tuo pyöreä seinä ja ihanan isot ikkunat!

    Mites olet miettinyt tuota suihkupolitiikkaa yläkerrassa? Makuuhuoneita on 4, mutta yhteisessä käytössä ei lainkaan kylpyhuonetta, vaan se on liitettynä master bedroomiin. Eli täytyykö muiden makuuhuoneiden käyttäjien kipittää kellarikerrokseen suihkuttelemaan?! Olisikohan kuitenkin toimivampaa tehdä yksi tilava kylppäri ylös yhteiseen käyttöön ja rouvalle ehostautumista varten meikkinurkkaus esim vaatehuoneeseen?

    Itse laittaisin takan olohuoneeseen, koska meillä ainakin siinä kerroksessa tultaisiin viettämään eniten aikaa. Mutta me emme olekaan saunojia, joten prioriteetit saattaa olla sen takia vähän erit.

    KHH:ssa ilmeisesti suunniteltuna kuivatustilaa -loistavaa! Samoin pyykkikuilu hyvä idea. Kaverilla on eikä kuulemma sitä vaihtaisi pois.