Inception (Christopher Nolan, 2010)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana JJ Gittes, 21.02.2009.

  1. Zalmari

    Zalmari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Matrixin maailmahan oli vihertävä, kun taas ns. reaalimaailma oli ennemminkin tuo sinertävä.
     
  2. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Miten näistä kommenteista jotenkin jää sellainen kuva, että leffa olisi huonompi, koska sitä on odotuksia helpompi seurata ja pysyä kärryillä. Ei se mielestäni leffasta huonompaa tee, päinvastoin. :) Toivottovasti tulkitsen nämä mietteet väärin.
     
  3. Scorpius

    Scorpius Surfing on Sinewaves Guest

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    889
    Saadut tykkäykset:
    4
    Niinpäs muuten olikin. My bad
     
  4. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Itse taas olen katsonut kyseistä sarjaa ehkä yhden jakson verran, joten asia ei häirinnyt pätkän vertaa :D
     
  5. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Katsoin ja pidin Inspectionia ihan viihdyttävänä elokuvana, joskin hieman liian pitkänä. Unimaailmojen mielenkiintoisuus väsähti ja toiminnat talvimaisemassa eivät kiinnostaneet tippaakaan. Gordon-Levittin seikkailut kakkostasolla sen sijaan olivat ihan kivoja, kaipa olisi ollut typerää keskittyä kokonaan niihin joten lumimaailman nönnönnöötä oli pakko kestää. Olisi saanut Nolan ratkaista tuon ongelman toisella tavalla.

    Enemmän ruutuaikaa olisin suonut Ellen Pagelle sekä mainion roolin tehneelle Tom Hardylle. Hahmot jäivät hieman ohuiksi Nolanin sortuessa jälleen tyylikkääseen sisällöttömyyteen. Leon angstit toisaalta olivat pinnalla hieman liikaakin.

    Kautta linjan loistavilla näyttelijöillä tähditetty leffa, hukattua potentiaalia sekä hahmojen että unijuttujen osalta, tyyli ennen sisältöä, liikaa äksöniä. Siinä tämä leffa pähkinänkuoressa.

    Näytöksessä jossa olin, elokuvan loputtua joku naispuolinen katsoja refleksinomaisesti huudahti tuskastuneena "ääääää", se oli hauska hetki ja aiheutti hekottelua yleisössä. Ai ei ollut? No ainakin se silloin tuntui hauskalta.
     
  6. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Tuttua Nolaniahan tämä jälleen oli. Taustalla oli hyvä (vaikkei täysin uusi) idea, jonka siirto valkokankaalle oli toteutettu teknisellä taidolla, mutta elokuvan sisin jätti kuitenkin osin kylmäksi.

    Kuvaus oli komeaa kuten musiikki, olkoonkin että sitä ylikäytettiin. Hetkittäinen korostus toimisi paremmin kuin jatkuva pauhu. Näyttelijävalinnat toimivat hyvin. Haastavuutta olisin kaivannut enemmänkin mukaan, kun kerran päällekkäisissä unimaailmoissa ja niiden lainalaisuuksissa liikuttin. Elokuva paljasti korttinsa useammassakin kohtaa liian varhaisessa vaiheessa. Ellen Pagen hahmon tarkoitus oli liiankin selvästi toimia katsojan suuntaan asioiden selvittäjänä ja selittäjänä.

    Hyvä scifistely jättää usein katsomisen jälkeen mieleen kytemään ajatuksia esittämistään skenaarioista, sekä tarjoaa edetessään ahaa-elämyksi. Tällä rintamalla Inception jäi pahasti vajaaksi. Samoin kuin Prestigestä uupui itse "prestige", ei tämäkään istuttanut katsojan mieleen sen kummempia ideoita jälkikäteen pohdittaviksi.

    Kritiikistä huolimatta kyse oli varsin näppärästä ja sujuvasta heist-elokuvasta, vieläpä varustettuna hyvällä yrityksellä lähestyä aihetta omapäreisemmältä suunnalta.

    :):):)½

    Unimaailman esittelystä tuli tämä nykydemojen klassikko mieleen.

    big j says: sampalta takuuvarmat neljä tähteä
    big j says: tosin nyt kun noin sanoin niin kiusallaan heittää 3½
    Samppa says: vai neljä tähteä.... taitaa tulla ihan kiusallaan 3½
     
  7. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
  8. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Lievä pettymys, ei voi mitään. Kiehtovaa aihepiiriä miksattiin liikaa turhalla James Bond-toiminnalla. Samoin loppupuolella oli turhan paljon jahkaamista Leonardon suhteesta vaimoonsa. Sen sijaan sivuosakaartin näyttelijätyö oli tasaisen laadukasta eikä visuaalinen anti jättänyt toivomisen varaa. Zimmerin musiikkia soi lähes joka kohdassa. Kuvassa oli paikoitellen pehmeyttä, joka johtunee varmaan teatterin laitteistosta (jyväskylä, fantasia 1). Lopun, eli
    hyrrän pyörimisen olisi voinut näyttää loppuun, eipä se olisi leffaa ainakaan huonontanut ja vaikea uskoa että tulisi jatko-osaa muutenkaan.

    Ei pärjää Dark Citylle.

    3/5
     
  9. Hattori Hanzo

    Hattori Hanzo Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.02.2004
    Viestejä:
    1 141
    Saadut tykkäykset:
    4
    Siinähän jäi auki se että ollaanko reaalimaailmassa jossa hyrrä pysähtyy jossain vaiheessa vaiko unimaailmassa jossa hyrrä pyörii ikuisesti. Jos Nolanin ajatus olisi että siinä ollaan unimaailmassa niin vittumaista olisi lopunelämää istua leffateatterissa katselemassa hyrrää :D
     
  10. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
     
  11. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Tuossahan olisi ollut erinomainen mahdollisuus käyttää lopputekstejä avuksi, näyttää niiden jälkeen mikä tilanne olisi ollut
     
  12. tunturi

    tunturi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.09.2004
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nyt se on sitten nähty. Elokuvan idea on hyvä, mutta yrittää olla liian nokkela. Unet olivat todella pettymys. Tyypeilla tylsiä unia - hotellihuoneita, pilvenpiirtäjiä ja lumiluolasto. Lumikohtaus taisteluineen oli elokuvan pahin pettymys. Sen olisi voinut korvata juuri näillä hienoilla CGI-pätkillä ja häröilyllä unissa ja limbossa.

    3½/5
     
  13. karpsa

    karpsa Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä taas on uutisia. Liekkö sitten yhtäläisyyksi, en tiedä, inceptionia en ole vielä nänhyt. Mutta kyseisen sarjakuvan omistan.

    http://plaza.fi/kaista/elokuvat/uutiset/lue-ja-hammasty-onko-inceptionin-juoni-lainattu-roope-ankka-sarjakuvasta

    Sarjakuvan loppujutuissa Don Rosa muuten toteaa seuraavaa

    "Sitten muutamaa vuotta tarinan valmistumisen jälkeen satuin näkemään töllöstä elokuvan nimeltä The Cell (2000). Se oli toiminta elokuva psykiatrista, joka pystyy uuden vallankumouksellisen laitteen ansiosta siirtämään mielensä potilaansa mieleen, josta hän etsii haluamiaan tietoja osallistumalla ja keskustelemalla potilaansa ajatusten kanssa. Otin selvää milloin elokuva on julkaistu, ja huomasin että sen ensi-ilta oli ollut monta kuukautta ennen kuin fanini oli lähettänyt ideansa. Sattumaako? Ehkä. Toivon niin!"

    Ehkä kaikki ovat ottaneet mallia toisiltaan.
     
  14. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa uutisointia taas; valtaosa tekstistä lainattu /Filmin lähteestä, mutta jätetty pois muutama tärkeä lisäys kuten se, että Nolanin teksti on about viisi vuotta aiemmin valmistunut kuin Rosan hieno sarjakuva - ja Nolan on myös puhunut esikuvistaan tarinan parissa useaan otteeseen, mainiten myös ne joilta hän otti/lainasi/ryöväsi.
     
  15. a9801259

    a9801259 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.06.2006
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todella tyypillinen nykyleffa, ei tee tosiaankaan mieli katsoa uudestaan, kuten oikeasti hyviä elokuvia toisinaan tekee.

    Ps. jos kakkonen tulee, siinä on 3D:tä. Jee.

    Arvio 2/5.
     
  16. Metanaut

    Metanaut Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.02.2008
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Leffateatteriin ei ole tullut vaivauduttua sitten viimeisen Matrixin (lieneekö aiheuttanut jonkin asteisen trauman :D), mutta tämä kuulosti niin mielenkiintoiselta ettei blu-raytä jaksanut jäädä odottamaan. Täytyy sanoa että kyllä kannatti käydä katsastamassa.

    Ennakkokohun takia minäkin odotin jotain aivot solmuun vetävää juonta, mutta hyvinhän tuossa kärryillä pysyi. Pienempiä nyansseja saa luultavasti kyllä tiirata vielä tarkemmin omalta levyltä myöhemmin.

    Kaikilta osin erinomainen ja omaperäinen leffa, vuoristotemmellys oli tosin meikäläisenkin mielestä jostain syystä vähän puhditon ja uniosiot olisivat voineet olla enemmän abstrakteja. Jopa limbo oli loppujen lopuksi aika tylsä paikka, Cell vetää pidemmän korren tällä osastolla. Tosin ehkä unet oli toteutettu näin siitäkin syystä että katsojien olisi helpompi pysyä juonessa mukana.

    Hieman iski silmään kuvanlaatu mullakin, Sellon Rexissä oli näytillä filmiversio, odotin digitaalista.

    Ja lopusta :
    Kyllä se hyrrä pysähtyy. :p Vaikutti tekijöiden vitsailulta yleistä ja halpaa "se olikin kaikki unta" temppua kohtaan. Hyrrä alkaa mennä hieman kallelleen juuri kun kuva pimenee, unessa se on täysin vakaa. Mutta tarkoituksellahan tuo on tehty niin että lopun voi tulkita kumminkin päin.
     
  17. Ted

    Ted Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole ennakkohypeä seurannut, joitain kehuja olen kuullut. En myöskään ole katsonut jaksoakaan Kolmas kivi auringosta-sarjaa, että näyttelijävalinnat ei häirinneet. Kävin eilen IMAX:ssa katsomassa leffan nimeltä A Origem. Paikan päällä selvisi, että kyseessä on Inception. Mikäs siinä, leffa oli hyvä ja tulee varmaankin blu-rayltä jossain vaiheessa katsottua uudestaan. Aiemmin en viitsinyt mennä tätä katsomaan osittain pituuden takia, mutta eipä tuossa käynyt aika pitkäksi. Ja tällä kertaa ei ainakaan tullut sellaista fiilistä, että kuvan koko ei riittäisi. Vielä kun äänentoisto oli kovemmalla kuin koskaan ennen leffassa, niin kokemus oli varsin viihdyttävä. :thumbsup:
     
  18. Walter

    Walter Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nolanin nerokkuus tässä mielestäni tulee esille siinä, että hän antaa useassakin kohdassa ymmärtää, että Cobbin todellisuus ei itse asiassa ole todellisuutta, vaan unta, eli siis koko elokuva on unta. Toisaalta Nolan ei sano tätä suoraan, vaan laatii loistavan toisinnon yhdestä klassisimmista elokuva-arvoituksista - "Onko Deckard replikantti?".

    Inception on yksinkertaisimmillaan elokuva unista joissa tapahtuu ryöstö. Jos alkaa kikkailla, on helppo vetää hassuja johtopäätöksiä joissa 'uni' on itse asiassa koko elokuva, 'idea' on se, että se on nähtävä useita kertoja tämän "uni vai ei" -dilemman ratkaisemiseksi ja 'ryöstö' on itse asiassa tuottajien taskuun kahmaloitavat elokuvissa kävijöiden rahat kun nämä yrittävät ratkaista arvoitusta johon ei ole ratkaisua.

    Itse lojuin pitkään illalla vuoteessa saamatta unen päästä kiinni mietiskellessäni elokuvan yksityiskohtia.

    Älyllisesti haastavalle, perinteiselle elokuvalle joka sisälsi hienoja teknisiä kohtauksia ilman digitaalisia efektejä sekä hyvää näyttelijätyöskentelyä annan

    5/5
     
  19. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    Inception tuli nähtyä, ja se oli vaikuttava teos — jollain tapaa Nolanille tyypillinen, jykevän musiikin saattelemana maskuliinisesti etenevä dieselveturi, vuoden vaikuttavimpia uutuuselokuvia. Visuaalisesti aivan omaa luokkaansa, kiinnostavaa näyttelijäntyötä, saumattomia erikoistehosteita. Nolan on tuonut subliimin (ylevän) valkokankaille.

    Joltain osin elokuva oli silti hienoinen pettymys, kun
    juonesta tajusi, että ahaa, tämä onkin "vain" uusi muunnelma con artist -elokuvista à la Puhallus (1973) ja Matchstick Men eli Pelimiehet (2003). Silti Inception on täysin toimiva yhdistelmä elokuvia Puhallus + Blade Runner + The Matrix (+ehkä myös Primer).
    Unimaailman psykologinen ja psykoanalyyttinen ulottuvuus jäi tässä elokuvassa kuitenkin tyystin tutkistelematta (vrt. Mansikkapaikka, Toinen nainen). Juonen sisäkkäinen (rekursiivinen) rakenne tuo silti huikaisevuudessaan mieleen Pasolinin Tuhat ja yksi yötä.

    Siitä on aikaa, kun olen viimeksi elokuvateatterissa itkenyt: David Lynchin Mulholland Drive oli rakenteeltaan niin täydellinen, että ei siinä voinut lopulta kuin vollottaa. Inceptionin viimeinen kuva aiheutti saman reaktion: kuinka jotain voidaan rakentaa näin täydellisesti! — "Miksi maalata kuvia, kun unessa kaikki on niin paljon kauniimpaa?" kysyy Giotto elokuvan Decamerone lopussa. Nolan on maalannut unesta omalla tavallaan unohtumattoman, jylhän kuvan.

    À propos, en ymmärrä, miksi muutamat morkkaavat Joseph Gordon-Levittiä yhden komediasarjan perusteella. Eivätkö ihmiset katso elokuvia? Kaverin filmografiasta löytyy useita hienoja suorituksia: Manic, Mysterious Skin, Brick, Havoc, The Lookout, Killshot, (500) Days of Summer (kaikki mm. DVD:llä).

    Inceptionin juonirakennetta ennakoitiin jo 1950-luvulla:
    Nikke Knatterton uneksii rekursiivisesti

    [​IMG]
    Arvosana 4/5.
     
    Viimeksi muokattu: 19.03.2017
  20. Clef

    Clef Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    614
    Saadut tykkäykset:
    0
    Multa meni yks juttu ohi, mielenkiinnon herpaannuttua, voiskohan joku selittää? -->

    Minkä takia Arthur (Gordon-Levitt) jäi sinne hotelliin (tasolle "kaksi"), ja mikä niiden räjähteiden, sen hissin ja painottomuuden idea/syy oli??

    Nimekäs oli cast kyllä. Oliko sillä Pete Postlethwaitella peräti yksi lause? Saatika Michael Cainella. Nuo menisivät melkein jopa cameon piikkiin. :)