Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Jahas. Aika laittaa oma pohja lihamyllyyn. Tarkoituksena EHKÄ ruveta rakennushommiin jossain vaiheessa. Vasta muutaman päivän pohjaakin miettinyt. Tein pikaisesti tollasen allaolevan kyhäelmän. Siinä on lähtökohtana hieman Kastellin, Designtalon, sekä oman nykyisen talon pohjaa. Kaikkea vähän sekaisin. Huoneistoala on joku 130 neliöö. Kuva, jota tässä on muokattu, on lainattu Kastellin sivuilta.

    Pohja v.01

    Perheessä 2 muksuu ja 2 aikuista. Ei elukoita.
    Kaappeja olen laittanut joka nurkan täyteen ja taloon tulee myös käyttöullakko. Tontilla on jo valmiina ulkorakennus/puuvaja. Kokemus on kertonut, että varastointitilaa ei ole ikinä liikaa.

    Keittiön lieden voisi vielä ajatella laittavansa vinottain tuonne nurkkaan, niin saa välitilan avattua olkkariin päin.

    MH1:n ja "Kirjaston" paikkoja voi keskenään vaihtaa myöhemminkin jos niin haluaa. Tuplavuode mahtuu molempiin.

    Saunaosastosta tuli pikkaisen jännänmallinen, mutta se on lähinnä se puukiuas joka määrää saunan koon ja paikan. Paskapönttö on pesuhuoneessa välttämätön. Sen voisi toki myös laittaa toiselle seinällekin. Mietin noita vähän tarkemmin sitten myöhemmin.


    Ajatuksia?
     
  2. Ted

    Ted Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Missä on kotiteatterihuone?
     
  3. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    :( Ei oo rahaa.
    Se saa jäädä siihen asti kun eka kakara muuttaa pois ja yksi huone vapautuu.
    Vaihtoehtoisesti sellaisen sisustaa ullakolle, jos kaikki siellä säilytettävät tavarat saa muualle.
     
  4. Ted

    Ted Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aijai, tärkeysjärjestys.. :p

    En tiedä onko toi sun kuva yhtään mittakaavassa, mutta jotenkin tuo tv:n paikka tossa jäi häiritsemään. Se on tuolleen nurkassa eikä ole paljon tilaa siirtää sitä yhtään. Sohvalta joutuu katsomaan vähän vinoon ja jos haluaa jotain äänentoistoa tuohon viritellä, niin ei ole hirveästi vapausasteita. Sellainen ensimmäinen fiilis vaan tuli.

    Miten olisi tuossa MH1:ssä samanlainen ratkaisu oven kanssa kuin kirjastossa, saisi pari kaappia lisää?
     
  5. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Kiitos rakentavasta palautteesta.

    Telkkari ei tosiaan ollut mittakaavassa. Kunhan vaan tökkäsin sen siihen. Nyt pitäis olla sinnepäin. 46" Sony kyseessä.
    Kuva 2.
    Siirsin jo aiemmin tuota kirjaston ovea lähemmäs takkaa juuri TVn sijoittelun takia.

    MH1:n ovea pähkäilin noita kaappeja sinne laittaessa, mutta tulin siihen tulokseen, että vessan ovi saattaa aiheuttaa harmeja jos sen joku jättää auki. Mitään en inhoa niin paljon kuin juuri tuollaiset toisiaan häiritsevät ovet. Vielä pahempi jos vielä MH1:n ovi auheaisi ulospäin.
    Tossa talossa on jo hitosti enemmän kaappeja kuin mitä nykyisessä kämpässä on. Kyllä nuo riittävät. Jolleivät riitä, niin siirretään se ovi :)

    Kuvan mittakaava on tosiaan vähän sinne päin. Sanotaanko noin 5% tarkkuudella. Joidenkin huoneiden neliöt saattavat lisäksi olla väärin. Homma tarkentuu sitten kun saadaan ensin toi yleislayout valmiiksi ja ruvetaan mittailemaan tarkemmin.


    EDIT: Perskules. Siirsinpähän sittenkin sitä ovea. Kuva 3

    EDIT2: Tässä vanhempien makkari ja työhuone vaihtaneet paikkaa, kuten mahdollisuus on. Kuva 3b
     
    Viimeksi muokattu: 12.08.2010
  6. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kirjasto tarkoitettu rauhalliseksi lukupaikaksi? Minusta on vähän makukysymys sulkeutuuko kirjoja lukeva omaan pieneen huoneeseen vai suljetaanko leffaa katsova metelöijä omaan huoneeseen. Jos lapsia ei ole, niin tekisin mielummin kotiteatterin ja kirjasto olohuoneeseen. Lapsien ja leffaa katsovan isän sulkeminen pieneen huoneeseen voi olla vaikeammin toteutettavissa lukurauhan saamiseksi. Toisaalta onnistuuhan se lukeminenkin makuuhuoneessakin, jos kirjat voi säilyttää muissa tiloissa.
     
  7. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Don MC: Kommentit kuvan 3B-pohjalta.

    Hyvä perustoimiva ja monelta valmistajalta löytyvä ja suosittu pohjaratkaisu, mutta itse miettisin vielä pystyykö olohuoneen "takkanurkkausta" hyödyntämään jotenkin paremmin. Mielestäni tuossa kohden menee neliö poikineen hukkaan. Jos työhuoneesta ottaa pari kaappia pois (joko kokonaan pois tai sitten muualle), saisi ovea siirrettyä alemmaksi ja näin "kalustettava neliömäärä" olohuoneessa kasvaisi jonkin verran. JOS takkaa ei koskaan tule, niin sittenhän tuolle kulmaukselle löytää montakin eri käyttötapaa, mutta oletan että takkaa tuohon kuitenkin suunnitellaan jo ihan talon lämmitysvarmiuden vuoksi (kaukolämpö/sähkö voi olla joskus poikki).
     
  8. perahaan

    perahaan Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos taloon on tulossa puukiuas niin eikö takkakin ole silloin järkevä tehdä heti?
     
  9. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Itse asiassa "kirjastoon" tulee työ-/musiikkihuone. Tietokone, sähkörummut ja kitaroita. Istun usein myöhään yöhön koneella tekemässä töitä, naputellen näppäimistöä. Kirjoja luemme yleensä vasta sängyssä.




    Takka siihen on tulossa. Hakusessa vaan takan malli. Kovin lähelle takkaa ei voi laittaa mitään mööpeleitä.
    Mulla oli jo yksi versio piirustuksesta, jossa tuo kirjaston ovi oli aivan yläreunassa, olkkarin ikkunaseinän vieressä. Mutta silloin kulku "kirjastoon" näyttäisi olevan pitkän matkan päässä ja parivuodekin (mikäli sellainen siihen tulee) pitäisi työntää lähes kirjaston ikkunaseinään kiinni.

    Sohva on iso, noin 2,6m pitkä. Se on toki hyvä voida sijoittaa myös vastapäiselle seinälle halutessa. Taidan ottaa työhuoneesta pari kaappia pois ja siirtää oven lähemmäs takkaa. Kiitos huomiosta.





    Nimenomaan. Takka ja puukiuas ovat siis molemmat tulossa. Pitää laittaa piirustuksiin tarkennuksia.


    Lämmitysmuotoa pallottelen vielä. Joko halvempi vaihtoehto varaava sähköinen lattialämmitys + PILP, tai kalliimpi vesikiertoinen lattialämmitys + MLP + LTO. Lämpöpumput siis. Sekä PILP, että MLP tekevät lämmintä käyttövettä. MLP lämmittää lisäksi talon, muttei kierrätä ilmaa. PILP kierrättää ilman (ja ottaa siitä lämmöt talteen), muttei lämmitä taloa kuin tiettyyn rajaan asti.
    Koska talosta tulee matalaenergiatalo, ja neliöitäkin on suht vähän, on MLP:n hankinnan järkevyydellä vähän niin ja näin.


    Tässä Kuva 4. Siirsin työhuoneen ovea lähemmäs takkaa ja nimesin työhuoneen "Työhuoneeksi".


    Tuulikaapista en tiedä, tuleeko sellaista ollenkaan, vai käännetäänkö vain sisempi ovi aukeamaan eteisen suuntaan. Nykyisessä talossamme oli tollanen pieni tuulikaappi, mutta otimme sen kokonaan pois. Eihän sinne mahtunut kuin yksi henkilö kerrallaan.

    EDIT: Nyt otin tuulikaapin tästäkin pois. Kuva 5.
     
    Viimeksi muokattu: 12.08.2010
  10. perahaan

    perahaan Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä n. 4kk asutussa uudessa talossa, jossa ei ole tuulikaappia. Sellasta ei "pikkukoppia" ei haluttu suunnitteluvaiheessa.

    Nyt kuitenkin muuton jälkeen on huomattu, että etuovi pitää kohtalaisen melun ovea avattaessa. Etuoven lukon kielet kolisevat ja äänet kaikuvat eteisessä ja suuressa yhtenäisessä tilassa. Varsinkin iltaisin kun nuorisoa ollaan nukuttamassa ei etuovesta viitsi kulkea.

    Tosin en missään nimessä kaipaa tuulikaappiakaan, joten kompromissina äidin ollessa nukkuttamassa poikaa isäntä kulkee kodinhoitohuoneen ovesta ulkorakennukseen nauttimaakseen oluen työkalujen järjestelyn ohessa :cool:

    Asiasta toiseen.

    Tarkoitatko MILP:llä maailmalämpöpumppua :p
    Maalämpöpumppu taitaa olla MLP.
    Ei herneitä kauhean syvälle :D
     
  11. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39

    Ei ole tuulikaappia nykyisessäkään kaivattu. Lisäksi, kyllä se tuulikaapin sisempikin ovi pitää kohtalaista ääntä. Ulko-oven lukkoon voi tökätä jotain rasvaa tms. Hiljentää lukon ääntä. Kokeiltu on.

    Iltaisin täälläkin kuljetaan KHH:n ovesta, ja niin on tarkoitus tulevassakin talossa tehdä. Etuovi on lähinnä vieraita varten :)


    MILP on MLP, juu. Tuli pieni copy/paste-kämmi. Asia on nyt korjattu.
     
  12. marduk

    marduk Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2002
    Viestejä:
    361
    Saadut tykkäykset:
    0
    Antakaapa lukoille silikonisuihke.
     
  13. Juicce

    Juicce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse taas tykkään tuulikaapista, oven kiinni laittamalla kengät yms on näkökentästä pois. Kun ok-talossa nyt ihan jokaista senttiä ei tarvi täsmämitoittaa, niin tk:n voi tehdä sen verran väljäksi, että ovi mahtuu hyvin olemaan auki jos sitä ei aina kiinni pidäkään. Vähän niinkuin varmanpäälle optio, että äänien ja kenkäsotkun saa erotettua muusta asunnosta.

    Olettaen, että takapiha on olohuoneen suunnalla, miettisin sinne myös ovea, kuitenkin terassi tulee sinne ja kesäisin kivampi kulkea suoraan takapihalle.

    Milläs softalla näitä suunnitelmia teette?
     
  14. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Muljautteleppa niin että kirjasto onkin takkahuone, josta pääsee pesuhuoneeseen. Vai aiotko viedä vieraat saunomaan kodinhoitohuoneen hurisevien kuivausrumpujen ja pyykkikasojen läpi? Sauna näyttäisi olevan sähkösauna vaikka on takkavarauksen, eli hormin lähellä?
    Jos sähkösauna niin ehdottomasti ikkunaseinälle.

    Tekninen tila on hieman pieni. Usko minua. 4m2 ei ole lainkaan liian suuri, sekin on ahdas vaikkei siinä ole itselläni vielä edes seiniä!
     
    Viimeksi muokattu: 12.08.2010
  15. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Tuohon voi tehdä tuulikaapin seinän ja oven. Siis siihen laatoituksen reunalle. Tulisipahan ainakin tilavampi kuin talofirman kuvassa näkyy. Laitetaan mietintään.

    Olohuoneen suunnalla ei ole kuin puita kasvava rinne. Olohuoneen ikkuna osoittaa suurinpiirtein luoteen ja pohjoisen välimaastoon. Olin kyllä silti ajatellut isompia ikkunoita ja ovea. Talon voisi sitäpaitsi kiepsauttaa ympärikin. Tietää taas hieman uutta suunnittelua.

    Tää on vielä nähkääs vähän alkuvaiheessa...



    On ne vieraat ennenkin viety saunomaan KHH:n läpi, eivätkä ole valittaneet (nykyisessä kämpässä näin ja ihan hyvin pelaa). TKH:n vaatimaa lisätilaa ei yksinkertaisesti olla saatu mahtumaan budjettiin.

    Kiuasta en tähän pieneen kuvaan vielä ole jaksanut vaihtaa. Se kuitenkin tulee olemaan puukiuas. Nykyisessäkin talossa saunaosasto suht samankaltainen (pesuhuone ulkoseinällä ja löylyhuone sisempänä). Loistavasti pelaa. Puukiuas meillä nytkin on.

    Tekniseen tilaan tulee loppujenlopuksi aika vähän laitteita. 1 tollanen täyskorkean jääkaapin kokoinen pömpeli. Tai korkeintaan 2. Kallistun nimittäin hieman PILP:in suuntaan, ja siinähän tapauksessa samassa laitteessa on ilmanvaihto ja lämminvesivaraaja. Sähkökeskuksen haluan KHH:een tai tuulikaappiin, enkä tekniseen tilaan.


    Kyllä tää vielä tästä muuttuu. En ole kuin vasta pari päivää tätä pyöritellyt. Ja täältä saa pirun hyviä neuvoja.
     
  16. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vesikiertoisen lattialämmityksen jakotukit, vesijohdon jakotukki, keskuspölynimuri ... Sähkökeskus ei vie tilaa nimeksikään, se uppoaa helposti väliseinään eikä sen siirtäminen paljon auta teknisen tilan neliöissä. Jos keskuspölynimuria ei tule ja/tai vesikiertoista lattilämmitystä, niin uskoisin että sitten 2m2 riittää naftisti.

    Itseä harmittaa, kun tuli uskottua kirvesmiehiä, valvojaa ja ulko-ovien valmistajia, että "yksilehtinen" ovi riittää nykyisin ulko-oveksi. Terassille olohuoneesta, KHH:stä ulos ja yläkerrassa parvekkeelle on meillä vain ulko-ovet ... onneksi pääoven yhteydessä on tuulikaappi sisäovella, niin saa sentään yhden kylmävuodon umpeen talvella. :OI Kyllä olisi joka ulko-oven yhteyteen pitänyt laittaa erillinen sisäovi. :weep:
     
  17. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näistä pohjista noin yleisesti tulee mieleen sellaista, että minkä ihmeen takia porukka viljelee noita paskapönttöjä pesuhuoneisiin? Kodinhoitohuoneen läpi saunaosastolle kulkeminen on vieraita viedessä huono homma, mutta paskapönttö ilman näkösuojaa onkin sitten ihan ok? Mielipiteensä toki kullakin, mutta itse katson kyllä mielummin pyykkikasoja ja pesutorneja kuin naama irveessä paskaa vääntäviä ihmisiä. Jos se pönttö nyt oikeasti on ihan pakko samaan tilaan sijoittaa, niin eikös sentään olisi fiksua järjestää siihen jonkinlainen oikea näkösuoja? Omassa kämpässä oli muutettaessa pönttö pesuhuoneessa, mutta mokoma sai poistua saman tien remontin yhteydessä, kunnei käytettävissä olevaan tilaan saanut sijoitettua sitä mitenkään eristettyyn tilaan. Mielummin kärvistelen yhden vessan kanssa, kuin tingin saunaosaston mukavuudesta ja esteettisyydestä. Tämä ei ollut mitään vittuilua, kunhan ihmettelen koska erittäin monet ihmiset laskevat kyllä pöntön pesuhuoneessa suureksi miinukseksi.

    Teknisistä tiloista sen verran, ettei koskaan ole tullut nähtyä liian suuria moisia. Yllättävän paljon sitä tilaa menee, vaikkei varaaja kovin suuri olisikaan.
     
  18. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiepsuttele ihmeessa siten että talo tehdään tontin rajoitukset ja ilmansuunnat huomioonottaen.
    Nyt talon aurinkoisimmalla kulmalla olisi kodinhoitohuone ja tekninen tila. Olkkariin aurinko pääsee pilkistämään ei koskaan. Makkarit itäkaakkoon jakaa mielipiteitä, toiset tykkää herätä auringon sarastukseen, toiset haluaa nukkua pimeässä.


    Missä suunnassa on naapureita ja se liiteri, miten sisäänajotie, tuleeko autotallia ulkorakennuksen lisäksi, mä mistä löytäisin sen laulun?
     
  19. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Juu. Nyt alko kiepsuttelu kun kuulin taas uutta juttua talon mahdollisesta sijoittamisesta tontille. Puoltaa enemmän koko talon kääntämistä ympäri.
    Pitää vielä kävästä kaupungin konttorissa kysymässä lisää.
     
  20. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2