DIY-eristysmuuntaja hifeille

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana LasseS, 12.08.2010.

  1. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan muutama kaupallinen verkkoon kytketty laite on tullut suunniteltua mutta ei niissä kyllä tuollaista "virtojen maahanohjaus"-mekanismia (poislukien surge-VDR:t) ole vaan laitteen sulake palaa oikosulkutilanteessa, kerrotko tarkemmin?

    Tuo mainittu Noratelin häiriönvaimennusmuuntaja on kytketty toisiostaan ihan tasan samaan tapaan kuin tässä pannaan tuomittu kytkentä, eli käämien keskipiste toision maassa: http://www.noratel.fi/content/download/3857/350476/file/ISO.pdf. Lisänä ovat vaan nuo muutamat konkat. Kannattaa muistaa että kinteät asennukset ovat vähän eri juttu kuin töpseliin laitettavat laitteet.

    t. Janne
     
  2. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa näyte Powerware 9120:n ulostulosähköstä kuormittamatta:

    [​IMG]

    Ja 400W resistiivisellä kuormalla:

    [​IMG]

    t. Janne
     
  3. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia kommenteista ja kuvaajista, Janne. Tuon online-upsin aalto näyttää erittäin puhtaalta noin pienillä kuormilla. Miten on säröjen laita jos siltä imee esim. 2000-3000 wattia (speksattu 4200 watille)? Mulla hifit, telkku ja tietokone vievät luultavasti noin 700 wattia idlenä. Voisi huomenna mitata paljonko jollain infected mushroomin biisillä saa imettyä kunnon mörssäyksellä.
     
  4. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli tuossa kytkennässä toision keskiosa on kytketty sekä maihin, että tuon konkkasuotimen välityksellä sekä vaiheeseen että neutraaliin; paljonko tuolla saa lisävaimennusta ja kannattaisiko tuollainen toisiopuolen filtteri matkia? Ilmeisesti kannattaisi. Minkäkokoiset polkot tuohon pitäisi suurin piirtein laittaa tuollaisessa 3kVA muuntajassa?

    Ja mites jos ensiöpuolelle kytkisi jonkun röökiaskin kokoisen 10-50µF polkon rinnan ennen ensiötä :rolleyes:? Eikö tämäkin vähentäisi harmonisten määrää(, mutta miltä taajuudelta alkaen)? Ei oikein löydy laskentaohjetta tälle 1. asteen suotimelle. Entä jos suodinta täydentäisi 2. asteen suotimeksi kelalla sarjassa vaiheen kanssa. Muuntajan impedanssista ei ole mitää hajua, mutta jos se olisi esim 8 ohmia, niin jos 2. asteen suotimen komponentit mitoittaa esim. 150Hz jakotaajuuden mukaan, niin induktanssia joutuu laittamaan vähän alta 9 mH:ä ja kapasitanssia 97 µF:ia. Onko näin suurta sähköjarrua järkevää laittaa powerilinjalle? Tuon kokoisten paksulankaiset kelat näyttävät olevan hinnoissaan, täytyisi varmaan tehdä sellainen itse.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  5. harzzza

    harzzza Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2005
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edelleenkaan parin sadan watin vahvistin ei tarvi useiden kilowattien virtalahdetta eteensa... Riittaahan sen orkkis nyrkinkokonenkin muuntaja sille yhtalailla ? Kyl se paate tarvitsemansa piikkitehon repii konkista, muuntaja vaan lataa niita konkkia piikkien valilla. Et kyl se pieni 550 VA upsikin lataa ne siina missa laitteen omakin parin sadan VA :n muuntaja. Ei ehka kannata miettia naita jos ei oo mitaan hajua sahkosta tai elektroniikasta ettei mee ihan mettaan jo lahtometreilla. Ei noi halvemmatkaan upsit patki katkon aikana vaan syottavat katkotonta virtaa laitteille, sehan niiden tarkoituskin on ! Nyt varovasti ettei mee ihan overkilliks tai puurot ja vellit sekasin. En vaan haluu etta kukaan sijottaa tonnitolkulla rahaa johonkin mista ei oo sen enempaa hyotya kuin vaikka reilun satasen vehkeesta, sen takia vaan etta ei ollu oikeeta tietoa asiasta.

    Ei kukaan laita fillariinsakaan 335 leveeta takalaskia silta varulta etta saattaa ruopasta liikkeellelahtiessa... Liika on liikaa aina. :cool:
     
  6. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muuntajan tai upsin kokoon sen verran, että muuntajan tai upsin mitoituksen täytyisi "lähes optimaalisesti" (ei olla vielä optimissa) olla 10-kertainen sen yhden kanavan maksimitehoon@8ohm nähden. Esim 2x100W@8ohm-vahvistin tarvitsee "lähes optimaalisesti" 1kVA muuntajan tai upsin. Esimerkki:

    1kVA upsi tai muuntaja antaa tehoa oletettavasti noin 700 wattia, bassoilla voi saturoitua jo vähän aiemmin. Hyvästä 2x100w-vahvarista irtoaa tehoa 4 ohmiin 2x200w ja 2 ohmiin 2x400w. Tähän kun otetaan huomioon, ettei perusvahvarin hyötysuhde oli kuin sen 70 prosenttia, niin tehoa kuluu siis 2x400W/0,7 = 1147 wattia tuon tehon tuottamiseen. Eli pienikuormaisilla (2ohm on hyvin realistinen ja joskus jopa yleinen) kaiuttimilla ollaan täysin pulassa jo tuolla 1kVA muuntajallakin. Toki pienemmälläkin muuntajalla pärjää jos kuunteluhuone tai käytetyt äänenpaineet eivät ole isot eikä ajettu kaiutin ole vaikea kuorma.

    Olen kytkemässä erotusmuuntajaan siis:
    - 1kpl 2x200W@8ohm -pääte (1,2kVA muuntaja).
    - 1kpl 2x110W@8ohm päätteen (liekkö noin 600VA muuntaja).
    - 2kpl 2x310W@8ohm-subipäätettä (subeissa tehonkestoa yhteensä 10,8 kilowattia:weep:)
    - Onkyon järeä av-vahvistin, joka tällä hetkellä toimii etusena, mutta tulevaisuudessa taka- ja keskikanavien vahvarina (antaa mitatusti 127W@8ohm kun kaikkia 7:ää päätettä kuormitetaan; noin 2x200w stereona 8 ohmiin).
    - televisio
    - dsp
    - tietokone (pelikone & htpc, eli vie tehoa, virtalähde on 800 wattinen).

    Laitteet vie idlenä kutakuinkin 700 wattia (ilman telkkua 500W). 3kVA-muuntaja ei ole pätkääkään liian iso.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  7. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse asiassa 3 kVA kuulostaa aika pieneltä jos ihan oikein tekisi mitoituksen. Ongelmana tässä on että jatkuvan tilan watti- ja hyötysuhdelukuja ei oikein voi käyttää kun kuorma ei ole lineaarinen, vaan virta piikittyy. Viittaan tekemääni pienimuotoiseen tutkimukseen. Tyypillisesti DC-tehoksi saadaan puolet muuntajan VA-luvusta. Audiokäytössä toki esiintyy hetkellistä ylikuormitusta, mutta koska muuntajan kuormitettavuuden sanelee käytännössä käämiresistanssi (lämpenemä), niin tuosta ei ole haittaa. Tavallisessa muuntajassa ei muuten esiinny magneettista saturointia koska ensiön ja toision virtojen magneettikentät kumoavat toisensa, joten jäljelle jää ensiön magnetointi-induktanssin aiheuttama magneettikenttä, mutta se taas ei riipu kuormasta.

    Esimerkiksi tuossa mittauksessa 80 wattia ottava putki-TV ottaa huipussaan virtaa 1.5 A, joten virtahuipuissa se vastaa muuntajan kuormituksen kannalta 230*1.5/sqrt(2) = 244 VA lineaarista resistiivistä kuormaa. Tuota ei oikein saa muuten selville kuin skoopilla + virtaprobella, yksinkertaiset mittarit ei käy. Taannoisessa tietokoneeni powerissa (ei-PFC) vastaava virran huippuarvo oli 3 A, joten siinä mentiin jo 500 VA ekvivalentissa kuormassa todellisella 180 W kuormalla.

    Tavallisessa lineaarisessa vahvistimessa DC-jännitteestä otettava virta on kuta kuinkin sama kuin mikä menee kuormaan. Joskus kauan sitten tein aiheesta simulaation, se puhukoon puolestaan aiheen mutkikkuudesta.

    Hankala asia särön suodatuksessa on se että laitteet joihin sitä särötöntä sähköä tarvitsisi säröttävät itse sen oman sähkönsä, kun virta ei ole jännitteeseen lineaarisesti verrannollinen vaan ainoastaan huipuista niistetään se kaikki virta. Jos syötössä on yhtään antoimpedanssia niin säröytyminen on "pakollista". Mitä enemmän laitteessa on konkkia ja mitä "jäykempi" muuntaja niin sen pahempi ongelma tuo on. Tuosta luonnollisesti seuraa että ilman PFC:tä olevat hakkuripowerit ovat pahimpia, niissähän tasasuuntaus + konkat kytketään suoraan verkkoon. Näin ollen särön poistaminen on sen verran hankalaa että ehkä mieluummin keskittyisin suurempitaajuisten häiriöiden poistamiseen. Rehellisyyden nimissä on todettava että mitään valtavaa parannusta on turha odottaa, jos nyt ei ihan samasta töpselistä ota kuin mistä joku suuri tyristorisäätöinen kuorma (kommutointilovet!).

    Tuosta onkin tullut mieleeni että periaatteessa siniaalto ei ole paras aaltomuoto diodisilta+konkat-laitteelle, vaan mieluummin sellainen sopiva "flat-top" jossa huiput ovat leveämpiä, tällöin virtapiikitkin pienenisivät kun johtokulma kasvaa (virran keskiarvo pysyy samana mutta aika pitenee => huiput madaltuu). Tietenkin tuo tarkoittaa säröä mutta jos muutokset ovat pyöreitä niin harmonisten määrä lienee siedettävä. Saattoi olla että PS-audion AC-powereissa jotain tuon kaltaista oli mahdollisuus käyttää, PS-audion sivuilla ei vaan näytä olevan kuvaa aaltomuodosta.

    t. Janne
     
  8. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Siinä olikin hyviä mittauksia erityyppisten laitteiden ottamasta virrasta.

    Tuo UPSin lähtöimpedanssi onkin mielenkiintoinen kysymys, kuinka paljon yksi piikkivirtaa ottava laite aiheuttaa säröä UPSin lähtöön? Todennäköisesti melkoisesti, joten tilanne voikin olla huonompi kuin suoraan sähköverkon tapauksessa. Itse mittaillut 600VA:n, 25kg:n AC-powerin lähtöjännittettä, sen lähtöjänniteessä resistiivisellä kuormalla noin 0.1-0.5% säröä, hankalemmilla 1.5-2%, luulen, että UPSien AC:n generointi ei ihan samaa luokkaa, joten välttämättä parannusta tilanteeseen ei tule.

    Minulle on ainakin vielä hieman epäselvää, mitä häiriöitä LasseS:n sähköverkossa on, joilta täytyy suojautua? Sähkön laatuhan pitää täyttää tietyt standardit, jos niin ei ole sähköyhtiölle rekkulaa...

    Lisäksi kannattaisi selvittää, jos kuuluvia häiriöitä on laitteiden kytkennät ja aiheuttaako jonkun laitteen luvattoman huono, normihäiriöitä sietämätön, toteutus häiriöiden läpipääsyn audioon.
     
  9. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy katsoa mitä muuntajan koon kanssa tekee. 4kVA varmaan ostettava sitten, jos hinta ei pompsahda mitään älyttömiä.

    Osaatteko vastata että

    - minkä kokoiset konkat tuohon Noratelin häiriöeristysmuuntajan kaltaiseen toisiopuolen konkkafiltteriin tulisi laittaa esim. 4kVA muuntajalla?
    - onko järkeä tehdä ensiöpuolelle 100-150 hertsistä asti suodattava 2. asteen suodin (konkka rinnan vaiheen ja neutraalin välille ja kela sarjaan vaiheeseen). Tai kannattaisiko ensiölle tehdä jokin 1kHz lähtien suodattava ja toisiolle ennen etupäätä laittaa vasta tuollainen vahvempi filtteri?
    - paljonko tuollaisen muuntajan impedanssi on (^ylläolevan suotimen komponenttien mitoitusta varten)? Vaikuttaako tuossa kokoluokassa muuntajan induktanssi esim. tuon kelan mitoitukseen ja paljonko tuollaisen muuntajan induktanssi voisi arviolta olla? (mun täytyy ostaa jokin RLC-mittari, esim Monacorilla on halpa malli)

    J_a_k, ei sähkö täällä mitään normaalista poikkeavaa varmasti ole. Luultavasti ainakin DCX2496:n kanssa odotettavissa olisi ihan konkreettinen parannus suhinoiden määrässä, sillä tuon signaalimaa taitaa olla yhteydessä verkon suojamaahan. Olen ainakin monesta paikkaa lukenut, että laitteen suhinat pienevät huomattavasti jos hakkurin vaihtaa lineaariseen poweriin sen paremman häiriösuodatuksen takia. Ei häiriöiden filtteröinnistä voi olla haittaa muillakaan laitteilla varmasti, eri asia onko sillä kuuluvaa vaikutusta. Näin pienellä investoinillä ei ole niin väliksi :)
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko mitannut suuriakin verkkohäiriöitä? Sähkön laatu on Suomessa yleisesti ottaen verrattain hyvää. Asutko kaupungissa, taajamassa vai maalla? Omakoti-, pari-, rivi- vai kerrostalossa? Tuleeko sähkö maan alla vai avojohtoa pitkin? Onko samassa kiinteistössä häiriöitä aiheuttavia laitteita?
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sittenhän asia on jo kunnossa.

    Voisit harkita myös sähkökeskukseen asennettavia ylijännitesuojia. Pitäisi mennä töineen budjettiisi. Oletko tutkinut line-interactive upseja?
     
  12. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaupungissa, johdon tyypistä ei tietoa. Samassa verkossa on luultavasti härölaitteita paljon, sillä asun kerrostalossa.
     
  13. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen, tarvitsemani kokoluokka maksaa suurin piirtein 1200 euroa, eli aika suuri investointi verrattuna erotusmuuntajaan. Normaaliolosuhteissa noista upseista ei saa juuri lisäarvoa erotusmuuntajaan nähden, varsinkin jos ryydintän sitä ensiö- ja toisiopuolen filttereillä tuon passivifilsujakoriman lisäksi.
     
  14. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taannoiselle tilaamalleni 1.6 kVA-toroidille oli mitattu Trafoxilla n. 40 mA tyhjäkäyntivirta 230 VAC:llä, joten ensiön magnetointi-induktanssi on n. 18 H. Tietenkin induktanssi on täysin muuntajakohtainen vakio joten tuota ei välttämättä voi soveltaa mihinkään muuhun muuntajaan kuin vaan suuntaa-antavasti.

    Muuntajalla ei itsessään ole mitään impedanssia vaan se ainoastaan muuttaa sen läpi näkyvää virran ja jännitteen suhdetta (impedanssia) kierroslukujen neliön suhteessa (mekaaninen analogia olisi ratasvälitys, teho ei muuttu vaan kierrosluku ja vääntömomentti). Se tekeekin suotimesta haastavan mitoitettavan. Esimerkin muuntajan "impedanssi" on tyhjäkäynnillä siis n. 5 kΩ ja täysin kuormitettuna (resistiivisesti) 33 ohmia ensiöstä katsottuna.

    Ja niin, jos tuota keskipistemaata käyttää niin sitten ehdottomasti pitää olla toisiossa sulakkeet sekä vaiheessa että nollassa. Muussa tapauksessa sulake ei pala jos maan ja äärijohtimen oikosulku sattuu siinä äärijohdossa jossa ei ole sulaketta. Eikä tietenkään siitä vikavirtasuojasta toision puolella ole haittaa.

    t. Janne
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suojaus syötön automaattisella katkaisulla (I-luokka)

    Mainittua muuntajaa saa myös muulla kytkennällä. Muuntajien antama turva perustuu galvaaniseen erotukseen ja maan puuttumiseen. Vaikka kaikki AV-laitteet olisivat muuntajan takana saattavat ne saada maata esim. kaapeli-TV:n kautta. Kannattaa miettiä tarkkaan miten virrat mahdollisessa vikatilanteessa kulkevat.
     
  16. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia! vikavirtasuojan ajattelinkin ostaa. Käykö noiden sulakkeiden kooksi esim. 10A (muuntaja tulee 10A sulakeen perään muutenkin)?

    Voiko tuosta tyhjäkäyntivirran suuruudesta päätellä käämien välistä kapasitanssia? Mitä pienempi tyhjäkäyntivirta, sitä pienempi kapasitanssi?

    Mulle ehdotettiin, että päätteiltä ei kannattasi filtteröidä virtaa aivan 100-150Hz:stä asti, sillä niiden tehopiikit osuvat juurikin jännitehuippuihin kuten mainittu myös täällä. Tarvitsevatko päätteet siis 50 hertsin harmoniset jonnekkin 1kHz kieppeille asti toimiakseen täydellisesti dynamiikkoja ajatellen?

    Tuon tehokkaamman passiivifiltterin voisi kaiketi rakentaa sitten ehkä suoraan DSP:n eteen, jos vain tietäisi mikä sen SMPS-pohjiasen virtalähteen impedanssi on, jolle mitoittaa komponentteja.

    Kaikki ideat ovat tervetulleita.
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korvin kuultava parannusta äänenlaatuun ei verkkosähkön häiriösuodatuksilla ole saavutettavissa, ellei sähkösi ole jostain syystä normien ulkopuolella. Tällöin sähkölaitoksen tulee korjata tilanne puolestasi.

    Veikkaisin sähkön kuitenkin olevan normit täyttävää. Mikäli sinulla ei ole sähkönlaadun analysointiin tarvittavia mittavälineitä niin pyydä sähkölaitosta tarkistamaan laatu puolestasi. Meillä päin normeista poikkeavien häiriöiden tutkiminen kuuluu ilmaisiin palveluihin. Sanot vain kovasti epäileväsi sähkön laatua :D.
     
  18. jahonen

    jahonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulostaa suurehkolta. Toki on tietysti niin, että sulake kyllä palaa kunnollisessa oikosulkutilanteessa joka tapauksessa. Sulakkeen tehtävä on estää tulipalon syttyminen. Sulake voi olla toisaalta pienempikin, se kestää esim. tuplavirtaa hetken ennen (ainakin sekunteja) palamistaan. Jos kuorma on kovin dynaaminen niin ei liene järkeä mitoittaa sitä aivan maksimitehon mukaan. Voihan sitä sitten hiukan isontaa jos sulake tuntuu palavan kovin tiuhaan.

    Ei. Siihen pitäisi mitata kapasitanssi kytkemällä ensiökäämit yhteen nippuun ja toisiokäämit omaan nippuunsa ja sitten mittaamalla kapasitanssi näiden nippujen väliltä.

    Voidaan matemaattisesti osoittaa, että AC-virran harmoniset eivät siirrä lainkaan tehoa, joten siinä mielessä harmoniset voisi suodattaa poiskin. Tämä varmaan vaatisi jonkunlaista simulaatiota, normaalit käytännön teoriat kun tuppaavat olemaan yksinkertaistettuja versioita täydellisestä versiosta. Lähinnä tulee mieleen että tapahtuuko tuossa jotain muuta epätoivottua, jännitteen nousua suotimen resonanssin takia tjsp.

    Impedanssin voi arvioida yksinkertaisesti jakamalla syöttöjännitteen laitteen ottamalla virralla. Tämä tietenkin pitäisi olla vakio kaikissa olosuhteissa jotta suodin toimisi oikein.

    t. Janne
     
  19. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jopa tulee hyviä vinkkejä. Dsp kuluttaa tehoa tasaisesti noin 12 wattia. Virtana tuo taitaa olla noin 0,052 ampeeria eli onko dsp:n impedanssi siis ~4420 ohmia?

    Kovin matalalta suodattavaa suodinta on kyllä vähän ongelmallista tehdä noin korkealle impedanssille. Ei taida polkoja löytyä >100µF kokoluokasta. Mitkä konkat sopivat hyvin verkkosähkön suotimiin ja joita löytyy myös suurikokoisina, silver micoilla tekeekö mitään?

    Minkälaisen inrush-limiterin tekisit itse erotusmuuntajalle? Trafoxilta näyttää saavan valmiita moduleita. 8A limiteri maksaa noin 30e kipale, mutta tuo taitaa olla liian pieni jos tuo meinaa, että yli 8A virroilla ei sovi käyttää. 16A on melkein satkun jo.


    edit: niin ja siis eikö tuo tarkoita, että filtteri kannattaa laittaa ensiopuolelle eikä ennen dsp:tä, sillä sama filtteri suodattaa aiemmin/matalemmalta ensiöpuolella kuin dsp:n edessä (ja suodatus kohdistuu kaikkiin toisiopuolen laitteisiin samalla teholla), koska muuntajalla on kokoajan vähintään 500-700W tai tätä suurempi kuormitus ja siten impedanssi pienempi kuin dsp:n impedanssi? Jos päättely meni oikein, niin ehkä tässä on jopa yksi erotusmuuntajaa puoltava seikka; passiivisuotimet toimivat erotusmuuntajan kanssa tehokkaammin.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  20. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuota, eiköhän se ole se DCX2496:n poweri, joka ne häiriöt aiheuttaa, ei ne sähköverkosta johdu. Ei siinä ole mitään ongelmaa, jos ja kun suojamaa on yhteydessä XLR:n maahan. Ongelmia on silloin, kun ihmiset jotkee siihen maahan balansoimattoman laitteen signaalimaan sinne kiinni. Eli ongelma johtuu suurimmaksi osaksi kytkennöistä, sotketaan maa ja signaalimaa...