Tangbang W4-657SC projekti

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Vili69, 12.12.2005.

  1. Dickler

    Dickler Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.10.2003
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    En löydä omasta winsid:stäni tuollaista kuvaajaa, itselläni on vain gain, phase, spl ja group delay. Voitko laittaa malliksi, niin tiedän vähän minkänäköinen kuva pitäisi olla?

    Sinänsä hauskaa että rakentaessani kyselin täällä onko useammassa refleksiputkessa mitään ongelmia, niin en saanut oikein mitään vastauksia.

    Aina sitä oppii, varsinkin kun kyseessä oli ensimmäiset kaiuttimet mitkä tein ilman valmiita ohjeita. Olin varautunut vaihtamaan rakennetta ja tein takalevyt ruuvikiinnitteisiksi. Nyt ei sitten muuta kun uudet takaseinät ja putket kunhan kerkiän. Maalipinnan meinasin muutenkin korvata kankaalla, kun muutama virhe maalipinnassa häiritsee.
     
  2. Viliz03

    Viliz03 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.10.2006
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Syy taitaa olla se että sinulla on kivikautinen versio.
    Uudemman saat tästä.

    Ei siinä olekaan ongelmaa mutta tässä tapauksessa reiät on aivan liian pieniä. 5mm reikiä saisi olla miljoona ja pituutta metri tolkulla. No okei 100kpl 5mm reikää ja pituutta jokaisella n. 35cm niin sillon tuhinat pysyisi kurissa.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei pysy kurissa tuhinat sadan pikkureiän avulla. On liikaa seinämäpinta-alaa, verrattuna yhteen putkeen. Liikaa hankausääniä ja ilman sulloutumiskitkaa kun tavallaan jokainen ilmamolekyyli pitää erikseen litistää pieneen reikään. Isossa yhdessä putkessa runnotaan vain laitimmaiset molekyylit, keskellä putkea on väljyyttä ja hankauskitkatonta ja liikesuunnan muuttumattomuutta.

    Joissain ilmanvaihtoritilöissä on pikkuisia reikiä tai railoja tuhansittain, ja se ratkaisu alentaa melutasoa, siksi reikäritilöitä käytetäänkin. Mutta ilman liikenopeus pysyy koloissa hitaana, ilma ei missään tapauksessa harpo 17 metriä sekunnissa, kuten refleksiputkissa vipeltää!
     
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa vaan mieleen, että lopahtaakohan 2,5 litran suljetun sointi jo 200 Hz:iin josta se alkaa vaimenemaan? Niillä taajuuksilla kun huoneesta ei tule vielä mitään korostus apua loivasti laskevalle kurville. Tosin 125 Hz:äkin voisi korostaa koneelta, mutta silti 5-7 litran refleksi 55 Hz:in virityksellä olisi paras. Silloin vaste olisi mukavan suora.

    Viestissä #76 on kuvat.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Max SPL -käyrä kertoo aina totuuden. Kun se pidetään lähtökohtana kaikelle suunnittelulle, loppuu itkeminen. Siitä näkee alueen; pinta-alan, jolla kaiutin+kotelo kykenee toimimaan.

    Viritystapaa sitten hienosäädetään niin, että pinta-ala maksimoituu ja sijoittuu sinne päin (taajuus- ja äänenpaine-kartalla) minne se halutaan.



    Minä virittäisin 4-tuumaiset vaikkapa niin, että koteloksi tehdään 3,3 litraa, ja refleksiviritystaajuus muutetaan putkea vaihtamalla (toinen kahdesta erimittaisesta putkasta tulpataan):

    1) (liitekuvan punainen käyrä ja punainen pinta-ala) hiljaa kuunneltaessa (max 85 dB) laajakaistalla saa "matalammat bassot" eli äänenlaatu on monikanavainen/stereo ja puhtaampi koska (mono)subbari toistaa vain kaikkein matalimmat taajuudet (0...29 Hz). Yli 29 Hz taajuuksilla 4-tuumaisesta saa 85 dB, tehoa käytetään noin 40 wattia. HUOM! taajuusvastetta joudutaan sähköisesti korjaamaan. Mutta akustinen vaste siis saadaan vaakasuoraksi, antaen 85 dB taajuuksilla 29...1x000 Hz.

    2) (liitekuvan vihreä käyrä ja vihreä pinta-ala) kovaa kuunneltaessa (100 dB) laajakaista ei ota alimpia bassoja kuormakseen, vain ylemmät (82...1x000 Hz). Subbari hoitaa alueen 0...82 Hz. Jälleen vaste vaatii sähköistä muokkaamista, mutta 100 dB kyllä saadaan yli 82 Hz taajuuksilla.



    Koska refleksiputki menee järjettömäksi tapauksen 1 kanssa, putken työ pitää hoitaa passiivisäteilijällä, tai muuttaa viritys toisenlaiseksi. Osoitin näillä ääriesimerkeillä vain sen, että samasta kotelosta ja samasta elementistä saa tarpeen tullen joko 100 dB äänenpaineet TAI 29 Hz bassot, riippuen kumpaa kaipaa milläkin hetkellä.

    Minä aion optimoida jokaisen koteloviritykseni hieman vastaavalla tyylillä, kahteen selkeästi eri kuuntelutapaan (luukutus / hissutteluhifistely). Asennan minikopperooni kevään kuluessa ensihätään 20 kaiutinelementtiä, ja kiskon niistä maksimidesibelit silloin kun tarvitaan, tai maksimiäänenlaadun kun sitä tarvitaan.
     

    Liitetyt tiedostot:

  6. Jrx

    Jrx Guest Guest

    Liittynyt:
    16.12.2006
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäs saaha värkättyä tietokoneen kaveriksi kaksi purkkia sisältäen nuo W4-657SC elementit. Ajattelin 5.5l refleksikoteloa noin 70 hertsin virityksellä. Alapäätä vois jatkaa sitten erillisellä subilla tarvittaessa. Onko tuossa mitään tolkkua?

    Toinen kysymys koskee kotelo materiaalia, eli mulla ois valmiiksi pirusti 12mm koivuvaneria. Riittääkö tuo vai pitäisikö kenties laittaa kaksi kerrosta tai jäykistää rimoilla?
     
  7. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riittää se 12 mm kun laitat sisään vaikka rimat. Itse tee samoista elementeistä 2,5 litran suljetut koska koneelta voi aina ohjelmallisesti korostaa matalia taajuuksia.
     
  8. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Nostellaanpas vanhaa topikkia kun nyt taitaa itsellä vihdoinkin olla aika kokeilla millaiset kaiuttimet näistä tulee.

    Lyhyesti: kaiuttimet tulee lähikuunteluun tietokoneelle, refleksiviritys 5,5 litraa ja 65 Hz tai 4 litraa ja 75 Hz.

    Onko joku testannut tällaisissa pikkukoteloissa noita solumuovista valmistettuja vaimennuslevyjä? Arvelin kun muutkin tavarat joutuu tilaamaan niin samalla kokeilisi tuonkin vaikutusta, esim. takaseinässä. Muistan että ainakin alspe taisi niissä pilareissa säätää enempikin noiden kanssa, mutta onhan ne huomattavasti erilaiset rakenteeltaan.

    Heittäkää ihmeessä kommentteja, ehdotuksia ym.
     
  9. apemon

    apemon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2008
    Viestejä:
    142
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä tein 4.2l 70hurtz refleksit ja täytyy sanoa, että olen ollut tyytyväinen. En kaipaa avonaiseen olohuoneeseen yhtään parempia purkkeja, vielä.
     
  10. zhiller

    zhiller Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2008
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse sain juuri valmiiksi tb-horn kotelot. Positiivisesti kyllä yllätyin miten paljon ääntä ja miten matalaa (40hz) noinkin pienistä elementeistä saa. Melkein pitäisi bassoa aavistus vaimentaa. Mitään suodinta ei ole tällä hetkellä, kun ei kuulosta omaan korvaan pahalta näinkään. Hyvän kuuloiset elementit hintaisekseen.
     
  11. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teen paluun DIY -kötöstelyyn. Rakensin vuosia sitten Dnm_Dmn nimim. takana nuo W4-657sc laajakaista ja pitkään niitä tyytyväisenä kuuntelin. Kauempaa kuunnellessa diskanttit tuntui kuitenkin katoavan jonnekin kun vähän päätä käänsi. Ja nuo vähätkin diskantit taisi olla kartioresonassia.

    Sitten heräsi ajatus kaksitiestä. Tangbandin halpa tekstiili kalotti kaveriksi http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=484. Porasin tuolle reiän vanhaan koteloon, protoilin ja simuloin suodinta LspCADliten demo versiolla. Suodin on tavallinen toisen aseteen kytkentä jakotaajuus on n. 3kHz.
    Basso: kela 1.5mH ja konkka 4.7uF
    Diskantti: sarjavastus 3.9Ohm, konkka 3.3uF ja kela 0.32mH
    Ohessa taajuusvaste.

    Uusi kotelokin on rakenteilla. Koko ja viritys säilyvät samoina eli 4l ja 60Hz. Mutta etulevyn reunat pyöristän sekä diskantin asennan levyyn jyrsittyyn suuntaimeen. Suuntain on pyöristetty säteellä 13mm ja syvyys suunnilleen sama, eli on ilmeisesti enemmän esteettinen seikka. Protoilin ja mittasin noita pyristyksen vaikutuksia (vasteet ohessa).
     

    Liitetyt tiedostot:

  12. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämmöset niistä sitten tuli. (kaksi ensimmäistä liitettä)

    Kotelo on 19mm mdf-levyä, paitsi etulevy 18mm koivuliimalevyä. Etulevyyn on sudittu Osmo vahaa pähkinäpuun värisenä. Loppuun koteloon valkoista maalia.

    Basson aukon avarsin takapuolelta. Kotelon sisällä on yksi poikittais tuki. Seinämiin laitoin 5mm kerroksen vaahtomuovia ja keskelle löyhästi vanua.

    Vasteet on mitattu Arta ohjelmalla. Mittaus etäisyys 60cm diskantin tasalta. Aikaikkuna oli 5.3ms.

    Suodin vaati vielä säätöä. Baffle steppiä on hiukan liikaa ainkin ja diskantin tasoa voisi myös laskea.

    Aiheutuukohan tuo diskantin korostuma n.8kHz sen rinnalla olevasta 0.320mH kelasta, kartioresonansista vai mistä?
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. VilleKn

    VilleKn Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2010
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mukaan vielä kytkentä kaavio jakosuotimesta.

    Edit. Virhe L2 = 0.320 mH
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 25.04.2010
  14. Eippuri

    Eippuri Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2008
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli ajan kuluksi väsättyä tällaiset. Mitään järkevää käyttöpaikkaa näille ei ole mietittynä, mutta tulipahan tehtyä...:hitme:
     

    Liitetyt tiedostot:

  15. apemon

    apemon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2008
    Viestejä:
    142
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komeet on. Toi valkonen väri sopii kun banaani korvaan näille elementeille. Hienosti on haettu sälekaihtimilla innoo kuvaan :)
     
  16. Steelaudio

    Steelaudio Guest Guest

    Liittynyt:
    29.05.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uusi yritys? Viimeksi nämä oli esillä täällä ja hifimaailman uutisissa. Itsekkin koitin ottaa yhteyttä, mutta vastausta en koskaan saanut.
     
  18. Steelaudio

    Steelaudio Guest Guest

    Liittynyt:
    29.05.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rakentelen nykyään noita kaiuttimia vain harrastukseksi. Tein aikanaan sivutöinä muutamia kappaleita myyntiin, mutta paikkakunnan vaihdon takia jouduin hommasta luopumaan.
    Nyt ajattelin sitten laittaa mallien rakennusohjeet kaikkien saataville harrastus rakenteluun.
     
  19. arcti

    arcti Guest Guest

    Liittynyt:
    21.06.2010
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tuossa rakennettua ekat omavalmiste kaiuttimet ja näillä tb W4-567SC elementeillä ja noilla hifitalon diskanteilla höystettynä. Käytännössä siis tein melkein vastaavat kuin noi VilleKn mutta erilaisen kotelon. kuvia noista ja rakentelusta löytyy http://s182.photobucket.com/albums/x262/arctio/kajari/ mielestäni tuli ihan siistit näin ekoiksi kajareiksi. Kun noi olin valmiiksi saanut tuli välttämätön tarve saada myös matalempia kuuluviin, joten siihen tein tuon basson P.Audion tm-8 elementillä joka on periaatteessa monacorin raptor.
     
  20. Grin

    Grin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2008
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on nyt työn alla pienet yleiskaiuttimet tälle elementille. Tarkoitus olisi rakentaa MDF-levystä noin nelilitraiset refleksikaiuttimet.

    Kotelon malliksi olen ajatellut lähes samanlaista kuin arctilla, mutta haluaisin refleksikanavan kaiuttimen takapuolelle, vaikuttaako tuo ääneen millä tavalla?

    Lasketaanko refleksikanavan tilavuus kaiuttimen tilavuuteen mukaan?