Kannattaako panostaa 100/200Hz tekniikkaan.

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana close, 22.03.2010.

  1. jermeri

    jermeri Guest Guest

    Liittynyt:
    22.05.2008
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, olen ymmärtänyt väärin sitten. Oma sony W4000 ei mitään spesiaali hertzejä sisällä, olenkin miettinyt kannattaisiko sijoittaa uuteen 200hz töllöön. Onko ero huomattava esim jalkapalloa tai elokuvia katsellessa?

    ...ja edelleen askarruttaa tuo miksi TVt sisältää Motion Flow asetuksia jos ne kerran aina otetaan pois päältä...
     
  2. milcho

    milcho Guest Guest

    Liittynyt:
    06.07.2003
    Viestejä:
    402
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on aina 200Hz normaali asennossa kun normi tv-lähetyksiä katselee, ei voi muuten enää edes katsella koska se parantaa niin paljon kuvaa, töllönä HX700 siis. DVD tai BD leffoja katsellessa kytken sen tietysti pois päältä.

    Ero on siis huomattava MotionFlown hyväksi kaikella SD TV-lähetys materiaaleilla.
     
  3. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liikeinterpolaatioasetukset kannattaa pitää siinä asennossa, mikä näyttää itsestä parhaalta. Ei ole olemassa mitään yleistä totuutta, vaikka jotkut "ammattilaiset" niin väittävätkin.

    Liiketoistossa kannattaa erottaa seuraavat osat:

    Virkistystaajuus ja liikeinterpolaatio. Virkistystaajuus on nykyisillä paneeleilla fixed, eli TV piirtää ruudulle kuvan esim. 200Hz televisiossa aina 200x sekunnissa, syötit niille mitä tahansa. Virkistystaajuutta ei pysty muuttamaan. Liikeinterpolaatiolla tarkoitetaan välikuvien laskentaa, jolloin liian pienellä kuvataajuudella kuvatusta materiaalista saadaan vähemmän nykivää, selvempää, laskemalla lisää kuvia alkuperäisten väliin. Liikeinterpolaation voimakkuutta pystytään muuttamaan.

    Esim. 25fps materiaali ja 200Hz töllö ilman liikeinterpolaatiota (toimii aivan samoin kuten vaikka 50Hz töllö), jokainen lähdekuva vain näytetään muuttumattomana 8x peräkkäin, 25fps x 8 = 200Hz. Liikeinterpolaatiolla voidaan sitten väliin laskea kuvia kahdesta vierekkäisestä kuvasta. Eli laskemalla aina esim. yksi kuva kahdesta vierekkäisestä, saadaan 25fps materiaalista 50fps, jolloin jokainen kuva näytetään muuttumattomana neljä kertaa peräkkäin, 50fps x 4 = 200Hz.

    Kuvan nykiminen ja blurraaminen (liikeresoluutio). Nykiminen johtuu liian pienestä materiaalin kuvataajuudesta ja tämä näkyy samoin niin plasmoilla kuin LCD:kin, ja tähän ainoa lääke on liikeinterpolaatio. Blurraaminen LCD:llä johtuu nestekiteiden hitaudesta ja plasmoilla fosforilagista yms. Nykyiset parhaat LCD-paneelit ja plasmat kuitenkin pystyvät testeissä jo 1080p liikeresoluutioon ilman liikeinterpolaatiotakin, ja jonka jälkeen erojen huomaaminen on käytännössä mahdotonta.

    Liikeinterpolaatiot eivät ole vielä täydellisiä ja aiheuttavat kuvaan artifakteja, mitä huonompi interpolaatio, sitä enemmän artifakteja. Lisäksi se voi alussa tuntua erikoiselta, ei kovin luonnolliselta. Mutta kun siihen tottuu, paluu filmipuristinykimiseen näyttää yhtä pahalta, ellei pahemmalta. Urheilussa liikeinterpolaatio on ehdoton, esim. kiekon, tms. nopea liike näkyy huomattavasti selvemmin ruudulla ja sitä on paljon mukavempi seurata. Parhaiten interpolaatio toimii Panasonic/ Samsung/ Sony-akselilla.

    LCD:stä parhaan liiketoiston saa Samsungilta jolla dejudder (säätää interpolaation voimakkuutta) ja antiblur (parantaa liikeresoluutiota) ovat erikseen säädettävissä asteikolla 0-10. Näin voit valita esim urheilulle maksimaalisen interpolaation, mikä ei vielä aiheuta kuvaan liikaa artifakteja esim. antiblur 10 ja dejudder 5, ja kuva näyttää huomattavasti selvemmältä, paremmalta. Jos olet elokuvapuristi, valitset elokuvamateriaalille antiblur 10 ja dejudder 0, jolloin kuva sisältää alkuperäinen filminykimisen, mutta liikeresoluutio pysyy silti hyvänä. Tai valitset hiukan sulavempaa kuvaa nostamalla dejudderia. Best of both worlds. Liiketoisto alkaa olemaan muillakin valmistajilla aika hyvällä mallilla, mutta Samsungilla se toimii vielä tällä hetkellä parhaiten.

    Itse en enään ostaisi uutta töllöä ilman liikeinterpolaatiota (100Hz/200Hz).
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2010
  4. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millä taajuudella 200Hz televisio näyttää 60Hz materiaalia, tai miten käy 24Hz materiaalille? Entäs 3D? Aikamoinen pähkinä purtavaksi. Esimerkiksi Samsung vaihtaa 24Hz materiaalilla 120Hz paneelin taajuudeksi 96Hz ja eiköhän se taajuus vaihdu muillakin materiaaleilla.

    [​IMG]

    Epäterävyys johtuu pääasiassa näyttölaitteen pitoluonteesta, ei hitaasta vasteajasta. Esimerkiksi keskimääräisellä 60Hz LCD:llä vain noin 30% epäterävyydestä syntyy hitaasta vasteajasta.

    [​IMG]
    Esimerkki impulssi- ja pitotyyppisistä näytöistä. CRT on luonnostaan impulssityyppinen(kuvaa pidetään vain lyhyen aikaa ruudulla) ja lcd on vastaavasti pitotyyppinen. Plasma ja erilaiset LCD-taustavalo kikkailut ovat välimuotoja.

    No mitä tämä pitotyyppinen epäterävyys on? Se on puhtaasti koettu ilmiö ja syntyy siitä, että samaa kuvaa näytetään liian kauan, kun silmä odottaisi liikkeen olevan jatkuvaa. Ilmiötä voidaan pitää liike-epäterävyyden vastakohtana. Liike-epäterävyydessä silmä pysyy paikallaan, mutta ympäristö liikkuu. Pitotyyppisessä epäterävyydessä kuva pysyy paikallaan ja silmä liikkuu.

    [​IMG]

    Ja vielä lopuksi vertailu näyttölaitteen erilaisista ajotavoista. A esimerkki on tyypillinen LCD, B CRT ja C on 120Hz LCD johon on keksitty lisää ruutuja.
     
  5. Magneto

    Magneto Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2010
    Viestejä:
    164
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hiukan ymmälläni näistä 100/200hz tekniikoista noin niinkuin nopean kuvanliikkeen kohdalla, jolla nyt tarkoitetaan 50 tai 60 fps/hz pelaamista.(xbox360 & PS3) Kokemusta on niin vanhoista putkitöllöistä, 100hz putkitöllöstö, sonyn lcd (50hz) projisiotelkusta ja sitten nyt "kokeiltavana" olevasta uudesta tekniikasta (uudesta minulle.. ) eli samsunging C65x sarjalaisesta.

    - 50hz putkitöllä -> ei ongelmaa -> resoluutio pystysuunnassa puolittuu liikkeessä mutta liikesujuvuus täydellinen.
    - 100hz putkitöllä -> ns. tuplakuva ilmiö tai häntiminen riippuen telkun moodista.
    - 50hz LCD projisio telkku -> liikesujuvuus täydellinen, resoluution kärsimättä, mitään LCD hitautta/jälkikuvaa ei havaittavissa (motion blur)
    - 100hz uutuus LCD telkku -> 100hz parannuksilla kuva 90% mainio (pieniä kuva virheitä siellä täällä, välikuvien laskeminen ei ongelmatonta) mutta input lagia liikaa. Game moodi päällä taas tulee tuplakuva/haamu ilmiö...

    Tuo viimeinen tapaus on siis outo, miksi tulee haamukuvaa vaikka LCD paneelinhan pitäisi olla "sample and hold", ja sen mukaa ei sitten eroa pitäisi olla onko 50 tai 100hz paneeli jos kuva päivittyy 50 kertaa sekunnissa? Molemmissa paneeleissa kuva säilyy 1/50s ajan ja vaihtuu sitten uuteen. 200hz paneelissa tai "200hz taustavalo skannauksella" luulisi ongelma pahenevan,.. miksi pitää olla hertsejä lisää ("näytä ja pidä" systeemissä) jos 50hz lcd paneeli luo nykimättömän ja välkkymättömän kuvan?
    Jos katsoo tuota edellisen postin "ajotapa" esimerkkiä ja siinä esitettyä blur kuvaajaa niin kyllä minä käytännössä tuon kaavion blurrin otan kuin impulse tyylisen välkytyksen. Miksi 100hz tai 200hz paneeli tuo haamukuvaa 50hz materiaaliin jos näitä interpolointi ominaisuuksia ei käytetä (ns. gamemoodi)
     
  6. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites kun tuolla puhutaan interpolaatiosta ja MCFI:stä, niin onko nuo ihan peruskauraa kaikissa uusissa, vähintään puolenvuoden sisällä tulleissa telkuissa? Vai onko jotain uusien ja lippulaivamallien hienouksia?
     
  7. manlyman

    manlyman Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juurihan tuo tuossa yllä selitettiin. Syy on hold-tyyppinen näyttö: blur on sinun silmissäsi, ei siinä näytöllä.

    Jos haluat LCD:n jossa ei ole blurria "50hz" tilassa, osta sellainen jossa voi kytkeä backlight scanningin tai vastaavan taustavalon vilkutusominaisuuden päälle ilman että MCFI eli välikuvien interpolointi on päällä. Tämän pitäisi olla mahdollista joillain Samsungin ja Philipsin malleilla - en tiedä miten Sonyissa on Motionflow Pro toteutettu.

    Kumustelija: Kaikissa 100hz tai nopeammissa LCD-televisioissa on jonkinlainen MCFI toteutus (Motion Compensating Frame Interpolation, jokaisella valmistajalla on tälle oma nimityksensä).
     
  8. manlyman

    manlyman Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa vielä mielenkiintoinen artikkeli liikkeestä erilaisilla näytöillä.

    Oma näkemykseni on se, että paras liiketoisto nykyteknologialla saavutetaan muuten mahdollisimman vakaata kuvaa tuottavalla metodilla, johon yhdistetään mahdollisimman nopea backlight scanning. Esimerkiksi 400hz local dimming LED LCD voisi olla jo varsin hyvä. Odotan mielenkiinnolla testejä Philipsin 9705 -mallista.
     
  9. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
  10. davidian

    davidian Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.12.2006
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voi olla tyhmä kysymys mutta menkööt:

    Itsellä Sony Z5500 (200hz) ja kun motionflow on päällä ja tekstityksen kohdalla on liikettä niin tekstitykseen tulee virheitä. Vaikea selittää, mutta tekstitys tuntuu "elävän" taustan liikkeen mukana. Sama tapahtuu sekä digi-tv:llä että BD:llä. Onko tämä ihan normaalia vai onko telkussa vikaa?

    Toivottavasti joku ymmärsi tuosta jotain... :hitme:
     
  11. Epiphone

    Epiphone Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2010
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Telkussa tuskin on mitään vikaa. Huomasin saman Samsungin UE55B7050 mallissa. Motionflow 100hz:n ollessa päällä tekstitys värisee ja jotenkin blurraa sillointällöin. Samaa tapahtuu digitv:llä, BD:llä ja DVD:llä.
     
  12. davidian

    davidian Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.12.2006
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok! Kiitos paljon vastauksesta :thumbsup:
     
  13. Force

    Force Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onko markkinoilla yhtään aitoa yli 100 Hz TV:tä, ei ole tullut vastaan? :OI

    Esim Philipsin ja Sonyn 100 Hz ylitse menevät numerot (esim 200 Hz) kertovat vain taustavalon virkistystaajuuden.

    Esim Sonyn HX700 = 100 Hz LCD + 200 Hz skannaava CCFL-taustavalo

    Plasmoissa asia on sitten ilmeisesti jotakuinkin niin kuin väitetään.
     
  14. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samsungin 200Hz mallit ovat olleet aitoja 200Hz:n malleja. 3D vaatii molemmille silmille sen 100Hz, joten nämä uudet 3D töllöt ovat kaikki aidosti vähintään 200Hz:n malleja. Panan plasmoissa tuo 600Hz kuvaa myös pikselien vilkutus virkistystaajuutta.
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2010
  15. Force

    Force Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Esim Philipsin 9705-mallisto:
    "200Hz Clear LCD displays 200 scenes per second by combining advanced 100Hz technology with scanning backlight @ 50% dutycycle."
    Lähde

    Eli referoituna:
    200 Hz Clear LCD (skannaava taustavalo) yhdistettynä 100 Hz (LCD) -tekniikkaan, jossa 50% hyötysuhde (50% taajuudesta yhdelle silmälle, eli 50 Hz per silmä)

    Tuo näyttää 3D-kuvaa aktiivilaseilla.

    Oletko temeksi aivan varma tuosta että Samsung on aito 200 Hz? Samsung kun on kuuluisa väärästä markkinoinnista. :D
    Samsung kun väittää heidän LED-television olevan LED-tekniikalla ja LCD-tekniikan olevan täysin eri asia.
    Kun tilanne on oikeasti: LCD (LED-taustavalolla) vastaan LCD (CCFL-taustavalolla)

    Luulen, että Samsung tekee tämän juuri samalla tavalla. :D
     
  16. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saattaa olla inferior, mutta vaikea sanoa näkemättä. Sampan, LG:n ja Sonyn 3D mallit ovat aidosti 200Hz.

    Juu olen. Viimevuoden malleista: http://www.cnet.com.au/best-200hz-lcds-339298489.htm

    Nämä nyt ainakin ovat:

    Samsung B7xx(2009),B8xxx(2009),C7xx,C7xxx,C8xxx,C9xxx
    Sony Z5500(2009),HX900
    LG LE8500,LX9500
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2010
  17. Force

    Force Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Plasmasta vielä...

    Esim todellista 600 Hz Plasma TV:tä ei ole olemassakaan, jos joku vielä niin luuli. ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=--b9Emk3-kQ&feature=related

    Netistä lainattua (em youtube-videon kommenteista):
    "I work for sony and we are agents for the panasonic also the reason the 200Hz is better is coz its just that.... 200Hz... but the "600Hz" panasonic is only technicaly 100Hz :) they say its 600Hz because it gets to choose between refreshing 1 in 6 frames at 100Hz so they say its 600 but its just a sales con trust me we have both TV's in our shop and the sony 200Hz is currently the top tv on the market."

    Samsungin ja Sonyn tekniikasta en ole 100% varmuutta vielä saanut, mutta esim LG ainakin käyttää samaista teknistä ratkaisua kuin Philips, eli kuvan välissä näytetään aina musta ruutu ja taustavalo sammuu siksi aikaa. Tällä saadaan liikkuva kuva näkymään tarkkana. Myös he markkinoivat 200 Hz -tekniikalla mallia jossa 200 Hz skannaava taustavalo ja 100 Hz LCD-paneeli.
    http://www.smarthouse.com.au
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2010
  18. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo tosiaan tuo LE8500 olikin pseudo 200Hz, LX9500 markkinoidaan 400Hz:nä, 200Hz aidolla MCFI:llä jo loput scannaamalla. Samalla pseudo periaatteella C8000 on 800Hz.