Kaiuttimet + 2-kanavainen vahvistin klassisen musiikin kuunteluun (~1000 EUR)

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana klemperer, 20.12.2009.

  1. klemperer

    klemperer Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2009
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Otsikon mukaisesti pääkäyttötarkoituksena olisi klassisen musiikin kuuntelu (pianomusiikkia mutta myös sinfonioita). Laitteiston hankintaa tulisi siis katsoa tältä kantilta, vaikka todellisuudessa laitteistoa käytettäisiin myös muunlaisen musiikin kuunteluun ja TV:n/Blurayn äänentoistoon. Äänen laatu tässä muussa käytössä ei kuitenkaan ole minkäänlainen kriteeri.

    Näin amatöörinä olen ymmärtänyt, että subwoofer kannattaa unohtaa kun on kyse klassisesta musiikista? Ja että kaiuttimien erottelevuus on tärkeää, jos haluaa mahdollisimman "aidon" konserttikokemuksen?

    Vahvistimeksi olen miettinyt Harman/Kardonin tai Cambridge Audion 400-500 euron hintaluokassa pyöriviä laitteita.

    Kaiuttimet voisivat olla esim. B&W 685:t.

    Mitä asiantuntijat ovat mieltä: Olenko oikeilla jäljillä vai aivan metsässä? Entä miten tuo TV/Bluray-kytkös tulisi ottaa huomioon vahvistinta hankittaessa?

    Mitään kiinnostusta alkaa rakentaa kotiteatteria ei siis ole, vaan haluan panostaa maksimaaliseen klassisen musiikin kokemukseen.

    Olen nyt tehnyt taustatutkimusta useita tunteja ja aikamoinen suohan tämä on. Olisin todella kiitollinen pienistäkin vinkeistä!
     
  2. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei subbari pakollinen ole mutta kyllä klassisessakin musiikissa subwooferista on apua esim, Bach:Toccata&fugue d mollissa murahtelee aikalailla kun isoille uruilla soittelevat.

    Kaiuttimet kannattaa käydä itse valkkaamassa liikkeessä, otat levyjä mukaan ja menet rauhassa kuuntelemaan, kun hyvältä kuullostavat kaiuttimet on löytyneet. Teet sopimuksen liikkeen kanssa, koska nämähän pitää luonnollisesti testata myös siellä minne niitä ollaan ostamassakin.

    H/K ja CA ovat molemmat hyviä tuotteita, jotka niin ikään kannattaa ottaa mukaan kaupasta testiin.

    Helpointa lienee "kasata" liikkeessä hyvältä kuullostava setti ja sitten roudata paketti kotia koekuunteluun.


    Kytkentä tv/bluray onnistuu helposti. Niistä lisää kun selviää vahvistin/soitin yhdistelmä.

    P.s. jos kauppias kauppaa SuperHyperUltraBrå kaiutinkaapeleita yms. ei kannata maksaa itseään kipeäksi "dynaamisemmasta" äänestä.
     
  3. klemperer

    klemperer Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2009
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos neuvoista! Tää on vasta helmikuun projekti, joten sitä ennen en ole suurempia liikkeitä tekemässä. Voinkin rauhassa tutustua tarjontaan. En nyt pahemmin urkumusiikkia ajatellut kuunnella, joten jätetään se subbari ainakin aluksi pois setistä :) Pianon matalat äänet nyt varmasti toistuvat tarpeeksi hyvin ilmankin.

    Toki vielä muitakin vinkkejä otan mielelläni vastaan.

    Tuosta TV-/Blu-ray-kytköksestä vielä sen verran ennakkoon, että rajaako se tiettyjä vahvistimia pois tarjolla olevien liittimien takia tms?

    Mitä kaiuttimia muuten suosittelisitte tällaiseen ei-"jytäkäyttöön", kun on enemmänkin kyse siitä että pitäisi kuulla tarkemmin erilaisia vivahteita ja heikkojakin ääniä?

    Ja vielä lopuksi: Onko vinokattoisen, n. 40m2 ullakkokämpän akustiikka lähtökohtaisesti surkea tai pitäisikö se ottaa muuten jotenkin huomioon kaiutinvalintaa tehtäessä?:confused:
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimiin kannattaa panostaa eniten, 75-120% budjetista. Käyttötarkoitukseen sopivimmat ratkaisut löytyvät 2-kanavaista jalustakaiuttimista. Hyviä merkkejä löytyy paljon, esim. Aurelia, Amphion, Chorus, Genelec, DSPeaker, Penaudio, B&W, Elac ja Dynaudio. Jos käytetyt kelpaa niin sitten voisi tulla kyseseen myös Gradient Prelude tai lattiakaiutimet. Vivahteet toistaisi ainakin tarkasti suoraan tehtaalta tilattava Magnepan MMG.

    Pianon alin taajuus A0 on 27.5 Hz. Harva kaiutin selviää siitä, joten kyllä subwooferilla on käyttöä pianomusiikinkin kanssa. Kannattaa kuitenkin aloittaa vain kahdella kaiuttimella. Subwooferin lisääminen jälkikäteen on helppoa.

    Nuo merkit ovat oikein hyvinä tunnettuja. Pelkän äänenlaadun takia ei kannata maksaa stereovahvistimesta yli 200€. Käytetyt kannattaa huomioida myös. Kaiuttimien merkitys on paljon vahvistinta suurempi.

    Analogisia liittimiä käyttäen TV/Bluray:ta ei tarvitse mitenkään erityisesti huomioida vahvistinta valittaessa. Käytännössä kaikista löytyy riittävästi liityntöjä.

    Ihan noilla tiedoilla ei voi vielä vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä akustiikasta. Tilaa ainakin on hyvin, joten pääset sijoittelulla vaikuttamaan paljon. Kannattaa kokeilla hankittavia kaiuttimia kotona ennen lopullista ostopäätöstä.
     
  5. JTu

    JTu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.08.2003
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    1
    Komppaan vahvasti edellisiä kirjoittajia. Myös täältä suositukset sijoittaa ko budjetista valtaosa kaiuttimiin.

    Tosin ihan "aitoon konserttikokemukseen" tuskin pääsee, se kun ei onnistu hyvin edes yli 10x rahallisella panostuksella. Mutta tonnilla saa jo hyvin nautittavan laitteiston.

    Magnepanin pikkuisia minäkin suosittelisin noilla reunaehdoilla. Tosin etäisyyttä takaseinästä tulisi olla vähintään se metri. Eivätkä ne ihan joka sisustukseen välttämättä sovi :)

    Jos on kiinnostusta puuhailla itse tai saada kaveri rakentamaan, hyvin yksinkertaiset laajakaistaviritelmät saattaisivat myös toimia. Esim. omassa olohuonesetissäni Jordanin JX92s-elementtiin pohjautuvat rakennelmat soittavat Sibeliuksen viulukonserttoa tätä kirjoittaessani. Eivätkä maksa paljoa. Hyvin toimivat, mutta massiivisilla sinfonioilla menevät helposti nk. tukkoon.
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilemalla sekin kannattaa itse todeta niin tietää itse mihin kannattaa panostaa. On tietty aina mahdollista, että jos koneelta striimaillaan mitä sattuu mp3:ia ja nurkassa loilottaa subfuutteri niin sumentaahan se resoluutiota eikä eroja kuule helposti.

    Itsellä on painotus ehkä 10% kaiuttimet ja 90 % muut laitteet, tosin siinä on LP-sorvi mukana. Eli cd, vahvistin ja LP-soitin. Parempi ääni kuin monta kertaa aiemmin kalliimmilla kaiuttimilla mutta vähäisemmällä etupäällä.
     
  7. Noviisi1

    Noviisi1 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.10.2009
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko hankinnat jo suoritettu? Jos on, niin mihin päädyit? Olisi kiva kuulla kokemuksia.

    Itse panostaisin ehkä 40 % vahvistimeen ja 60 % kaiuttimiin. Ykskytä luetteli monta hyvää kaiutinmerkkiä. Yksi mikä itselläni tuli vielä mieleen, on System Audio. Heidän valikoimasta saattaa löytyä kiinnostavat pöntöt.

    NAD vahvistimia on myös kehuttu mutta niin kuin moni on jo tässä kirjoitellut, niin koekuuntelu on se joka ratkaisee mikä toimii ja mikä ei.
     
  8. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos hankinta ei ole vielä tehty, Adam ja Tannoy -merkeistä tulisi vielä mainita tuossa hintaluokassa, vaikka myös oma kaiutinehdotuksesi näytti mielestäni hyvältä käyttötarkoitukseen. Molemmilla on poikkeavia ratkaisuja ylä-äänille ja sointia pidetään yleisesti tasaisen erottelevana kummassakin. Molemmat kuuluvat lähikenttämonitorien kategoriaan, joka on tehty analyyttiselle äänten erottelulle ja lähikuunteluun ja hieman pienempään tilaan kaiken kaikkiaan. Itselläni kuunteluetäisyyttä on 1.3 m lähikenttämonitoreilla kerrostaloyksiössä. Ja kaiuttimet ovat 3-3.5 kertaa kalliimmat kuin vahvistin. Kannattaa käydä kuuntelemassa jos vain voi!

    Niin, myös äänilähteen laatuun kannattaa hieman kiinnittää huomiota eli ei vain ihan mikä tahansa levysoitin. Itselläni lähde on jopa hieman kalliimpi kuin vahvistin (vaikkeivat vertaudu suoraan, koska käytän edullista PA-vahvistinta). Tässä eräs väkevä näkemys lähteen tärkeydestä: http://z14.invisionfree.com/sibeli/index.php?showtopic=19
     
  9. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Konserttiflyygeli, kontrabasso ja urut ovat mainioita matalan pään soundin luonnollisuuden testigeneraattoreita, jos olet kuullut niitä livenä.

    Keskitaajuudet naislaulajan äänellä. (Itse käytän paria Emma Salokosken levyä)

    Korkempaa taajuutta kannattaa kuunnella esim. metallikielistä kitaraa sisältävällä materiaalilla, jossa on mukavasti harmoonisia ja nousunopeutta. (~ Claptonin Unplugged)
     
    Viimeksi muokattu: 14.05.2010