Plasma vikaostos ?????

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana repek, 10.07.2010.

  1. repek

    repek Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2006
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin juuri elämäni ensimmäisen plasman - halpismalli LG 50PK250N - ja rehellisyyden nimessä täytyy sanoa, etten ajatellut ollenkaan kuvan palamista, ei tullut edes mieleen. Nyt kun olen seurannut nettikeskusteluja, tuntuu että kuvan palaminen on todellinen ongelma.

    Onko täällä tietoa, kuinka kauan voin katsoa esim. samaa kanavaa ennen kuin kanavalogo alkaa palamaan kiinni. Plasma on kuitenkin sen verran kypsää tekniikkaa, että olettaisin voivani katsoa normaaleja leffoja ja ohjelmia sen kummemmin huolehtimatta palamisesta - olenko oikeassa. Jossain nettikeskustelussa (olisi tietysti kannattanut katsoa nettikeskusteluja ENNEN ostosta :( oli myös juttua, että 4:3 kuva kannattaisi zoomata koko näytölle etteivät sivulla olevan palkit palaisi ruutuun - todellako?

    Oma tv:ni on ostettu Gigantista ja minulla on käsittääkseni 30 päivän palautusoikeus, täytyy vielä miettiä palautanko tv:n - kuva on kyllä säätöjen jälkeen hintasoon nähden ok kun silmä on tottunut tuohon isoon kokoon (edellinen oli 32 tuumainen LCD). Plasmojen markkinointi on kyllä onnistunut hyvin - ainakaan minä en onnistunut näkemään missään teknisten tietojen yhteydessä mainintoja kuvan palamisesta.

    Eikä kyllä löydy valmistajan käyttöohjeistakaan tai nettisivuilta eksaktia tietoa asiasta. Esim. omasta tv:stäni löytyy normal, orbiter, colour wash, white wash tilat - esim. nuo colour wash ja white wash ovat ilmeisesti tarkoitettu poistamaan palanutta kuvaa mutta eipä löydy valmistajalta muuta tietoa kuin kursorinen maininta manuaalissa.

    Mulla on kyllä vähän huijattu olo - tiedän kyllä, että olisi pitänyt tarkistella asiaa ennen ostosta esim. netissä, mutta eipä tullut mieleen - en ole koskaan ennen ajatellut asiaa sen kummemmin, tiedän kyllä että aikoinaan esim. tietokonenäyttöjen fosforiin paloi esim. käyttöjärjestelmän elementtejä kiinni.

    Eli kyssäri: voinko käyttää tuota tv:tä samoin kuin LCD-tv:tä - normaalikäyttö mulla lähinnä tv:n katselua ja nauhoitusten katselua digiboksilta, dvd/blu ray -leffoja en katsele. Mulla on esim. paha tapa jättää tv päälle koko pitkäksi aikaa vaikka en ole edes katsomassa (tiedän, ei ole järkevää mutta olen tottunut että tv on taustalla auki) - eli tarvitseeko pelätä kuvan palamista.

    Kiitos jo etukäteen kommenteista/tiedoista.
     
  2. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä nyt vielä hätäile muutamasta nettikirjoituksesta, takuuhan näillä laitteilla on, jos eivät normaalia käyttöä kestä.
     
  3. repek

    repek Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2006
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    En hätäile, mutta kun vielä olisi mahdollisuus ilmaiseksi palauttaa laite... Mutta kokemuksia - voinko katsoa tv:tä ns. "normaalisti" sen kummemmin palamista miettimättä - olisin kyllä olettanut niin, onhan kyseessä niin sanotusti "kypsä" tekniikka, mutta nuo nettijutut vain pistivät miettimään.... Toisaalta, onneksi kyseessä on halpa laite eli vahinko ei ole niin suuri jos tulisi ongelmiakin. Muuten olen muutaman päivän kokemuksella laitteeseen tyytyväinen kun sain kuvan säädettyä mieleisekseni, eli jossain kommentissa todetiin, että tarvitaan 2 laitetta jos haluaa halpaa ja hyvää ja 50PK250N on n. puolivälissä :) - olen itsekin samaa mieltä, laite riittää minulle hyvin.
     
  4. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen katsonut plasmaa "normaalisti" jo kolmisen vuotta enkä ole koskaan miettinyt siinä yhteydessä palamista. Ainoa mitä sanon lapsille että WII:tä ei saa jättää koko päiväksi päälle (vaikka osan ruuduista WII himmentääkin automaagisesti.)

    Saat varmasti television takuuseen jos onnistut polttamaan normaalikäytössä siihen lähtemättömiä jälkiä. En tiedä onko saman kanavan taukoamaton tuijottaminen normaalia käyttöä, mutta tuskin sellaista kuitenkaan teet.
     
  5. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Itselläni oli Panasonicin plasma kolmisen vuotta käytössä ja vaihto LCD:hen tapahtui juuri tuon kuvan palamisen takia. Ei kuva toki koskaan lopullisesti palanut mutta jos vaikka pelasin jotakin peliä pitemmän aikaa, niin saattoi mennä päivä tai parikin ennen kuin näyttöön palaneet pelin käyttöliittymän osaset olivat kokonaan hävinneet. Samaten myös tv-ohjelmien ja leffojen tekstitykset jättivät pitemmässä käytössä pari rantua ruutuun. Näitä kiinnipalamisia ei tosin juurikaan huomannut muuta kuin jos ruutu oli täysin valkoinen tai musta mutta minua ne silti häiritsivät sen verran, että päätin seuraavan tv:ni olevan ehdottomasti LCD.
     
  6. Zape

    Zape Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä juurikin tuo PK250N ja sen kanssa nyt taistelen ruutuun palaneiden jälkien kanssa (klik). Leffoja pyörittänyt nyt noin 30h putkeen ja edelleen jäljet näkyvillä :S Olin kokonaan unohtanut Gigantin 30 päivän tyytyväisyystakuun eli rauhassa kokeilen saada ruudun vielä pelittämään.
     
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Paitsi jos kammoksut enemmän tai vähemmän hämärässä katselutilassa paljastuvaa taustavalon epätasaisuutta, eli pilveilyä (clouding). Plasmoja ja CRT-televisioita moinen ei vaivaa, kun ei kerran ole taustavaloakaan. Esim. uusi MikroPC kannattaa vilkaista, mikäli tämä asia kiinnostaa. Toki tälläkin palstalla on pilveilystä paljon katkeraa juttua. Käytännössä toki merkki, malli ja etenkin pilveilyn suhteen tuurikin vaikuttavat. Itse vaihdoin hajonneen CRT:n tilalle ostamani karvalakkiplasman (37" Panasonic PX70) reilun parin vuoden kuluttua LCD:een (46" Sony X4500), eikä kaduta. Valtaosaa vuosimallin 2009 LCD-televisioista en tosin olisi korvaajaksi kelpuuttanut, täysin merkkiin katsomatta.
    Ainakin Pioneerin 9G Kuro plasma olisi kait ollut kuvanlaadultaan keskimäärin parempi (olen vain messuilla nähnyt ja testejä lukenut), mutta ko. ajankohtana saatavuus oli jo varsin heikkoa ja hintakin selvästi korkeampi. Toki Sonyn LCD joissain asioissa on parempi (virrankulutus, valoisassa katselu, ei "plasmapörinää" tai palamisista murehtimista, ei plasmoille ominaista kohinaa/kuhinaa kuvassa, aina kirkkaudeltaan stabiili ja värisemätön valkoinen...).

    Jos olisikin tullut pilveilevä yksilö, jonka kanssa olisin joutunut kuukausien ajan huollon kanssa tappelemaan, saattaisin olla vaihdosta LCD:een "hieman" eri mieltä. Omassa tapauksessani Direct LED (taustavalon ledit ripoteltu tasaisesti LCD-panelin taakse) ja Local Dimming (taustavalo jaettu useampaan palaseen) käsittääkseni pienentävät määrän X verran riskiä pilveilylle, kenties myös ko. mallin korkea suositushintakin, mutta eivät nuokaan valitettavasti takaa 100 %:lla varmuudella pilvettömyyttä. Netistä kun taitaa lähestulkoon joka mallille löytyä pilveilykuva tms. ikävää. Halpisten kohdalla odotukset ja vaatimukset lienevät usein niin vähäiset, ettei niiden "pikkujutuista" niin herkästi nettiin tarinoida, vaikka ihmiset olisivatkin oransseja, kuvasuhde vääräksi lukittu, hirveä pilveily ja mustan harmaus riesana jne. Huippumallien kohdalla taas nipotetaan hyvinkin herkästi pienistäkin kuvanlaadun, ergonomian jne. puutteista.


    Plasmojen kuvanpalamisongelmat lienevät vuosi vuodelta pienentyneet, mutta toki ko. ilmiö edelleen estää tietynlaisen erikoiskäytön, etenkin mainostauluna tms. käyttämisen (no, toki sekin tietyin erityisehdoin onnistuu, mutta yleisesti ottaen ei). Testeissä on "palamisen" suhteen ollut yllättävän suuria eroja eri merkkien välillä, muistaakseni eräs Thomson oli poikkeuksellisen huono (kaikki "paloi" jatkuvasti ja koko ajan, aivan kauhea laite!). Pioneerien ja Panasonicien kohdalla ei tosin ole kovin kummoiseksi ongelmaksi mainittu, ainakaan peruskatselussa. Olettaen että kontrasti ja kirkkaus eivät ole aivan tapissa tai edes lähelläkään (jos ovat, niin himmennä valaistusta järkevämmälle tasolle tai osta LCD).
    Tehonkulutuskin on LCD:ää selvästi suurempi ja usein myös kaikenlaiset ylimääräiset pörinätkin. Toki sirinät sun muut joskus LCD-televisioitakin vaivaavat. Kannattaa varmistaa omin silmin ja korvin, sillä osa rutisee aivan kaikista plasmoista ja osan mielestä aivan kaikki tietyn taustavalotekniikan omaavat LCD-televisiot vilkkuvat jne. Eli ihmisten näköaisteissa vaikuttaa olevan aivan yhtä suuria eroja, kuin kuulonkin suhteen. Aivan kaikkea lukemaansa ei tietenkään kannata sokeasti uskoa, ei edes internetissä. Täälläkin kun liikkuu kaikenlaisia latvalahoja ja elämäntapatrolleja, valitettavasti.
     
  8. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän palamisen nopeus ole hieman mallikohtaista. Täten selkeää vastausta ei voi antaa. Kumminkin kaikissa plasmoissa vaikuttaa muutama ilmiö.

    Plasmoissa voi rasitetun kennon(pikselin) ominaisuudet muuttua käytön aikana, jolloin esimerkiksi kanavalogosta voi jäädä haamu jo hyvinkin lyhyen katselun jälkeen. Jos haamu kumminkin katoaa jonkin ajan päästä, kyseessä on ollut vain väliaikainen muutos. Jos haamu ei tunnu lähtevän millään, niin muutos on mahdollisesti pysyvä. Hieman ideaa tästä saa esimerkiksi MikroPC:n ottamasta Panasonicin uutuusmallin kuvasta. Valmistajat eivät mielellään puhu tästä mitään.

    Lisäksi plasmoissa voi kulua varsinainen valoa tuottava väriaine, eli fosfori. Tämän kulumiseen en juurikaan kiinnittäisi huomiota ja valmistajat kertovatkin mielellään tämän aineen kestävän jopa 100 000 tuntia.

    Mikäli haluat testailla oman plasmasi herkkyyttä, niin näytä liittämääni testikuvaa noin kahdeksan tuntia maksimikontrastilla. Toki voit näyttää kuvaa kauemminkin. Tarkastele tämän jälkeen pimeässä huoneessa täysin mustaa kuvaa. Mikäli donitsi näkyy edelleen ruudulla, niin kuva on palanut ainakin väliaikaisesti kiinni. Anna television näyttää nyt 24-48h valkoista ruutua. Katso tämän jälkeen tarkasti mustaa ruutua pimeässä huoneessa. Mikäli donitsi näkyy edelleen, niin kuva on palanut aika varmasti kiinni.
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. Zape

    Zape Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo metodi kuulostaa varmalta tavalta pilata koko ruutu? Mikäli valkoinen donitsi mustalla taustalla palaa ruutuun kiinni niin eikö täysin valkoinen kuva pala koko alaltaan ruutuun kiinni?

    Itsellä siis ongelmana pelin HUD:sta (vaalea HUD) johtuva kiinni palaminen jota ei havaitse tummaa taustaa vasten lainkaan vaan ainoastaan vaaleaa taustaa vasten. Noin 40h tuota yrittänyt poistaa tuloksetta eli kaiketi se on sitten pysyvä.
     
  10. equilibrer

    equilibrer Guest Guest

    Liittynyt:
    24.11.2003
    Viestejä:
    945
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen "testi": Täysin normaalin käytön vastainen skenaario, jolla yritetään pilata paneeli?

    Tässä vastaava testi auton moottorintestaukseen:

    Ota pois kierrosnopeusrajoitin autosta, käynnistä auto, laita vaihde vapaalle, paina kaasu pohjaan, huudata konetta nyt ainakin 8 tuntia (varmista, että tankki on täynnä polttoainetta). Jos kuuluu terävä kilahdus, on moottorisi leikannut kiinni aika varmasti.
     
  11. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikki kirjoitukset plazalla ovat täyttä totta, mikäli lopusta puuttuu hyppyläpsyhymiö. Maanantai aamuna lg:n huoltoliikkeet varmaankin ihmettelevät, että mistä nämä sadat donitsi kuvaiset plasmat oikein tulevat.
     
  12. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä tuo 8 tuntia vastaa ajaltaan kuin vaikkapa windows-start napin näyttämistä työpäivän ajan. Koneen pitäisi kestää se, mikäli sitä käytetään pelaamiseen. Jokainen toimii kumminkin omalla vastuullaan.

    Mutta valkoisen kuvan näyttäminen on ihan järkevää touhua, mikäli koneeseen on saanut jo poltettua kuvan kiinni. Liitin viestiin tutkimuksen, jossa ruutuun poltetaan neliskanttinen laatikko ja ajetaan sen jälkeen 100 tuntia valkoista ruutua. Kakkos ja kolmos kuvat kannattaa ainakin tarkastaa. Koneestasi taitaa löytyä jo valmis white-wash toiminto tätä varten.
     

    Liitetyt tiedostot: