DIY Kylpytynnyri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Jukikyy, 20.05.2010.

  1. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko täällä kukaan tehnyt itse puista kylpytynnyri?

    Ajatus on ollut hommata terassille noin 180 cm halkaisijalta oleva ja noin 120 cm korkean kylpytynnyri jossa kamina on tynnyrin ulkopuolella, mutta ko kapistukset maksaa valmiina sen 3500€. Tynnyrin ajattelin upottaa noin 40 cm maahan ja pohjalle/reunoille laittaa runsaasti styroksia/Finnfoamia lämpöeristeeksi. Terassi on myös kaltevan pihan johdosta toisesta reunasta noin 40 cm maanpinnan yläpuolella, joten tällöin kylpytynnyrin reuna jäisi sopivasti noin 40-50 cm terassin lattian yläpuolelle.

    Olen tässä nettiä selaillut ja tullut siihen tulokseen, että itse tekemällä kylpytynnyrin saisi reilulla 1000€:lla. Lämpökäsitelty mänty 42X90, josta saisi tehtyä koko tynnyrin maksaa noin 5€/metri (http://www.puukeskus.fi/tuotteet/piha-ja-puutarha/sahatavara). Puutavaraa 180 cm tynnyriin menee noin 10 neliötä eli yllä mainittua lämpökäsiteltyä mäntyä noin 110 metriä (550€). Lankuista ajaa sirkelillä toisesta reunasta palan pois, jolloin saa tynnyristä tehtyä pyöreän ja luultavasti vedenpitävän (ainankin kaikki lankut toisiinsa liimaamalla ja ruuvaamalla). Kylpytynnyrin ajattelin tehdä kutakuinkin samalla tavalla kuin linkin tynnyrikin on tehty http://www.spadealers.fi/main/fin/hottub/kit.asp (paremmat ohjeet kuvien alla olevassa linkissä). Jyrsimellä ajaa reunalankkujen alaosaan samanlaisen uran kuin linkin Kotinikkarin kylpytynnyrissäkin on, jolloin pohjasta saa veden pitävän.

    Paikallinen peltiseppä voisi tehdä kaksi tai jopa kolme rosterista / galvanoitua pantaa tynnyrin ympärille, jotta se pysyy kasassa.

    Lämmön lähteeksi ajattelin tehdä itse rosterisen kaminan tai sitten ostaa käytetyn puulämmitteisen saunankiukaan josta saa helpohkosti modifioitua lämmönlähteen kylpytynnyrille.

    Eli onko joku siis askarrellut itse vastaavaa tai onko muuten antaa vinkkejä/linkkejä ko. projektiin.
     
  2. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suosittelisin ostamaan tällaisella pontilla olevaa puutavaraa niin et tarvitse missään vaiheessa mitään liimoja:

    [​IMG]

    Ainoastaan laidan ja pohjan väliin kannattaa laittaa saniteetti silikonia tiivisteeksi.

    Oma tynnyrini on tehty tuollaisella pontilla olevasta lämpökäsitellystä puusta ja kun sitä ei päästä kuivumaan se on puun turpoamisen johdosta todella tiivis.
     
  3. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistäs kaupasta tuollaista löysit?
     
  4. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    En ole tehnyt, mutta minulla on viiden vuoden kokemus kahdesta puisesta kylpytynnyristä, joissa kiuas vesitilassa. Lämmityskertoja on tullut n. 600, tämä täysin työni puolesta.

    Tämä voi kyllä onnistuakin, mutta pitää muistaa että puu elää vahvasti, varsinkin jos annetaan kastumistensa välillä kuivuakin. Kokemus puuveneiden tekemisestä auttaa tässä paljon!

    Tässä kohtaa mennäänkin sitten reilusti metsään. Varsinkin sana "helposti" kertoo että sinulla ei taida olla kokemusta kylpytynnyreiden kiukaista? Oletko koskaan käyttänyt (lämmittänyt) kylpytynnyriä?

    Työni puolesta olen törmännyt henkilöihin jotka kehuvat tehneensä itse tynnyrinsä ja kiukaansa. Useampaan kertaan olen havainnut että DIY -rakennelmat ovat tehty liikaa MUTU -menetelmällä, jolloin käytettävyys on kärsinyt rajusti. Ei ole käytetty mallina tuotantomallina olevaa tynnyriä ja erityisesti sitä kaikista tärkeintä komponenttia eli kiuasta.

    Esimerkkinä: Toinen tehdasvalmisteinen kylpytynnyrini on kooltaan 3200L ja 0 -asteisesta +36 asteiseksi menee halkojen ominaisuuksista ja vallitsevasta ulkolämpötilasta riippuen 4-5 tuntia. Käytännössä samalla kiukaalla varustetusta tynnyristä, jonka tilavuus on puolet vähemmän eli 1600L menisi aikaa n. puolet vähemmän eli n. 2 tuntia. Tällä esimerkkihenkilöllä oli DIY tynnyri 1700L ja kiuas täysin omaa suunnittelua. Kertoi tynnyrin olevan lämpimänä n. 11-12 tunnin lämmityksen jälkeen. Eli oikein tehdyllä olisi kestänyt lämmitys 2 tuntia mutta hänellä meni 11-12 tuntia ja älyttömästi halkoja, koska kiuas lämmittikin vain ilmaa, ei vettä.

    Tynnyrin ulkopuolinen lämmönlähde on kaikista vaihtoehdoista ehdottomasti haastavin. Jos järjestelmä ei ole täysin oikein rakennettu, epäonnistuminen on lähes poikkeuksetta varmaa. Vesitilassa oleva ylhäältä ladattava kiuas on siinä mielessä varmin ratkaisu. Tosin tässäkin tulee DIY -miehelle omat haasteensa.

    En halua millään muotoa vähätellä osaamistasi ja tietotaitoasi mutta jos et ole käyttänyt kyseisiä vekottimia aikaisemmin, riski pieleen menemisestä on suuri. Helposti käy myös siten että jos käytettävyys on huono, jää tynnyri helposti käyttämättä pitemmän päälle.

    Bottomline: Tuhannella eurolla löytyy valmiita, tehdaskasattuja ja testattuja kylpytynnyreitä, joissa kiuas vesitilassa. Nämä ovat toiminnaltaan pomminvarmoja (jos vain muistaa täyttää tynnyrin vedellä ennen lämmitystä). Hankkimalla tämmöisen, voikin keskittyä sitten siihen olennaiseen eli laatuaikaan toimivassa tynnyrissä. :)
     
  5. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Useita kertoja olen lämmittänyt ja käyttänyt tehdastekoista kylpytynnyriä, jossa kamina on tynnyrin ulkopuolella.

    Mallia ajattelin ottaa kaverin tehdastekoisen kylpytynnyrin ulkopuolisesta kaminasta, mikäli tuo saunankiukaan modifiointi osoittautuu toivottomaksi.


    Tuota tynnyrissä sisällä olevaa kaminaa meille ei tule, se on varma. Siinä on niin paljon huonoja puolia, kuten vie tilaa tynnyrissä, päältätäytettävästä roskat tippuu helposti tynnyriin jne.

    Osaamisesta ei ole puute, mutta kylpytynnyrin rakentamisen tiedosta kyllä, siksi asiaa kyselenkin. Itse tynnyri on helppo tehdä, mutta tuo ulkopulinen lämmönlähde on se mikä eniten murheita tässä projektissa aiheuttaa.

    Siinäpä se, kun ko. 1000€ tynnyrit ei täytä meidän tynnyrille asetettuja vaatimuksi eli ulkopuolinen lämmönlähde, halkaisija noin 180 cm ja materiaali: lämpökäsiteltypuu. Nämä vaatimukset täyttävä tynnyri maksaa noin 3500€ ja materiaalit ko. tynnyriin maksaa noin 1000€. En viitsi maksaa jollekin siitä 2500€ minkä voin ja osaan tehdä itsekin.
     
  7. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos tiedosta. Paikallinen puutavaraliike saakin tilattua ko. tavaraa vaikka alkuun meinasivat, että eivät saa (tuli äsken soitto, hinnasta ei kyllä olllut tarkkaa tietoa, mutta meinasi, että noin 7€/m)
     
  8. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Parilla tonnilla saa jo hyvän, kotiinkannettuna. Toki lisävarusteet maksaa hieman lisää, muttei ihan 1500 euroa kuitenkaan...
     
  9. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ittelläni on toi 2 metrinen kyljestä täytettävällä kamiinalla.

    http://www.amhpuu.fi/tuotteet_kylpytynnyri.php

    Suosittelisinkin tekemään juuri tuollaisen jos vain kolvi käsissä pysyy.

    Ulkopuolisesta kamiinasta mulla ei ole kokemusta mutta mietityttää vain niiden kamiinan yhteiden jäätyminen talvella?
    Tossa sisäpuolisessa kamiinassa sitä ongelmaa ei ainakaan ole.
     
  10. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo on kyllä aika lähellä sitä mitä ollaan ajateltu ja tuollainen on kaverillakin jota olen käyttänyt. Mutta taidan kuitenkin päätyä diy-malliin, koska siten saa juuri sellaisen kuin haluaa.
     
  11. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi hyvä ja helppo vaihtoehto ulkopuoliseksi kaminaksi olisitämä kamina ja piippu jonka saa noin 500€:lla.

    Eli nyt näyttää siltä, että paikallinen puutavaraliike toimittaa minulle lämpökäsiteltyä tynnyripontti puuta, josta teen tynnyrin reunat. Pohjan teen lämpökäsitellystä ponttaamattomasta puusta ja ostan valmiin kaminan ja piipun. Näin tynnyrin loppusummaksi muodostuu:
    - Tynnyripontit 75 metriä a' 4,80€/m = 360€ EDIT: Hinta varmistui ja on 4,80€/m eikä 7€/m
    - Pohjamateriaali 30 metriä a' 4,20€/m = 126 €
    - Kamina ja piippu = 500€
    - Ruuvit + pannat ym. = noin 150€

    Yhteensä noin 1150€


    Nyt ei muuta kuin tavaraa tilailemaan, niin pääsee kesälomalla näpertämään.
     
    Viimeksi muokattu: 20.05.2010
  12. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hienoa kuulla että homma on hanskassa ja kokemusta löytyy! Lisäksi tarvikkeet ovat mietitty ja hommaat vielä valmiin kiukaan. Näillä eväillä ei voi mennä pieleen!
    Laitahan sitten kuvia tulemaan kun alkaa olla valmista. :)
     
  13. Jukikyy

    Jukikyy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy kuvia laitella, kun projekti juhannuksen jälkeen starttaa todenteolla. Materiaalit ajattelin hommata tässä melko pian, niin pääsee jo hieman aloittamaan.
     
  14. Valhalla

    Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    2 543
    Saadut tykkäykset:
    4
    Sitten kun teet piirustukset noista, niin voin ostaa.. :rolleyes: nimim. samanlainen projekti mietinnässä.
     
  15. ja[ffons

    ja[ffons Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten on fysiikan laita tuon sisäpuoleisen kaminan kanssa, jos tekee itse rosterista?

    Pellin paksuus, onko väliä? Piipun poikkipinta-ala? Onko tuolla jotain onkaloita tai turbulenssi-/virtauslevyjä kaminan sisällä tai ulkopuolella?
     
  16. hy_tone

    hy_tone Guest Guest

    Liittynyt:
    15.05.2009
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyhmä kysyy: Miksei sähkölämmitys ole vaihtoehto? Ainakin näin asiasta mitääntietämättömälle tuntuis että, käytettävyys kasvais esimerkiksi saisi termostaattin lämmön säätöön, ei tarvitsisi puita olla heittämässä kokoajan uuniin ja tuntuis että hukkaan menevä lämpökin olisi pienempi (vrt. savupiipusta karkaava lämpö).. Sitä en sitten tiedäkkään onko olemassa vastuksia mitä mattimeikäläinen voi altaaseensa noinvain tökätä :D
     
  17. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaisen vesimäärän lämmittäminen vaatii erittäin paljon tehoa, mikä on sitten sähkölämmitysellä kotioloissa mahdoton yhtälö. Tuo johtaisi siis sähköliittymän suurentamiseen, jollei haluaisi lämmitykseen kuluvan ajan olevat älyttömän pitkä. Ei ole siis mitään järkeä ainakaan lämmittää tuollaista pönttöä sähköllä. Lämmön ylläpito erittäin hyvin eristetyssä altaassa voisi olla jo siinä järkevyyden rajoilla.
     
  18. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    1600L veden lämmittäminen 0->40 C vie energiaa ominaislämpökerroin*paino*lämpöero:

    4,19*1600*40=268160 kiloJoulea eli kWsekuntia, josta tulee 268160/3600 ~ 75kWh

    Nestekaasussa on 12,8kWh per kilo (teoreettinen teho), joten 11kg kaasupullolla voisi kerran lämmittää, jos kaasulämmitteisen virittäisi, teoriapohjalta ja helppoutta ajatellen. Puita pesään vaan. Mutta ylläpito voisi myös tuolla kaasulla onnistua?
     
    Viimeksi muokattu: 21.05.2010
  19. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pakko osallistua vanhana sähkön puolustajana keskusteluun.

    Jos vuotuinen keskilämpötila on Etelä-Suomessa +4, (tai jos palju tyhjennetään jokaisen käyttökerran välillä kunnallistekniikan alueella) niin lämmitystarve on 36 astetta. Tällöin tarvittava energia on n. 67 kWh. 11 kW sähkölämmittimellä aikaa menee n. kuusi tuntia.

    Onhan se kolme kertaa kauemmin kun jo mainittu puilla lämmittäminen, mutta tuon lämmittimen voisi sitten liittää vaikkapa kotiautomaatiojärjestelmään. Vieläpä KNX:llä. :rolleyes:
     
  20. hy_tone

    hy_tone Guest Guest

    Liittynyt:
    15.05.2009
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli rakennetaan ulkorakennus missä lämminvesivaraaja ja käytön mukaan lasketaan lämmintä vettä altaaseen, ns. heti valmis... :D Taitaa se olla järkevämpi kuitenkin sitten puilla lämmittää... :hitme: