Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä kysymys. Ollakseni rehellinen, en vielä tiedä. Budjettia ei ole, mutta koko ajan on ollut selvää, että oman fyysisen työn osuudeksi on laskettu 0%.

    Mutta yritän olla siivoojana, kahvinkeittäjänä, apupoikana ja tavarankuljettajana niin paljon kun mahdollista. Eli käytännössä menen työmaalle ennen muita ja lähden sieltä viimeisenä.

    Tuo vuorotteluvapaan hyöty riippuu sitten palkasta. Jos olet kovan luokan ammattilainen jota jutut "suomalaisten keskipalkasta" naurattavat, ei missään nimessä kannata olla pois töistä. Ammattilainen kun tekee takuulla 150% tehokkaammin työnsä kun aloittelija. Ja todennäköisesti pienemmällä palkalla kuin mitä itse saat. Mutta jos palkkasi on "duunariluokkaa" ja olet luonteeltasi sellainen ettet pelkää alkaa lyömään patikkaa pystyyn, niin silloin saatat säästää kymmeninä tuhansia. IMHO.
     
  2. Hellcat79

    Hellcat79 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2007
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo ensimmäisenä tuleminen ja viimeisenä lähteminen voi aiheuttaa odottamattomia ongelmia. Itse olen yrittänyt kokoajan tehdä mahdollisimman paljon kun kyse on itsellä vain n. 6kk projektista. Hämmentävästi kuitenkin sähkömies on tullut aina joskus 5:30. Nyt laattamies on tullut paikalle 5:10 ja kun itse pääsen paikalle niin mies suunnilleen on pakkaamassa kamojaan :)
     
  3. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    No aika kovat tulot saa olla, etteikö itse tekemällä säästöä synny. Harvempi tekee hommaa pienemmällä palkalla kuin itse saat. Joku asiallinen kirvesmies maksaa esim 35e/h+alv = 42,7e/h on n. 7200e /kk (8hx21pv). Kovin moni ei saa suomessa puoltakaan tosta nettona.

    Palkkaamalla kaksi kirvesmiestä maksat siis 14400e/kk. Palkkaamalla vain yhden ja olemalla itse toisena / apumiehenä säästöä tulee aika paljon.
    Yksin tehden tietty oma osaaminen ratkaisee aika paljon. Jotenkin näkisin optimina palkata ainakin joksikin aikaa avuksi ammattilaisen, jos omat taidot ja tiedot epäilyttävät. Näin saattaa joskus tulla valmistakin.

    Laskelmat pätevät vain tietty kun tehdään kuitilla hommia. Maan tapahan on tehdä hommia pimeästi, jolloin tietty summat on eri.

    Sitten tietty on vielä erikseen sähkäri, LVI -työt, laatoitus, tasoitushommat jne. Näille miehille saa sitten varata vähän enempi hintaa / tunti. Tosin harva näitä kaikkia pystyy itse tekemään.
     
  4. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä tietää. Varsinkin kun minä tykkään nukkua aika pitkään (klo. 9:00 normaalisti). Toki jatkossa on tarkoitus mennä tontille seitsemäksi, mutta ilmeisesti se on sitten liian myöhään :sleep:

    Totta. Edellisellä kirjoituksella tarkoitin lähinnä nykypäivän koodaria/verkkoasiantuntijaa (sorry, en halua loukata teitä) joka tuntee olonsa kotoisaksi päätteen ääressä ja ei ole koskaan edes käyttänyt vatupassia. Tämän kaltaisissa tapauksissa suosittelen ylitöiden tekemistä ja rakennustyömaan jättämistä ammattilaisille. Siis oikeasti, tarkoitan tätä jengiä joka soittaa nykyisin 112:een kun hanasta ei tule enää vettä.

    Lähinnä tarkoitin sitä, että jos se keskipalkka nyt sitten viime vuonna oli n. 3000 euroa (brutto), niin asiantuntijan (alasta riippumatta) voisi kuvitella saavan vähintään 3600 euroa. Jos jäät palkattomalle vapaalle, menetät tämän summan kuukausittain. Ja tosiasia kun on se, että päätetyöskentelijä ei kykene rakennusalan ammattilaisen vauhtiin, niin timpurin veloittaessa 7200 euroa kuussa, pitäisi sinun kyetä tekemään sama homma puolet hitaammin. Saattaa kuullostaa helpolta, mutta uskoisin että sitä se ei ole. Jos vielä onnistuukin viikon, tai kaksi, niin entäpä kun aikaa kuluu kolme kuukautta, tai vuosi?

    Ps. En sano että olet väärässä kirvesmiehen palkkauksen suhteen. Mutta karrottakoon että minulla oli onni saada todella hyvä mies hintaan 23,40/h (hinta sisältää sosiaalikulut). Ja Helsinki on edelleen 45 minuutin ajomatkan päässä.

    EDIT: Huomasin juuri ettei 3600 euron bruttotuloilla kuitata puolta 7200 euron kuluista, mutta ymmärtänette silti asian. Joku innokkaampi laskekoon todellisen suhteen.
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2010
  5. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuossa työmiesten suoraan palkkaamisessa on hyvät ja huonot puolensa. Hyvä lähinnä tuo hinta. Huonona puolena sitten se että sinä olet työnantaja ja olet vastuussa työntekijän tekemisistä.

    Jos tulee sutta ja sekundaa korjaukset suoritetaan sitten myös tuntipalkalla, sitten esimerkiksi sairauslomien ajalta maksat palkkaa sinä, vastuussa työturvallisuudessa olet edelleen sinä yms...

    Jos suoraan palkkaat suoraan itse niin timpurilla on syytä olla hyvät referenssit, aina se halvin ei ole lopulta edullisin.
     
  6. Hellcat79

    Hellcat79 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2007
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näitä ihmeellisen halpoja tyyppejä tuntuu olevan joka paikassa palkattavissa / töihin otettavissa. Kyselin tuossa ilmanvaihtoa tekemään alan ammattilaista ja usea kävikin ja jätti asiallisen tarjouksen. Tuntihinnat vaihtelivat aikalailla paljon suuntaan ja toiseen. Sitten minulle soitti kaveri, joka sanoi, että 30€/tunti ja hän tulee tekemään kohteen kuntoon. Hieman sitten kyselin, että koska tulee katsomaan ja tekemään suunnitelmaa ja sen sellaista. Ei kuulemma tarvitse nähdä, katsotaan sitten ilmanvaihtokonetta ja muuta kun tulevat ajankohtaiseksi. En ottanut tuota hommaa tuolta kaverilta. Nyt on Valloxin 95 paikallaan ja ensiviikolla testikäyttö.
     
  7. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Monet tekee näitä remppahommia työn sivussa eli vain sen 17-21. Viikonlopppuna kun painaa keskiarvona 10h per päivä niin 40h tekee viikossa. Jos vaikka timpurin alvillinen palkka olisi 35e/h niin kk-tasolla säästöä 5600e. 6kk projektissa 35ke. Ja tämä on vielä suht pieni palkka...

    Ajatus, että tekisi itse ylitöitä voi toimia monien kohdalla, mutta esim it-puolella valitettavan usein käsite ylityö tarkoittaa 0e/h ja/tai vapaata "joskus".

    Lisäksi uskoisin, että ainakin johonkin asti itse tekevät diggaavat omista projekteista. Kun istuu paljon päätteen ääressä 8-16 ja työn tulokset on aika vahvasti abstrakteja asioita, on iltaisin ja viikonloppuisin mukava nähdä konkreettisesti vaikka seinän rakentamisen etenemistä.

    Itselleni homma meni kutakuinkin näin mitä kirjoitin: Päivät töisssä, 16 jälkeen tulo muuttuu remontiksi ja molempia on kiva tehdä. Tosin ei tätä hirvittävän pitkään jaksaisi, rakennusprojektissa varmaan pitäisi tehdä vähän vähemmän duunia rakennuksella, ettei pää hajoaisi ja muija kotuna olisi ihan niin pinna kireällä....

    Riippuu päätetyöskentelijästä =)

    Monia hommia teen selkeästi nopeammin kuin ammattilainen, kun kokemusta on kuitenkin jonkinverran ja motiivi on äärimmäisen suuri. Lisäksi ensimmäistäkään itse tehtyä asiaa ei tarvitse tehdä uudestaan, opastaa, dokumentoida muita varten tmv. Tällaiset toimenpiteet vievät kuitenkin aikaa ihan pirusti... toki on niitä duunia, joita itse ei kannata edes harkita, mutta väittäisin, että näitä hommia on vähemmän kun niitä, joissa itse on nopea.

    Jos tuossa on alv jo mukana, kuulostaa todella halvalta. Jos taas olet työnantaja, kuulostaa riskiltä.

    Uskoisin, että ihan pk-seudultakin pitäisi onnistua tuollaiseen suureen taloprojektiin saamaan alv kanssa selkeästi alle 40e/h. Työttömyyttä on kuitenkin rakennusalalla vielä aika tavalla ja moni arvostaa pidempää projektia, jossa toimeentulo on taattu vähintään 6kk, jopa 12kk ajan. Kun ostaa palvelun muilta, riittää, että tarkistaa muutaman perusjutut (vastuuvakuutus, perintärekisteri, suoritetut verot jne). Ja sitten jos joskus jotain käy, taustalla on aina firma, jonka kanssa asiaa voi lähteä sopimaan. Jos toimii suoraan palkanmaksajana, riskit kasvaa monessa suhteessa aika tavalla. Toki näitä voisi minimoida vakuutuksilla, mutta kuitenkin....


    Jos tätä omaa proggiasta katsoin, niin alv kanssa palkatun ammattilaisen palkka taisi jäädä alle 30e/h. Asiaan taisi vähän vaikuttaa urakka, joka arvioitiin turhan pienitöiseksi.
     
  8. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päivä tontilla, puita kaatamassa. Koska vakuutus ei ole vielä voimassa, reidenpaksuiset kaadoin, mutta suuremmat saivat jäädä odottelemaan. Nyt saunominenkin tuntui ansaitummalta kun normaalisti.

    Mietin useamman kerran, mainitsenko tuota timpurin palkkaa. Olen tähän mennessä pyrkinyt välttämään kertomasta mitään sellaista, mitä en voi todistaa muutoin kun antamalla suoraa kontaktia/web-sivua, jotta joku toinenkin voisi saada saman työn samalla hinnalla.

    Koska minulle on maksettu viimeiset 10-12 vuotta palkkaa siitä, että löydän edullisempia, mutta yhtä hyviä tavaroita/palveluita, on minulla luonnollisesti aivan erilainen lähtokohta siitä mikä on halpaa ja mikä kallista. Siksipä tässä rakennusprojektissani olen selvinnyt -toistaiseksi- niin pienillä kustannuksilla, ettei niitä tuntematon usko. Asiaan liittyy lisäksi eräs toinenkin merkittävä tekijä, mutta en jaarittele tästä nyt sen enempää. Koska nyt itse avasin suuni, niin kommentoin tätä siksi ensin.

    Minä en kysynyt toisilta timpureilta hintaa lainkaan. Halusin tuon nimenomaisen henkilön, minkä sitten sainkin.

    LVI-asentajasta minulla on vasta yksi referenssihinta ja se on 39 eur/h. (sis. alv 22%). Pidän kohtuuhintaisena, mutta todennäköisesti etsin halvemman tai pyydän häntä laskemaan hintaa.

    Kyseinen henkilö tulee minulle työsuhteeseen. Sairaslomista ja työsuhteen päättymisestä on erillínen sopimus, joka on minulle "edullinen". En ole ensimmäistä kertaa työsuhdetta luomassa ja kenkääkin olen valitettavasti joutunut vuosien varrella antamaan, joten ei hätää veljet. Itse en kyllä suosittele tätä mallia kokemattomalle.

    Sitten itse asiaan.

    Näin itsekin väitän asian olevan. Useasti into tekemiseen on kova ja siksipä se onkin järkevää. Tekemällä itse kaikki helpot työt ja edes yrittämällä tehdä niitä vaikeampia on mahdollisuus saada todella isoja säästöjä.

    Mutta alkuperäinen kommentti koski Mardukin mietteitä vuorotteluvapaasta.

    Riippuu edelleen henkilöstä ja hänen palkastaan, mutta jos vatupassi on vieras esine ja ajatus joutua olemaan sateessa töissä 8 h -kerrallaan tuntuu vieraalta, kehoitan katsomaan palkkanauhaa. Jos siellä on sitten kuukausipalkan kohdalla, ennen veroja jokin suurempi lukema kuin 35xx euroa, kehoitan edelleen jättämään vuorotteluvapaan pitämättä. Kaikki illat voi silti käydä harjottelemassa rakennuksella. Pelkällä siivoamisellakin säästää jo merkittävästi, jos vaihtoehtona on se että timpuri siivoaisi hintaan 40 euroa/h (sis alv. 22% ;) ).
     
  9. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 499
    Saadut tykkäykset:
    41
    Tuossa tuota Hupen pohjapiirrosta katsellessa muutama asia jäi mietityttämään tyyliin säilytystilan vähäisyys:
    - MH 3:ssa ei ollenkaan kaappeja (riippuu tietty onko huoneessa "vakituista" asukasta
    - Varasto toki on, mutta suurimman osan tilasta kaappaa työtaso

    Onko siis tontille tulossa jokin erillinen varastorakennus?
     
  10. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    No muutettiinkin tuota itse asiassa jo pari päivää sitten niin että makkarissa oleva vaatehuone + työpiste on enää vain vaatehuone, jossa siis 3 metriä kaappitilaa ja 1.6m leveydeltä vielä vapaata tilaa, jonka syvyys 1.5 metriä. Eli voitaisiin puhua jopa pienen mittakaavan pukeutumishuoneesta. Myös varastossa päädyttiin sijoittamaan kaapit lauteiden alle tehtyyn syvennykseen. Varastoitavaa kamaa meillä ei liiemmin ole olemassa mutta silti erillinen pihavarasto (kylmä) on tulossa. Tämän lisäksi mm. tekninen tila toimii osittaisena varastona. Uskoisin että varasto/säilytystilaa on (nyt) riittävästi. Tällä hetkellä meillä ei ole varastoa lainkaan ja kaappeja noin 2 metriä. Hieman ahdistaa, ei kuitenkaan liikaa.

    Yhteen huoneeseen tulee vain pari lipastoa, pieni parvi ja muksujen videotykki ;)
     
  11. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kai tänne saa vielä pohjapiirroksiakin laittaa ilman että puhutaan palkoista tms..:p

    Elikkäs veljellä olisi nykyisen talon laajennus mielessä. Ensin harkinnassa oli laajennus ylös päin, mutta järkevämmältä vaikuttaisi talon levennys.
    Nykyisen asunnon pohjapiirros on tässä. Pohja on sinällään heidän perheelleen (kaksi lasta) sopiva, mutta seuraaville tarpeille haluttaisiin jonkinlainen ratkaisu;
    -Lapsille omaa tilaa; nykyisestä makuuhuoneesta tehtäisiin leikkihuone, jossa olisi hieman lattia-alaa peleille ja leikeille sekä lasten "tv -huone". Mielellään myös takka lämmitystä varten. Pieni aula siis.
    -Uusi makkari
    -Tilava vaatehuone
    -Pienehkö harrastehuone, johon tulisi työtaso ja ompelukone tarvikkeineen. Pienehkö ikkuna riittää tähän huoneeseen.
    -Eteiseen lisää tilaa poistamalla tuulikaapin ja eteisen välisen seinä ovineen
    -Eteiseen liukuovikaapit
    -Wc remppa ja wc:n oven siirtäminen (ehkä...)
    -Nykyisen makuuhuoneen ovi sinne aulan seinälle, jolloin eteisestä ehkä yhtenäisempi ja molempien makkareiden ovet olisivat vierekkäin
    -Tulevan aulan oviaukon suurentaminen (ei tuulikaappia)
    -Takka aulaan
    -Nykyinen erillinen autotalli yhdistettäisiin taloon ja siitä tehtäisiin autokatos niin, että katoksen ja talon väliin jää kulkuväylä
    -Katto uusitaan joka tapauksessa

    Tässä on laajennuksen hyvin alustava suunnitelma nopeasti puhtaaksi piirrettynä.

    Mielipiteitä? Kommentteja? Ehdotuksia?
     
  12. Jukepoksi

    Jukepoksi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoista. Veljelläsi näkyy olevan eräs variaatio tästä "Suomen yleisimmästä pohjasta". Itsellä on suunnitelmissa laajennus erääseen ko. pohjan toiseen variaatioon.

    Meillä kaava ja tontti asettavat tiukat rajoitteet, joten käytännössä laajennus on mahdollista vain ottamalla kellarista autotallia asuinkäyttöön tai sitten tekemällä lisäsiipi eli L-muotoinen talo.

    Siipi tulisi MH/OH kohdasta ylös. Käynti OH vasemmasta nurkasta ja MH ikkuna siirtyisi päätyseinälle. Tällöin ei menetettäisi yhtään MH toisin kuin tuossa pituusuunnassa laajentamisessa. Onko veljesi tätä vaihtoehtoa harkinnut? Omissa suunnitelmissa siipeen tulisi uudet sauna- ja pesutilat, takkahuone ja makuuhuone. Hyvin sinne saisi sopimaan myös vaikka TH, 2 MH ja VH.

    Ohessa joku satunnainen varhainen luonnos josta käy ajatus ilmi. Aloin vasta opettelemaan Sketchupia ja tarkoitus on mallintaa sillä suunnitelmia eteenpäin.

    katso liitettä siipi.jpg
     
  13. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noita variaatioita taitaa olla tosiaan aika monta, mutta perusperiaate on tosiaan tuo "Suomen yleisin pohjaratkaisu".

    Veljen perheen tapauksessa tontti ei aiheuta varsinaisia rajoitteita muualle kuin oikealle, jossa tulee tontin raja vastaan. Vasemmalla on nykyisin n. 6-7m päässä autotalli varastoineen, joten tähän suuntaan taloa voisi pidentää 4-5m varsin huoletta.

    Mielenkiintoinen idea. Luulen ettei tämä vaihtoehto ole tullut edes heidän mieleensä. Osasyy saattaa olla siinä, että tällöin olohuoneesta tulisi melko pieni, ellei viereisestä makuuhuoneesta ota hieman lisätilaa oh puolelle. Joka tapauksessa varmasti miettimisen arvoinen idea. Toinen idea L -mallista voisi olla niin, että lisäosa tulisi oikealle ylös. Tällöin nykyinen takkakin voisi riittää lämmitykseen.

    Sinällään lisämakuuhuoneelle ei ole tarvetta. Pieni työhuone riittää ompelu yms. tarpeisiin ja molemmille lapsille on jo nyt omat huoneet olemassa. Lasten yhteinen leikkitila kuitenkin puuttuu ja tähän oltiin ajateltu tuota "lisäaulaa". Toki lisähuoneet nostaisivat asunnon jälleenmyyntiarvoa, mutta tuskin heillä on asunnon myyminen mielessä laajennuksen jälkeen.

    Mitä teille muuten tulee nykyisen saunan tilalle?
     
  14. Jukepoksi

    Jukepoksi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meilläkin kulku siipeen söisi yhden pienen makuuhuoneen, mutta toisaalta oh avartuu ja päädyn mh:ta voisi hieman suurentaa.

    Vanha pesuhuone olisi suunnitelmissa puolittaa WC+suihkutilaksi ja toinen puoli KHH laajennukseksi. Vanha sauna taas varasto/vh/siivouskomerokäyttöön.
     
  15. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tuo L -malli tosiaan sovi tuohon laajennusprojektiin. Olohuoneesta tulisi aivan liian pieni. Ainoa vaihtoehto taitaa siis olla tuo ehdottamani suunta. Lisää kommentteja otetaan mielellään vastaan.:)
     
  16. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Ohessa oma suunnitelma Kannustalon arkkitehdin hahmottelemana. Kommentteja? Yläkerran lattia on auki neliöiden säästämiseksi ja rakennusmääräysten täyttämiseksi.
     

    Liitetyt tiedostot:

  17. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Tykkään.

    Rahoituksesta ja tilantarpeesta riippuen pari huomiota. OH on aika pieni (16m2?) , jos noita kaikkia huoneita ei tarvita niin siirtäisin keittiön sen viereisen huoneen paikalle.

    Yläkerran "master bedroom" huutaa omaa kylppäriä = luksusta.

    Ja kun plazalla ollaan niin mihinkäs AV-kamat tulee?
     
  18. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Ruokailutila + olohuone on yhteensä 4*6 metriä ja risat. Just viikonloppuna oltiin tismalleen saman kokoisessa tilassa ja todettiin se riittäväksi. Olohuoneen tila riittää helpommin kun seinät ovat "ehjiä". Avaruutta tuo 2,8-2,9 metrinen huonekorkeus ja valtavat ikkuna (terassille 2x210*120 ovi-ikkunat). Kotiteatteri tulee kellariin, jos sellainen on varaa rakentaa, muussa tapauksessa yläkerran isoon huoneeseen. Vanhempien makuuhuone tulisi alakertaan ja kahden lapsen yläkertaan. En ole kaivannut vessaa makuuhuoneeseen, mutta tämä oli jo toinen kerta tänään kun minulle suositeltiin makuuhuoneen paskahuussia. Vai mihin tarkoitukseen se nyt olikaan tarkoitettu :rolleyes:
     
  19. Bee Flekkursson

    Bee Flekkursson Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2006
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toivottavasti tulee arvoiselleen tontille? On niin komian olonen julkisivu nottei sovi lähiöläntille.

    Erittäin hyvin toimiva pohja. Luonnonvaloa ja tilaa riittää.

    Muutama mietintäasia
    - ulko-oven kun aukaisee, niin lämpö karkaa ja tehokkaasti -> saako esim. lasikuistia avokuistin sijaan (puollämmintä)
    - saunaan ei taida ylälauteelle mahtua oikasemaan pitkäkseen (no nämä on henkilökohtaisia tapoja, kullakin omansa)
    - KHH:n allas ulkooven pielessä, onko tarkoitus lattialla pestä/putsata koiria/immeisiä/..., jos on, niin seinä kannattaa pesuhuoneen tapaan rakentaa kivestä
     
  20. Attitude

    Attitude Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    26.07.2008
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    0

    Mukavahan se on kikkelipyykille päästä tarvittaessa suoraan makkarista:)