4:sen huulisynkka?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Kopi, 26.04.2010.

  1. Kopi

    Kopi Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viikon parin verran on 4:n äänen huulisynkka ollut pielessä (DNA Oulu).
    Ainakin suomalaisissa ohjelmissa.
    Onko muut havainneet vai olenko sekoamassa... :confused:
    Ero ei ole paljon, alle sekunnin, mutta ärsyttävä.
     
  2. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subilla tuntui tänään olevan huulisynkassa jotain pahasti vialla ihan tuolla DVB-T puolella.

    aarno2815:
    You should zip up that zipper. ;)
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2010
  3. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Se on ollut näkyvissä jo kuukausia.Muilla kanavilla ei ongelmia.
     
  4. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 591
    Saadut tykkäykset:
    216
    Jaa, ja minä kun eilen Nelosen "FastForwardia" kiintolevyltä katsellessa aloin sättiä tietokoneeni Nebula DigiTV -systeemiä jouduttuani säätämään synkkaa liukusäätimellä kohdalleen... Vika siis oli taaskin lähetyspäässä...

    Tuossa juuri kun niin ikään kiintolevytallenteena katsoin MTV3:n viimeisimmän CSI NY -jakson, niin oli myöskin sellainen aivan aavistuksenomainen tunne ettei siinäkään ollut synkka aivan täysin kohdallaan.
     
  5. Streami

    Streami Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.01.2004
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    3
    "Viikon parin" ero äänisynkassa kuulostaa jo suurelta. :)

    En yleensä kommentoi oikeinkirjoitusta, mutta viestisi viidestä rivistä (otsikko mukaanlukien) jokainen sisältää merkittäviä kielioppivirheitä. En ole äidinkielenopettaja, mutta pientä tarkkuutta jatkossa niin pärjää paremmin työmarkkinoillakin ;)
     
  6. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Samaa mieltä, jotkut eivät välitä lainkaan kirjoitustensa oikeellisuudesta. Harmittaa tuollainen kielen raiskaus.
    Jopa lehdissä tuota esiintyy esim. "kiikarit", kun tarkoitetaan yhtä kiikaria ym. Myös "lienee" sanaa käytetään aivan mielivaltaisesti ja typerästi, tälläkin foorumilla. Valitettavasti samaa olen huomannut yliopistotasoista sivistystä saaneella tyttärellänikin(alkaa sanan ja rupeaa sanan käyttö), opetetaanko oppilaitoksissa aivan väärin, vai tarttuvatko nuo sitten lehdistöstä? Toimittajia veikkaan, olisi koulutuksen paikka...
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Olisiko näin paremmin:

    Viikon-parin verran on Nelonen-kanavan äänen huulisynkka ollut pielessä (DNA Oulu). Ainakin suomalaisissa ohjelmissa. Ovatko muut havainneet saman, vai olenko sekoamassa? Ero ei ole suuri, alle sekunnin, mutta ärsyttävä.



    BTW: noin sekunnin eli 1000 ms synkkavirhe on täysin katastrofaalinen. 100 ms virhe on jo huomattavan ärsyttävä. 10 ms virhe ei paljon haittaa, jos totuttelee siihen, että on hieman humalainen ja epäaito fiilis. 1 ms virhettä tuskin kukaan enää huomaa.

    Muistakaa, että tuotannossa huulisynkka kusee. Eri kohtaukset ovat synkassa enemmän tai vähemmän. Musavideoissa huulisynkka on lähes poikkeuksetta päin mäntyä, vaikka musavideot nimenoman pitäisi synkata absoluuttisen tarkasti, vaikka freimi kerrallaan käsin työstäen.

    Staattinen synkan korjaus kotona voi siis parantaa jonkun kohtauksen, mutta samalla huonontaa toisia kohtauksia. Ei siis hyödytä korjata synkkaa parin millisekunnin sisään kohdalleen, koska ohjelmassa on suurempia synkkavaihteluita suuntaan ja toiseen.

    Staattinen suuri synkkavirhe tv-lähetysjärjestelmässä, esim. 200 ms viive äänessä, se tietysti kannattaa korjata aikaistamalla ääntä kotona 200 ms, mutta tämä korjaus ei silti korjaa huonon ohjelmatuotannon synkkahuojumista.



    Äänen viivettä voi onneksi säätää portaattomasti (viivettä ja ennakkoa). Kuvat luonnollisesti etenevät esim. 25 ruutua sekunnissa (40 ms askelmat) eli 50 kenttää sekunnissa (20 ms askel), siis portaittain, mutta ääntä voi silti säätää portaattomasti. Vaikka nanosekunnin verran viivästäen jos softa sen mahdollistaa. 1 ms säätöportaatkin riittävät normaalitarpeeseen, pc-softissa taitaa olla 1 ms säätöportaat tai vieläkin tarkemmat. 10 ms portaillakin pääsee haarukoimaan synkkaa melko hyvin kohdalleen, jäännösvirheeksi tulee maksimissaan 5 ms.

    Jos ääntä ei resamplata uudelleen, yhden audiosamplen (da-muuntimen kellotaajuus, ei äänitallenteen) portailla synkkaa voi siirtää muuttamatta audion laatua huonommaksi. Tämä tarkoittaa nykyaikaisen 192 kHz da-muuntimen tapauksessa noin 0,005 millisekunnin portaita, joten käytännössä portaaton se huulisynkan säätö on, vaikkei teknisesti ottaen olekaan aivan portaaton. Jos sallitaan äänen resamplaus, silloin säädön saa täysin portaattomaksi.
     
  8. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tosiaan viime aikoina ei ole voinut olla huomaamatta kyseistä ongelmaa, olethan pistänyt jo palautetta asiasta?
    Onko aiemmin vika ollut Nelosen lähetyksessä vai onko mahdollista, että kaapelioperaattori pystyy synkan söhlimään pieleen?
     
  9. Exodus

    Exodus Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sama vika on myös antenniverkossa. Todella ärsyttävää.
     
  10. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
  11. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    OT

    Äänen huulisynkka. Woot?
     
  12. lnwcob

    lnwcob Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2007
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sama ongelma itselläni (Dna, Oulu), eikä koske pelkästään kotimaista. Palautetta laitettu Neloselle, jospa korjautuisi sitä kautta.
     
  13. Kopi

    Kopi Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen pahoillani Sinulle ja mahdollisesti muillekin aiheuttamaani mielipahaa. En tiennyt osallistuvani oikeinkirjoituskilpailuun, vaan kuvittelin, että tämän tyylisillä palstoilla (joissa 85% lukijoista on alle 25-vuotiaita ja itsekin "väärin" kirjoittavia) lyhyt ja ytimekäs, vaikkakin kielioppisääntöjä rikkova tyyli olisi sallittua. Luulen silti, että asia tuli kaikille selväksi, jopa Sinulle, hymiöstäsi päätellen. Asian perille menoa olenkin aina pitänyt sääntöjä tärkeämpänä.

    Kirjoitin äidinkielestä L:n vuonna 1980. Tosin myönnän, että olen unohtanut sen jälkeen varsin paljon kielioppisäännöistä. Uskoisin kuitenkin edelleen pystyväni ainakin M:n tasoiseen aineeseen. Myöskään työmarkkinoilla ei kielitaitoni ole kuluneena 23:na vuotena muodostunut ongelmaksi, tosin noista vuosista viimeiset 21 olen kirjoittanut vain englanniksi.

    Koitan jatkossa, jos vielä uskallan kirjoittaa, kiinnittää tarkemmin huomiota viestieni kieliasuun. Ja ei, en vetänyt hernettä nenääni kritiikistäsi, ajattelin vain laittaa "puolustuksen puheenvuoron".

    PS.Ehkä kysymykseni huonoa kieliasua selittää sen kirjoittamista ennen nautitut pari olutta ja GT? Seli seli :)

    PPS. Eikö lauseesi "niin"-sanan eteen kuulu pilkku? Ja loppuun piste? En muista enää noita sääntöjä... :) Varmaan rikoin niitä taaskin nipun, mutta ei tarvitse korjata, olen jo parantumaton tapaus.
     
  14. Streami

    Streami Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.01.2004
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    3
    Saat anteeksi. :)

    Ei pidä paikkaansa, minä kirjoitan aina oikein. Säännöissä on varmaan virhe. ;)
     
  15. samsung

    samsung Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.10.2000
    Viestejä:
    383
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkohan alkuperäiselle ongelmalle tiedossa ratkaisua?

    Vai kumpi on pahempi ongelma, Nelosen lipsync vai oikeinkirjoitus? :p
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30

    Äänessä pitää olla sykronissa muutkin asiat kuin pelkät huulet. Efektit myös pitää olla oikealla tavalla synkassa kuvan tapahtumiin.

    Aidon realismin kaltaista äänen ja kuvan keskeistä synkronia tv-sarjoissa/leffoissa ei edes pyritä tekemään. Tämä häiritsee.

    Kun on itse omin silmin ja korvin nähnyt, miten etäisyys vaikuttaa äänen ja kuvan välillä, av-materiaalissa esiintyvä "lähimikitystä emuloiva" synkka ottaa jatkuvasti päähän.

    Kun järven selällä soutaja hakkaa airolla järven pintaa, läiskähdysäänen pitää tulla huomattavasti kuvan perässä. Oikeassa elämässä ääni tulee paljon perässä, joten av-tuotteessakin äänen pitäisi tulla kuvan tapahtumien perässä.

    Mitä kauempana asia tapahtuu, sitä suurempi viive äänessä pitää olla. 345 metrin päässä tapahtuva asia tulee sekunnin viiveellä korvaan reaalimaailmassa, vaikka silmä näkee saman tapahtuman käytännössä viiveettä.

    Samoin jos joku pomputtaa koripalloa maahan 100 metrin päässä, pompahdusäänen pitää tulla korvaan 290 millisekunnin viiveellä.

    Erittäin epäluonnollista siis on, että av-materiaalissa huulen näkyvät liikkeet ovat (toivottavasti) synkronissa puheäänen kanssa, mutta että taustalla 100 m päässä tapahtuvat hälyäänet (ukko hakkaa kirveellä halkoja) myöskin ovat synkronissa, vaikka hakkuuäänessä siis pitäisi olla 290 ms viive tässä tapauksessa.

    Uutismateriaalissa onneksi on luonnolliset viiveet, koska ei ole viety lähimikkiä halonhakkaajan viereen, vaan yksi ja sama kameramikki tallentaa lähellä olevan tv-haastattelun sekä etäisen halonhakkaajan paukuttelun.



    HUULIsynkroni on siis vain yksi synkronisaatiota vaativista lukuisista elementeistä, joita liittyy kuvaa ja ääntä sisältävään tallenteeseen.

    Dialogia sisältävissä leffoissa/sarjoissa huulisynkka tietysti ensimmäisenä havaitaan ja väärä synkka alkaa ärsyttää, mutta kyllä muutkin synkkaa vaativat töpeksityt asiat ärsyttävät, jos tietää asioista enemmän. Minä esimerkiksi ampuisin jokaisen foleyartistin, koska ne pellet eivät osaa tuottaa aidonkaltaisia ääniä eivätkä ainakaan sykronissa kuvan tapahtumiin. Vaikka henkilön jalkapohjia ei kuvassa näytettäisi, ylävartalon mikroliikkeistä näkee milloin jalka osuu maahan ja millä tavalla, ja keinotekoinen kengänkopse/laahausääni pitäisi olla synkronissa ylävartalon mikroliikkeisiin, mutta eipäs ole. Koska foley-pellet kaavitaan ojan pohjilta, ne koulutetaan juottamalla niille tonni kossua päivässä. Ainakin siltä asia vaikuttaa.



    Tämä tuotannon synkasta höpisemiseni ei liity Nelonen-kanavaan mitenkään, mutta kun synkkavirheen häiritsevyydestä tuli puhe, toin esille tuotannon puoltakin, joka siis kusee usein. Epäluonnolliseksi tuotettua ohjelmaa ei voi luonnollisemmaksi kotona säätää staattista synkkaa muuttamalla, koska ei ole moniraitaista äänidataa käytettävissä. Halonhakkaaja ja lähihaastateltava on miksattu ääniraidalle päällekkäin (ja fiktiivisessä tuotannossa lähimikkisynkroniin), kotona ei enää pysty lisäämään halonhakkuuääneen asianmukaista viivettä.

    Katsokaa itse aitoa uutismateriaalia. Kun kuvassa kaukana taustalla tapahtuu vaikka autokolari tai räjähdys, niin ääni sieltä tulee viiveellä, vaikka lähihaastattelu olisi reaalisynkassa kuten pitääkin. Mutta sitten kun katsotaan ELOKUVAA; jossa esiintyy samanlainen uutishaastattelutilanne, mutta siis lavastettuna, niin kas kummaa: taustan tapahtumat (räjähdykset useimmiten) ovat reaaliaikaisessa synkassa. Kummasti on osattu viedä 200 m pitkät mikrofonikaapelit juuri oikeaan onnettomuuspaikkaan jo ennakolta.

    Elokuvat ovat paskaa, ne huijaavat vain amatöörin taikinasilmää ja puurokorvaa. Livetallenteet yhdellä mikillä tehtynä ovat kunnon kamaa; Realistista SynkkaHifiä, aidot viiveet kaikissa äänissä.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2010
  17. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    OT edelleen
    Pitkä selostus piikkini ohi. Vihje: löydä edellisestä lainauksestani ylimääräinen sana.
     
  18. Biini

    Biini Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.02.2003
    Viestejä:
    581
    Saadut tykkäykset:
    8
    Jos nyt ketjun hengen mukaisesti otetaan kantaa oikeasti tärkeisiin asioihin, niin pitäisi sanoa viipeellä - ei viiveellä.
     
  19. warre

    warre Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    14.02.2000
    Viestejä:
    2 358
    Saadut tykkäykset:
    30
    kumpikin käy:(vaikkei tuolla juuri tuota taivutusmuotoa olekaan)
    http://www.kotus.fi/index.phtml?i=496&s=2612