Tallennustilaa & varmennusta

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana Samppa, 09.07.2010.

  1. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Tarvetta olisi lisälevytilalle ja siinä samalla myös kyseisen levytilan varmistamiselle. Kone on pimeältä keskiajalta (emona Abitin BE7), joka hitusen mutkistaa tilannetta. Mieleen on tullut kolme mahdollista ratkaisuvaihtoehtoa:

    1. Ulkoinen kahden levyn asema, esim. Buffalo Drivestation Duo 1TB. Sinänsä helppo ratkaisu. RAID 1:n ongelmallisuudesta mm. ohjaimen hajotessa on kyllä näkynyt varoitteluja, pystyykö näitä ajamaan ilman RAIDia hoitaen varmistusta toiselta levyltä toiselle ohjelmallisesti, olisiko tuollaisesta edes mitään apua?

    2. Ulkoinen kahden levyn kotelo ja siihen levyt. Hinnaltaan ei ainakaan vaikuta ykköstä paremmalta vaihtoehdolta, tai sitten olen etsinyt vääristä paikoista.

    3. SATA-kortti koneeseen ja uusi SATA-levy (emo tukee nykyisellään vain IDE-levyjä, mutta IDE-levyä ei uutta viitsi enää ostaa) ja lisäksi ulkoinen levy hoitamaan varmistusta.

    Onko ehdotuksia, ideoita, suosituksia? Hakusessa tietenkin mahdollisimman edullinen ja helppo ratkaisu. Tilantarve ei sinänsä ole suurensuuri, puoli teraa riittäisi jo komeasti. Varmistuksenkaan ei tarvitse olla reaaliaikaista.
     
  2. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tuo emo (ja epäilemättä konekin) ovat jo sen verran vanhoja, että vaihtoehto 3 ei liene realistinen koska jos joskus hankit uuden koneen niin sitten tuolle kortille ei välttämättä ole enää käyttöä. Lisäksi vanhan koneen sisällä ilmavirtaus ei myöskään liene kovelevyille ystävällisesti ratkaistu. Jos kyseessä olisi uusi kone niin silloin tosiaankin jokin PCI-E SATA-ohjainkortti lisälevytilaan ja jokin USB SATA docking station ratkaisu varmuuskopiointiin.

    Itselläni katse kohdistuisi noihin ulkoisiin ratkaisuihin, esim. tuohon Drivestationiin. Nopean googlauksen perusteella tuo tukisi myös JBODia eli levyt olisivat siellä semmoisenaan ja varmistuksen hoitaisi vaikka tämä USB SATA docking station. Ilmaisia synkronointiohjelmia löytyy monia.

    Edit: P.S. Jos olet kovin tulevaisuus-lähtöinen niin silloin jokin vastaava ratkaisu kuin tuo Drivestation + verkkoliitäntä (miel. gigabit) voisi olla tosi kova sana, olisiko esim. Linkstation Duo tämmöinen ? Saisi myös mediat jakoon muualle kotiverkkoon ja konsoleille.
     
    Viimeksi muokattu: 09.07.2010
  3. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Miditornissa kyllä ilman luulisi riittävän, mutta ei ehkä hyvä vaihtoehto kuitenkaan. Tuplalevy + docking + irtolevy vaikuttaisi ratkaisuna jo turhankin hässäkältä. Toisaalta simppelisti tarpeen voisi täyttää ihan kaksi erillistä ulkoista levyäkin, joista toinen aina kiinni, toinen vain varmistettaessa. Backupien ei tarvisi olla edes viikottaisia, sillä lähinnä valokuvien säilyvyys tässä on ykkösprioriteettina.
     
  4. n1ko

    n1ko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.08.2008
    Viestejä:
    373
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistathan että raid != backup(/varmistus). Kaikki vaihtoehdot ovat tavallaan huonoja sillä kaksi ekaa eivät pelasta miltään muulta kuin yhden levyn hajoamiselta. Ts. jos se raidin tehnyt buffalo tms. hajoaa et saa dataa oikein millään pelastettua. + että tuollaiset laitteet tuppaavat olemaan tuskaisen hitaita. Vaikka perästä löytyy gigatöpseli on käytännönvauhti 100Mbps luokkaa. Näiden laajennettavuus on myöskin hyvin hankalaa,varsinkin jos haluaa että se uusikin tila on raidattu.

    Tuo kolmas vaihtoehto on sinäällään paras, mutta se on enemmänkin backup-ratkaisu kuin varmistus. Eli tarvitset vielä lisäksi jonkun softan joka hoitaa sen varmuuskopioinnin + sinun tarvitsee pitää huoli että se myös tekee niin.


    Paras ratkaisu on tietysti erillinen pc tekemään softaraidia. Valmiita käyttöjärjestelmäpakettejakin on tuohon tehty. Laajennettavuus on helppoa ja jos rauta lahoaa ei se haittaa mitään kun uutta saa kaupasta (eikä tarvitse olla samanlaista). Alkuperäisen raudankaan ei tarvitse kovin kummoista olla, mutta onhan tämä tietysti eniten alkuvaivaa vaativa ratkaisu. Pidemmällä tähtäimellä maksaa usein kuitenkin itsensä takaisin...
     
  5. miklis

    miklis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.07.2002
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Synologyllä ainakin on yhdenkin levyn verkkoservereitä, jotka osaavat tehdä backupit verkon yli toiselle samanlaiselle laitteelle tai sitten serveriin kytketylle usb-levylle. Ostaa niihin vain kaveriksi sopivat levyt, niin homma rokkaa.

    Tuollaiset maksanee alle 150 euroa ilman levyjä. Pistää toisen kaappiin hoitamaan vain backuppia, niin on data kohtalaisen turvassa.
     
  6. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    itse lähtisin kuitenkin varmentamaan näiden kaupallisten tuotteiden avulla vaikka kalliita ovatkin...
    esim
    lacie 4big quadra 799$ , verkkokauppa.com 859€
    http://www.lacie.com/us/products/product.htm?pid=11114
    4Tb raid varmennettua tilaa...

    suht uusi
    lacie 5big Network 865€
    http://www.jimmspc-store.fi/tuote/301511EK
    5Tb raid varmennettua tilaa jota voi kasvattaa 10Tb asti (2tb levyillä plus ulkosia saa myös kiinni)

    tässä olisi ominaisuuksia ainakin miljoona :)
    synology diskstation DS1010+
    http://www.synology.com/enu/products/DS1010+/spec.php
    http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=4036
    ei tosin sisällä levyjä ja silti hinta on 829€
     
    Viimeksi muokattu: 10.07.2010
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Varmuuden vuoksi välimerkinpenetrointia: kyllä tuo 4 teratavua kuitenkin on (4 TB). Ei siis ole poikkeuksellisesti ilmoitettu bitteinä, jotta näyttäisi 8 kertaa tilavammalta, kuin perinteisesti tavuina ilmoittaen (1 B / 1 tavu = 8 b / 8 bittiä). Ja 1 TB on periaatteessa 2^40 B, mutta mainonnassa lienee aina yksinomaan 10^12 B.
     
  8. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    RAIDiahan en nyt ole edes harkitsemassa, vaan edellä mainituista syistä juuri kyselinkin pystyykö vastaavia levysettejä käyttämään ilman raidausta. Tuskin tuollaiseen vaihtoehtoon kuitenkaan päädyn. Kovin ylimitoitettuja ratkaisuja tuntuu nyt ehdotuksissa olevan tarpeeseen nähden. No, kyllä tässä jotain keksitään.
     
  9. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Itselläni on tuommoinen viritelmä eli tuohon telakkaan vaihtelen levyjä aina varmistettavan/synkronoitavan kohteen mukaan. Tämä sopii tietenkin silloin jos on useita levyjä varmistettavana eli on kyllä ylimitoitettu vain yhden kohteen varmistamiseen. btw: hieman nopeampi versio tästä on sitten siirtokehikko-ratkaisu jos koneessa on yksi 5.25" paikka vapaana.
     
  10. peacemaker

    peacemaker Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    1 450
    Saadut tykkäykset:
    10
    Itse mietiskelen samaa aihetta ja yritän tehdä nyt kokonaissuunnitelmaa koko uuden kämpän kotiteatterista, mediaratkaisusta, verkoista jne.

    Varmaankin fiksuin vaihtoehto omassa tapauksessa olisi Synologyn DS410 tai DS1010+ riippuen vähän hinnasta ja mitä ominaisuuksia loppupeleissä haluaa käyttöön.

    Kaikki dataa vievä matsku sitten tuonne n 8TB raid 5 pakkaan ja esim memeo softalla sitten erikseen fiksusti useampaan paikkaan varmuuskopiot kodin sisällä tai sitten kerralla kunnolla ja palveluna backup, esim symantec/nortonilta pilveen OIKEASTI tärkeiden kamojen osalta, kuten dokumentit, kuvat jne.

    Mutta tuo backup palveluna on oikeasti fiksuin, koska esim tulipalolta ei oman kodin sisällä klusterointi vaan riitä. :thumbsup:

    edit: jos oma kone on kondiksessa ja kaipailee pelkkää varmistusta, niin buffalolta saa noita purkkeja, missä tulee esim tuo memeo lisenssi mukana, jolla voi laittaa automaattisesti kopioimaan ja säilyttämään esim 10 päällekkäistä versiota my docseista jne. Tosin tässäkin suositeltavaa olisi se, että tavarat on oikeasti kahdessa paikassa "varmasti" eli kone olisi myöskin vielä toimiva peli.
     
    Viimeksi muokattu: 14.11.2010
  11. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
  12. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    On hyvin tasapainossa, ainakin jos lisälevyksi hankit.


    Kasasin PC:n osista alkukesästä -08, kiintolevyksi valitsin Samsung F1:n (750 GB, 7200rpm), jonka tyrkkäsin vaimentavaan koteloon. Silti en ollut aivan tyytyväinen äänentuottoon. Mutta muuten ilman sen tarkempia vertailuja: ihan ok. Jaoin tuon kahteen osioon joista suurempi tuli viime viikolla aivan täyteen. Käyttisosiolle jäi sentään vielä ~70GB.

    Pikaratkaisuna käväisin ostamassa muutama päivä sitten toisen kiintolevyn, mallia Samsung F4 (2TB, 5400rpm). Maksoi hieman alle 70 €. Aluksi ajattelin kloonata vanhan levyn sille (esim. tällä) ja laittaa uuden ykköslevyksi ja vanhan digiboksiin, mutta lopulta tulikin vain roiskaistua tuo uusi levy kiinni. Joten siitä tuli F-levy. Ja ilman mitään erikoiskotelointia. Molemmat SATA II -liitännällä. Tähän käyttöön erinomainen valinta.
    Jatkosta en ole varma, sillä mitään kunnon backup -systeemiä ei ole. Mitä nyt satunnaisesti tärkeimpiä juttuja jollekin muistitikulle ja/tai vanhalle ulkoiselle 80 GB USB-kiintolevylle (2½") saatan roiskaista, kunhan muistan. Mistään työkoneesta ei tosin olekaan kyse. Mutta eipä asia kuitenkaan mitenkään esimerkillisesti ole itselläni hoidettu.
    Viimeistään seuraavassa suuremmassa päivityksessä täytyy oikein ajan kanssa miettiä. Jonkunlainen RAID voisi olla paikallaan (varmaankin 0 tai 0+1), kun jo nykyinenkin emokin sellaista tukee. Sillä kyllä sen epätärkeänkin datan menettäminen aina kirpaisee. Ja jälkikäteen sitten aina muistaa että se ja se olisi kannattanut varmuuskopioida, mutta kas kun unohtui.

    Enivei, en ole huomannut uuden levyn juurikaan kasvattaneen PC:n tuottamaa puhinaa. Joten F4 lienee wanhaa F1:ää selvästi äänettömämpi. Myöskään minkäänlaisia uusia naksahduksia tai vinkunoita en ole pongannut.
    Nopeudesta on paha mennä sanomaan, sen huomaisi kunnolla vain ajamalla joitain nopeustestejä. Tai tekemällä F4:stä C-levyn. Tod.näk. ei kuitenkaan suurta eroa olisi. Enkä ole edes varma, että kumpaan suuntaan sitä eroa olisi.
    Kopioin Windowsin Explorerilla vanhalta levyltä uudelle yhden ~450 GB:n hakemiston, mutta empä tullut ottaneeksi aikaa. Tuntikaupalla kuitenkin ruksutti. Windows näytti välillä reilut 50 MB/s, välillä alikin sen. SATA II -liitännän teoreettinen purskenopeus on 3 Gb/s, mutta "maximum uncoded transfer rate" hieman vähemmän, eli 300 MB/s. Mutta teoria nyt on aina teoriaa.
    Käytännössähän emo ja sen asetukset, ajurit, käyttis, kopiointisofta, vanhan levyn lukunopeus, defragmentaatio jne. vaikuttavat asiaan. Ja eri kohdissa levyä nopeus on joka tapauksessa erilainen.
     
  13. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
  14. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    :eek: :eek: Niin että mitä teit? Melkoista riskinottoa tuollainen, exploder saattaa sekoilla joskus aivan oman mielensä mukaan. Kannattaa ehdottomasti tutustua vaikkapa TeraCopy nimiseen ohjelmaan.
    Tämä on aivan korvaamaton apuri kaikkeen siirtämiseen ja kopioimiseen. Vakiona tuo asentuu explorerin tilalle, eli kaikki kopiointi ja siirtäminen tapahtuu asennuksen jälkeen automaattisesti teracopyllä. Olen asentanut tämän kaikkiin huoltamiini/formatoimiini/kokoamiini koneisiin parin vuoden ajan enkä ole kuullut omistajilta kuin kehuja "Kuinka olinkaan koskaan tullut toimeen ilman tätä ohjelmaa!?"
     
  15. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terveen l. kunnossa pidetyn Windowsin Resurssienhallinta ei sekoile. Täysin hyvä menetelmä kopiointeihin. Nyt oli sitäpaitsi kyseessä kopiointi kunnon SATA-levyltä toiselle. Jos tuohon et luota niin luultavasti et paljon mihinkään muuhunkaan.

    Horoksi rämpätyillä USB:eilla puolen turon kopiointi voisi jo hieman nostatellakin perskarvoja; 3 gigaa matkaa maaliin ja ohhoh löpsistä kaapelin veto käyttää kontaktia irti.... *¤%&#!!!
     
  16. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Enpäs ole kuullutkaan tuollaisesta. Kerran ihmettelin, kun siirsin levyltä levylle ison kansion joka sisälsi erinäisiä pieniä tiedostoja ja lopputulos ei ollutkaan sama kopioinnin jälkeen. Eli jotain meni vikaan, taisi jäädä jopa joku tiedosto kokonaan kopioimatta. Voisihan tuota TeraCopyä kokeilla.

    Voisikohan kopioinnin epäonnistuminen olla syynä myös pariin kertaan tapahtuneeseen musiikkitiedoston muuttumiseen. FLAC-Tester antoi pari kertaa virheilmoituksen jollekin biisille. Uusiksihan ne piti sitten kääntää.

    Kuinka "suuri" vaara on yleensä fileiden korruptoituminen? Eikös niissä pitäisi olla aika hyvä virhesieto tjmsp. jo itsessään.
     
  17. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinulla ei ole luultavasti ollut lukuoikeuksia niihin tiedostoihin tai olet muutellut piilotiedotojen näyttämistä ennen ja jälkeen kopioinnin.

    Terve Windows ei korruptoi mitään, oikea kopiointivirhe on todella harvinainen tilanne. Kenties yhden kopioinnin liikaa/railakasta läppärielämää nähnyt kiintolaikka? Tai rautaisen Windows -ylläpito-osaamisen tulos; onko next, next, next, I agree and want to delete my registry and System32 -folder tuttu asennusmetodi?

    Windows Explorer ei pidä siitä että siihen yhdistellään kaikenmaailman paskaohjelmien toimintoja. Siis ohjelmien pikavalintoja Res. Hallinnassa hiiren kakkosesta aukeavaan valikkoon. Testatkaa nyt ne nettinimimerkkien nimiset luottosoftanne vaikka virtuaalikoneessa ennen tunkemista tärkeimpään tuotanto-HTPC:nne.
     
  18. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Kyseessä voi hyvinkin olla jokin piilotiedosto tai vastaava sillä käytän järjestelmänvalvoja-tiliä vain ylläpitotehtäviin. Ihan jo siitäkin syystä ettei vahingossa poistaisi mitään tärkeää. Puhumattakaan selailun turvallisuudesta. Ja tälle user-tilille en ole laittanut näkyviin piilotiedostoja/tiedostopäätteitä.

    Koneessa en muutenkaan pidä kuin tarvittavia ohjelmia eli turhat siivotaan roskiin tarvittaessa.
     
  19. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Sinne taisi poksahtaa keskimmäinen teran kokoinen Samsung. Reilut 2,5 vuotta olikin kovassa käytössä. Samalla meni puolentoista kuukauden lataukset sen siliän tien. Ja pari päivää sitten mietin, että pitäisiköhän varmuuden vuoksi.. :OI

    Miten tuon takuun kanssa, kun 36 kk lukee lapussa, mutta liike on jo ollut konkassa pitemmän aikaa. Entä onnistuisiko tuolta noita fileitä jotenkin vielä kopsaamaan?

    Foobarilla soittaessa yhtäkkiä alkoi nikottelemaan ja pätkimään FLACia. Ja kone meni täysin juntturaan. Muutaman kerran yritin käynnistellä ja onnistuinkin joitain kansioita tutkailemaan, mutta fileitä oli hukassa ja varmaankin levyn epätoivoisesti etsiessä niin kone jumitti taas. Irroitin levyn ja kone toimii taas moitteetta.
     
  20. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Jokin muu tässä kuitenkin on. Kone meni tilttiin ilman tuota poistettuakin levyä. Välillä käynnistettäessä näyttö ei saa signaalia. Seuraavalla yrityksellä onnistuu. Windows lataa kyllä, mutta välillä latausta osoittava palkki rullaa todella hitaasti eikä auta kuin katkaista virta. Seuraavalla kerralla taas onnistuu.

    Kytkin muut 2 kovoa irti ja laitoin aluksi rikki luulemani levyn takaisin ja tein siihen puhtaan Windowsin asennuksen. Sain kaikki menettämäni fileet takaisin ulkoiselle kovalevylle. Mutta taas kerran surffatessa/musiikkia kuunnellessa kone meni juntturaan.

    Mikähän tässä nyt on menossa/mennyt jo rikki? Vanhan muistinkin poistin, kun edellinen hajosi ja aiheutti samanlaista jumittamista, mutta eipä sekään ollut syynä.