Kuvan palaminen LCD-paneeliin?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana artturos, 02.12.2006.

  1. nekki

    nekki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.12.2002
    Viestejä:
    189
    Saadut tykkäykset:
    1
    Herää kysymys, onkohan LCD-fanaatikot sittenkin niitä puusilmiä? :D
     
  2. Xerxes

    Xerxes Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sainkin 2005FPW:n tilalle 2007FPW:n, jossa samaa nopeaa kiinnipalamisilmiötä ei näytä esiintyvän. Paneelin tyyppi on siis ilmeisesti vaihtunut.

    Taustavalovuotoja on, kuten kahdessa edellisessäkin. Tarvitsisiko ottaa vielä neljäs testiin... ja viides ja kuudes ja..
     

    Liitetyt tiedostot:

    • dell.jpg
      Tiedostokoko:
      22,5 KB
      Katsottu:
      683
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Editoippas kuvasi uusiksi, poista EXIF-datasta henkilökohtaiset tietosi, jos niin haluat. Muuten roskapostittajat ottavat koneesi/mailiboxisi haltuun.

    F 2.8
    1 sekunti
    ISO 50

    Täsmälleen samoilla valotusarvoilla otin oman kuvani 30-tuumaisesta DELListäni. Erona se, että käytin päivänvalo-valkobalanssitasoa, eli värit kuvassa ovat luonnonmukaisia, toisin kuin aiemman replyn kuvassa, jossa valkobalanssi on väärin säädetty (loisteputken sävykorjailu käytössä) ja väreihin ei täten voi luottaa. Mutta kuvien kirkkaudet siis ovat totta, vertailukelpoisia keskenään, koska kameroissa on samat valoisuuteen vaikuttavat arvot ollut käytössä.

    Minun monitorini tuottaa huomattavasti mustempaa mustaa. Ja kuvassa näkyvä monenkirjava sateenkaarisävyinen valovuoto on silmin katsottuna väritöntä, silmä ei osaa erotella sävyjä niin ylikorostuneesti miten digipokkarit ne näkevät. Valovuodot siis silmälle kyllä hennosti näkyvät, mutta ei värillisinä, silmä ei kykene värejä näkemään miltei mustissa kohdissa, silmä vaatii enemmän valoa jotta väriaistimus syntyisi.
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. Xerxes

    Xerxes Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Absoluuttista vertailua ei noin voi tehdä, sillä taustavalojen kirkkauskin lienee eri. Omaa kuvaani kirkastin kertomalla väriarvot muistaakseni 1.33:lla, eli se vastaakin 1.33 s valotusta. Lisäksi kameroiden väleillä on suuria eroja herkkyydessä, vaikka ISO-herkkyys olisikin asetettu samaksi.

    Kuva kannattaa ottaa mahdollisimman kaukaa, jotta katselukulman tuomat väriloimut minimoituisivat.
     
  5. Xerxes

    Xerxes Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo vaihtelevat taustavalovuodot johtuvat selvästi paneeliin kohdistuvista jännityksistä, jotka syntyvät kun paneelit on murjottu paikalleen miten sattuu. Huomasin, että alareunan vuodot pienenevät huomattavasti kun näytön alareunaa vääntää tietyllä tavalla. Taidan tehdä jonkun ruuveilla säädettävän palikan näytön taakse, joka tuottaa oikomishoitoa näytölle.
     
  6. Rysty

    Rysty Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nämä kiinni palaneet pikselit vertyivät taas ja kiinni palanut teksti ja login-ikkuna katosivat. Nyt ruutu on kuin uusi. Ilmestyvät varmaan joskus vielä.. Johtuikohan siitä että ruutu oli käyttämättä vajaa pari viikkoa peräkkäin.

    EDIT: 2 päivää ja kuvassa on taas pikselit jumissa.
     
  7. -Palex-

    -Palex- Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2005
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmestyipä omaankin Z-neloseen tuo ilmiö, ja tunteja takana 68...:OI
     
  8. Sipu

    Sipu Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2006
    Viestejä:
    312
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voin ottaa kuvia LCD-näytöstä joissa tämä ilmiö näkyy suht selvästi. Toiset paneelit ovat ilmeisesti herkempiä ilmiölle kuin toiset. Töissä staattinen taustakuva seisoo joskus päiviä ruudulla muuttumatta ja näytöt menevät "tärviölle".

    Onneksi ne saa takuuseen vaihdettua mutta puheet LCD-ruudun paremmuudesta plasman suhteen palamisargumentilla ovat kyllä näillä kokemuksilla osoittautuneet aika tyhjiksi.
     
  9. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kas, tämän threadin innoittamana aloitin töllöttämään työpaikan töllötintä: useimmiten reunoilta näkyy pieni siipale taustakuvaa - ja katsos, valkoisella ikkunalla siinä viipaleen kohdalla näkyy kuvan "horisonttilinja" ==> Palaa se näemmä tähänkin töllöön.

    Mutta ilmiö on tosi pieni, silmien viive-efektitkin ovat paljon voimakkaampia, eikä tuota olisi huomannut ilman erillistä kokeilua ja tietoisesti ongemakohdan etsimistä. Tosin minullakaan ei taida olla pahin mahdollinen kuva tai rasitus.
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Listaanpas minäkin haittaefektejä, joihin lituskassani olen törmännyt:

    PÖLYKERROS. Sen huomaa kun tarttuu valkopohjaiseen ikkunaan (tyhjä Notepad-arkki) ja raahaa ikkunaa sinne tänne. Silmä silloin seuraa liikkuvaa objektia, ja paikallaan pysyvä pölykerros näkyy selvästi. Kun ikkunan liike lakkaa, pölykerrosta ei enää näekään. Tällä testillä minä päätän kuinka usein pölyt pyyhin. Eli kun liikkuvissa ikkunoissa alkaa olla outo staattinen harso päällä, on aika pyyhkiä pölyt pois. Muuten ei koskaan tulisi pyyhittyä.

    KIINNI PALAMINEN. Näytössäni se on paljon pienempi efekti kuin silmän muisti-ilmiö. Jos vaikkapa katsoo mustavalkeaa shakkipeliruutua muutaman minuutin, ja sitten kääntelee päätä eri asentoihin, katsoen vaikkapa huoneen kattoon, niin silmiin/aivoihin on palanut kiinni erittäin voimakas shakkihaamu, joka poistuu hissukseen seuraavien minuuttien aikana, (kunhan ei jatka ruudun tuijottelua). Ei siis saa arvioida ruudun haamua jos silmissä on haamu vallallaan. Palataan ruudun äärelle vaikka 10 minuutin kuluttua, levännein silmin.

    Sitten poistetaan ruudusta se shakkipeli, katsellaan heti perään, onko valkoisessa Notepad-ikkunassa shakkiruutuja, tai mustassa tai muussa yksivärisessä pinnassa. Minulla näkyy hiuksenhieno hento haamu, jos taustavalo oli posottanut täysillä tehoilla. Ilmeisesti nestekiteet ovat "eri lämpöisiä" mustien ja valkeiden ruutujen alueilla, ja tämä lämpöero sitten tasaantuu kun shakkiiruudukko poistetaan näkyvistä ja katsotaan jotain muuta kuvaa. Mutta hetken ajan siis hento kiinnipalaminen on havaittavissa. En huomaa tätä ilmiötä jos taustavalo on minimissään, kuten se 99% ajasta on. Ilmiön siis saa esille vain tahallaan yrittämällä, ei normaalikäytön aikana koskaan. Vaikka minulla seisoisi sama kuva puoli päivää liikkumatta aloillaan.
     
  11. Sipu

    Sipu Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2006
    Viestejä:
    312
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoista. Tässä threadissa on kuitenkin kyse kuvan "kärähtämisestä" kennoon eikä pölystä tai silmän ominaisuuksista, joten pysytäänpäs aiheessa.

    Allekirjoittaneen esimerkissä ei kuitenkaan ole kyse mistään optisista harhoista vaan taustakuvan tietyn väriset ääriviivat ovat kyllä pysyvästi näkyvissä ja tulevat selkeästi esille kun pitäisi näyttää esim ruudullinen puhdasta sinistä (tai esim. vihreää).

    Kyse on nestekidenäyttöjen ominaisuudesta, joka johtuu nestekiteiden muistista. Tämäkään ei ole mikään uusi asia, vaan aiheesta löytyy juttua mm. kaiken kansan wikipediasta, joka ei ole tietystikään luotettavin lähde.

    Tässä jonkinlainen artikkeli aiheesta johon wikipedia linkkaa:
    http://compreviews.about.com/od/monitors/a/LCDBurnIn.htm

    Joissain tapauksissa (esim. työpaikkani ruudussa) nestekiteet jäävät pysyvästi tuohon tilaan eikä niiden vekslaaminen vaihtuvalla kuvalla/värillä auta ollenkaan. Myöskään näytön sammuttamisella pidemmäksi aikaa ei ole vaikutusta joka palauttaisi kiteet alkuperäiseen tilaansa. Toisilla tämä värien renkuttaminen tai ruudun sammuttaminen auttaa. Valkoista toistaessa nämä pikselitkin ovat täydellä kirkkaudellaan ja mitään kuviota ei näy.

    Useinmiten muuttuvaa kuvaa näyttävässä televisiossa, oli se sitten plasma tai LCD, tällaiseen tilanteeseen joutuminen on epätodennäköisempää, ellei ruutu ole jo tehtaalta saapuessaan viallinen (LCD ruudun transistori rikki ja pikseli pysyvästi jonkun värinen).
     
  12. Skinwalker

    Skinwalker Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2007
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla 700 Panassa vastaavanlainen ongelma. Alkoi ilmaantua juuri sopivasti takuun mentyä umpeen. :/ Elikkä kun katsoo leffaa joko 2.35:1 tai 4:3 niin siniseen väriin "palaa kiinni" aika rajut varjokuvat joka ilmenee elokuvaa katsottaessa sinisenä korostumana kuvassa (kuinka ollakaan). Vihreään ja punaiseen väriin nämä varjokuvat eivät tartu. Huoltovalikosta tämän huomaa kun käy säätämässä flicker adj.

    Lampun olen vaihtanut noin 200h sitten. Flicker ratio-arvot muutuivat uuden lampun vaihdon myötä vihr. 24 -> 24, pun. 24 -> 24, sin. 30 -> 4C. Joten sinistä joutui rukkaamaan todella paljon ylöspäin ja säätökin muuttui paljon tarkemmaksi. En tiedä vaikuttaako tämä ongelmaan mitenkään.

    Myös seisova kuva "palaa kiinni" siniseen jo hetken päästä.

    Jos joku viisas täällä voisi valaista.
     
  13. Cane

    Cane Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2005
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0

    Minulla on samanlainen sini-ongelma 700 panan kanssa. Uudella lampulla n 300h ammuttu, takuut tietysti ummessa ja kaikki. Sininen tuntuu myös tarttuvan joillain alueilla mustan värin päälle kuin väärällä codecilla katsotussa divx:ssä vihreä tekee (jos tosta nyt mitään tajusi)..

    apuja kyllä kaivattaisiin. Kokeillaan nyt sitä valkoista ruutua vielä.
     
  14. artturos

    artturos Guest Guest

    Liittynyt:
    02.08.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    aikaa kulunut ja monien ongelmien kautta loppuviimeeks creditit digiservicelle:)

    Sain tuon tykkini viimein huoltoon kun vilkutti lampun vaihtoa mutta ei käynnistynyt vaikka lampun vaihdoinkin. Samalla huoltokeikalla pyysin selvittämään noita palkkeja. kone tuli takaisin poweri vaihdettuna, raidat edelleen läpi paistaen kotelo haljenneena ja kuva punaisena, ilmeisesti matkahuolto hajottanu. No, kone takaisin huoltoon. Seuraavaksi tuli takaisin kotelo edelleen halki, main board vaihdettu ja palkit tallella.... No eiku takas ja pomolle puhelu, tänään soittivat ja kertoivat että kotelo vaihdettu ja lcd-paneelit lähti saksaan koska niissä kemiallisen reaktion aiheuttama häiriö joka aiheuttaa palkit. Tuli vaan ajatelleeks että mitähän mun tykisssä on enää vanhaa, kun tuli uus lamppukin jo ostettua...:rolleyes:
     
  15. Xinot

    Xinot Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uppaillaan nyt tätäkin keskustelua kun kerran sattui omalle kohdalle LCD töllön kanssa pientä härökuvan poikasta... Kyseessä LG 32" malli, ja ihmetystä aiheuttaa se ettei kuvassa näkyvää VOICE (logo/teksti oikeassa yläkulmassa) kanavaa ole pyöritelty ruudulla juurikaan enempää kuin muitakaan kanavia. Saatika että paneelia on käytetty ahkerasti pc näyttönä = työpöydän/palkkien tuossa luulisi olevan. Ikää töllöllä about 1,5 vuotta.
    Millään keinolla en pois ole saanut tuota logoa enkä pystypalkkeja (nämä ne oudommat ovat).
    :OI

    Kuvaa paneelista

    edit:
    Pienellä säädöllä löytyy näemmä lisäkivaa ...
     
  16. MapaX

    MapaX Guest Guest

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on myös saman tyyppinen ongelma. Tosin huomasin tuossa, että kuva ei sinänsä "pala" kiinni, koska siniset haamut vaihtuvat päivitäin sen mukaan mitä on tykillä katsonut.
    Tosin ongelma näyttää pahenevan koko ajan. Nykyään ei tarvitse pelata kuin joku 30 min Guitarheroa, niin nuo kuvassa paikallaan pysyvät kohdat näyvät sinisenä. Kohdat häviävät kun tykistä on jonkin aikaa virta pois päältä.
    Löytyisikö keneltäkään hyvää arvausta millä tuon saisi korjattua? :OI

    Niin tykkiä on nyt käytetty n. 3200 tuntia.. Vika on tullut nyt ihan viimeisen 200h tunnin aikana.
     
  17. [FIN]travolta

    [FIN]travolta Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2004
    Viestejä:
    201
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostelempa tätä aihetta. Omassa Z3:ssa on tullut tuo vika viimeisen 200h aikana tosi voimakkaasti esille. 4:3 leffan katsomisen jälkeen sininen taustakuva on selvästi tummempi reunoilta. Eilen jätin leffan pysäytyskuvalle noin 20min ajaksi, ja tekstit oli palaneet täysin paneeliin kiinni, eli pystyi taustakuvasta lukemaan selvästi tekstityksen. Käytännössä sininen oli mustaa ko. alalta. Erikoista että sekä musta reuna että valkea teksti aiheuttaa samankaltaisen jäljen paneeliin.

    Jäljet himmenee kyllä pikku hiljaa itsekseen, mutta outoa että ilmiö on tullut nyt noin voimakkaasti yhtäkkiä esille. Tykillä on katseltu noin 2500h.

    Onneksi kohta on tykin vaihto muutenkin esissä. Harmi, sillä Z3:n kuvanlaatu on ollut mielestäni jopa häikäisevän hyvää 720p matskulla. Meikäläinen puusilmä tuskin paljoa enempää saa irti fullhd-tykilläkään.
     
  18. NikkiZ

    NikkiZ Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2006
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman piti miettiä, että mikä tykissä on vikana, kunnes päätin hakea hakusanalla täältä.

    Hommahan lähti siitä, kun joku kuukausi sitten Sanyo PLV-Z4:n kuva alkoi joistain kohdista kellertämään selvästi. Lueskelin plazaa ja oletin tämän johtuvan pölystä. Jonkin ajan päästä PS3 jäi pariksi tunniksi päälle jokin infolaatikko näytöllä, joka sitten tuntui palaneen kiinni kun PS3:sta jälleen alkoi käyttää. Keskellä screeniä näkyi selvä sininen himmeä laatikko täsmälleen siinä kohdassa, missä laatikko oli oli pari tuntia kuvan ollessa pysähdyksissä. Parissa päivässä laatikko hävisi kuvasta ja koko asia kerkesi jo melkein unohtua.

    Muutama sata käyttötuntia tämän jälkeen kuva alkoi sinertää toiselta laidaltaan selvemmin ja keltaisuus paheni. Välissä vaihtui lamppukin uuteen vanhan sanoessa sopimuksen irti. Värivirheet tms. jatkuivat myös lampun vaihdon jälkeen, eikä sininen väri lähtenyt perusteellisella pölynpoistollakaan (mikä oli luulo/toive tähän asti). Tämä vahvisti jo osaltaan sen, että kyse ei ole pölystä vaan jostain ihan muusta. Käänsin tykin toisinpäin ns. kattoasennustilaan, jonka jälkeen nämä keltaiset ja siniset värivirheet vaihtuivat toiselle puolelle kuvaa (peilikuva edellisestä).

    Nyt, kun sinisyys tuntuu pahenevan ja kuvan virheitä aloin tutkia perusteellisemmin, on kuvaan selvästi palanut mm. tekstitystä ylös (olisi alhaalla, mikäli tykki olisi oikein päin?). Myös alhaalla on havaittavissa tummaa palanutta tekstitystä tykin sinisellä oletusruudulla katsottaessa.

    Liitteenä surkeaa kännykkäkuvaa, josta ylemmästä näkee sinisen värivirheen tummalla kuvalla/taustalla ja alemmasta keltaisuuden vaalealla kuvalla/taustalla. En saanut N900:lla aikaiseksi kuvaa, josta olisi nähnyt tuon palaneen tekstin, mutta voin yrittää tätä kuvata digikameralla.

    Tähän asti olen ollut aina siinä (yleisessä?) luulossa, ettei LCD-paneeliin pala kuva vaan ongelma koskee ainostaan plasmoja. Tätä threadia lukiessani ja omaa tykkiä katsellessani tämä luulo on osoittautumassa vääräksi. Kuvaan on siis selvästi palanut teksti kiinni + sitten tämä värisekamelska, joka ilmeisesti johtuu palaneesta LCD-paneelista?
     

    Liitetyt tiedostot:

    • z4.jpg
      Tiedostokoko:
      53,9 KB
      Katsottu:
      193
  19. -Palex-

    -Palex- Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2005
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaivellaanpas vähän menneitä, josko tämä uusi ongelma vaikka sopisi tähän kategoriaan...

    Eli tässä viime aikoina on Z-4:sen kuvaan alkanut palamaan sinisiä haamuja jos jokin kuva on noin minuuttia kauemmin paikoillaan ruudulla. Ja niiden häviäminen tuntuu kestävän myös aika kauan.

    Tässä youtuben katselua kymmenen minuuttia, ja bluescreeni näyttää tältä.:eek: Huono kännykkäkuva, mutta you'll get the idea!
    [​IMG]

    Ei siinä mitään, ajattelin tässä lähipäivinä laittaa Epsonin eh-tw6000:sen tilaukseen, mutta voikohan tätä vanhaa laitetta saada kuntoon enään ilman isompaa rahan menoa? Jos tämän Sanyon jollekin vielä myisi eteenpäin, niin siinä mielessä ajattelin korjailla. Tosin kyllähän tämä vielä leffakäytössä menisi kun kuva liikkuu koko ajan, niin ei kerkeä nuita roskia kuvaan piirtymään.
     
  20. sytise

    sytise Guest Guest

    Liittynyt:
    21.09.2005
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätähän ei kovasti mainsoteta projektorien esitteissä.

    LCD-kennot on mitoitettu kestämää 6000 - 8000 h kennotyypistä riippuen.

    Valo rapauttaa LCD-tekniikan vaatimat polarisaatiosuotimet ja ensimmäiseksi se alkaa näkymään sinisessä värissä.

    Suotimia ei kannata vaihtaa, koska silloin joutuu vaihtamaan koko LCD-blokin, joka on varaosana arvokkaampi kuin projektori

    Käytetyn projektorin ostajan tulisikin saada selville projektorin kokonaistunnit, jotka on piilotettu huoltomenuun.