Apuja Genelecien kanssa alottelijalle

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ontelo, 24.05.2010.

  1. ontelo

    ontelo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.05.2010
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!

    Tällä hetkellä omistan Yamahan RX-v630 vahvistimen ja kaiuttimina on 3x Amphion Helium^2:ia ja Subina AudioPro 1.35B.

    Nyt himottaisi ostaa 2x Genelecin 8020B ja subbariksi Genelecin 7050B.

    Nyt herääkin kysymys, että koska kyseessä on aktiiviset kaiuttimet ja vaativat linjalähtöä niin:
    - Onko vahvistimeni yhteensopiva?
    - Muodostaako vahvistin minkäänlaista pullonkaulaa vai pitäiskö sekin päivittää?

    Lisäksi miten kytkennät tulisi suorittaa:
    Kaiuttimet kiinni tuohon subiin ja subista liitäntä mihin porttiin vahvistimestani ja millaisella adapterilla?

    Kuinka merkittävä päivitys kyseessä olisi?

    Musiikin ja elokuvien kuuntelu tapahtuu tietokoneella, joka on kytketty optisella piuhalla vahvistimeen.

    Vahvistimeni manuaali

    PS. Mitähän hintaa noista Amphion Helium2:sta voisi pyytää?
     
  2. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Hei,

    Vahvistimestasi löytyvät esivahvistinannot kaikille kanaville, joten se on yhteensopiva aktiivikaiuttimien kanssa.
    Kyseinen Yamaha on jo kohtuullisen vanha malli, josta puuttuvat esimerkiksi uusimpien HD-ääniformaattien dekooderit ja edistyneemmät bassonohjaus-säädöt (säädettävät jakosuotimet), mutta muutoin se ei muodosta sen erikoisempaa pullonkaulaa.
    Kytkentä tulee suorittaa vahvistimen MAIN OUPUT -liitännöistä subwooferin FRONT LEFT IN ja FRONT RIGHT IN -liitäntöihin. Kaapeleiden tulee olla mallia RCA (uros) - XLR (uros). Edelleen signaali viedään subwooferin FRONT LEFT OUT ja FRONT RIGHT OUT -liitännöistä kumpaankin kaiuttimeen. Näiden kaapeleiden tulee olla mallia XLR (uros) - XLR (uros).
    Nämä ovat aina hieman hankalia kysymyksiä vastata toisen puolesta. Rehellisyyden nimissä on tietysti myönnettävä, että kun kyseessä on suunnilleen saman kokoluokan kaiuttimet (Genelecit jopa hieman pienemmät), niin tuskin tuossa nyt mitään maailmaa mullistavaa päivitystä on odotettavissa. Äänenlaadussa on varmasti eroa ja Genelecien aktiivisuus auttaa myös äänenpaineiden suhteen. Myös subwooferin taajuusvasteen ulottuvuus tulee parantumaan. Tietysti selkeämmän eron saat pykälää tai kahta isommalla setillä, eli 8030A/8040A ja 7060B (jos pitää tinkiä, niin sitten subbariksi 7050B).
    ps. Esimerkillinen ensiviesti tietoineen ja linkkeineen. :thumbsup:
     
  3. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omia Argon 2:ia ja 8020:ia rinnakkain vertailleena voin sanoa, että päivitys Helium 2 -> 8020 ei ole kovin suuri. Saman luokan kaiuttimiin olet vaihtamassa, ja soundikin on hyvin samantyylinen (onko molempien kaiuttimien suomalaisuudella jotain tekemistä asian kanssa :confused:)

    Yksi asiaan vaikuttava tekijä on katselu-/kuuntelupaikan etäisyys näyttölaitteeseen. Jos katselet leffoja tietokoneen monitorilta, jolloin kaiuttimet ovat selkeästi lähikentässä, päivitys 8020:an voi tuoda enemmän etua kuin jos kuuntelupaikka on normaali 2-3 metriä kaiuttimista. Ainakin minusta G:t ovat parhaimmillaan nimenomaan lähikenttäkuuntelussa. Asiasta voi ja saa olla muutakin mieltä.

    Subbaripäivityksen suhteen ei omakohtaista kokemusta G:n subbareista ole, mutta siinä päivitys on tosiaan varmasti isompi. Itsekin silloin tällöin miettinyt 7050:a noiden tietokoneessa kiinni olevien 8020:ien kaveriksi, mutta vielä ei ole malttanut laittaa.
     
  4. ontelo

    ontelo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.05.2010
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten vielä pari tyhmää kysymystä (2x 8020b ja 7050b):

    Miten asetukset vahvistimesta tulisi asettaa? LFE kanva pelkkä SUB vai SUB+Main? Entäs tuleeko pääkaiuttimet määrittää pieniksi vai isoiksi?

    Onko kannattavampaa kytkeä vahvistimesta vain subille lähtö ja subista kajareille?

    Vai vahvistimen lähdöistä kaikki kanavat subbariin ja subista sitten jatketaan kajareille?
     
  5. Dipnwingman

    Dipnwingman Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2005
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Genelecien tapauksessa vahvistimesta pääkaiuttimet isoiksi. Vahvistimen pääkanavien lähdöistä subbarille vasen ja oikea kanava ja subbarilta edelleen kaiuttimille.

    Vahvistimen LFE kanavaan ei tällöin tarvitse koskea koska subbari "poimii" alataajudet pääkanavista. Muista myös napsauttaa kaiuttimien ylipäästösuotimet (bass roll-off) päälle, jolloin kaiuttimiet toistavat vain oman osuutensa ja subbari hoitaa loput.
     
  6. ontelo

    ontelo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.05.2010
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli tällöin vahvistimesta LFE asetus vain MAIN?
    Jolloin subin voi disabloida myös vahvistimelta?
     
    Viimeksi muokattu: 14.07.2010
  7. Dipnwingman

    Dipnwingman Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2005
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subbarin voi laittaa vahvistimesta pois päältä. Tarvitset vain oikean ja vasemman kanavan vahvistimelta subbariin. Tällöin subbari toistaa vasemman ja oikean kanavan alataajuudet. Jos tuo LFE asetus MAIN tekee juuri tämän niin sitten kyllä. :)
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Voi laittaa pois päältä, mutta miksi?

    Tällöinhän vahvistin uudelleenohjaa LFEn pääkanaviin ja subbari taas ottaa sen sieltl pois. Tuskin mokomasta prosessoinnista ainakaan etua on.

    Eli LFE:Sub ja pääkanavat Large, kaikki linjat subiin kiinni ja subista pääkanavat edelleen kajareihin.
     
  9. ontelo

    ontelo Guest Guest

    Liittynyt:
    24.05.2010
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees. Tämän takia tämän kysymyksen esitinkin, on kahta eriävää mielipidettä yleisesti olemassa.
     
  10. Dipnwingman

    Dipnwingman Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2005
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    hmm, millä logiikalla subi ottaa sen sieltä pois? Subbari toistaa kaikki sen alipäästösuotimen rajataajuttaa alemmat taajuudet mitä noista pääkanavista tulee, sekä ohjaa koko taajuuskaistan pääkaiuttimille. Pääkaiuttimissa taas suodatetaan alemmat pois ylipäästösuotimella :)

    Toki tuon saa toimimaan myös tuolla a/v-vahvistimen jakosuodolla lfe-meiningillä, mutta onko erillisestä lfe-raidasta hyötyä? Korjatkaa jos olen väärässä!
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tarkoitin "ottaa pois" sitä, että se kuitenkin loppujen lopuksi toistetaan subbarilla ja vain subbarilla.

    Otetaan esimerkiksi perus 5.1 raita vaikka dvd:ltä, mutta pudotetaan selvyyden vuoksi nuo 3 kanavaa (center ja 2x surround) pois tästä dialogista.

    1) Soittimelta tulee siis vasemman, oikean ja LFE-kanavan signaalit (2.1). Mikäli vahvistimesta kytketään subi pois päältä, vahvistin ohjaa LFE-kanavan (.1) pääkanaviin, jolloin (kaiuttimille tai tässä) subbarille menee vasen ja oikea pääkanava, joiden signaaleihin on miksattu mukaan tuo LFE-kanava.

    Genelecin tapauksessa subbari siis saisi 2.0 signaalin, josta se suodattaisi alataajuudet (Genelecillä muistaakseni kiinteät 80 tai 120 hz valinnasta riippuen). LFE-kanava menee mukaan miksattuna tuossa 2.0 signaalissa, erillistä .1 ei enää ole.

    2) Vaihtoehtoisesti, jos subbari jätetään päälle vahvistimesta, Genelec saa 2.1 signaalia, eli tuon LFE-kanavan sellaisenaan sekä pääkanavien signaalit. LFE-kanava toistetaan subbarista samoin kuin pääkanavien jakotaajuutta alemmat signaalit.

    Vaihtoehdossa 1 LFE-raita, joka siis löytyy näistä "x.1" ääniraidoista, miksataan vahvistimen toimesta pääkanavien signaaliin, josta se jälleen subbarissa suodatetaan takaisin subbarille. Vaihtoehdossa 2 LFE-raita otetaan sellaisenaan ja lähetetään koskemattomana eteenpäin subbarin toistettavaksi.

    Vaikka LFE-kanavan miksaamisesta pääkanaviin ei välttämättä ole haittaa, ei siitä mitenkään voi olla hyötyäkään, jos on mahdollista vetää se suoraan LFE/SUB-out lähdöstä.

    Niin saakin, mutta Genelec sovittaa Genelecit paremmin yhteen kuin monikaan AV-vahvistin.

    Eli
    - LEFT+RIGHT SPEAKER = Large
    - LFE-OUT = Subwoofer
    ja mihinkään signaaliin puututaan mahdollisimman vähän, kun kaikki jakosuodatus tehdään vasta Genelecin subbarissa (vahvistimen sijaan), joka sen parhaiten osaa.
     
  12. Dipnwingman

    Dipnwingman Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2005
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulostaa järkevältä. Itsellä ei tule leffoja katseltua niin en huomioinut tuota lfe-raitaa niin merkittävänä tekijänä. Kiitos korjauksista.

    edit: Mites tällainen tapaus sitten siinä tapauksessa, että äänimateriaalissa ei ole erikseen miksattua lfe-raitaa? Osaako subbari tällöin poimia bassot pääkanavista suoraan?
     
    Viimeksi muokattu: 14.07.2010
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Genelec osaa, mikäli pääkanavat "kierrätetään" subbarin kautta. Sehän se on kaiketi se pointti, "täydellinen" yhteensovitus (pää)kaiuttimien kanssa. Lisäksi jakosuodatusta ei tehdä vahvistimen digitaalihärpäkkeellä..
    :thumbsup:

    Pointtihan on se, että mikäli äänilähde ei sisällä LFE-raitaa, ei ole mitään LFE-raitaa subbarille lähetettäväksi, joten 2.0 raitaa kuunnellessa (CD, stereomiksatut musiikki-dvd:t jne jne) sillä, onko LFE=SUB vai LFE=MAIN ei ole mitään väliä, kun sitä LFE:tä ei ole.

    Jos taas pääkaiuttimet asetetaan "Small" vahvistimesta, alkaa vahvistin uudelleenohjata pääkaiuttimien (2.0 raidan ja kaikkien muidenkin) bassoja subbarille.. (SUB-OUT -lähtöön). Sillä digitaalihärpäkkeellä. Jos taas asetus on "Large", vahvistin jättää ne rauhaan ja antaa Genelecin murehtia siitä, mitä toistetaan subbarista ja mitä pääkanavista. Joka on se parempi vaihtoehto, lähtökohtaisesti.

    Vaikka tässä manaankin vahvistimen jakosuodatusta, niin kyllä se itselläkin on käytössä. Mutta mulla ei olekaan fyrkkaa Geneleceihin.
     
    Viimeksi muokattu: 14.07.2010
  14. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kiitos, x_jmt_x, erinomaisen asiantuntevista ja paikkaansa pitävistä kommenteista aiheeseen liittyen. :thumbsup:
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Vai että asiantuntevista, itsellä elämän eka AV-vahvistin käytössä ja Geneleceistä sen verran kokemusta, että parilla sukulaisella olen (kateellisena) käynyt kuuntelemassa.

    Ja näillä eväillä suollan asiantuntevia kommentteja?
    :king:

    Tai sitten on arvon Zipmanin sarkasmigeneraattori jäänyt kierroksille. Ääh, uskotaan, että se oli ihan asiasta se kehu joten kiitos ja syvä kumarrus.
     
  16. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy myöntää, että vasta x_jmt_x:n tekstien jälkeen ymmärrän, mitä etuja Genen subin ketjutus Genelec -setissä tarjoaa.
    Kiitokset siis myös täältäkin selkeästi kirjoitetuista kommenteista! :thumbsup:
     
  17. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    No ompas lähtökohtaisesti yksinkertaisesta asiasta saatu sekava :D. Onneks Genelec ja x_jmt_x edes osaa tehdä/sanoa asian niinkuin se kaikessa yksinkertaisuudessaan menee. Kysehän on vain ja ainoastaan siitä, että otetaan kaikista kanavista matalat taajuudet ja summataan ne subbarin ulostettavaksi ja annetaan jäljelle jääneiden korkeampien taajuuksien mennä sinne, minne ne olivat alunperinkin menossa.
    Asiaa ei muuta se, kuinka monta kanavaa on tai minkä nimisiä ne mahdollisesti ovat. Tai että mitä taajuuksia mikäkin kanava alunperin sisältää.

    Genelecin tapauksessa on helppo rakentaa yksinkertainen setti semmoisesta tykkäävälle, kun soittimen ja kaiuttimien lisäksi ei tarvita kuin äänenvoimakkuudensäätö (aina ei sitäkään):
    Dekooderillinen soitin->äänenvoimakkuussäätö->subbari->kaiuttimet
    Luultavasti lopputulos on vielä melko laadukaskin, kun turha vahvistin (josta kuvailemassani tapauksessa käytetään vain äänenvoimakkuuden säätöä ja sisääntulon valintaa) jää pois sekottamasta pakkaa.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tylynpuoleinen yksinkertaistus, vaikka oletkin oikeassa. Pakkaa kuitenkin sekoittavat seuraavat seikat:

    1) Monikanavaäänitteiden LFE-kanava (.1 kanava) on lähtökohtaisesti menossa subbarille jo valmiiksi, ellei sitä erikseen esimerkiksi subbarin puuttumisen vuoksi haluta ohjata muualle. Eli sitä ei tarvitse "ohjata" subbarille, kunhan vain asetukset ovat kohdallaan ja piuha kiinni.

    2) Pääkanavien bassojen ohjaaminen subbarin heiniksi on jossain tehtävä ja useimmiten käytetty (?) vaihtoehto lienee AV-vahvistin. Tällöin AV-vahvistin ohjaa jakotaajuutta alemmat taajuudet subwoofer out -lähtöön - tavallisesti asettamalla kaittimien asetukseksi Speakers = Small. Tämä lienee suositeltavaa melkein missä tahansa laitteistossa, koska ainakaan elokuvakäytössä harvempi järeäkään kaiutin toistaa riittävän alas. Oma asiansa on, että musiikkikäytössä voi olla parempi jättää tämä tekemättä; esimerkiksi Yamahastahan löytyy sitten tähän tarkoitukseen pure direct -tila.

    3) Bassojen uudelleen ohjaus voidaan kuitenkin Genelecin (ja muutamien muidenkin subbarien) tapauksessa tehdä vahvistimen sijasta vasta subbarissa. Tällöin kaikki kanavat kiinnitetään subbariin ja vahvistimesta asetetaan Speakers = Large, LFE/BASS = Sub, jotta vahvistin tosiaan toimisi mahdollisimman pitkälle vain volumeputikkana ja bassojen ohjaus tehdään vasta Subwooferin toimesta - ainakin Genelecin subbari yhdessä Genelecin kaiuttimien kanssa hoitaa tämän esimerkillisesti, kun se on näin tarkoitettu tehtävän. Tällöin voidaan tietenkin kytkeä mahdollisuuksien mukaan vahvistimesta kaikki mahdollinen prosessointi pois päältä, esim. pure direct -tila (jolloin tosin ainakin Yamaha sammuttaa myös kuvan).
    Totta, mutta silloin ei saada kiinni kuin se yksi soitin. Aika monella kiinni on vähintäänkin blu-ray soitin ja televisio, ehkä lisäksi digiboksi, erillinen cd-soitin, x-box... Lisäksi dekooderillisessa soittimessa pullonkaulaksi voi muodostua äänenlaatu soittimen omista DAC:eista.
     
  19. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Totta, mutta kuten jo tässäkin ketjussa on ehkä jo päässyt käymään, LFE-kanava rinnastetaan subwoofer-kanavaan. LFE-kanava ei poista tarvetta ohjata muiden kanavien matalia subbarille. Tuossa mun yksinkertaistuksessa ei näin pääse käymään.
    Sama sääntö voidaan muokata toimimaan myös subbarittomaan monikanavasysteemiin, jossa pääkaiuttimet kykenevät toistamaan alemmas kuin muut kaiuttimet. Tällöin tossa mun yksinkertaistuksessa korvataan vain sana "subwooferille" sanalla "pääkaiuttimille".
    Monesti unohdetaan, että LFE-kanavahan on pelkkää extraa (LFE tukee muita kanavia tarvittaessa), jonka sisältö ei ole ollenkaan niin tärkeä kuin muiden kanavien matalat.

    Näin on, ja siksi olisikin monesti parempi, että koko kaiuttimen kokoasetusta ei olisi, jos subbari on "On" (tietysti voisi jostain mutkan kautta olla laitettavissa päälle erikoistapauksia varten).

    Ja antaahan se lisävaihtoehtoja soittimen valinnalle (PS3 :)), jos pakattujen äänien purku tapahtuu vasta vahvistimessa.
    Muiden kuin Genelecin toteutukset ovat tainneet olla stereo? Eli vahvistimen on kuitenkin ensin ohjattava etukeski- ja takakanavien bassot ensin pääkanaviin (ja riippuen subbarista ehkä myös LFE), joten lopputuloksena on ollut monesti turha sekamelska.
     
    Viimeksi muokattu: 26.07.2010
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pakkaa sekoittavista seikoista 2 ja 3 mahdollistavat yhtä hyvän äänentoiston. Molempien vaihtoehtojen ollessa hyvin toteuttuja käytännön äänenlaadullista eroja ei ole.