DIY-eristysmuuntaja hifeille

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana LasseS, 12.08.2010.

  1. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö hakkurin generoimat häiriöt ole yleensä audiokaistan ulkopuolella? Voisiko kyse olla siis ainakin osittain myös siitä,m että dcx:n virtalähde ei suodata verkkohäiriöitä kovin tehokkaasti ja ne kuuluvat xlr-annoissa sitten.
     
  2. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noinhan se impedanssi periaatteessa menee. Filtteriksi harkitsisin kyllä joka tapauksessa teollista verkkofiltteriä, se kun toimii itse tehtyä tod. näk. paremmin suurilla taajuuksilla (>100 kHz). Voihan senkin jälkeen vielä laittaa oman pienitaajuisen suotimen. Toinen mahdollinen tapa olisi vain tehdä imupiirit 100, 150, 200, 250, jne taajuuksille jotka olisivat rinnan. Tuokin on vaan aika työläs tapa, vaikka varmaan parittomat harmoniset riittäisivät. Pikainen simulaatio näyttäisi siltä että alipäästösuodinkin on hankala, kelan pitäisi olla aika pieni ja konkka suuri jotta jännite ei notkuisi tolkuttomasti kuorman vaihdellessa.

    Itse taisin laittaa yhteen omaan konstruktioon vaan sarjavastuksia+ohitusreleen, sekä releen ohjauskytkennän (kikka-6 kapasitiivisella jännitteentiputuksella). Nuo valmiit palikat on toki varmaan helpompi vaihtoehto. Sarjavastuksien koon valitsin siten että oikosulussakaan virtaa ei kulje hillittömästi. Ehkä joku luokkaa 50-80 ohmia on ok. Tietenkin noiden sarjavastusten kanssa kannattaa laittaa joku sopiva sulake (perstuntumalta 1-2 A) myös sarjaan jotta jos muuntajan toisiossa sattuu olemaan oikosulku heti käynnistäessä niin jälleen vältetään pahempi tulipalo.

    t. Janne
     
  3. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa olla niin että DCX:n kohina johtuu suurimmaksi osaksi sen yleisestä rakenteesta, ei niinkään powerin huonoudesta. Tuossahan ei ole omaa volasäätöä lähdössä vaan signaalia pitää vaimentaa inputissa joka tietenkin on AD-DA-muunnosten kanssa aina vähän epäsuotuisa tilanne. Yhdelle kaverille (tai no, useammallekin) rakensin monikanavaisen volan jolla volasäätö on vasta DCX:n jälkeen. Kohinan häiritsevyys kuulemma pieneni ihan oleellisesti tällä tavoin. Jos joku jolle moisen tein sattuu lukemaan niin voisi itse kommentoida, itse en osaa sanoa :) Oma käyttösovellus on vasta hakemassa muotoaan.

    t. Janne
     
  4. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohan näyttää pätevältä systeemiltä :thumbsup:. Suhinat varmasti pienenevät jos gainia tiputtaa vasta DCX:n jälkeen. DCX:n oma digitaalinen vaimennus ei juuri kohinoihin vaikuta. Onko tuollainen kallis rakentaa osiltaan? Olisiko sinulla ollut kiinnostusta rakentaa tuollaista allekirjoittaneelle (hinta= osat + työ luonnollisesti :)) ?
     
  5. skorde81

    skorde81 Guest Guest

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä DCX:n kohinan varsinaista aiheuttajaa, mutta suurin osa ongelmista lähtee kun repii DCX:n alkuperäisen IO-kortin mäkeen, eli se missä on mm. XLR:t sisään ja ulos ja käryttää hieman kolvia.

    Aikojen alussa kyseisen purkin perässä oli XLR-RCA-adaptereilla suoraan Rotelin RB890 -pääte ja äänenvoimakkuus säädettiin foobarista bittejä syömällä. Kohina kuului kuuntelupaikalle melkeinpä musiikin yli :hitme:
    Eihän tuollaista kähinägeneraattoria pirukaan kattele, joten piti kyhätä XLR-RCA-adaptereihin muistaakseni noin 1/50 vastusjako. Antotaso vaimeni kotipäätevahvistimelle sopivammaksi ja samaan vastuskasaan jäi tietysti kohinaakin, kun pystyttiin ruuvaamaan foobarista lisää möykkää ilman että kuulo lähti. Samaan aikaan vahvistin vaihtui 5-kanavaiseen RB985:een.

    Eihän tällainen vahvistaminen PA-tasolle ja heti perään vaimentaminen ole missään mielessä järkevää, joten seuraava modaus olikin nykäistä DCX:n "IO-kortti" opareineen mäkeen ja ottaa signaali pihalle suoraan DA-muuntimien perästä: http://www.dcx2496.fr/en/tweakanalog2.php -sivun mukaan tein passiivikytkiksen, joka sisälsi DC-blokkauksen ja alipäästön. Ja jälleen parani, tosin edelleenkin voimakkuutta piti säätää väärältä puolelta DSP:tä ja kylkiäisenä sai mukavat poksumiset, joten vahvistin piti muistaa pitää sammuksissa DCX:ää sammutellessa ja käynnistellessä.

    Lopulta useamman vuoden haaveilu siitä miten asia olisi pitänyt hoitaa loppui keväällä 2009, kun Ahosen Janne synnytti 8-kanavaisen esivahvistimen/vaimentimen, johon speksattiin ohjaus USB:n kautta ja mm. poksumista ajatellen säädettävällä viiveellä varustettu "mute" käynnistykseen. Periaatteessa DCX ei juuri enää muuttunut, vaan daccien perään kytkettiin analoginen alipäästö, sekä "8ch vola" ja PC-päästä alettiin ensimmäistä kertaa syöttämään vehjettä ns. täpöllä. Mitä kohinoihin tulee, niin näin korvakuulolla arvioituna dcx+vola-combo kohisee korkeintaan yhtäpaljon kuin päätevahvistin yksistään. Ts. korva 15cm päässä disusta voi havaita "jotain".

    Ohjelmalähteenä on pääasiassa M-Audio Transit mistä DCX:ään mennään toslinkkiä pitkin. Kotiserveristä menee USB-piuha DCX:n kanssa samoissa kuorissa asuvaan Volaan, eli nyt voi säätää äänenvoimakkuutta miltä tahansa verkossa olevalta koneelta taikka perinteisemmin kakella sohvalta :)
     
  6. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinänsä ei mahdoton ajatus mutta piirilevyt loppuivat (rajun kysynnän takia :p), pitäisi tilata niitä kiinasta lisää. Ranskalaisilla on vähän samanlaista systeemiä tarjolla (moottoroidulla potikalla) mutta siinä ei tietenkään ole USB-säätömahdollisuutta. Pitänee tarkistaa piirilevyjen hinta, jos niitä lisää tilaa.

    Joku 450€ taisi olla koko roska (ilman koteloa). En osaa sanoa mihin suuntaan kompojen hinnat ovat menneet.

    t. Janne
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  7. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites näitä kaksi? http://cgi.ebay.com/IR-Remote-Contr...h-DIY-Kit-/220651820208?pt=LH_DefaultDomain_0 Mutulla veikkaisin signaalin hekentyvän vähemmän jos se kuljetetaan balansoituna controllerin lävitse.

    Poweriksi esim. tämä: http://cgi.ebay.com/12V-5A-DC-Unive...er-Supply-/390089272450?pt=LH_DefaultDomain_0 Tällä kai voisi ajaa kahta tuollaista pcb:tä, koska lähtöjä on kaksi.

    Kanavaepätasapainolle jäisi aika paljon mahdollisuuksia ilmaantua, mutta miltä tuo kitti muuten näyttää ammattilaisen silmään?
     
  8. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paha sanoa päällepäin kuvien perusteella. Analogiapuolella ei liene juuri mitään muuta kuin tuo potikka, jonka laadun mukana koko homma seisoo tai kaatuu. Kahden eri potikan synkkaan saaminen voi kyllä olla melko haastavaa. Muuta erikoistahan (pieleenmenevää) tuossa ei oikein ole.

    t. Janne
     
  9. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain lisäinfoa; muuntajan ensiön ja toision välisen kapasitanssin kerrottiin olevan ~3,46nF.
     
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Välltämättä häiriöt eivät ole audiokaistalla, mutta saattavat suurempitaajuisina sotkea AD- tai DA-muunnosta. Mutta tuolla todettiin suhinoiden johtuvan yleisestä huonoudesta, joka varmaan pitää yleensäkin ko. merkin kohdalla paikkaansa. Järkevintä niihin koskea 8 kilon hienosäätölekalla :)
     
  11. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kytkin äsken Techno-linen tehonkulutusmittarin (TM:n testivoittaja, pitäisi mitata suurin piirtein oikein eri kulmiin tulevat tehot) ennen koko laiteryvästä. Tyhjäkäynnillä ja kuunnellessa vielä suhteellisen kovaa laitteisto kuluttaa ~770 wattia. Musiikin soidessa erittäin lujaa sain kulumaan enimmillään 1080 wattia materiaalilla, jossa oli paljon bassoa (Infected mushroom). 16hz siniaallolla sain kulumaan ~1750W kun oikein löylytin (matalilla on hyllyboostia, joten subipäätteet haukkaa tehoja eniten siellä). 3kVA muuntaja riittänee hyvin, varsinkin jos joskus päivitän subibaffelit koteloiduiksi jolloin tehoa ei pala niin suunnattomasti matalien vahvistamiseen.
     
  12. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Trafoxin 350 VA suojaerotusmuuntajasta mittasin käämitysten väliltä:

    Koodi:
    100  Hz 578 pF
      1 kHz 577 pF
     10 kHz 512 pF
    Jos tuo ilmoittamasi arvo on isolle muuntajalle niin eristyksen pitäisi olla kunnossa.
     
  13. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollainen tehonkulutusmittari ei osaa mitata hetkellistä huipputehoa, vaikka siinä suurimman arvon muisti onkin. Se on tarkoitettu sähkön kokonaiskulutuksen arviointiin pidemmällä aikavälillä. En tiedä että TM:n olisi testaillut tuota mittaria, mutta TKK on.
     
  14. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Arvo oli 3kVA audio grade -toroidille. Ihan hyvä arvo tuo on kun vertaa esim. Plitronin huippuluokan lääkintätoroideihin. Muista vastaavankokoisista toroideista en olekaan nähnyt tietoja, mutta oletan Plitronin olevan kovaa luokkaa. Laitoin tilauksen sisään, muuntajalla on noin kuukauden toimitusaika.

    Mitkä paikat Uraltonen lisäksi myyvät räkkikoteloita? Tuolle varmaan joku 3U-4U:n kotelo on hommattava.
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyykö maadoitetut pistorasiat?
     
  16. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko harkinnt Behringerin päivittämistä esim. dbx DriveRackiin? Voisi olla kokonaisuutena edullisempi ja asennusystävällisempi ratkaisu.
     
  17. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään ehdotuksia minkäkokoisilla konkilla Noratelin toisiopuolen konkkasuotimen apinointi kannattaisi tehdä? 10µF per konkka? Tuleeko siis tuo oikosulussa oleva toision keskikohta kytkeä konkkien välityksellä neutraaliin sekä vaiheeseen, ymmärsinkö kuvaajan oikein? Mitä tuo kytkentä tarkalleen ottaen tekee ja toimiiko konkkien koon laskemisessa perinteinen 1. asteen suotimen kaava?



    Ensiöpuolen impedanssi on laskujeni mukaan noin 66 ohmia idlenä ja normaalikuuntelulla (laskin 800 watin tehonkulutuksen mukaan).

    2. asteen alipäästö 150Hz jaolla ja 66 ohmin impedanssille vaatisi konkalta kokoa 11,4µF:ää ja kelalta 70mH. Mutta kuten Janne sanoi, niin kelan oltava tässä kytkennässä kohtalaisen pieni, jotta jännite ei heilahtele tehonkulutuksen mukana tolkuttomasti. Olisiko siis jokin 10mH kela ja 10µF konkka sopiva kompromissi vai tulisiko konkkaa suurentaa esim 22µF:iin?

    Uraltonelta näyttää saavan Solenin konkkia , jotka sopivat luokituksensa puolesta nähdäkseni verkkovirtafiltteriin. Kokoja löytyy 10µF, 22µF ja 47µF.
     
    Viimeksi muokattu: 16.08.2010
  18. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyy.

    Olen nähnyt (netin syövereissä) Driverack PA:n ja DCX2496:n mittausvertailut, joissa behringer vei Dbx:n konetta niin ominaisuuksissa kuin teknisessä suorituskyvyssä. Drive rack PA+ on kaiketi aika paljon uusittu versio, se voi olla parempikin. Luulisin kuitenkin, että samat ongelmat, eli kotikäyttöön liian korkea gain (josta suhinat johtuu jos signaalia ei vaimenna dcx:n jälkeen ennen päätteitä). Common mode rejection ratio ei ole järin suuri (> 45dB ilmoitettu). Myös digi-inputin puuttumisen näkisin puutteena DCX:ään nähden, sillä sitä käyttämällä saa eliminoitua yhden ad-konversion. Hyvinä puolina PA+:ssa on RTA ja graafinen eku, joka taitaa osata ekuttaa automaattisesti. Moni tosin ryydittää DCX:ää hommaamalla Ultracurve Pro DEQ2496:n, joka ottaa sisään diginä ja osaa puskea ulospäin diginä DCX:lle.

    Laskeskelin, että 200e menisi pyöreästi liittimineen ja räkkikoteloineen päivineen tuohon 6-kanavaiseen balansoituun volasäätimeen. Sitä voisi käyttää etusena muussakin yhteydessä kuin vain DCX:n kanssa.

    Onko sulla kokemusta Drive Rack PA+:sta?
     
    Viimeksi muokattu: 16.08.2010
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole, mutta kiinnostaisi kokeilla. Hinnan puolesta kiinnostavia ovat myös PX, 220i ja 260. Vaativalle käyttäjälle olisi sitten 4800 ja 4820, mutta niiden hinta on aivan posketon.
     
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kytkennän tarkoituksena on vaimentaa poikittaiset ylijännitteet eli tekee aivan samaa kuin (heikosti arvostamasi) pistorasiaan liitettävä ylijännitesuoja. Muuntajahan ei poikittaisiin oikein pure vaan suojaa lähinnä pitkittäisiltä ylijännitteiltä.

    Sitten kun sinulla on kaikki laitteet muuntajan takana, niin mitä kautta mahdollisessa vikatilanteessa jännite purkautuu? Antennikaapeli taitaa olla hyvä ehdokas, joten toivottavasti signaalitielläsi riittää virrankestoa.