Nykivää kuvaa Blurayltä

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana pzico, 15.08.2010.

  1. pzico

    pzico Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitteina Panasonicin laitteet Blu-ray DMP-BD45 ja televisio TH-50PX70. Olen noin 5 BD leffaa vuokrannut ja kaikissa kuva on nykivä (etenkin sivuttaisliikkeessä huomaa hyvin), kuten todella huonosti tehdyssä NTSC -> PAL muunnoksessa. Hetken ajattelin, että tämä johtuisi siitä, että kun kuvan tarkkuus on vaan parempi kuin perus DVD:llä, mutta toisaalta jos katson HD digiboksilla kuvaa niin tämmöistä ongelmaa ei ole. Onko laitteesa jotain vikaa vai onko jotain erikoissäätöjä joita en ole osannut ottaa huomioon? HDMI:llä olen kytkeny laitteen käyttäen oletusasetuksia. :hitme:
     
  2. Tonppa

    Tonppa Guest Guest

    Liittynyt:
    13.04.2000
    Viestejä:
    1 327
    Saadut tykkäykset:
    2
    Onko nuo molemmat laitteesi 24p-yhteensopivia ja jos kyllä, oletko laittanut sen päälle?

    Jos käytössäsi on oletusasetukset ja laitteet tukevat 24p:tä, on se todennäköisesti pois päältä. Tsekkaa ja kokeile!
     
  3. pzico

    pzico Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Molemmat on kai p24 yhteensopivia, mutta eikö nämä meidän regionille toimitettavat levyt ole vain PAL:ia?

    Blu-ray laitteessa on valinta jolla voi sanoa että onko televisio NTSC vai PAL. Ei erikseen NTSC tukea tms. Jos mainitsemasi temppu auttaa, pitääkö minun aina erikseen käydä vaihtamassa tuo tuki sopivaan? Esimerkiksi nyt lainassa olevan Bluray levyn kannessa on PAL logo, ei NTSC:ää. Toi "arvailu" ei oikein tunnu nykypäivän teknologialta.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  4. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Regionilla ei ole asiassa mitään merkitystä, lähes kaikki levyt ovat blurayn amerikkalais-japanilaisesta syntyperästä johtuen oletuksena ntsc-formaatissa (havaintojeni mukaan, kun kokeilin, videosignaali näkyi vanhalla ei-ntsc putkitelkkarilla mustavalkoisena) ja toistuvat sellaisena jos tv tukee ntsc:tä. Soitin tekee asetusten mukaan tarpeellisen konversion, 24p on paras vaihtoehto jos tv sitä tukee, mutta se ei mene automaattisesti päälle vaan pitää laittaa asetuksista. Toki on myös olemassa mm scandinavian markkinoille tehtyjä halpisjulkaisuja jotka ovat 25fps pal -formaatissa. Jos kannessa lukee pal, levy varmaankin on pal... mutta jos kuva silti nykii, on mahdollista että soitin muuntaa sen ntsc-muotoon... tai levylle on tallennettu huono ntsc->pal konversio. :(
    Käy läpi soittimen asetukset, ja tv:n myös, varmuuden vuoksi. Asetusten pitäisi säilyä eikä niitä tarvitse aina olla rukkaamassa kun ne saa kerran kuntoon. Jos tv sitä tukee, niin laita asetukseksi soittimeen 1080p24 (fullhd).
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  5. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
    PX70 sarjan plasmat ottavat kyllä sisään 24p signaalia mutta eivät osaa sitä toistaa vaan ulostavat kuvan ruudulle 60 hertsillä, joten tuosta se nykiminen johtuu. Eli olikos tämä nyt viralliselta nimeltään 3:2 pulldown.

    HD digiboksi taas suoltaa 50i/p kuvaa joka toistuu 50 hertsillä. Tämän telkkari osaa hyvin joten kuva ei nyi.
     
  6. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Mitäs noilla antiikkisillä lähetysstandardeilla on jotain yhteyttä siihen, miten kuva on blu-raylle talletettu?
    Jotain yhteyttä niillä ehkä on siihen, miten soitin käsittelee signaalia jostain videoulostulosta lähettäessään.
     
  7. pzico

    pzico Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksista, selitys käy järkeen. Mutta näin vähän aikaa testailtuani en käsitä, miksi kuva näyttää vähemmän nykivältä (jopa melko hyvältä) kun sanoo Blu-ray laitteen asetuksissa että televisio on NTSC. Tuosta pitäisi selvästikin seurata tuo "3:2 pulldown". Eikö levylle tallettettu PAL signaali (päätellen levyjen PAL leimoista), tarkoita että se olisi jo jossain päässä valmiiksi skaalattu ja tästä syystä paras vaihtoehto. Jotenkin luulen että on joku hidden asetus josta mulla ny vaan seuraa se että tulee jossain päässä tai jopa molemmissa ylimääräistä skaalausta josta tuo näkyvä nykiminen aiheutuu. :OI
     
  8. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    HD-aikana puhe NTSC- ja PAL-tekniikoista on hieman harhaanjohtavaa, koska ne viittaavat analogisen television lähetysstandardeihin. Käsittääkseni Blu-rayllä termejä käytetään lähinnä puhumaan kuvataajuudesta: NTSC meinaa joko 24p:tä tai 60i/p:tä, ja PAL 50i/p:tä (25p:tä BD ei muistaakseni tue?).
     
  9. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Blu-rayn resoluutio on 1920 x 1080, siihen eivät PAL/NTSC-kuviot vaikuta. Eli sitä ei siis tarvitse koskaan mitenkään "valmiiksi skaalata". Ylimääräistä skaalausta aiheuttaa televisiosi, jonka resoluutio on 1366 x 768 --> Blu-rayn kuvaa on aina pienennettävä, eli siis skaalattava alaspäin, sopivaa metodia käyttäen (näin päin skaalaus on onneksi helpompaa). Nykimistä tälläinen alaspäin skaalauskaan ei kyllä normaalisti aiheuta, lähinnä vain alkuperäisen kuvan tarkkuudesta joudutaan tinkimään.
    Edellinen töllöni on tuon saman Panasonicin 37" versio, kesällä -07 sen ostin. Noiden yhteisessä manuaalissa ei mainita sanallakaan 24p:ää, eli sikäli ei ole kovinkaan vakuuttava tuki (itse en tosin ole 24p-kuvaa ko. töllöllä nähnyt).

    Kuvataajuuden suhteen sen sijaan on historiallisista syistä johtuvaa painolastia, siksi monen Blu-rayn nopeus on 23.976 fps ja osan nopeus tasan 24 fps. Molemmista kuitenkin käytetään useimmiten samaa termiä "24p". Aivan kaikki uudetkaan laitteet eivät tätä eroa kunnolla osaa hoitaa (ainakin sellainen oire on yleinen, että tietyin väliajoin kuva nytkähtää). Toki monen mielestä 24 kuvaa sekunnissa on vain yksinkertaisesti liian vähän (vrt. "etenkin sivuttaisliikkeessä huomaa hyvin").
    Käytännössä näyttölaite saattaa toimia niin, että näyttää jokaisen ruudun vaikkapa kolmesti (3 x 24 = 72 Hz) ja niiden välissä vielä mustat ruudut (ainakin elokuvateattereissa on jotain tämäntapaista). Ja aina ilman mitään interpolointeja eli näyttölaitteen itse keksimiä välikuvia. Jotkut - aniharvat - televisiotkin voivat näyttää mustia väliruutuja, tai vaikkapa vain mustaa liikkuvaa palkkia (ainakin jossain tietyssä tilassa). Sitä mitkään temput eivät tietenkään muuksi muuta, että on aina vain 24 uutta kuvaa/s.

    Jos laitteet todella osaavat molemmat ("tasan 24p" & "melkein 24p"), niin mitään PAL/NTSC-muunnoksia ei tarvitse tehdä, vaan toistetaan leffa sellaisenaan. Muutoin on muunnettava PAL:ksi (50 Hz) tai NTSC:ksi (~60 Hz). Osa laitteista kyllä hyväksyy 24p-kuvan, mutta muuntaa sen aina väkisin sille perinteiselle PAL- tai NTSC-televisioiden hallitsemalle nopeudelle, enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Jälkimmäisessä tapauksessa ei kait auta muu kuin vain hakea sitä vähiten huonoa asetusten ja säätöjen yhdistelmää.
    Ja 100/200 Hz (PAL-maissa) sekä 120/240 Hz (NTSC-maissa) välikuvia keksivät näyttölaitteet saattavat omalta osaltaan muokata kuvaa, mikäli niiden "välikuvienkeksimismoodi" on päällä myös Blu-rayn katselussa. Silloin ei kuitenkaan nykimistä pitäisi olla tuloksena, vaan pikemminkin päinvastoin. Tosin tämän "keksimisen" seurauksena voi olla vaikka minkälaista "saippuoopperaefektiä" tai jonkunlaisia pieniä häröjä kuvassa, täysin laitteesta ja sen asetuksista riippuen.

    Tietenkin myös oma näköaisti ja eri ilmiöiden sietokyky vaikuttaa asiaan, eli toiset kuvaruudun vilkkuminen tms. juttu saa jopa voimaan pahoin, samalla kun toiset eivät ole moksiskaan. Vrt. DVDPlazankin keskustelut DLP-tykeistä (väripyörä), plasmoista (värisevä kuva, fosforiviive) jne.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  10. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    No tämähän nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Standardin puolesta BD:llä voi kuva olla vaikka 480i -muodossa.
     
  11. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vain käytännössä ostettavissa olevia BD-leffoja tulin edellä ajatelleeksi, spekseihin en ole tutustunut. BD-leffoillahan on kait käytännössä aina Full HD -resoluutio, eikä 480i tai joku muu. Vai onko tosiaan poikkeuksiakin olemassa? Teoriassa siis vaikuttaisi olevan, mutta entä käytännössä?

    Se ei edellä juolahtanut mieleeni skaalaukseen keskittyessäni, että ekstralevyillehän voisi aiemmasta DVD-julkaisusta peräisin olevat dokkarit yms. roiskaista sellaisenaan, jolloin kyseessä tosiaankin olisi mainitsemasi kaltainen levy (MPEG-2 & 480i/576i), jos moinen kerran on luvallista. Niin yksi ainoa BD-ekstralevy voisi korvata useammankin DVD-levyn, jolloin hintaero ei enää olisikaan merkittävä.
    Ja voisihan sitä useammankin DVD:n boksin laittaa yhdelle ainoalle BD-levylle sellaisenaan. Käytännössä se varmaan aiheuttaisi yleistä hämmennystä, ellei olisi selkeää ilmoitusta SD-resoluutiosta. BD-logo toisaalta olisi pakko olla, koska moinen levy ei DVD-soittimille kelpaisi. Itselleni tuollainen levy kyllä kelpaisi, siis jos ei HD-versiotakaan jostain systä olisi saatavilla, tai jos se olisi paljon kalliimpi.
     
  12. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Henkilökohtaisesti kokoelmaani olen ostanut yhden 1080i-merkinnällä varustetun levyn (Tori Amos -konserttivideo) ja olen nähnyt jossain 720p merkityn levyn mutta en muista mikä se oli. Lisäksi täältä foorumeilta löytyy mainintoja 1080i "raiskatuista" leffajulkaisuista.
     
  13. pzico

    pzico Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vertailin tuossa Twilight - new moon elokuvaa niin DVD:ltä kuin Blu-ray:ltä. Vaikkakin kuva ei ole yhtä tarkka DVD:llä, niin ulostulo on jouhevampi, ei tartu silmään edes nopeassa sivuttaisliikkeessä nykiminen jollei sitä varta vasten ala seuraamaan. Blurayllä tämä kynnys ylittyy kyllä aika äkkiä ja kun sen kerran huomaa se alkaa vaivaan.

    Tähän mennessä paras Bluray kuva tulee kun kerron laitteelle, että televisio on se NTSC. En sitten tiedä mitä tuossa välissä teknisesti oikeasti tapahtuu, mutta mielestäni on hieman kummaa että nykypäivänä ei riitä että liittää laitteet toisiinsa ja alkaa katsomaan. Ostin Panan Bluray soittimen koska kuvittelin että Panan laitteet toimisi paremmin yksiin ja ovat yleensä keskivertoa laadukkaampia. Ehkä pitäisi lainata jostain joku muu laite ja kokeilla sillä.
     
  14. TPAT

    TPAT Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2009
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Konserttivideot ovat useinkin 1080i johtuen ilmeisesti siitä, että se ääniraita vie niin riskisti tilaa. Extrat saattavat sitten olla tuotakin huonommalla resoluutiolla.
     
  15. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Ei konsertin ääniraita vie yhtään sen enempää tilaa kuin elokuvankaan. 1080i juontaa siitä, että a) keikka on kuvattu 1080i-reson kameralla ja/tai b) keikka on kuvattu 25p:nä, joka ei BD:lle sellaisenaan kelpaa.
     
  16. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
    Eipä tuossa oikeasti auta muu kuin telkkarin vaihto, sulla on vuosikertaa liian vanha telkku. PX80 sarjalaiset osaavat jo 24p toiston.