www.eroakirkosta.fi

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Damned, 05.06.2004.

?

Kuulutko kirkkoon?

  1. Kyllä - käyn säännöllisesti kirkossa

    10 ääntä
    1,5%
  2. Kyllä - mutta kirkossa tulee käytyä todella harvoin

    125 ääntä
    18,9%
  3. Kyllä - en tosin käy kirkossa koskaan mutta ei ole tullut mieleen erota

    126 ääntä
    19,0%
  4. En - enää... olen eronnut kirkosta

    372 ääntä
    56,2%
  5. En ole koskaan kuulunutkaan

    51 ääntä
    7,7%
  1. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Tässä keskustelussa on mielestäni osoitettu monesti tiettyä ymmärtämistä puolin ja toisin. Ymmärrystä on yritetty kasvattaa välillä kohtalaisen kiivaalla väittelyllä ja kiistelyllä. Välillä on annettu jopa siimaa, mutta loputtomasti sitäkään ei ole annettavissa. Kohtalaisen sivistynyttä keskustelua tämä on ollut.

    Onko päästy mihinkään. Todennäköisesti ei. 'It's just a ride'.
     
  2. Cochise

    Cochise Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2004
    Viestejä:
    384
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kohtalaisen sivistynyttä jankkaamista. Välillä on helmiä seassa, jopa väriä tunnustavilta mutta iso osa on tätä "sekopäät uskoo partasuiseen satuolentoon, hehe"/"jumalattomat ovat moraalittomia" -sarjaa. Sanoisin, että vakiopostaajien juoksuhaudat ovat aika syvät. Oikeassaolemisen ja sen osoittamisen tarve on kova.

    Se on myönnettävä, että jos katsoo jossain muualla olevia "keskusteluita" niin eihän tämä huonoimmasta päästä ole tasoltaan.

    Se on jo selvinnyt, että mihinkään ei päästä. Tiedä sitten mihin pitäisi päästä tai onko tarkoituskaan.
     
  3. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ensimmäinen lause lienee omalla tavallaan tosi. Toista taas epäilen vahvasti. Jos ja kun uskonnolla voidaan selittää kaiken, niin uskonto vie ihmiseltä halun ja kyvyn etsiä oikeata tietoa. Uskonto on tietämättömyyden filosofia.

    En mielelläni linkkaa youtube kamaa keskusteluun, mutta tässä pari videota (yhteensä vajaat 20 min), joissa tätä asiaa esitetään varsin hyvin. Samalla ne jotka väittävät uskovia automaattisesti hölmöiksi saavat ehkä jotain ajateltavaa.

    http://www.youtube.com/watch?v=eV1r4fxaZsE&annotation_id=annotation_378493&feature=iv
    http://www.youtube.com/watch?v=YotBtibsuh0&feature=related
     
  4. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin no, uskonnolla on suuri merkitys maailmassa ja ateistin silmissä tuo tarkoittaa että iltasadut vaikuttavat maailmanpolitiikkaan, mikä minusta on riittävä syy tehdä edes jotain. Henk. koht. minua vähän vi**ttaa tämän maailman vapaamatkamatkalaiset(eikun siis ns. objektiiviset seuraajat :) ) , jotka antavat asioiden mennä ja katsovat vain sivusta turvassa. Ei nyt vertaudu Suomen tilanteeseen mutta globaalilla tasolla se porukka joka pysyi hiljaa kun juutalaisia käristettiin naapurimetsässä tai erakkonainen noitana inkvisition aikaan.En nyt sano että olisin jossain pyhässä sodassa mutta jos tämän hetken ykkösvaltion äänestäjät uskovat että Jeesus tulee 50 vuoden kuluessa, niin eihän sitä hulluutta voi vain katsoa sivusta. Pakkohan siinä on sanoa jotain.

    Usko on evoluution tuote, mihin kulttuurievoluutio on sitten tuonut ne dogmansa ja luonut uskonnot. Nykyaikana kuitenkin tiedetään jo niin paljon luonnontieteistä, astronomiasta, psykologiasta että ei ole enää perusteltua luottaa siihen tuntemukseen 'jumalasta' eikä etenkään luottaa tuon 'harhan' aiheuttamiin parituhatta vuotta vanhoihin kertomuksiin. Se että vielä tänäkin päivänä suuri osa maailman ihmisistä ei syö sianlihaa sen takia että jossain aavikolla joku mies niin sanoi, pistää vain puistelemaan päätä siitä miten tämä maailma vielä toimii.

    Mitäpä siihen voi suomalaisena sitten vaikuttaa? Ainakin sitä kautta että jos ateistien määrä Suomessa nousee, niin ehkä se herättää myös ateisteja (enemmän ) rapakon takaa. Eipä siinä yhden kirjoittelu paljon vaikuta mutta yksi tekee sen mitä yksi pystyy.

    (Ja tämänkin olen varmaan tässä ketjussa toistanut jo vähintään 3 kertaa )
     
  5. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Usko voi selittää lopulta riittävästi. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla kaikki. Oma valinta on kyseessä.

    Itse asiassa, mistä noi sunkin linkkaamat videot kertoo, uskonnosta syntyi länsimainen tiede... Juuri tuosta syystä, kuten itsekin varmasti hyvin tiedät, että usko ja uskonto antoi luottamuksen järjestykseen, oli motivaatio tutkia sitä järjestystä. Huom. Islamin maissa näin ei käynyt, kun uskottiin eri tavalla.

    Miksei silloiset kristinuskovaiset tyytyneet uskontoonsa? Tolla sun logiikalla niin ois pitänyt käydä alunperinkin! Sama huvitti tossa jälkimmäisessä videossa, kun toi kaveri surkutteli sitä että Newton jätti työnsä kesken - syynä uskonto. Ja tämä sama uskonto ei sitten häirinnyt kuitenkaan koko sen astista työtä. Tossahan on ihan selvä epäloogisuus.

    Itsekin toki tulit myös tuohon johtopäätökseen että uskovaisuus ei merkitse automaattista hölmöyttä, hyvä niin vaikka näenkin tuossa ristiriitaa postauksen aiempaan sisältöön.



    Noihin videoihin ei kai oo hirveästi enempää kommentoitavaa pahemmin, koska aika selvää kamaa. On ihan selvää, että tieteellisen ja uskonnollisen maialmankuvan sotkeminen toisiinsa on ongelmallista...Tämä ei tarkoita sitä että ne ois toisensa poissulkevia. Esim. tiedemies ei voi saarnata löydöistään uskonnollisesti, ja pappi ei voi kertoa vain uusimmista tieteellisistä löydöistä. Silti molemmat voivat uskoa molempiin ja tietää molemmista.

    Se, että ihminen herkästi selittää puuttuvan osan ymmärryksestä ihmistä suuremmalla (Jumala), on vain luonnollista, kuin on myös luonnollista erehtyä ajattelemaan, että ahaa, koska "kaikki" voidaan selittää ilman Jumalaa, sitä ei siis ole. Selitykset ihmisen mielessä on yksi juttu, ja todellisuus toinen.

    ID on tietysti sikäli ongelmaton tieteen kannalta, ettei se oikein sovi siihen maailmaan. Tämän taas voi nähdä yhtä lailla ID:n kuin tieteen ongelmana.

    Mun näkemyksen mukaan nykyihminen on osin kehityksensä vanki. Tiede on kehitetty tietylle perustalle, ja se on kehittynyt suhteellisen pitkälle alkuasemasta, että tähän on sitten ilmeisesti pakko luottaa täysin - ja kaikki muu on roskaa. Itseäni ei lakkaa hämmästyttämästä ihmisen ylimielinen usko itseensä, ja tätä tiedeusko edustaa nykyään näkyvästi samalla tapaa kuin uskonnot.

    Jos Jumala on oletuksen mukaan olemassa, niin totta hemmetissä se voi olla myös riittävän pystyvä, älykkyydessään jne. että se on voinut homman rakentaa ID:nä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.07.2010
  6. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuollaista niissä ei kyllä kerrottu, vaan tämä on sinun niihin projisoima mielipide. Tunnen kyllä tuon esimerkiksi Puolimatkan esittämän Alvin Plantingan väitteen. Muistaakseni ollaan väännetty siitä jo aikaisemmin, joten aivan turhaan yrität esittää sitä jonkinlaisena hyväksyttynä faktana. Siinä on kyseessä varsinaisesta silmänkääntötempusta, jossa kokonaan unohdetaan tieteen historia kreikkalaisilta lähtien, ja kehitetään täysin realimaailamasta irraallinen teoria, jota sitten yritetään esittää faktana. Tyypillistä apologeettien toimintaa. Islamilaiset maat muuten kantoi huomattavan vastuun tieteen jatkumosta Euroopan pimeinä vuosisadoina.
     
  7. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    No eihän siinä suoraan sitä käsitelty mutta epäsuorasti, sen ympärillä pyörittiin. Mutta tuskin se nyt valetta on? Jos kerran Enqvistkin on sitä mieltä. :) Tottakai tieteellä on pitkä historia periaatteessa, mutta moderni länsimainen tiede sai alkunsa kristinuskon pohjalta, tämä nyt lienee selvää. Mitään silmänkääntötemppuja tässä ei tarvita, sitäpaitsi Puolimatka esim. on viitannut antiikin aikoihin esim. evoluutioteorian osalta (idea ei ollut uusi), joten vähän ylimitoitetulta tuntuu kritiikkisi tuossa kohtaa.

    Enkä minä halua mitenkään väheksyä islamilaistakaan tutkimusta. Esim. Kalam kosmologisen argumentin on nimen mukaisesti kehittänyt alunperin muslimi-filosofi.
     
    Viimeksi muokattu: 25.07.2010
  8. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Selvää on ainoastaa se, että kristinusko piti modernia länsimaista tiedettä harhaoppina, ja poltti tms. vääräuskoiset. Kristinuskolla ei ole näiden asioiden kanssa tekemistä. Suurin osa fiksuista ihmisistä eivät vain uskaltaneet sanoa asioita ääneen, kun heitä peloteltiin kristinuskon nimissä. Ihan samanlaista pelon lietsontaa täälläkin harrastetaan mm. homojen oikeuksien kohdalla.
     
  9. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Viittaat ilmeisesti katoliseen kirkkoon ja Paaviin. Muuten tuo on liian kovaa yleistystä, vai miten muuten luulet että Newton ym. olisivat voineet tiedettään tutkia?! Tyypillistä laittaa kaikki samaan koriin.

    Miten homojen oikeudet liittyvät pelkojen lietsontaan?! Itse sinä nuokin rinnastit. En minä ainakaan pelkää homoavioliittoja, en vain pidä niistä.
     
  10. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Et varmaan pelkää homoliittoja, mutta olet täällä monesti kertonut pelostasi ydinperheen katoamiseen homojen oikeuksia lisättäessä. Voin etsiä suoria lainauksia, mikäli et enää muista mitä olet ristiin rastiin paasannut.
     
  11. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    "Well before 1675, Newton had become an Arian in the original sense of the term.", that is, Newton did not believe that Jesus was God. Westfall adds, his views "remained unaltered until his death."[1] Arianism was considered heresy as it was an opposing view to the Trinity Doctrine. Newton kept this secret because heresy would lead to termination of his appointments at Cambridge University and the Mint.

    Ts. salaamalla, mitä todella ajatteli kristinuskolle aroista asioista.
     
  12. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sen kun etsit, saatkin varmaan jonkun aikaa etsiä. Tuollaista en ole sanonut.
     
  13. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Yksityiskohdat ovat yksityiskohtia. Ilmeistä lienee, ettei kristinusko estänyt tiedemiesten työtä, kuten ei estä nykyäänkään. Se tästä väittelystä.
     
  14. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Joissain ääritapauksissa esti. Pääosin hidasti. Mutta ei edesauttanut, kuten yritit kertoa.
     
  15. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Et selvästikään tajua pointtia joten pidä toki maailmankuvasi kristinuskottomasta tieteenhistoriasta.
     
  16. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei nyt sentään näinkään. Kyllä kirkoille kuuluu ne oikeudet jotka kuuluvat mille tahansa yhteisölle.

    Sen sijaan kaikki erityisoikeudet tulisi poistaa, ja kaikki ne kirkon velvollisuudet, jotka oikeasti kuuluvat laajemmalle yhteisölle pitäisi siirtää valtiolle ja kunnille. Eli kirkko oikeasti eroon valtiosta ja valtion tehtävistä.

    Tästä www.eroakirkosta.fi on oikeasti kyse.
     
  17. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mielestäni homoilta tulee poistaa kaikki erityisoikeudet, heteroiden ym. tulee saada olla tasavertaisesti yhtä homoja.
     
  18. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kun kerran yrittä kirjoittaa jotain vähemmän off-topicia, niin vastine on tällainen.

    Trollit hiiteen :sick:
     
  19. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olenko ainoa jonka korvaan tuo särähtää todella pahasti? Voi olla montaa mieltä siitä miten usko tänä päivänä vaikuttaa mutta historiaan kun kurkistaa niin ei ole mitään epäselvyyttä siitä miten kristinusko on vaikuttanut useimpien tiedemiesten työhön jos tuota ei edes viitsi tiedostaa niin on kyse törkeästä älyllisestä epärehellisyydestä.
     
  20. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä särähtää, mutta rehellisyyden nimessä pitää myös silloin hyväksyä ja muistaa sen, että papit ja munkit ovat monesti olleet myös tieteellisen tiedon hankkijoita ja tieteen kehittäjiä, sekä vastanneet suuresta osasta koulutuksesta.

    Kristinuskon historiallinen vaikutus tieteen kehitykselle lienee mahdotonta lopullisesti selvittää. Tänä päivänä lienee kuitenkin selvää, että uskonto toimii paljon enemmän jarruna kuin veturina. Tämä on erityisesti Yhdysvalloissa näkyvissä.