Takakaiuttimet kattoon?

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana eltoro, 25.07.2010.

  1. eltoro

    eltoro Guest Guest

    Liittynyt:
    25.07.2010
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten hyvin tai huonosti mahtaisi toimia 5.1 systeemissä takakaiuttimet katossa. Vaikkapa B&W CCM616 tjms.

    Paikka on olohuone, missä sohva / katselupaikka tulee sijoittumaan lähelle takaseinää joten normaalit kaiuttimet eivät kauhean hyvin sovi kuvaan. Tuommoisessa ratkaisussa iso plussa on tietysti siinä että ne ovat huomaamattomat ja lähes näkymättömät, mutta tuo äänellinen puoli vähän askarruttaa.

    Onko jollain kokemuksia mitä olisi luvassa?
     
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äänikuvasta etukaiuttimien kanssa ei tule kattoasennuksessa kovinkaan yhtenäinen. Kokemukseni mukaan takakaiuttimien sijoitus suhteessa korvaan ei saisi olla juurikaan yli 15 astetta (yläpuolella). Korvasta etäämmälle sijoitetut kaiuttimet voi siis asentaa korkeammalle kuin lähelle sijoitetut.
     
  3. NetRunner

    NetRunner Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2004
    Viestejä:
    271
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siitä vaan, tosin hiukan jos saisi laskettua. Lisäksi jos on 6.1 tai 7.1 aikeissa laittaa niin sitten sohvaa olisi hyvä saada seinästä pois (esim. metri).
     
  4. vicke

    vicke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.05.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    On tulossa itselle juuri vastaavanlaiseen kattosijoitukseen vääjäämättä johtava elämänmuutos, pakostakin jollain "näteillä" valkoisilla palloilla(tod. näk. Orb Mod1), joten kysyisin kokemuksia surroundien suuntaukseen liittyen. Kannattaako tuollaiset pikkupallukat kääntää hieman poispäin kuuntelupaikasta eli ottaa joko heijastukset seinästä tai suunnata huoneen keskelle, jolloin äänikentästä tulee epämääräisempi? Vai onko suora suuntaus sweetspottiin paras? Ja pelkkä leffakäyttö huomioiden.

    Kyseessä on betoniseinäinen yhdeltä seinustalta kokonaan avoin huone, jossa kulmasohva tulee kuulemma seinään kiinni ja muuta kuuntelupaikkaa sen eteen ei tule. Ajattelin lyödä 4 kpl noita palloja takakanaviksi kattoon kiinni - 2 kpl sivuille ja 2 kpl suurin piirtein suoraan kuuntelupaikan yläpuolelle, kaikki samaan linjaan ja yhteensä n. neljän metrin leveydelle. Yritän akustoida takaseinän kuuntelupaikan takaa sopivan ratkaisun(eli nättien levyjen) löytyessä, että stereokuuntelussa edes osa heijastuksista vähän vaimenisi. Onko tuollaisessa asennuksessa ylipäänsä sanottavaa hyötyä neljästä surroundista? Ja pitäisikö neljällä surroundilla sivukaiuttimet saada tuollaisessa virityksessä työnnettyä eteenpäin kuuntelupaikan sivulinjalta ja kääntää kuuntelupaikkaa kohti, etteivät olisi samassa linjassa takakeskikaiuttimien kanssa?