Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai sitä munanpesua varten tarvi paskahuussia rakentaa, ämpäri ja pullovettä sängynviereen :D
     
  2. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Eikös verhot ole tätä varten?

    Me käydään saunassa vain pari kertaa vuodessa, joten saunasta tulee niin pieni kuin käytännössä mahdollista. Kesämökillä tulee tietysti saunottua paljonkin.

    Tontti ei ole talon arvoinen muuten kuin hinnaltaan.
     
  3. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, mites ne ilmansuunnat ja maastonmuodot ja missä suunnassa naapureita ja kulkutiet jne?
    Jos pelkkää pohjaa tuijottaa niin alakertahan on taas yksi variaatio hyväksi havaitusta teemasta, valtava aula + käytävä on varmaan järkevyyden äärirajoilla. Sopivasti sisustettuna ja tolla härskillä julkisivulla saattaa toimiakin. Julkisivua vähän sotkee noi eri korkuiset ikkunat.
     
  4. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Merkkasin ilmakuvaan valkoisella neliön, jonka paikkeille talo sijoittuu (4 metriä itä ja pohjoisrajasta. Julkisivu on etelään. Kuvasta näkyy naapurien sijoittuminen. Oikeastaan länsi on ainoa ilmansuunta, josta joku voi pällistellä.

    Iso eteinen on välttämätön paha. Portaat vievät tilaa ja julkisivun pitää olla symmetrinen. Etupihan suuntaan eri kokoiset ikkunat eivät niinkään haittaa, koska edessä on järeä katettu terassi. Sivulla alakerran ikkunat eivät ole symmetrisesti, mutta tuo lienee parempi kompromissi kun huomioidaan, että sisällä ikkuna sijoittu ruokapöydän päähän ja käytävältä katsottuna sijaitsee keskellä olohuonetilan aukkoa. Toisaalta iso eteinen toivottaa mukavasti tervetulleeksi. Nykyisen asunnon eteinen on niin ahdas, että tuollainen tilava eteinen on ihan tervetullut.

    Minusta tuntuu, että tuulikaapit ovat vanhentunut juttu. Niiden rakentaminen on vähentynyt reilusti Ovet ovat nykyään niin tiiviitä, että väliin ei tarvita kaappia. Nykyisessä asunnossa on tuulikaappi, mutta sen ovea ei pidetä kiinni, joten sen merkitys on mitätön lämmön karkaamisen kannalta. Huono puoli eteisessä on se, että portaissa ravatessa, eteisen hiekat leviävät joka paikkaan. Jälleen epämiellyttävä, mutta välttämätön kompromissi.

    Edit: unohtui mainita, että tontti viettää itään päin noin 0,5 metriä/10 metriä.
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. Bee Flekkursson

    Bee Flekkursson Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2006
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun klikkasin liitekuvan auki ja ymmärsin kuvan, niin jäin sanattomaksi, ja onneksi olin jo istumassa :(. Sori ny seuraava. Puhkeava finni nenän päässä ei ole kaunis katsella.

    Talonne ympärillä tulisi olla tilaa, jotta sitä voisi itsekin ihailla.

    Talon pohja on erittäin hyvä, suorastaan loistava, toiminnalisuus TOIMII, tilaa siinä on runsaasti (myös siivottavaa) :thumbsup:. Arkkitehti/talofirma tekee just niin kuin asiakas haluaa. Ainakin saadakseen kaupan. Minusta tuo arkkitehti on häpeäksi ammattikunnalleen, jos talo jää tuohon ulkoasuun. Jos talon ulkonäkö on mieleisenne, niin mikäs siinä.

    Suosittelen, jotta hommaat käsiisi kirjan "Pientalojen parhaat. Suomalaista puuarkkitehtuuria, Vepsäläinen. Jussi. RAK, 1994. ISBN 952-9687-59-1." Löytyypi esim. kirjastosta. Kirjan sivulla 12 on Talo Tervonen, Oulu -> julkisivuarkkitehtuuri sopii pientaloalueelle (on moderni, esteettinen yms.) Toinen esimerkki -> kirjan sivulla 34 on Talo Rönkönharju, Karhula. Yksikään kirjan taloista ei ole öklö, kyseessä ei ole mikään erikoisuuksien esittely.

    Kaikella hyvällä
    Bee
     
  6. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Sen verran kyllä komppaan, että omassa tyylissään upea talo, mutta onko sen paikka tuolla, voikin olla toinen juttu.

    IMO lähiöissä puututaan liian vähän asuntojen ulkoasuun. Omalla tontilla saa tehdä lähes mitä vaan ja seurauksena on sitten aika sekasikiön näköisiä asuinalueita, joissa pilalla on yleisilme eikä yksikään talo pääse oikeuksiinsa.

    Eriasia sitten jos tontit ovat tuhansia neliötä.

    edit: mitä pohjaan tulee, niin perustoimivuus on kyllä kohdallaan. Huoneita on aika paljon, ilmeisesti töitä tehdään kovasti kotona tai sitten on tarkoitus hankkia lisää jälkikasvua. Talon ulkonäkö huomioon ottaen pitäisin tuota olohuonetta kuitenkin vähän alimitoitettuna. Asiaa vielä pahentaa suht hervottoman kokoinen eteisaula, joka antaa tilavuudessaan odottaan suht hulppeaa olohuonetta.
     
    Viimeksi muokattu: 14.05.2010
  7. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Tiedämme että talotyylimme sopii enemmän maalaismaisemaan, mutta en lähde selittelemään tarkemmin... Pääkaupunkiseudulla on törmännyt sellaisiin asuinalueisiin, joissa on tiukka kaava (asumme sellaisella nytkin) ja ne ovat loppupeleissä aika karmivia. Pidämme enemmän alueista, joissa on vapaampi kaava.

    Ohessa kuvasetti, josta pohjalta arkkitehti lopulta piirsi julkisivukuvan. Taustamateriaalia oli toki muutakin.

    Ja kiitos kommenteista. En ole kaikkiin kiireessä kommentoinutkaan, mutta olen kyllä laittanut muistiin. Alakertaan tulee siis makuuhuone ja kirjasto/työhuone. Molemmat vanhemmat valitettavasti joutuu tekemään töitä kotona yhä enemmän.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 16.05.2010
  8. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Ja kiitos tuosta kirjavinkistä. Sitä näyttää olevan ihan mukavasti saatavilla pääkaupunkiseudun kirjastoissa.
     
  9. TET

    TET Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2003
    Viestejä:
    280
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannustalon valinnasta :thumbsup:. Talo tulee olemaan ilmeisesti Aurora -mallistosta, joka on mielestäni erittäin hieno ulkonäöllisesti ja sopii varmaan myös ks. tontille. Kyllä hieno talo sopii tontille kuin tontille ja näyttää vaan paremmalta, jos naapurien talot eivät ole niin näyttäviä.

    Itsellä on Auroran L-mallinen talo pienillä muutoksilla ja ks. mallistossa tuli ihastuttua nimen omaan tuohon kattokolmioon. Muutoinkin sisälle tulevat tavarat, mm. malliston listat, kattopanelit ja väliovet jne. näyttää erittäin hyvältä omaan silmään.
     
  10. Bee Flekkursson

    Bee Flekkursson Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2006
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ole hyvä.

    Talo, josta tulee koti, on hyvin henkilökohtainen asia. Näillä keskustelupalstoilla tulee henkilökohtaiset makuasiat kullakin kirjoittajalla nopiasti esille. Toiset myös tarjoavat perusteltuja kokemuksiaan. Hyvä niin. On ilo havaita, että olette käyttäneet arkkitehtia, ja että suunnitelma vastaa toiveitanne. Toivon hyviä säitä, oikeita valintoja toteuttajiksi ja kärsivällisyyttä.

    Lopuksi vielä muutama vinkki (en ole tuote-edustaja enkä myyjä), perustuu omaan kokemukseen:
    1) Saunassa viihtyy kun on sopiva kiuas. (SähköIKI tai) Helon Hetivalmis, ja kyllä irtoaa mielihyvä saunassa. Saapi leppoisaa, kosteaa, kuivaa, kuumaa, mietoa ja vaik minkälaist löylyä. Ihan lämmitys- ja löylynheittotavasta riippuen. Raitis ilma kiukaan päälle, ja poisto lauteiden alta (ei pelkästään kierrätystä oven alaosan kautta pesuhuoneeseen) -> Raikas ilma, parempi mieli :)
    2) Tuleva talonne on puuverhoiltu. Puuverhoillun talon yksi työläimpiä asioita, varsinkin kun kyseessä on monimuotoinen paljon detaljeja sisältävä talo, on maalauksen huolto/kunnossapito. Pilipalimaalit pilaavat puupinna ja huoltomaalaus on turkasen työläs. Suosittelen esim. aitoa öljymaalia/petroliöljymaalia/maavärimaaleja. Tarjontaa voi katsoa esim. Uulalta ja Virtasen maalitehtaalta. Yks aiheeseen liittyvä opus (Puurakennusten ulkomaalaus, Kalervo Järvinen ja Rakennustieto Oy, 1999, ISBN 951-682-547-8)
    3) Ikkunoiden huoltoon ja kunnossapitoon on esinomainen opus (Valoa ikkunoista, ISBN: 952-472-019-1, Kustantamo: Alfamer Kustannus Oy)
    4) Kaikki työ, jonka teette suunnitteluvaiheessa maksaa itsensä moninverroin takaisin aikaa myöten.
     
  11. Wellho

    Wellho Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    288
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ei tuo nyt TODELLAKAAN mikään lostava ole.
    Ensimmäiseksi talossa ei ole minkäänlaista tuulikaappia, jolloin kylmä pyyhkäsee koko talon kun ovi avataan pakkasella. Ensin vedetään 175+50mm eristeitä seinään ja sitten tehdään tällaisia ratkaisuja :hitme:.
    Sisään tullessa on korkea tila ns. aula tuollaisen aulan rakenne ei ole koskaan auennut itselle, lisäksi kun aula päättyy yhtäkkiä seinään jossa ovi makuu?huoneeseen. Yleensä jos on "mahtava" aula se aukeaa olohuoneeseen tai ruokahuoneeseen saadakseen syvyyttäkin tilaansa. Muutenkin aula on järkyttävän kokoinen tila pelkästään kulkua varten, lisäksi alakerran "käytävä"ratkaisu on vähintään erikoinen. Pukuh. allas?, khh allas? koko oikea siipi on kohtuu hanurista. tekn. tila leveyssuunnassa ulkoseinällä, ja sauna keskellä taloa. Lisäksi alakerrasta puuttuu vaatehuone tai varasto. Tai ainakin minä sellaisen haluaisin itselle kun kerta tilaa tuolla on.

    Yläkerta onkin sitten ihan susi. Miksi ihmeessä ylätasanne noin kapea? En tiedä mikä tarkoitus tuolla isolla huoneella on, varasto ehkä?, mutta tasanne pitäisi olla vähintään niin leveä, että siihen mahtuisi ovet huoneisiin vierekkäin, ilman tollasia järkyttäviä viisteitä, jolla ei ole mitään virkaa. Siten voitaisiin jakaa joskus isokin huone kahdeksi pienemmäksi tarpeen vaatiessa. Kyllä taas on (maksimi)neliöitä säästetty oikeista paikoista.
    Tämä on juuri näin!
    Mitä "vaativampi" asiakas on tilojen suhteen, sitä parempi talotehtaalle/ huonolle arkkitehdille, koska sitä vähemmän joutuu tekemään talon eteen töitä.
    Juuri tämän asian vuoksi talot on nykyään melkoista kuraa. Annetaan tyyppitalo-pohja *) ja siitä sitten asiakas valitsee mikä miellyttää ja loput ängetään mihin sopii.
    Minusta tuo arkkitehti on häpeäksi ammattikunnalleen joka tapauksessa jos tuollaisen talon suunnittelee. :mad:

    (* Mikä ylipäänsä on tyyppipohja, mielestäni jokainen ihminen ja varsinkin perhe on yksilöitä, joiden arki pitäisi ottaa selkeästi huomioon kun perheelle suunnitellaan taloa. Luin jostain, että tutkimuksen mukaan ihmiset käyttävät n. kaksi kertaa enemmän aikaa autonvaihtoa suunnitellessaan kun suunnitellessaan itselleen asuntoa ~50 vuodeksi. Lisäksi itkevät kuinka suunnittelu on niin kallista ja rakentaa kuitenkin taloonsa 10-20m2 hukkatilaa. Itse palkkaisin VÄHINTÄÄN yhden arkkitehdin (siis ihan oikean, ei mitään talotehtaan omaa) ja maksaisin sille, että katsoisi kuvat läpi ja kertoisi mielipiteensä talosta.
    Lisäksi kannattaa pyytää arkkitehdin laatimaan kulkukartta, josta yleensä selviää kaikkea kivaa.
     
    Viimeksi muokattu: 25.05.2010
  12. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kohta alkaa täälläkin hiottu talo olla loppuunasti mietitty (toki sisustus pitää vielä miettiä alusta loppuun). Eniwei, tontin pohjat on jo tehty (valmistui maanantaina) ja seuraavaksi olisi anturan valu. Julkaisen jonkinsortin blogia sitten kun saadaan jotain konkreettista aikaiseksi.
     
  13. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hyvää raksablogia on mielenkiintoista seurata, vaikka itse hommasinkin talon vähän käytettynä. Laitahan sitten reilusti kuvia. :thumbsup:
     
  14. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minusta pohjissa jo pelkästään on melkoisesti konkreatiaa. :D

    Sitä ennen on ollut jo raivausta ja mahdollisesti puuston kaatoa. Itse pohjissa on maamassojen vaihtoa kuutiokaupalla, vaaitusta, talonpaikan merkkausta, salaojitukset, viemäröinti, vesi ja kaiken kukkuraksi lisäksi rahaa alkaa jo palaa kivasti jo tässä vaiheessa. ;)
     
  15. MiksuK

    MiksuK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rahaa oli ainakin meillä palanut uskomattomia määriä jo ennenkuin tontilla tapahtui yhtään mitään :D Nyt ollaan kanssa siinä vaiheessa että pohja on avattu ja korkeuksia ja nurkkia merkkailtu. Tänä iltana pitäisi mennä kaivinkoneurakoitsijan kanssa vetämään viemärit ja vesijohdon tontille.

    Minkä verran Huppe meinaat olla itse tontilla hommissa?
     
    Viimeksi muokattu: 26.05.2010
  16. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jep, kaikkea tuota on ollut. Paljon on mennyt rahaa, ainakin heti kun laskut tulee.
    Itse meinaan olla työn ohella mahdollisimman paljon hommissa. Eli käytän hankkeeseen kaiken mahdollisen vapaa-aikani ja ehkä mahdollisesti myös palkatonta tai vuorotteluvapaata.

    No, voinhan mä ton blogin julkaista:
    http://landetalo.blogspot.com/

    Ei tuossa mitään salaista ole.
     
    Viimeksi muokattu: 26.05.2010
  17. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tämä pohja alkaa olla tosiaan aikalailla hierottu jo. Pistän tämän viimeisimmän version nyt vielä nähtäväksi:

    LINKKI

    Viimehetken kommentteja/arvosteluja/haukkumisia otetaan mielihyvin vastaan.

    Julkisivuluonnos:

    LINKKI
     
  18. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hienoa nähdä Huppe että projekti on lähtenyt käyntiin. Aika hyvän määrän soraa olet ajattanut jo tähän mennässä. Rahaa siinä vaan palaa aika hemmetisti.

    Itse meinasin perseelleni lentää kun oma soralasku tupsahti postiluukusta :D
     
  19. husse

    husse Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2004
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    1
    Huppe Huh huh.vai sait Venäläisiä naapuriksi:eek:
    Onneksi ei manneja jotka valittaa joka asiasta.Onnea rakentamiselle,valitukset ei lopu koskaan.
    Täällä sitä vaan otetaan huikkaa molempien naapureiden kanssa,ei valituksia.
     
    Viimeksi muokattu: 26.05.2010
  20. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    No, niiden talo on ollut jo jonkin aikaa myynnissä, siksi niitä kai tämä rakentaminen harmittaakin. Katsotaan jos ostaisi sen ja tekisi tilalle vaikkapa tenniskentän :p