Muovikelmua akustiikkalevyjen päälle??

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana jpos, 09.05.2010.

  1. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko onkelmaa ja vaikuttaako levyn toimivuuteen, jos sen päälystää kelmulla???

    Kelmulla tarkoitus ehkäistä levyn pölyämistä. Kelmun päälle tulee sitten kangas.
     
  2. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi. Muovikalvo heikentää akustointilevyn toimintaa, koska se on tiivis pinta. Joku asiaa tunteva tyyppi sanoi kerran, että materiaali toimii ääntä absorboivana, jos sen sisään voi puhaltaa. Muovikalvo heikentää eniten korkeiden taajuuksien vaimenemista. Ecophonilla on erilaisia levyjä eri taajuusalueiden vaimentamiseen. Laajimman taajuusalueen vaimennusta antaa levy, jonka pinta läpäisee ilmaa kuten muukin levy. "Peruslevy on lasivillaa. Näkyvälle pinnalle on kolme pinnoitevaihtoehtoa erilaisiin vaimennustarpeisiin: alpha (Akutex FT –pinnoite), beta ja gamma."
    http://www.ecophon.fi/templates/WebProductSystemPage____2925.aspx

    Tämä nyt on arvailua, mutta mahtaako pelkästään kankaalla päällystetty levy pölistä, jos se saa olla paikallaan koskematta. Toinen lainaus linkittämältäni sivulta: "SISÄILMA: M1-sisäilmaluokitus. Tuotteen markkinoinnissa on oikeus käyttää Yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa -merkkiä. Voidaan käyttää ISO luokka 6/M3.5 luokitelluissa tiloissa."
     
  3. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hitto kun on vino pino tallissa vanhoista konttoreista purettuja jotain 40mm paksuja akustiikkalevyjä. Yks puoli on harmaa ja loput pölisevää villaa tms. Onko kellään kokemusta millä nuo ois parasta pinnottaa, jotta nuo ei pölise?? Jokatapauksessa tuo pöly ei hyvää tee... Ja nuo levytkin voi olla pahimmassa tapauksessa jopa 70-luvulta.
     
  4. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse peitin ne avoimet reunat kitillä aikoinaan kun sain kanssa tuollaisia perus akustiikkalevyjä. Ehkä joku muukin vastaava aine voisi soveltua tuohon mutta kitti ainakin pysyi hyvin kiinni ja oli kohtuu helppo duunata. Sitä takaosaa tuskin tarvii lähteä peittämään, varsinkaan jos tulee ihan kiinni seinään.
     
  5. pekka:)

    pekka:) Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    473
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/akustiikka/akustiikkalevy/akustiikkalevy.html
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muovikalvo voi tavallisessa huoneessa olla vain hyvä. Yli 4000 Hz taajuuksia harvemmin tarvitsee dempata joten muovitettu akustiikkalevy voi antaa tasaisemman ja vähemmän yläpäätä tumputtavan soundin.
     
  7. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perkule ku menee maalaispojan pää sekaisin et mikä ois oikea ratkaisu. Aina jos välttää kittaamisen/kipsaamisen ja etenkin hiomisen ja selviää pakkauskelmulla, niin parempi =)

    Huoneessa on villoitetut kyprock seinät ja en mikään pro hifisti ole, et jos kelmulla saadaan edes keskinkertainen tulos, niin se minulle riittää.


    ohut kelmu ja kangas päälle? Onko tähän muilla perusteltuja mielipiteitä?
     
  8. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Estää pölyn, mutta vaikutus vaimennusominaisuuksiin on liki +-0. Ne korkeat äänet, mitä ohut muovikalvo heijastaa, vaimenee jo tuolla päälle tulevalla kankaalla. Kunhan et käytä mitään vaha- tai muovipintaisia kankaita niin anna mennä vaan. Yleisakustointiin toimii.

    Ensiheijastuspisteisiin kankaaksi valitsisin mahdollisimman paksun ja pehmeän. Näissä kohdissa diskantin tehokas vaimennus on hyödyksi.
     
  9. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Semmoinen tuli vielä mieleen (näin olen joskus tehnyt), että levyn pinnasta voi imuroida pienellä teholla ja "karvasuulakkeella" irtopölyn pois. Sen jälkeen pintaan voi suihkutella ohuen kerroksen valkoista spraymaalia. Pinta ei mene äänen kannalta kokonaan kiinni mutta maali sitoo pinnan kuidut paikoilleen.

    Niissä levyissä on vuosikymmenten pölyt ja mahdollisesti purkupölyjä siitä konttorista. Itse imuroisin nuo ilman muuta ja pitäisin hengityssuojaa ja suojahanskoja käsitellessäni levyjä.
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ellei kalvoja liimata kiinni, ne läpsyvät häiritsevästi bassojen tahdissa, ja pingotetut kalvot jopa keskiäänilläkin resonoivat. Kaduntallaaja hiljaisine kuunteluvoimakkuuksineen ei läpsynnästä ja rapinasta välttämättä kärsi, mutta himoluukuttajia ja desibelikerääjiä kalvojen räpätys kyllä häiritsee.

    Kannattaa yksi villalevy pintakäsitellä haluamallaan menetelmällä ja viedä käsitelty levy lähelle subbaria ja soittaa maksimaalisella voimalla tuttuja biisejä. Myös levyn vienti nurkkiin voi paljastaa rapinat, vaikka huoneen keskellä ei rapinaa kuuluisi.

    Jos levy pysyy äänettömänä kovassakin metelissä, voi loputkin levyt käsitellä samalla tavalla. Mutta jos pintakalvotus läpsyy äänen tahtiin ja pitää ylimääräistä meteliä, pitää keksiä joku muu säröttömämpi pinnoitustapa. Esim. sprayliimaa kevyt sumutus MOLEMPIIN osapuoliin, se pitää kalvon aloillaan kovassakin äänenpaineessa.



    Kumikalvo, etenkin lateksi, heiluu äänen mukana, mutta ei silti pidä häiritsevää meteliä, se on niin taipuisaa. Suosittelen lateksikalvoa pingotettuna (ei liian tiukka pingotus, koska silloin kalvon resonanssi nousee keskiäänille) tai siveltynä/sumutettuna. Nestemäisenähän lateksin voi levittää ja se kuivuu kiinteäksi ohueksi kalvoksi.

    Ilmeisesti minä olen täällä ainoa, joka on omakohtaisesti havainnut muovien rapinan. Muut taitavat kuunnella niin hiljaa, etteivät materiaalit heillä rapise. Eniweis, olen taas rapinasta varoittanut, joten on turha jälkikäteen itkeä, että muovit rapisevat. Niinhän ne tuppaavat tekemään kun miesten volumetasoilla ääntä kuunnellaan. Paperitkin rapisevat, suorastaan soivat, siksi niitäkään ei saa pitää irtonaisena kuunteluhuoneessa. Mitä enemmän desibelejä, sitä useampi aine ja esine yhtyy ulvomaan omaa säröään, kuin vesikauhuisten susihukkasten klaani.
     
  11. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voishan sen levyn läpi vetää vaikka muutamat seksikkäät koristenapit läpi tms. jos kalvo lepattaa liikaa. Kokeillaan ensin sprayliimaa, elmukelmua ja kangasta päälle.
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikroperforointikaan ei nyt auta. Siis kalvot/foliot, joissa on miljoonia pikkuruisia reikiä päästämässä esim. höyryä lävitseen joulukinkkua uunitettaessa. Liian harvassa ja pieniä ovat ne reiät äänen läpäisyn kannalta. Jollain 0,1 Hz taajuudella reiät kyllä tasaavat paineen lävitseen, estävät siis kalvon repeämisen staattisilla paine-eroilla. Audiotaajuuksilla paine-eroa kalvon eri puolille pääsee syntymään, joten kalvo lähtee lepattamaan mukana, ellei sitä ole liimattu kiinni.
     
  13. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Entäpä ilmanvaihtokoneen suodatinkangas ja tiivis päällystekangas, ympärille vaikka puukehykset?? Pysyisköhän tuolla virityksellä pölyt kurissa?

    Siksi oon niin tarkka, kun oon allerginen...
     
  14. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    En tiedä, antaako valmistaja maksimiäänenpainetta tuotteelleen, mutta mikroperferointii perustuvaa akustointimatskua on esimerkiksi Barrisolin kalvo:
    http://www.barrisol.fi
     
  15. Biusa

    Biusa Guest Guest

    Liittynyt:
    17.03.2010
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse sijoitin vuorivillasta tehdyt akustiikkapaneelit takaseinään lähelle päätä. Tästä syystä halusin varmistua siitä, etteivät levyt pölise, jos joku niihin vahingossa vähän nojailee tms. Ei ole myöskään kiva, jos pölyä ajan saatossa tipahtelee sohvalle jne.

    Käärin vuorivillat muovin sisään tiiviisti. Tämän "tyynyn" asetin puisen kehikon päälle, jonka takapuolella on halpa melko elastinen kangas kiristettynä. Julkisivun ja reunojen päälle asetin parin cm paksuisen "vanukerroksen" (huopavanua tms) pehmentämään tyynyn muotoa ja peittämään mustan muovin, ettei se näy päällyskankaasta läpi. Tämän vanupeitteen päälle kiristin sisustuskankaan. Tämä muovipäällystä on siis tiiviisti kiinni vuorivillassa, ja lisäksi se on kiristetty puisen kehikon, taustakankaiden ja "huopavanun" väliin. Voisin vielä testailla tuota subbarin edessä päristelemistä, mutta en ole ainakaan mitään räminää huomannut, kun testailin levyjen toimivuutta istumalla kaiuttimen edessä ja liikuttelemalla levyä kaiuttimien elementtien edessä - melko kovillakin voimakkuuksilla.

    Näitä levyjä sijoittelin 3 kpl sohvan taakse pään korkeudelle. Ovat siistit, eivät siis rämise ja saavutin niillä tavoitteeni; ne selkeyttävät musiikkia ja rauhoittavat keski- ja ylätaajuuksia hienosti. Placebo -vaikutuksesta ei ole kyse, sillä eron huomaa hyvin, kun kuuntelee musiikkia seisaaltaan ja laskeutuu sohvalle istumaan. "Yläilmoissa" takaseinä soi, musiikki on epätarkempaa ja "avarampaa" (joku voi ehkä pitää tällaisesta soundista kirkkomusiikissa yms, itse en blues/rock musiikissa siitä välitä). Kun istuu alas, musiikki rauhoittuu kummasti.

    Bassopäähän ei minun levyillä hirveitä vaikutuksia saada aikaan, mutta onneksi näihin ongelmiin pystyy vaikuttamaan taajuuskorjaimilla melko hyvin.
     
  16. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse päädyin suodatinkankaaseen ja tiiviiseen verhokankaaseen. Hyvältä ainakin näyttää ja pitäis ilman kulkea läpi.
     
  17. jpos

    jpos Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2007
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse päädyin suodatinkankaaseen ja tiiviiseen mustaan verhokankaaseen. Hyvältä ainakin näyttää ja pitäis ilman kulkea läpi. Ainoastaan levyn "avoinna" olevat reunat päällystin mustalla jeesusteipillä =)