tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. rgaweer

    rgaweer Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2009
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli kuvattua pieni videopätkä mankasta. Kännykällä kuvattu, joten laatu sen mukainen.

    http://www.youtube.com/watch?v=22OPTaTRs8A


    En osannut odottaa että soisi näin hyvin ja basson määrästä olen positiivisesti yllättynyt. :love:

    Tällähetkellä tuossa on kiinni 12V 4Ah mc- akku. Ihan hyvin soi silläkin ja vaikka onkin aika painava niin yllättävän mukava on tota lootaa kantaa mukana.


    Ps. Kiitokset plazalaisille avusta :thumbsup:
     
  2. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein tossa ulkomaanreissulle hotellisoittimen Tangbandin W3-857 elementistä.

    Soitin pelaa tosi hyvin mutta koska signaalia ei ole mitenkään suodatettu niin ääni alkaa särkemään aiemmin kuin toivoisitai olisi ehkä mahdollista. Nyt pitäisikin saada suodatettua alemmat äänet pois.

    Kysymys kuuluukin, mikä/mitkä komponentit ja mihin asennettuna? Mulla ei itellä ole siitä puolesta mitään hajua. Elementti on parin litran kotelossa joka on viritetty noin 110-120 hertsiin.

    Suurkiitos vastauksista.
     
  3. Seerumi

    Seerumi Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2010
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heipsun.
    Tulipa nyt itellekin tarve näpertää jonkunlainen halpis blasse ihan huvin ja urheilun vuoksi. Kytkennät sun muut jakosuotimet pitäisi luonnistua ihan omasta takaa, mut itse akustiikasta olis kysyttävää kun ilmeisesti olen helkkarin huono googlettaja enkä löydä infoa ;D

    Enivei, täytyykö bassoelementeille olla aina omat suljetut kammionsa omine refleksiputkineen, vai voiko blasteri muodostya yhdestä suuresta kammiosta jossa on kaksi bassoa yhdellä refleksiputkella? vai riippuuko kaikki vain mistä roikkuu.

    kuva selkeyttämään selitystä, katkoviivat ovat esittävinään reikiä vanerissa.

    [​IMG]
     
  4. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Stereosetissä bassoelementeille saattaa mennä välillä keskenään erilaista signaalia jolloin 2 elementtiä 1 putkella ei välttämättä toimi oikein. Eri kanavat omissa koteloissaan on myös toimintavarmempi: rikkoutunut bassoelementti ei muutu passiivisäteilijäksi. Ohuset väliseinät (6mm vaneri on jo todella jäykkää mankan mitoissa) vaan koppaan niin tulee tukevuuttakin.
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2010
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Täysin Erilliset kotelotilat ovat päinvastoin vikasietoisempia, toinen bassokartio voidaan ampua haulikolla ja toinen soi silti aivan normaalisti. Tätä vastaajakin äsken luultavasti tarkoitti vaikka sanoikin asian väärin.

    Kuvan tyyliin ei silti kannata epäsymmetristä tee-itse-hatusta-transukoteloa tehdä, mutta sen sijaan jos refleksiputken sisäpää sijoitetaan KESKELLE eli kotelo on tavallaan kolmikammioinen (putken sisäpää keskikammiossa, putken ulostuloaukko ihan missä ulkopinnassa lystää), silloin se toimii järkevällä tavalla, parantaa äänenlaatua.

    Voi käyttää jopa bandpass-kotelon simulaattoria tai ihan vain päästä keksien tehdä jonkinlaiset reiät keskikikammion ja laitakammioiden väliin. Reikien ainoa kriteeri on, että niiden yhteinen pinta-ala on vähintään sama kuin refleksiputken poikkipinta-ala, ja että reikien "pituus" (eli vanerin tms. levyn seinämäpaksuus) pidetään lyhyenä suhteessa refleksiputken pituuteen. Että reikien synnyttämä Helmholtz-resonanssi pysyy selvästi suuremmassa taajuudessa kuin varsinaisen refleksiputken viritystaajuus.

    Keskikammio, johon refleksiputki siis on yhteydessä, tilavuutena käytetään simulaattorissa kaikkien kolmen kammion yhteistilavuutta. Ja kumpaankin laitakammioon pannaan yksi bassoelementti, jolloin simulattorille myös kerrotaan, että yhteensä kaksi bassoelementtiä on käytössä.



    Kolmikammioisen kotelon etuna on se, että keskiäänitaajuudet ja muutkin elementtien synnyttämät ylimääräiset tuhinat/säröt ehtivät vaimentua paremmin. Refleksiputkesta tulee ulos vain bassotaajuuksia. Keskikammioon tavallaan ei jaksa kulkeutua keskiäänitaajuuksia, joilla olisi riski aiheuttaa urkupilliresonointia tai muita sivuääniä putkesta ulos kuulumaan. Kotona kuunnellessa äänenlaatu siis paranee, mutta ulkokäytössä voi olla mahdotonta kuulla eroa, eli mainitsemani kolmikammiokotelon edut ovat enempi teoriaa ja hifismiä, mutta silti todellisia.



    Ja mitä rikkoutumiseen sitten tulee, niin jos toinen bassoelementti tai sen vahvistin hajoaa, tietysti äänenlaatu silloin muuttuu huonoksi kolmikammiokotelossa (hajonnut bassokartio alkaa toimia pasiivisäteilijänä ja kokonaisuuden taajuusvaste muuttuu mutkittelevaksi), mutta kai jokainen ymmärtää, että kun autosta yksi rengas puhkeaa, ei kannata ajaa 250 km/h vauhdilla mutkaan, voi tulla leukaan pipi. Eli kun joku asia joskus hajoaa, sen jälkeen se pitää korjata. Tai alentaa huomattavasti kuunteluvoimakkuutta jos on pakko jatkaa rampana nilkuttamista eli kuulla edes jotain ääniä.

    Mikäli vikasietoistuus on oikeasti huipputärkeä asia, sitten tehdään kaikkia tuplat, eli koteloita kaksi, elementtejä kaksi, vahvistimia kaksi, akustoja kaksi.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2010
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Tuolla läppärisalkkuthreadissa oli juttua valmiiksi laminoiduista hiilikuitulevyistä.
    Minkä verran minkäkin paksuiset hiilikuitulevyt taipuvat suosiolla? Onnistuuko esim 2mm levyllä taivutus pyöristetyn kaiutinkotelon reunan yli pyöristyssäteellä 20mm?
    Blasterin parilitraisen kopan voisi tehdä s.e. tehdään päädyt vaikkapa 12mm vanerista nurkista pyöristettyinä suorakulmioina, ja näiden ympäri sitten taivutetaan ja liimataan tuo hiilikuitulevy. Elementti kiinnitetään vaneriseen päätyyn upotuksen kera, ei tarvitse porata tai leikata hiilaria. Onnistuuko taivutus riittävän ainevahvuuden levyilla ja järkevillä (10-30mm) säteillä?
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2010
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Valmiiksi asti kovettunut levy ei taivu ollenkaan, jo puolen millin paksu valmislaminaatti on taipumatonta, melkein kuin puolen millin paksua lasia.

    Pitää käyttää sellaista laminaattimateriaalia, joka on vailla loppukovettamista eli materiaalin lopullinen uunikovetusvaihe on vielä tekemättä. Mutta tällaiset aineet tosiaan vaativat uunituksen, muuten aine ei kovetu riittävästi kestämään käyttöä.

    Erikseen on olemassa hiili/nailonkuitumateriaalia tai vastaavaa, joka loppukovettuneenakin on erittäin taipuisaa, melkein kuin kangasta. Mutta tällaisilla taipuisilla kangasmaisilla laminaateilla ei tietenkään kannata kaiutinkoteloa rakentaa.

    On myös olemassa "hiilikuituviilua" joka on kohtuullisen taipuisaa ainetta. Sopii pinnoitukseen. Kaiutinkoteloseinäksi tämä yksinään ei riitä, mutta jos tätä käyttää ulkopintoina hunajakenno- tai vaahtoytimen päällä niin sitten tämäkin kelpaa (12 mm pyöristyssäde):
    http://www.dragonplate.com/ecart/categories.asp?cID=78#buy

    .
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2010
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Hetken ajan jo riemuitsin ja ajattelin päällystäväni tästä lähtien kaikki kaiuttimeni tuolla filmillä, kunnes huomasin että levyjen mitat eivät suinkaan olleet jalkoina, vaan tuumina.

    6"x6" palanen kelmua maksaa 11,96usd, eli neliömetri maksaa 514,95usd.

    Kahden 50cmx50cm kokoisen subbasen etulevyn pinnoittamiseen hupenisi näinollen 257,48usd. Kilinkolipulloja saa kympillä tarjouksesta kolme, joten ehkäpä mennään toistaiseksi niillä.. Suolainen hinta todellakin, sanoisin. Eipä tarvitse sitten ihmetellä miksi hiilikuituiset autot maksavat pääsääntöisesti puolen miljoonan hujakoilta, kun hiilikuidulla pidetään tuollaisia hintoja..

    Kiinnostava linkki kuitenkin, kiitos siitä, vaikka hinta nyt karkaakin ulottumattomiin..
     
  9. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Dayton RS100-4 elementtejä kiikutti DHL kuriiri isolla autollaa tuohon rappuselle tänään. Nyt enää pitäisi se kotelo miettiä. Eipä löydy googlella selvyyttä tuohon, lähinnä vain vastaamattomia kysymyksiä aiheesta.

    Joten; mikä kotelo kahdelle 4" Dayton laajikselle? Pari-muutamalitrainen suljettu? Vaiko >80hz viritetty jonkin kokoinen?
     
  10. ltz

    ltz Guest Guest

    Liittynyt:
    17.04.2010
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitoin omaan boksiin USB-liitäntää varten 12v -> 5v hakkuriregulaattorin, mutta siitä tulee kamala hurina/meteli kaiuttimiin. Voiko ongelman kiertää jotenkin?
     
  11. amuse

    amuse Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2007
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi ihan perus säädetävä jänniteregulaattori LM317? Itse olen käyttänyt noita juurikin tuohon tarkoitukseen...

    Kytkis vaikka täältä: http://vancouver-webpages.com/pub/peter/idx_wire.html. (tuolta löytyy myös kiinteille jännitteille omat kaaviot)
     
  12. JpP72

    JpP72 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.04.2009
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Miten kestää akku putkikäytössä?
     
  14. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sain valmiiksi Visaton MB208/h mono-blasterin ja soundi on oikeasti todella hyvä jalustalle nostettuna. Ulkona en ole päässyt vielä kokeilemaan, mutta sisällä Q-acoustics 1010i + XP3 sub verrattuna älyttömästi napakampi. Toisaalta 1010i 4,5-5l kokoon verrattuna "hieman" massiivinen ja kuunneltava bunkkeri bassovammainen Antimodesta huolimatta :rolleyes:

    Ulkonäöstä tulee mieleen Hifimaailman HM-97dB/W miinus 50cm.

    Joku taitavampi vois kertoa vielä komponenttien arvot 70Hz linja tason ylipäästöön Suren TK2050 vahvariin. Drakmin?

    Hiton tyytyväinen oon, vaikka jossain vaiheessa mietin saako käytetyille euroille vastinetta.
    Kaupallista isoa blasteria saa Clasultakin: http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=150758101
    En mieti enää. Tää on Rock! :thumbsup:
     
  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    No ei aivan tasan varmasti kerro :mad:
    On sitä sen verran moneen kertaan pyydetty jo tuloksetta. On kuulemma helppo laskea itsekin jne..
     
  16. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
  17. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olin lukevinani moneen kertaan, mutta komponenttien arvoja en ollut löytävinäni. Ton kännykkä kuvan kyllä muistan.

    Kiitän suuresti esi duuneista!

    Vaikka en yleensä baittaa, niin tällä kertaa kannatti :thumbsup:

    Taks vielä :)
     
  18. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edellinen blasteriviritys meni pieleen, sillä otin Tang Bandeista rakentamani lootat kotikäyttöön, kun soivat mielestäni erittäin asiallisesti olkkarissa... joten tilasinpas tällä erää parin Monacorin 3 tuumaisia laajakaistoja:

    http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=5561

    Onko kukaan testannut moisia? Minkähän kokoisessa laatikossa noiden voisi kuvitella toimivan. Tarkoitus tehdä suhtkoht pieni laatikko, että kulkee kätevästi mukana. Tyyliin 5 litraa koteloa kahdelle elementille. Lieneekö kotelotilavuudella ratkaisevakin merkitys jos se on esim. 4 litraa versus 6 litraa (kahdelle elementille yhteensä)? Tai toimisikohan noi jopa pienemmässäkin laatikossa mitenkään?

    Ulkokäyttöön tulee systeemi lähinnä. Olisiko viritys jossain 65hz tienoilla kohdallaan vai pitäisikö olla ylempänä?

    EDIT:
    http://personal.lut.fi/users/mikko.tikkanen/TB.jpg
    Näin kävi edelliselle "blasteri-prokkikselle" ja olkkariin siis päätyivät.
     
    Viimeksi muokattu: 11.06.2010
  19. JpP72

    JpP72 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.04.2009
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    juu, siksi boombox oli sitaateissa kun toi ei toimi akulla. mutta olen suunnittelemassa verden kanssa ihan oikeaa boomboxia matkakäyttöön. itse olisin halunnut siihen etusen putkilla mutta se virran riittävyys tehnee siitä mahdottoman toteuttaa. Hänen itse tehty mixeripöytä muuten on akkukäyttöinen :eek:
    http://verdeaudio.com/index.php?page=preamplifiers
     
  20. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kasituumasta pienemmillä kartioilla on ulkokäytössä turha tavoitella alle 100hz taajuuksia. Viritä koppa 100hz ja leikkaa alemmat taajuudet pois linjatasosta ennen vahvistinta.