Tietyn teeman varaan rakennetut elokuvat

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Scio, 22.05.2010.

  1. Scio

    Scio Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2004
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Haen leffoja joissa juoni pyörii jonkun tietyn asian/esineen rakentumisen/kehittymisen/edistymisen ympärillä. Vaikea selittää, joten otetaan pari esimerkkiä:

    October Sky
    Päähenkilö rakentaa rakettia, elokuvassa seurataan raketin valmistumista. Katsojalle näytetään koko raketin elinkaari, ensimmäisestä prototyypistä toimivaan versioon asti.

    Contact
    Ulkoavaruudesta kaapataan radiolähetys, jossa ohjeet oudon koneen rakentamiseen. Kone saadaan lopulta rakennettua ja loppuhuipentumana kone pyöräytetään käyntiin.

    Nämä tulivat ensimmäisenä mieleen, mutta aiheen ei tarvitse olla välttämättä konkreettinen, esimerkiksi urheiluleffoissa usein toistuva juonikuvio, jossa joukkue aloittaa pohjalta ja etenee lopulta mestariksi käy myös. Toivottavasti ei ollut liian monimutkaisesti selitetty. :rolleyes:
     
  2. Willy

    Willy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.05.2006
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Useimmat näkemäni elokuvat pyörivät tietyn aiheen ympärillä. :rolleyes:
     
  3. filosofem

    filosofem Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2008
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ketjun avaajalla on nyt termit hukassa. Teema ja aihe ovat eri asioita, ja jotenkin ymppäät rinnasteiseksi tähän vielä juonenkin!

    Avataan näitä käsitteitä vaikka The Wresterin kautta. Elokuvan aiheena on wrestling ja wrestling-painijan yksityiselämä. Elokuvan teemana voisi olla isyys, vastuu, yksinäisyys, rakkaus. Elokuvan juoni on se, miten ja miksi tapahtumat etenävät alusta loppuun.

    Eli pelkistetysti aihe on se, mistä elokuva kertoo ja teema on abstraktinen asia, joka tulee tulkita elokuvan tapahtumista esiin. Tosin en ole varma, mitä etsit tällä ketjulla. Kuten edellinen kirjoittaja nasevasti sanoikin.
     
  4. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kyllä aihe ja teema ovat yleiskielessä aika pitkälle toistensa synonyymeja. Vertaa:

    "Elokuvan teemana voisi olla isyys, vastuu, yksinäisyys, rakkaus."
    vs.
    "Elokuvan käsittelemiä aiheita ovat isyys, vastuu, yksinäisyys, rakkaus."

    Toki, jos halutaan rajata teema siten, kuin se käsitetään esim kirjallisuudessa, niin olet oikeassa. Ja ehkä näin tulee tehdä elokuvankin kanssa.

    Alkuperäinen posti esittää näin: "Haen leffoja joissa juoni pyörii jonkun tietyn asian/esineen rakentumisen/kehittymisen/edistymisen ympärillä." Sana "teema" on kyllä näin ollen otsikossa varsin harhaanjohtava. Ilmeisesti hakusessa on siis elokuvia, joissa seurataan jonkin tietyn asian kehitystä pisteestä A pisteeseen B, kuten rupujoukkueen muovautumista voittavaksi rykelmäksi jne. Turhan avarasti rajattu, jotta mitään järkevää listausta voisi laatia. Sopiiko joukkoon esim. Karate Kid, Rocky ym. kehityskertomukset?
     
    Viimeksi muokattu: 23.05.2010
  5. filosofem

    filosofem Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2008
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Höpsis, kyllä aihe on aihe ja teema on teema. Kyllähän yleiskielessä puhutaan kuorma-autosta ja rekastakin synonyymeina, mutta se ei tee kuorma-autosta rekkaa. Tai sitten tällä palstalla jotkut erehtyvät puhumaan novellista tarkoittaessaan romaania, mutta se kaiketi johtuu englanninkielen romaania tarkoittavasta sanasta 'novel'.

    Nojoo. Ettei tule ihan nollapostausta, niin mä luulen että 2001: Avaruusseikkailu on sellainen leffa, jota ketjunavaaja tarkoittaa. Siinä nimittäin (avaruus)matkataan alusta loppuun.