Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
     
  2. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Alakerran huoneen seinää ei voi siirtää, koska eteisen on oltava auki yläkertaan. Tämä johtuu siis siitä, että yläkerran pinta-ala saa olla korkeintaan 50% alakerran pinta-alasta ja haluamme yläkertaan yhden ison ja kaksi pientä makuuhuonetta. Kodinhoitohuoneen ja meikkaustilan välille tulee liukuovi/lasi. Meikkaustila on vain vaimon hiusten kuivausta ja meikkailua varten.

    Pohja on ajateltu siten, että voimme asua talossa loppuikämme. Jos tulee kova tarve muuttaa sauna/pesuhuoneratkaisuja myöhemmin, pesuhuoneesta voi tehdä käynnin kirjastohuoneeseen, joka voi toimia vilvoittelutilana. Emme kuitenkaan ole niin innostuneita saunomisesta, että olisimme tehneet pohjaan kompromisseja suuren kylpylätilan mahdollistamiseksi. Sauna on saman kokoinen kuin nykyisessä kodissamme ja mökillä enkä koe sitä erityisen pieneksi. (Tähän liittyen voisin todeta, että jokaisen huoneen koko on tarkistettu ja hyväksi havaittu todellisissa olosuhteissa. Ultraääni tms. etäisyysmittari on aika näppärä työkalu kun liikkuu taloesittelyissä, kavereiden, sukulaisten yms. kodeissa.) Pesuhuonetilat uusitaan 20 vuoden kuluttua ja voihan silloin muuttaa seinäratkaisujakin.

    Kun kaksi lastamme muuttavat pois kotoa (viimeistään 20 vuoden kuluttua), on edelleen tarvetta suurille tiloille kun he tai lapsen lapset tulevat yöpymään ja lisäksi olisi mukavaa saada yläkerran toiseen makuuhuoneeseen vaatehuone (nähty ja hyväksi havaittu). Vanhempani asuvat 5 huonetta+olohuone yms. talossa ja kaikki huoneet ovat aktiivisessa käytössä. Toisin sanoen, jos asumme tuossa talossa loppuikämme, mikä vaikuttaa todennäköiseltä, huoneita on tarpeettoman paljon vain muutamana vuonna jos asiat etenevät kuten niillä tapana on.

    Kiinnostaisi nähdä edes yksi talon pohja, johon Wellho on tyytyväinen. Kuulostaa suorastaan utopistiselta. Kavereiden talot, jotka on suunniteltu nollasta arkkitehtien avulla ovat olleet aivan typeriä ja poikkeuksetta pohjat on jouduttu piirtämään monta kertaa uudestaan tilaajan kommenttien pohjalta.
     
  3. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Tuosta kaapistosta vielä. Tämä oli yksi ensimmäisistä asioista, joista puhuimme arkkitehdin kanssa. Hän oli sitä mieltä, että hänen kokemuksensa perusteella tuollaiseen korkeaan aulaan voi laittaa kaapit ilman syvennystä eivätkä näytä lainkaan "hassulta".

    Eteisen kaapin malliksi on olemassa pari hyvää vaihtoehtoa. Saimme keittiöliikkeestä hyvän ehdotuksen ja toinen vaihtoehto on hankkia Juvi:sta tai teettää uusvanha kaappi. Sopivaan pintakäsittelyyn löytyy omaa ja konservaattori-isän tietotaitoa. Eteisen portaiden malli ja idea kaapistakin löytyy Kannustalon esitteen sivulta 43. Sivun 45 "meikkaustilakin" näyttää olevan saman kaltainen kuin meidän suunnitelmissamme. Kaiken kaikkiaan Kannustalon tyyli on hyvin lähellä meidän ideaalimalliamme.
    http://www.kannustalo.fi/mallistot/kannustalo_vihervaara.htm
     
  4. jpkt

    jpkt Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2002
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jeps, aika rankkaa dumarointia Welholta, kun ei mikään kelpaa... :D

    Olisi ihan kiva kuulla häneltä muutama perusteesi, mitkä asiat pitää milläkin tavalla olla, jotta pohja on hyvä ja vailla suunnitteluvirheitä? Otetaan esimerkiksi vaikka 4-5h plus keittiö ja sauna kahteen tasoon, rakennusoikeutta vaikkapa 170krsm2. Tai ehkä jopa linkki hyvään esimerkkipohjaan?

    Ja nyt en w*idduile, vaan ihan vilpittömästi kiinnostaa..!
     
  5. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Tää on yksi syy miksi suosittelin tuota kylppäriä "masterbedroomin" oheen. On se luksusta peseytyä, pukeutua ja tälläytyä samassa tilassa ja rauhassa. Kakaroidenkin kanssa kiva kun on eri kylppärit -varsinkin kun he tuosta kasvavat. Mutta tosiaan, teillähän vanhempien makkari oli alakerrassa. Itse olisin pitänyt makuuhuoneet ylhäällä, se olisi luonnollinen jako ns. julkisen ja yksityisen tilan kesken. Siirtäisin kyllä edelleen tuon keittiön viereisen makuuhuoneen paikalle. Mitäs iloa sitä on kutsua koko sukua nukkumaan jos kaikki eivät kuitenkaan mahdu olohuoneessa yhdessä joulua viettämään? Nyt tuosta alakerrasta saa vähän sellaisen fiiliksen, että omakotitaloon on saatu kerrostalokämpän ahtaus.
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2010
  6. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9

    Tämä on ihan totta, tai siis niin itsekin kuvittelisin. Meillä on kyllä nykyäänkin ja on ollut aikaisemminkin "meikkauspaikka" makuuhuoneessa, mutta vaimo on aina tälläytynyt kylpyhuoneessa. Nyt vain tehdään hommalle oma pieni soppi. Kukin taplaa tyylillään.

    Makuuhuone pidettäneen ihan aluksi (kun lapset ovat pieniä) yläkerrassa ja siirretään myöhemmin yläkertaan. Tällöin kakarat saavat riehua yläkerrassa ja kotiteatteriksi väännetyssä isossa makuuhuoneessa kavereiden kanssa. On tärkeää, että lapsetkin saavat yksityisyyttä ja että heillä on mukava paikka olla. Parempi chillailla kavereiden kanssa kotona kuin viereisessä ostoskeskuksessa kuten valtaosa nuorisosta. Sijoitimme makuuhuoneen erikseen olohuoneesta jotta se erotetaan selvästi siitä. Monissa pohjissa makuuhuoneeseen mennään olohuoneesta, jolloin yksityisyys kärsii ja olohuoneen sisustus vaikeutuu kun yksi seinä on jätettävä paljaaksi.

    Olohuone/ruokailutila sattuu olemaan tismalleen saman kokoinen kuin vaimon isoäidin luona. Tila ei vaikuta lainkaan ahtaalta eikä jouluna ole vielä tullut ahdasta. Ruokapöydän ääreen voi ahtautua suht helposti 8-12 ihmistä. Ja jos väkeä tuppaa aivan mahdottomasti, niin voihan pöydän kääntää väliaikaisesti. Tärkeää olohuoneessa on TV sijoittelu, näkymät ja etenkin ehjät seinät joiden eteen voi laittaa kalusteita. Mitä enemmän aukkoja, sitä vaikeampi sisustaa. Halusin ehdottomasti olohuoneen pussin muotoiseksi.

    Haluaisimme toki avaramman asunnon. Valitettavasti rakennusoikeus, rahat ja vaatimus kahdelle alimman kerroksen makuuhuoneelle ei anna tähän parempia mahdollisuuksia.
     
  7. Wellho

    Wellho Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    288
    Saadut tykkäykset:
    0
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2010
  8. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Tietämättä millaiseen maastoon talo on suunniteltu, vaikuttaa ihan hyvältä. Jos olohuoneen tai työhuoneen ikkunoista avautuu mäntymetsä, niin voisin viihtyä tuossa talossa. Enemmän tästä pidän kyllä kuin Diar:n pohjasta, mutta minä en olekaan Kannustaloihmisiä.

    Pari pikaista kommenttia. Talon kustannusarvioita tietämättä väittäisin, että talo on tullut huomattavasti kallimmaaksi kuin keskiverto talotehtaan talo. Väite perustuu siihen, että talo on erittäin monimuotoinen. Itse asiassa en suoraan ymmärrä, minkä takia arkkitehti on päätynyt mielestäni tarpeettomiin kulmiin, mutta todennäköisesti talo näyttää ulospäin tuollaisena hyvältä.

    Talossa on yksi hyvänkokoinen ja kaksi liian pientä makuuhuonetta. Tällä perheellä ei välttämättä ole lapsia (tai on yksi), mutta minun mielestäni nimen omaan lapsille pitää olla tilavat huoneet, nykytrendi kuitenkin tuntuu olevan maks. 10 neliön koppi.

    Saunaosaston pukuhuone ei vaikuta kovin onnistuneelta, koska on kytketty kodinhoitohuoneen yhteyteen. Liukuovia on siellä ja täällä, luonnossa tuo voi toki näyttää hyvältä, mutta itse en halua sekoittaa pukuhuonetta ja kodinhoitotilaa keskenään.

    Hukkatilaa talossa ei välttämättä juuri ole, mutta teknisen tilan koko ja muoto hieman ihmetyttää: onko teknisessä tilassa mahdollisesti myös jokin puutyöverstas? Ja miksi ylimääräinen kulma?
     
  9. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nyt olisi pari ehdokasta. Omatalolta saman hintainen toimitus kuin Kastellilta. Kastellissa toki maksaa pystytys kirvesmiehen (+itseni) toimesta jonkinverran kun se tuodaan "pitkänä" tavarana. Omatalo toimittaisi samaan hintaan suurelementit, eli ei muuta kuin seinät pystyyn ja nauloilla kiinni...

    Muilta tehtailta ei ole mahdollista saada toimitusta meidän aikataulullamme. Toimitussisällöt ovat kutakuinkin samat, paitsi toinen on kasa lautaa ja toisessa valmiit seinät joissa ikkunat ja ulkovuorit ja gyprocit jne paikoillaan...

    Mitäs raati on mieltä?
     
  10. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    1 kerroksinen talo, jossa 12 kulmaa ja mitat 15,6x15,4 metriä. Hieman erilaiset vapausasteet... Tervetuloa pääkaupunkiseudulle, jossa tontit maksaa 200 euroa/m2 ja kuten ehkä arvata saattaa, viimeisen 600 vuoden aikana parhaat tontit on ehditty varata eikä suorakaiteen muotoisesta kontista kannata haaveillakaan.
     
  11. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Pohja ei ole lainkaan huonommasta päästä, mutta kommentoidaanpa pohjaa ihan järjestyksessä:
    Pohja yleisesti ottaen avoin joka suuntaan. Naapureita tai ohikulkijoita ei siis ole tuijottelemassa?
    1. Tuulikaappi. Todella ahdas kun tulee useampi asukas tai vieras sisään. Etenkin jos on oltu reissussa (kuten me joka toinen viikko) kassien määrä mahdoton purkaa ahtaaseen sisääntuloon.
    2. vesipisteet kaukana liedestä. Mihin keittovedet kaadetaan? Astianpesukone nurkassa, astiat toisella puolella keittiötä?
    3. Ruokailutila. Toivottavasti palosammutin on käsillä kun tuolit ja ihmiset syttyvät tuleen takan välittömässä läheisyydessä. Siirto tukkisi kulun ovelle, joka on muutenkin blokattu lasitiiliseinällä
    4. olohuone. aurinko paahtaa huoneen kesällä kelvottoman kuumaksi. Televisio kuumenee takan äärellä ja ääni kumisee hulluna kivisessä kolossaan. Ruokailutilasta ei näe televisiota. Syödäänkö sohvalla jos tulee hyvä ohjelma samalla kun syö iltapalaa?
    5. työhuoneesta ei näe pihalle, mitä pienet lapset puuhaa
    6. "iso" makuuhuone. Ovea pidetään yleensä auki joten sitä saa aina väistellä kun haluaa käydä kaapilla.
    7. kodinhoitohuoneen toimivuus tuhottu tuhansien eurojen liukuovilla ja kylpytilat laitettu samaan tilaan... Ammeelle ei ole tilaa jos haluaa erillisen suihkun. Vessan lavuaarissa voi pestä yhden käden kerrallaan. Vessasta ei mahdu ulos ilman, että hinkkaa lahkeensa kusiseen vessanpyttyyn. Joka kerta kun kiipeää saunan lauteille, pyllistää ulos ikkunasta.
    8. Terassin katos. Onko terassi tosiaan katettu vain reunalta. Eli sateen sattuessa terassilla ruokailevat ihmiset palastautuvat ruokineen seinän viereen seisomaan?
    9. 8-kulmainen valtava tekninen tila? Käyttötarkoitusta voi vain arvailla.
    10. Vaatehuoneessa ruhtinaallinen 60 cm leveä käytävä?
    11. Yleisesti ottaen. Talossa 1 suihkutila. Aamuisin varmaan mielenkiintoista etenkin kun lapset kasvavat teini-ikään.
    12. Vierashuoneessa paikka 1 hengen sängylle? Meillä käy yleensä kerrallaan 2-5 yövierasta.

    Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta idea kävi varmaan jo selväksi.
     
  12. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teidän aikataulu on liian tiukka. Raksabisneksessä kaikki tehdään mañana.
     
  13. Wellho

    Wellho Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    288
    Saadut tykkäykset:
    0
     
  14. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eihän tuota tarvitse edes miettiä, suurelementti ehdottomasti jos kerran hinta on sama ! Kastellin pitäisi olla merkittävästi halvempi että sitä edes kannattaisi alkaa miettimään.
     
  15. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
  16. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kai muuten Huppe olet tingannut hinnoista kunnolla ? Itse sain tingattua Kastellin hinnoista näin, 67k€ ensimmäinen tarjous, viimeinen tarjous 59k€ + tonnin lahjakortti. Ei tehty siltikään kauppoja.
     
  17. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    No tuo Kastelli ei kyllä juurikaan tinkaa hinnoista. Pari tonnia tiputti... pitää alkaa vedättämään tota Omataloa.
     
  18. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä ne tiputtaa kun pakottaa ne siihen, se on varma. Itse tein niin että annoin kaikille kilpailuissa mukana olleille firmoille toistensa tarjoukset nähtäville. Aina kun yksi tiputti hintaa niin muiden oli koko ajan pistettävä paremmaksi. Lopulta siinä kävi niin, että muut kilpailijat nostivat kädet pystyyn kun eivät enään voineet laskea hintaa, vaikka tiesivät että kaupat jäävät sen seurauksena tekemättä. Tällä tavalla sen "tiukan" hinnan saa todella selville.

    Aikaa tuohon kilpailutusrumbaan menee suht paljon kun pitää ravata siellä sun täällä neuvottelemassa, mutta kyllä siinä hyville tuntipalkoille pääsee :D
     
  19. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Ei oikein kuulosta kilpailuttamiselta, jos vaihtoehtoja on käytännössä yksi. Kuinka olet onnistunut saamaan itsesi tähän tilanteeseen, kun pohjaa olet pyöritellyt jo vuoden päivät? Mikset laittanut tarjouspyyntöjä liikkeelle jo ajat sitten, eihän se haittaa vaikkei pohja olisi ollut 100% valmis. Itse tein valinnan kahdeksan lähes saman sisältöisen tarjouksen välillä ja hintaeroa oli todella paljon halvimman ja kalleimman välillä.

    Toki jos teille on aikataulu tärkempi kuin mahdollinen 10-15 tuhannen euron säästö, niin silloin toki mennään aikataulujen ehdoilla. Ja voihan se olla että Omatalon tarjous olisi joka tapauksessa edullisemmasta päästä, meillä muistaakseni oli, vaikkei lopulta siihen päädyttykään.
     
  20. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Vaikka tonttia ei itsellä vielä ole ostettukaan niin yritän kyllä itse pysyä mahdollisimman yksinkertaissa ja helpoissa (lue:suorakulmaisissa ja selkeissä) muodoissa.

    Liian tuoreessa muistissa on erään tuttavan taloprojekti, josta tuli pari vuotta sitten yli 100 000 euroa kalliimpi (300000->400000), kiitos arkkitehdin piirtämien monimutkaisten rakenteiden joita oli vaikeaa tai mahdotonta toteuttaa. Yleensä nämä vaikeudet huomataan siinä vaiheessa kun raksamiehet soittaa rakennukselta....ja artisti maksaa. Kaverit joutuivat oikeasti miettimään, onko heillä varaa muuttaa tulevaan taloon.