Miksi navigointi edellyttää nettiyhteyttä - Nokia E52

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet' , aloittajana ARavila, 18.05.2010.

  1. ARavila

    ARavila Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.10.2008
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hankin hiljattain elämäni ensimmäisen ns. älypuhelimen, Nokia E52:n. Laite on kaikin puolin vastannut odotuksiani, mutta navigoinnin suhteen en ole oikein päässyt sinuksi laitteen kanssa.

    Kyseiseen laitteeseen kuuluu Nokian mainostama ilmainen auto- ja kävelynavigointi, ja olenkin ladannut puhelimeen Ovi Mapsit 3.03 (246). Olen ymmärtänyt ilmaisen navigoinnin tarkoittavan myös sitä, että navigointi perustuu ainoastaan GPS-paikannukseen, eikä sen käyttämiseen siis tarvita internet-yhteyttä. Navigoinnin käyttämisen ei siis pitäisi edellyttää datasiirtoja. Tilanne olisi tietysti toinen, jos karttoja pitäisi netin kautta latailla, mutta kartat olen siis jo puhelimeen tietokoneen avulla asentanut. Jostain syystä navigoinnissa käy kuitenkin seuraavasti.

    Avaan puhelimesta "Ovi kartat" (asetuksissa kohta "internet/yhteys" on asennossa "offline"). Avaan "Etsi paikkoja" ja kirjoitan "Sippolankuja 1" (Helsingin Itäkeskuksessa). Paikka löytyy, jonka jälkeen valitsen navigoinnin "Autolla". Melkein heti tulee ilmoitus "Reittiä ei löydy". Palaan tämän jälkeen asetuksiin, ja muutan kohdan "internet-yhteys" asentoon "online". Kun nyt aloitan navigoinnin "autolla", reitti Sippolankujalle löytyy. Palaan jälleen asetuksiin, ja kytken netin asentoon "offline". Suoritan uudelleen edellämainitun navigointipyynnön, ja nyt onnistuu reitin tekeminen em. osoitteeseen myös offline-tilassa.

    Mistä edellä mainitussa oikein on kysymys? Eikö navigoinnin pitäisi onnistua heti myös offline-tilassa ilman, että puhelinta välillä käytetään netissä? Mihin nettiyhteyttä tarvitaan, kun kartat on jo laduttu puhelimeen?

    Yllä kuvattu koe on suoritettu Helsingin Töölössä. Puhelin käyttäytyy kuitenkin toisella tavalla, kun haetaan kauempana (n. 180 km) sijaitsevaa kohdetta. Kun haen Hartolassa (Itä-Hämeessä) sijaitsevaa kohdetta, ilmoittaa puhelin offline-tilassa heti, että "Reittiä ei löydy". Kun vaihdan onlineen, reitti löytyy. Mutta, toisin kuin edellä, puhelin ei tätä kaukokohdetta löydä enää sen jälkeen, kun se on vaihdettu takaisin offlineen.

    Kommentoikaa, minun älyni ei älypuhelimen tällä toiminnolle taida oikein riittää.
     
  2. Yen

    Yen Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.01.2005
    Viestejä:
    1 412
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä on minun ymmärtämykseni, korjatkaa paremmin tietävät jos olen väärässä.

    Puhelimessa on A-GPS, eli avusteinen GPS, joten tarvitsevat internettiä ensimmäisen sijainnin paikannukseen. Tästä eng-wiki, ja selventävä kuva. Käytännössä siis dataa liikkuu hiukan (jos oikein muistan niin 40-60kb), jotta puhelin saa ekan sijaintifixin. Tämän jälkeen ei liiku dataa.

    Ilman nettiä puhelin ja AGPS kyllä saa sijaintifiksin, mutta se kestää hyvin kauan, 30min pitää puhelinta pitää kaikallaan tms. Netin kera sijainti tulee hetkessä.

    Nokian oma sovellus on taas rakennettu enemmän tai vähemmän internettiä vaativaksi, joten mahdollisesti sisäinen haku ja karttasysteemi, sekä reititys on suppeaa. Internettiä käyttämällä johonkin tehokkaampaan palvelimeen yhteyttä ottamalla saadaan laajemmat ja paremmat tulokset = reitit ja osoitteet löytyy.

    Jos haluat puhelimen toimivan täysin offline-tilassa täysnavigaattorina, kannattaa hankkia bluetooth-gps vastaanotin, ja parempi erillinen navigointisovellus, Garmin, Tomtom jne. En tiedä nykyisiä vaihtoehtoja, käytän itse Garmin Mobile XT:tä omassa puhelimessani.

    Täytyy myöstää, että osaavat tuon navigoinnin suhteen markkinoida harhaanjohtavasti. Eräälle tutulle DNA myi kytkyn "ilmaisella" navigoinnilla mainitsematta sanallakaan internet vaatimuksista.
     
    Viimeksi muokattu: 18.05.2010
  3. niksi

    niksi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saman asian kanssa taistelin itsekin, kun oman E52:n sain. Ei voi käsittää miten Online tila liittyy tuohon reititykseen kerta kartat ovat jo muistikortilla. Lopulta nöyrryin ja muutin tilaksi Online.

    Ja jos olen oikein käsittänyt, niin Online-tilassa känny käyttää myös A-GSP:sää, jolloinka sijainti Mapsin käynnistyksen jälkeen selviää nopeammin kuin pelkän GPS:n varassa.

    Jotenkin nuo Nokian tekeleiden kanssa tulee aina kummia tilanteita ja ongelmia vastaan. Milloin synkkaus Suiten kanssa ei toimi, back up -prosessi jää jumiin, softien uninstallointi ei onnistu, puhelin kaatuu, softat käytettävyys on melkeinpä ala-arvoista (mm. Maps).

    Edit: Yen jo valaisikin miksi Online vaaditaan reititykseen...
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Kannattaa päivittää puhelin: *#0000# -> Valinnat -> Tarkista päivitykset. Kannattaa ottaa luurista ensin varmuuskopio. Itse en koskaan tosin ota, kun näyttää pysyvän numerot muutenkin muistissa, mutta varmuuden vuoksi suosittelen.
     
  5. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liittyy A-GPS:ään. Eli fixi tulee nopeammin kun sitä kysytään GSM tukiasemalta (tai nykyisin myös ilmeisesti wifi hotspoteilta)

    Riippuen milloin ja missä edellinen GPS lukitus tapahtui voi seuraava syntyä hetkessä tai muutamassa minuutissa hieman paikasta riippuen. Sisätiloissa ja kaupungin katukuiluissa on erillislaitteillakin joskus hankala ellei mahdoton saada lukitusta.

    Itse käytän GPS-ominaisuutta Sports trackerilla ja joskus autoillessa, autolla liikkuessa lukko syntyy usein nopeastikin, ennen lenkille lähtöä laitan puhelimen parvekkeelle lukittumaan sillä aikaa kun laitan lenkkarit jalkaan.
     
  6. ARavila

    ARavila Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.10.2008
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia kovasti molemmille kommentoijille, asia selveni jo huomattavasti sikälikin, että käyttäjävirheestä ei tässä nyt ilmeisesti ole kyse. Ei tuo navigointi itselleni mikään elämän ja kuoleman kysymys sinänsä ole, mutta olipahan yksi syy päivittää puhelin (edellinen oli Nokia 6230i). N juuri ko. malliin. Nyt näyttää siltä, että ihan niin hieno juttu tuo navigointi ei ole, kuin ounastelin. Vaivaan vielä muutamalla lisäkyssärillä

    Eli jos puhelin on offline-tilassa, niin GSP ei toimi avusteisena? Kun nyt kokeilin puhelinta, niin se kyllä sai sijaintifixin offline-tilassa, eikä siellä näytön oikeassa alakulmassa olevassa mittarissa näyttänyt dataa siirtyvän lainkaan (0,0 kt).

    Minulla offline-tilan vaikutus näyttäytyy siten, että puhelin ilmoittaa oikeastaan heti, että sijaintia ja/tai reittiä ei löydy. Toisin sanoen, mikään ei oikein viittaa siihen, että edes kannattaisi jäädä odottamaan. Tämä tietysti saattaa olla kiinni siitäkin, missä laite kulloinkin sijaitsee.

    Joo, siltä se alkaa näyttää, että ilman nettiä ei tämä "ilmainen" navigointi oikein toimi. Jos laitetta käyttää Suomessa satunnaiseen navigointiin, niin kannattaako sitä varten hankkia datapaketti, jos puhelimella ei nettiä muuten käytä?
     
  7. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä se toimii. Navigointihan ei sinänsä välitä mistään nettiyhteydestä vaan se puhelimen GPS siru. Jos GPS siru ei kerro mapsille missä ollaan niin maps ei voi reitittää kohteeseen. (reittiä ei löydy)

    Kuten sanoin käytän itse erinäisiä karttoja ja GPS:ää käyttäviä ohjelmia ilman mitään datapaketteja. Himassa (ja muuallakin) voin käyttää wifiä jos sellainen on saatavilla, mutta sen puuttuminen ei kuitenkaan estä navigointia.

    Samoin voit siirtää valmiiksi tehdyt reitit maps.ovi.com palvelusta puhelimeesi - tarvitset kuitenkin sen GPS fixin tehdäksesi reitillä tai kohteilla yhtään mitään.
     
  8. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Se että GPS-signaali löytyisi vasta 30 minuutin kuluttua ilman A-GPSsää, on kyllä aika lailla ääritapaus. Kyllä se yleensä löytyy pikemminkin minuuttien sisällä. Silti etenkin sisätiloissa löydetty signaali ilman verkkoavustusta on lähes mahdotonta.

    Tämän threadin osoittama tapaus on selvä ohjelmistovirhe, joka ei toistu kaikissa Nokian puhelinmalleissa. Osoitteiden tulisi löytyä myös offline-tilassa, kun kartat on asennettu muistikortille. Niin se on myös tarkoitettukin.

    Harmillista.
     
  9. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkennetaanpas hiukan: A-GPS tarkoittaa sitä, että puhelin käyttää paikantamiseen GPS-satelliittien lisäksi myös matkapuhelinverkkoja datayhteyden kautta. Offline tilassa A-GPS on pois päältä, joten puhelin paikantaa sijainnin vain satelliiteista, ja tällöin myös fixin saaminen kestää keskimäärin useita minuutteja (vrt. A-GPS ~10-15 sekuntia).

    Jos tuo ilmoitus tulee myös silloin kun puhelimella on GPS-fix, niin uskaltaisin väittää virhetapaukseksi Kartat-sovelluksessa. Muussa tapauksessa odottele rauhassa että puhelin saa fixin.

    Riippuu hyvin pitkälti siitä, miten paljon navigointia käyttää. Vaimo oli aikanaan sitä mieltä ettei hän tarvitse datayhteyttä navigoinnin tähden. Vaan otti sen kuitenkin pienen suosittelun jälkeen ja käyttääpä nykyään luuriaan uutistenlukuun, meilien seuraamiseen, spotify'n kuunteluun, jne. datayhteyttä vaativiin ohjelmiin.. :)

    Ei tuo kymppi omasta mielestä ole paha hinta siitä, että voi huoletta vaikka avata selaimen ja tarkastaa netistä jotain.
     
  10. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuossa kuvassa on pieni virhe, koska ei se data kyllä MSC:n kautta mene, sen kautta menevät vain puhelut, ei dataliikenne. Vaikka eipä tuolla nyt suurta merkitystä ole käyttäjän kannalta, kunhan on vain väärän purkin nimi laitettu tuohon kuvaan sen piirtäjän toimesta. SGSN:n kautta tuo dataliikenne kännyköistä kulkee. (sori, nimimerkillä tietoliikenneinsinööri eräästä firmasta joka mm. valmistaa noita purkkeja...)
     
  11. RPZ

    RPZ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2006
    Viestejä:
    276
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noin jos ajatellaan vain pakettidataa. Jospa kuvan piirtäjä on ajatellut, että datayhteys on muodostetaan HSCSD:lla...
     
  12. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Mulla on sellanen hytinä, että ainakin mun n900 kun putoo nettiyhteydestä, niin mitään karttahakuja ei voi tehdä, vaikka gps on päällä (siis paikka löydetty ja sijainti online). Mututuntuma sanoisi, että vekottimen muistissa ei ole teiden nimiä, vaan se hakee ne aina netistä.

    Muutenkin koko sovellus on susipaska(tm), koska reitti ei "elä" vaan on staattinen -> pitää naputella osoite uudelleen ja taas hakea netistä ja odottaa ja sitten vasta päivittyy uusi reitti. Toisaalta ajoin eilen sipoo -> hanko. Katsoin mitä nokia mapsit arpoisi reitiksi. No Hesan keskustan kautta länsiväylälle! Tomtom ei koskaan ehdottanut mitään noin idioottia. Kaipailee tomtomin perusominaisuuksia, kuten arvioitua matka-aikaa jäljellä, nopeutta, poi pisteitä ja varsinkin tuota päivittyvä reittiä.

    Tietääkö kukaan onko n900 mitään toimivaa softaa!
     
  13. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    No teoriassa joo, eipä HSCSD:tä juuri käytetä nykyään...

    Mutta tuli tuossa viikonloppuna todettua itsekin kuinka typerä tuo Nokian navigointi tai sen puute on, itselläni on tosin E75, mutta se on about vastaava toiminnoiltaan kuin tuo E72:nenkin. GPS löysi ja näytti selvästi missä ollaan, mutta jostain syystä puhelin ei saanut internet-yhteyttä, vaikka näytti hyvää kentää 3G:lle ja osoitehaku ei toiminut ollenkaan tuossa Nokia Mapsissa... Ja kun tuli oltua jossain Sipoon maaseudulla, niin ei sitten viitsinyt tuon enempää asian kanssa leikkiä, vaan käännyin vanhan kunnon Garminin nüvin puoleen jossa ei ole mitään internet-yhteysvaatimuksia...
     
  14. suffeli

    suffeli Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2004
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin juuri emännälle Nokin 5230 mallin ja nyt siihen pitäisi ostaa muistikortti. Oletan, että nämä ilmaiset kartat voi ladata suoraan sinne kortille ja jatkossa niitä ei tarvitse erikseen latailla? Jos ja kun näin on, niin paljonko tilaa kartat vie? Minkä kokoinen kortti on riittävä?
     
  15. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saat suuren osan kartoista mahtumaan jo gigan kortille. Eli lähes pienimmät myynnissä olevat 2 gigan kortit riittää mainiosti. kartat vie 50 -500 megaa per maa/maanosa suurinpiirtein.
     
  16. TuK

    TuK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    566
    Saadut tykkäykset:
    14
    Outoa. Omalla E71:llä on navigointi toiminut mainiosti ilman mitään nettiyhteyttä.
     
  17. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täällä myös Mapsi sekoilee. Aina kun sen aukaisee, tulee valitusikkuna "ei internet-yhteyttä". Kuitenkin A-GPS on päällä , koska sisätiloissakin paikannus tapahtuu sekunneissa, ja kone tosiaan on asetuksista online-tilassa. Rasittavaa sulkea tuo ikkuna...

    Mullepa kävi niin, että softapäivitys meni reisille, minkä jälkeen E66:sta ei lähtenyt pihaustakaan. Takuuseen meni vielä softan uudelleenasennus, mutta kaikki tiedot muistista hävisi. Backupille olisi ollut käyttöä...
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Hyvä esimerkki siitä, että varmuuskopiointi kannattaa. Jotenkin sitä aina vaan ajattelee, että tuskin tässä mitenkään käy ja jää sitten kopio ottamatta.
     
  19. RPZ

    RPZ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2006
    Viestejä:
    276
    Saadut tykkäykset:
    0
    5230:ssähän tulee 2G:n muistikortti mukana, se on siellä slotissa valmiina.
     
  20. Jürgen

    Jürgen Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.01.2003
    Viestejä:
    3 407
    Saadut tykkäykset:
    1
    Muistaakseni Euroopan kartat veivät jo 4,3Geetä...