Matto subbarin alle?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana tco, 25.07.2006.

  1. tco

    tco Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2006
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    Onko olemassa mitään selkeää kyllä/ei suositusta siihen kannattako subbarin alle laittaa matto (tai onko asia merkityksetön)?

    Yleisestihän akustiikka tykkää kun huoneessa on pehmeitä materiaaleja. Minulla on ko. huoneessa kaakelilattia, eli täysin kova. Muuten lattialla on jo mattoja, mutta ajattelin että jos hommaisi sellaisen sopivan pikkumaton ja laittaisi subbarin alle niin ettei ääni alaspäin puskevasta subbarista ensimmäiseksi kohtaisi kivikovaa pintaa. Tietysti voin kokeilla kumpi tuntuu miellyttävämmältä ja onko eroa, mutta noin yleisesti onko tähän jokin peukalosääntö, eli pehmeä alusta alaspäin ampuvalle subbarille vai ei. Itse subbari seisoo omien kumityynyjensä varassa niin että se on joka tapauksessa erotettu kovasta lattiasta.
     
  2. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3
    ostin ilmat pois liikkeestä 5mm paksua kuvioimatonta tasapintaista kumimattoa.
    leikkasin siitä subbarinmuotoisen palan (muutaman millin isompi) ja nakkasin alle.
    kyllähän tuo vähensi resonansseja lattiapinnasta ja lähiympäristöstä.

    ainoa huono puoli on vain kumin haju. olen muutamalla tökötillä pessyt kumin, mutta kumin pistävä haju se vain jatkuu. mikähän olisi oikea "pesuaine"?
     
  3. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luulen, että helpommalla selviät kun käyt kaupassa katsomassa löytyisikö kumimattoa jostakin toisesta materiaalista tehtynä. Jotkin kumilaadut ja niissä käytettävät seosaineet vaan haisevat. Voin kuitenkin lohduttaa sinua sillä että kumi huoneenlämmössä ei vielä edes juurikaan haise. :rolleyes:

    t. kumimies jurriaivo
     
  4. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3
    pitää kassella, tai sitten käärin sen johonkin materiaaliin :p
    mutta kyllä tuo haisee aika eunukilta, illan kun huone o ollu asuttomana niin aamulla huone kyllä tuoksuu mielenkiintoiselta :)
    matto pois niin haju poissa, mikä sitten haiseekaan...
     
  5. tco

    tco Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2006
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku nimenomainen syy käyttää juuri kumimattoa? Itse ajattelin esim. jotain jämäkkää kynnys- tai kurastopparimattoa. Niitä saa rautakaupasta haluamansa värisenä ja voi leikata juuri haluamansa kokoisen palan eikä haise millekään. Matto itsessään on kuin paksua huopaa, eli jos tällainen vaimennus tässäkohtaa on tarkoituksenmukaista (en tiedä onko?) niin sitten tällainen matto varmaan toimisi melko hyvin.
     
  6. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo tcon ehdottama huopa on varmasti hyvä (ja hajuton) ratkaisu jos vaan vaimennus on riittävää.

    Ja Weitecille, käy ihmeessä tutustumassa kumitehtaaseen jos joskus pääset. Haju ja käry on melkoinen. Huoneenlämpöisenä voidaan puhua melkein tuoksusta. :thumbsup:
     
  7. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Elmukelmuun? :D

    Niin, kävishän tuollaiseksi eristeeksi ohut superloni tai vaahtomuovi.
     
  8. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jos subi on alaspäinsuuntava niin melko jyrkästi ei, sillä äänen heijastuskin on olennainen osa äänikuviota, mutta jos sivulle päin on se melko ihan sama. Basso:han tunnetusti säteilee sitä ääntä 360 astetta ympäriinsä oli se miten päin suunnattu tahansa, jos nimenomaan naapureitakin sillä yrität olla vaivaamatta. Mielestäni subin omat kumitassut ovat riittävä eriste, voihan pieniä maton palasia leikata vielä niidenkin alle.
     
  9. tco

    tco Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2006
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    I see. Minun subbarini on juuri alaspäinsuuntaava ja siitä mieleen tulikin että sillä varmaan on jonkinlainen ero ensimmäiseen heijastukseen onko alla kivikova kaakeli vaiko joku pehmeä huopamatto tms. En vain tiennyt onko tällainen välitön heijastus kovasta pinnasta periaatteessa hyvä vai huono asia. lmeisesti siis hyvä. Kuuntelemalla voin tätä toki oikeasti selvittää mikä miellyttää.

    Minun subbarini tapauksessa ei muuten ole tarvetta sitä mitenkään lisäeristää mekaanisesti lattiasta. Subin omat jalat ovat sellaiset monta senttiä paksut hieman kartiomalliset kumitassut. Seisoo oikein pehmeästi mutta silti jämäkästi.
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Pitää erottaa toisistaan kaksi asiaa:
    1) matto tassujen alla, ja
    2) matto elementin tai refleksiaukon edessä.

    Kummallakin on ominaiset mitattavat vaikutuksensa niin kaiuttimeen itseensä kuin asunnon runkoon ja ilmaan eteneviin ääniinkin.

    1-tapaus on monimutkaisempi ja filosofisempi, en ala siitä nyt luennoida.

    2-tapauksessa matoista eli absorbenteista on pääasiassa pelkkää hyötyä. Minä ammun subbarin naamalla kohti studiovaahtomuoviprofiililevyä, joka imee itseensä muut kuin bassotajuudet. Se alentaa kuultavaa särötasoa. Sama temppu auttaisi kaupallisten eli tuhisevien refleksisubien omistajia, saisi ne tuhinat imettyä kuulumattomiin. Ammun siis kohti betoniseinää, jonka seinän edessä on se absorbentti. Hieman irti seinästä, koska vaahtomuovilevy lepattaa bassojen tahdissa, ja jos se olisi vapaana kiinni seinässä, se alkaisi läpättää kuuluvasti. Sen voisi liimata seinään, mutta en halua tuhria kalliita levyjä liimalla.

    Alle sentin paksut matot ovat lähinnä koristeellisia, akustiikkaan/särötasoon niillä ei saa hyödyllisiä muutoksia. Oikeastaan särö vain pahenee jos matto alkaa läpsyä bassojen tahdissa, joka siis tapahtuu kun puhutaan kunnollisista subbareista. En tiedä miten moposubit liikuttelevat esineitä, mutta isot subit kyllä liikuttavat kaikkea mikä lähellä sijaitsee. Esim. minulla tärisee puoli tonnia puutavaraa bassojen tahdissa, kun en ole vielä viitsinyt latoa puukeppejäni vaahtomuovieristeisiin pinoihinsa (tai ottaa puita käyttöön, remontti yhä odottaa alkuinspiraatiotaan).
     
  11. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Siinä tapauksessa se matto vaimentaa ääntä huomattavasti ja näin ollen imee voimakkuuttakin. Toki sitä kannattaa kokeilla, mikä on sinulle mieleinen vaihtoehto, mutta itse en käyttäisi mattoa subbarin alla jos se on alaspäin suuntava.

    DVB-G: Kommenttia ei kannata ottaa tosissaan, jos subbarisi ei ole kunnon voimapesä vähnt. 18" bassolla ja 2kW (RMS) jatkuvana tehoinen vahvistin.
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Joku muu tulkoon selittämään näille pelleille, minkä universumin fysiikan kaavalla sentin paksu matto kykenee absorboimaan 5-50 metrin aallonpituuksia. Tämän universumin alaisuudessa sitä ei tapahdu. Jessus mitä idiootteja täällä pesii. Ja kun sitten asiasta huomauttaa, yrittää puhua totta väliin, ylläpito tulee sensuroimaan, että höpöhöpöjutut taas saavat velloa vapaana, valheet kasvaa lumipallomaisesti suusta toiseen edetessään.
     
  13. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä DVB-G puhuu tässä(kin) asiaa. En minäkään usko että millään matolla olisi äänentoiston kannalta muuta vaikutusta subbarien kohdalla kuin toimia "jousituksena" jos subbari on tärisevää ja pomppivaa sorttia. Ja alaspäin ampuvalle itse laittaisin ainoastaan jalkojen alle pehmuketta, jo ulkonäönkin vuoksi.
     
  14. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mulla xls200 df subi on kovalla parketilla ja liikkuu helposti, kun vähän tönäisee ja varmasti kovemmassa musiikin kuuntelussakin.Piikkejä en viitsi laittaa, kun parketti kärsii.Olisiko joku pieni matto tai muu hyvä ankkuroimisen ja soinnin kannalta?
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Superpallojen puolikkaat joka tassun alle. Sellaista oikein tahmeaa ja joustavaa kumia, ei siis kivikovia superpalloja.

    Puolipallossa on se etu, että se antaa optimaalisen kosketuspinnan. Kevyt subbari = pieni kosketusala, painava subbari = laaja kosketusala kun kumi litistyy enemmän.

    Tahmeassa kumissa on se etu, että se sallii subille muutaman millimetrin liikehtimisen, ilman, että kosketuskohta irtoaa lattiasta. Se lattiasta irtoaminen on juuri kaikista pahin synti, siitä syntyy häiritsevä kolina/räminä ja pitkin kämppää pakoon juokseva subbari. Etenkin puutaloissa, joissa lattia ei ole aivan vaaterissa, subi tuppaa toistuvasti köpöttelemään lattian matalimpaan kohtaan. Ja 4-jalkaista subia ei saa koskaan pysymään keikkumatta, ellei tassuissa ole pehmeää kumia tai muuta joustavaa ainetta.

    Minä leikkaisin lisäksi solukumista eli pehmeästä hiirimatosta tai vastaavasta pyöreät kiekot, superpallopuolikkaan kokoiset, ja solukumin liimaisin subin tassujen alle, ja solukumiin se superpallopuolikas liimalla kiinni. Jotta säilytetään tahmea kumi ja puolipallomuoto lattian kosketuspisteessä, ja saataisiin lisää värähtelyn eristyskykyä, jos se superpallo sattuu olemaan liian kovaa kumia.

    Joissain subbareissa on jo valmiina joustavat kumikoivet, mutta niiden tahmeus ei taida olla riittävä, subi saattaa edelleen liukua jos sitä työntelee tai kun soittaa maksimiteholla tietyntaajuista saha-aaltoa, joka on vaarallisin kävelytys"ääni".

    Tahmeutta saa lisättyä kun pinnoittaa kumin jollain lisäaineella. Paras löytämäni lisäaine on, öh, miesten aikuisleluissa käytetty ultrajoustava erikois-silikoni, joka on ikuisesti tahmea, kuin kovetusreaktioltaan kesken jäänyt. FleshLight-tuotteisiin törmänneet tietävät mistä puhun. Jupit siis ostavat subbarinsa joka tassua varten yhden Flesun (noin 80 euroa kappale). Flesun voi pujottaa tassun ympärille mainiosti, se venyy vaikka pään ympärille, jos oikein venyttää. En ole sitä kokeillut, niin pervo en vielä ole.

    Köyhempi hemmo ostaa yhden naisille tarkoitetun silikonisen aikuislelun (mahdollisimman pitkän), ja leikkaa siitä 4 viipaletta (auts), jokaisen subbaritassun alle yksi viipale. Tällainen kohtuullisen pehmoinen silikoni myös sallii subbarille pienen liikkeen, päästämättä otetta irti lattiasta. Subin liike-energia siis ei riitä siihen, että silikoni vääntyisi niin paljon, että sen ote lattiasta irtoaa.

    Minä minä sille voin, että akustisesti parhaat silikonit käytetään aikuisviihdeleluihin, eikä niitä voi ostaa hifiliikkeestä. Onneksi ei voi, koska silloin hintalappu olisi vielä karmeampi.
     
  16. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
  17. hometeatheri

    hometeatheri Guest Guest

    Liittynyt:
    26.04.2006
    Viestejä:
    112
    Saadut tykkäykset:
    0

    Hehe ratkesin totaalisesti luettuani tuon postauksen:p :p :p
     
  18. laumat

    laumat Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt ei sitten enää pääse/ehdi leffoja katselemaan ollenkaan, kun menin vaimokkeen lelun pilkkomaan Velodynen jalkojen alle.
     
  19. Tuttisoturi

    Tuttisoturi Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2007
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistähän kannattaisi subwooferin alle käydä etsimässä kumitassuja? Hifiliike? Marketti?
    Esim. tämän näköisiä:
    [​IMG]
     
  20. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Biltema, K-Rauta, Hong Kong, Osaset/Fixus tms, noin alkuunsa. Biltemasta löytyy aivan varmasti, jos sellainen vain lähistöllä on.