Mitkä on teidän äänentasot kerrostalossa.

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana zemex, 04.03.2010.

  1. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on n. puolisen vuotta tullu asusteltua nykysessä, n. 70 luvun alun perus betonihäkkyrä. Äänenvaimennuksesta vois sanoa että putkisto/käytävä-äänet kuuluvat pahimmin, normi puhe/huuto ei kovin herkästi kuulu poislukien seinänaapurin itkevä ipana.

    Laitteisto:
    Onkyo TX SR701E
    Monitor audio bronzea edessä ja takana
    Velodyne CHT-15 subi

    Leffoissa volat siinä -20 asennossa about, plusmiinus pari riippuen materiaalista, mututuntumalla vois sanoa että about leffateatterivoimakkuus(ei lasten näytökset). Leffoissa subi saattaa ajoittain olla pari desibeliä "kuumemmalla" kuin musaa kuunnellessa, painotus kuitenkin neutraalin suuntaan kun ulottuvuutta tuolla kuitenkin saa. Pyrkimys ollu että arkisin ysin pintaan lopettelen tuon referenssikatselun ja siirryn kuulokkeisiin tai sitten vaan selkeästi hiljemmalle, viikonloppusin oon venyttäny maks 23 asti, usein musiikkia sillon.

    Valituksia ei ole tullut, kerran musaa kuunnellessa kun olin itse aika referenssikunnossa joskus kahentoista aikaan yöllä oli joku naapuri kovasti kolkutellut ovea mutta pirulainen ei ollu enää oven takana ku kävin kattoo, ihme kyräilyä sanon minä. Antaa kaikkien kukkien kukkia, arkisin pitäis antaa ihmisten nukkua siinä klo 21 eteenpäin ja viikonloppusin sit vähä venyttäen. Tää on pelin henki, kyllä kerrostalossakin pitää saada harrastaa.
     
  2. Scaha

    Scaha Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.11.2002
    Viestejä:
    955
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tarkoitatko että kyllä sinun pitää saada harrastaa? Entäpä tilanne kun itse haluaisi rentoutua kuunnellen musiikkia niin homma menee reisille naapurista kantautuvan mökän vuoksi? Vai kuitataanko se sillä että jokainen ruuvaa äänenvoimakkuutta kokoajan ylöspäin koittaen peitellä nämä sivuäänet? Ihan vaan ajatuksia joita tuli mieleen..
     
  3. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Voisiko joku selittää mitä termillä "referenssitaso" tässä yhteydessä tarkoitetaan?

    ........................

    Teräväpiirtoisia elokuvia katsellessani wanha Kenwoodini näyttää noin lukemaa -40dB, mutta tuskinpa tuo voi kenellekään mitään sanottavampaa informaatiota antaa. Kaiuttimien herkkyydet ym. seikat lienevät kohtuullisen tärkeitä tekijöitä äänenpaineen muodostuksessa? Halpa mittari olisi "hankinnassa", saisi samalla laitteella tutkia moottoripyöräni pakoääniä...

    Teatterissani on akustointilevyjä pääkaiuttimien takana seinässä ja alla on kovalla lasivillalla, kipsilevyllä ja kokolattiamatolla toteutettu kelluva lattia. Lisäksi on osittainen alaslaskettu akustointilevykatto. Mitä vaikutusta noilla on äänen eristykseen, sitä en tiedä... ainakaan 8" subwooferini runkoäänet eivät ilmeisesti etene rakenteita pitkin.

    Pyrin lopettamaan katselusessiot klo 22:00 menessä. Mitään galluppia volyymeistäni en kuitenkaan missään tapauksessa suorittaisi. Ei liene mitenkään pakollista luovuttaa veto-oikeutta tässä asiassa muille rakennuksen asukkaille. On oletettavaa että kukaan ei haluaisi koskaan kuulla mitään ääntä naapureiden suunnasta.

    Kun kaikki osapuolet toimivat edes jonkinlaisten toisen ihmisen huomioon ottamisen periaatteiden mukaan, on toimiva kompromissi todennäköisesti mahdollinen, mikäli kullakin yksilöllä "hissi kulkee yläkertaan saakka".

    Itse ainakin teen ennemmin kompromisseja tällä saralla (varsinkin kun Finnkinon äänentasot eivät ole "pitkässä juoksussa" yhteensopivia korvieni kanssa), kuin kolaan lunta vuorotta omakotitalon pihalla, vahdin katon notkumista tai haravoin lehtiä...
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2010
  4. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pidän itse musiikiin kuuntelua normaalina asumiseen liittyvänä asiana. Tässä taloyhtiössä ei ole tapana valittaa ihan pienestä. Tiedän kyllä että musiikki kuuluu jonninverran naapuriin, varsin jos innostuu luukuttamaan. Koitan kuitenkin painottaa musiikkisessiot aina klo 13-21 välille. En minäkään valita, vaikka joku tamppaa mattoja pihalla 7 aikaan aamulla, tai haukuttaa koiraa pihalla 7 aikaan aamulla. Kaikki nämä ovat minun näkökulmasta normaaleja asumisen ääniä. Jokainen tietää mitä odottaa muuttaessa kerrostaloon. Koskaan kerrostalossa ei päästä omakotitalon tasolle rauhallisuudessa.

    Kerrostalon "referenssi" -tasona, tai siis kipupisteenä naapureille on varmaankin monessa talossa ~85-90db voimakkuus. 80db ja alle ei varmaankaan ole vielä kovin häiritsevää, mutta kuten sanottukkin, on kuulokkeet paras kerrostalohifistin väline!

    PS. Ja on hyvä tapa kertoa lapulla muille asukkaille tulevista juhlista, jolloin voi hiukan yleensä venyttää musiikin soittoaikaa myöhemmälle ;)
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2010
  5. Collusion

    Collusion Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 821
    Saadut tykkäykset:
    10
    Dolbyn ääniraitojen osalta tämä tarkoittaa 105dB huippuäänenpainetta kuuntelupaikalla muiden kanavien paitsi LFE-raidan osalta (sille on määritelty 115dB).
     
  6. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, siis minun ja muidenkin asukkien. Soiitan myös kitaraa ja syntikkaa, niistäkin tulee ääntä, akustisen kitaran voimakuuttakaan ei voi säätää, sieltä tulee se mitä tulee. Pianon ajattelin myös jossain vaiheessa hankkia. Eipä näissä asunnoissa oikesti tarvitse paljoa laittaa "taustamelua" kun naapurien äänet peittyy, esim tuo vauvan itku kuuluu vain jos itsellä ei ole mitää musiikia tai liikkuvaa kuvaa äänellä varustettuna päällä. Eli kyllä sitä musiikkia voi ihan rentoutuneesti kuunnella vaikka jossain muussa asunnossa pyörii samaan aikaan vaikka LOTR referenssivolalla.
     
  7. Scaha

    Scaha Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.11.2002
    Viestejä:
    955
    Saadut tykkäykset:
    2
    Niinkuin täällä on ollutkin jo puhetta niin asiaan vaikuttaa sen verran moni asia ettei ilman desibelimittauksia ei näistä irtoa mitään. Varsinkaan jollei koiteta suhteuttaa voimakkuuksia johonkin. Tuossa Benighted vertaili kuunteluvoimakkuuksiaan elokuvateatteriin. En tiedä missä teattereissa olet käynyt mutta jos kerrostalossa pistät samalle mökälle mitä täälläpäin teattereissa käytetään niin haluisin nähdä sen talon tai naapurit joita ei moinen häiritse. Et kyllä sitä mökää saa naapurissa peitettyä millään. Toki kerrostalossa asuvan pitää hyväksyä että kyllä sitä ääniä kuuluu muualta mutta kohtuu kaikessa. Mielenkiintoinen termi tuo referenssivola, mitäköhän tämä nyt siis kuuntelupaikalla desibeleissä tarkoittikaan?
     
  8. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    743
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, en itsekään ihan usko että niillä reippaasti 100dB-> referenssitasoilla mennään kerrostalossa:D jos nyt siis puhutaan esim. dolbyn speksauksesta kuten Collusion tuossa jo mainitsikin.
    Normaali nautittava musiikinkuuntelutaso itsellä pyörii aika lähellä 80dB, mittasin dB-mittarilla kuuntelupaikalta äsken. Jos vähän kovempaa luukuttaa niin lähelle 90dB saattaa mennä, ei tosin usein näin tapahdu, eikä varsinkaan yömyöhään. En kyllä ole naapureilta kysellyt miten kuuluu, mutta eipä valituksiakaan ole tullut.
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2010
  9. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse aikanaan asuin kerrostalossa ja tein 3-vuorotyötä. Ja sanon suoraan, että kerrostalossa pitää paitsi ymmärtää se, että elämästä tulee ääniä niin myös se, että ihmisiä elää eri rytmeissä pakostikin ja että paitsi naapurien pitää sopeutua minun tekemisiini ja tarpeisiini myös minun pitää sopeutua naapurien tekemisiin ja tarpeisiin. Silloin jos joku olisi tullut sönköttämään että hänellä on oikeus "harrastaa" ja vetää bassoja niin että talo tärisee juuri siihen aikaan kun minulla oli ainoat tunnit ottaa unta ennen työyötä niin olisi kyllä nyrkki opettanut vähän realismia ja muiden huomioonottamista.

    Kerrostalo ei ole koskaan sellainen paikka missä mihinkään kellonaikaan vedätetään sellaisella volyymillä että ääni kantaa muihin asuntoihin .. siellä pitää osata sovittaa omat harrastukset niin että se ei ole häiritsevää.

    Nyt on oma asuminen omassa talossa, mutta työkaverina on lähes hysteerisessä tilassa oleva yh. äiti joka ei ole taas viikkokausiin pystynyt nukuttamaan lastaan näiden "minulla on oikeus"-möykkääjien takia. Hänellä ei ole sellaista ylellisyyttä että voisi muuttaa tai tai sopeuttaa pikkulasta.

    Pikemmin kuin että "jos ei kestä minun musiikkiani niin muuttakoon maalle" muuttaisin fraasin kuulumaan "jos on pakko vetää nupit kaakkoon, niin muuttakoon johonkin äänieristettyyn bunkkeriin harrastamaan"
     
  10. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen käynyt stadissa ja vantaalla eri teattereissa, toki vaihtelee elokuvittain volat näytöksissä mutta noin yleisesti ottaen olen säätänyt dialogin kuulumaan about samalla tasolla, efektit tulee sitten miten tulee riippuen elokuvasta. Db-mittari pitäisi kyllä jostain saada lainattua tai ostettua, ihan hienosäätöäkin ajatellen. On se kyllä sinänsä vähän hassua että miksi pitäisi katsella elokuvia eri voimakkuuksilla riippuuen että oletko elokuvateatterissa, asut kerrostalossa tai sitten ok-talossa? Jos haluaa "katsella" leffoja, riittää siihen 14" matkaputkitv ja sen kaiuttimet, mutta itselle se on yksi suurimmmista viihteitä ja sitä varten olen hankkinut tykin, kankaan ja "riittävän" äänentoiston. Ei vaan saa sitä kaikkea irti jos katselee hiiri-voimakkuuksilla.
     
  11. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä se vaan niin on että jokainen on oman onnensa seppä. Jopa se hysteerinen yh-äiti voisi tehdä töitä sen eteen (tai olisi jo tehnyt) että saa ostettua itselleen ok-talon jolloin tätä ongelmaa ei olisi.
     
  12. brr

    brr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.08.2005
    Viestejä:
    430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se on hassua siinä tapauksessa että muille aiheutettu häiriö ei kiinnosta tippaakaan.
     
  13. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mikset sinä muuta omakotitaloonmissä tuo sinun "harrastuksesi" olisi tehtävissä ilman että syyllistyy terrorismiin. Hä? Miksi?

    Jos olet asettunut asumaan kerrostaloon, niin sitten SINUN pitää sopeutua siihen että et voi käyttää ääänentoistoasi oman maun mukaan vaan se pitää sopeuttaa ympäristöön.
     
  14. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Ei tosiaankaan millään pahalla, mutta käytännössä tätä yhteiskuntaa ei ole rakennettu 3-vuorotyötä silmälläpitäen. Jos näin olisi, niin silloin myös kaupat ja myös erikoisliikkeet olisivat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Ja järjestyssäännöt näyttäisivät aavistuksen toisenlaisilta.

    Mikäli on tehtävä työtä tuollaisessa rytmissä ja nukuttava päivällä, on lähestulkoon pakko tehdä itse ratkaisuja jotka mahdollistavat tuon. Mikäli on onnekas ja sattuu sopiva ja rauhallinen kerrostaloasunto kohdalle, niin hyvä. Kuitenkaan ei liene mitenkään mahdollista vaatia muita erityisesti sopeutumaan omiin "normaalista" poikeaviin elämänrytmeihinsä ja olemaan käyttämättä iskuporaa remontissa päivällä kello 2.

    Mikäli katsoo että väkivallalla voi hoitaa kyseiset ongelmat, on onneton lopputulos varsin varma ja saattaa olla ettei siitä vuorotyön ikävästä ikeestä tarvitse enää huolta kantaa kun joku muu määrää milloin valot "yksiössä" sammuvat.

    Sen kyllä sanon, että kukaan täysijärkinen ei pyri noihin "referenssitasoihin" missään kerrostaloympäristössä... Tilasinpa juuri edullisen dB -mittarin eBaystä parilla kympillä ja onpa "jännää" nähdä miten kaukana ollaan.
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2010
  15. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuten aloitin, niin kerrostalossa pitää sopeutua siihen että asuu kerrostalossa ja se sisältää paitsi sen, että sietää elämisen ääniä myös sen, että säätää oman elämisensä äänet sen mukaan että elää kerrostalossa ja kaikkia asukkeja ja asukkien rauhaa pitää kunnioittaa kaikkina kellonaikoina.

    Luukuttaminen ei käy kerrostaloasumisessa kertakaikkiaan lainkaan.

    Iskupora remontissa on kertaluontoinen ja siihen on olosuhteiden pakko. Harrastusluontoinen äänentpoisto ei ole sellaista.

    ..Teeppäs itse kolmivuorotyötä ja valvo joidenkin itseensäkäpertyneiden kusipäisten egomaanikkojen takia itsesi sairaaksi, niin siinä alkaa olla valmis vetelemään fyysisesti kuonoon. Luukuttaminen on sekin väkivaltaa ja jos sitä ei oma järki estä eikä huomautus, niin sitten siirrytään itsesuojelun puolelle.

    Tuo "muuta muualle" toimii hemmetin huonosti silloin kun ei ole taloudellisia edellytyksiä muuttaa eikä tottavie kenenkään tarvitse muuttaa kotoaan siksi että joku toinen on kyvytön sopeutumaan ympäristön vaatimuksiin ja estää levon.

    Jos laitetaan vastakkain oikeus kohtuulliseen rauhaan versus oikeus puukuttaa miten lystää, niin jälkimmäinen on se mikä häviää.
     
  16. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koska minulla ei ole aikaa eikä tahtoa ruveta lapioimaan joka talviaamu jotta pääsen esim autollani töihin. Harvalla suomalaisella on palkattu oma pihanhoitaja, puutarhuri ja pool man hoitamaan niitä jokapäiväisiä asioita joihin menee turhaa aikaa.

    Jos ympäristö hyväksyy tämänhetkisen äänentasoni niin silloinhan se on oikealla tasolla? Enpä ole käynyt kertaakaan sanomassa naapurineidin vauvalle että saisko sitä volumea vähän pienemmälle kun se pilaa minun hiljaset hetkeni. Ja ihan turhaa vetää mitään "vauva ei voi äänelleen mitään"-korttia, tai vedän "kaikki lapsiperheet kuuluu ok-taloon"-kortin.
     
  17. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Näinhän sitä voisi luulla ja toisaalta voisi olla toivottavaakin, mutta käytännössä on käsittääkseni olemassa sen kaltainen lainvoimainen ennakkopäätös että esim. pianoa (tai flyygeliä) saa pimputtaa päivällä käytännössä vaikka joka päivä klo 8-15 ja se on ok. Äänet etenevät mukavasti runkoääninä. Saattaa olla että se haittaisi lampaiden laskentaa...

    Mutta eipä tästä aiheesta enempää omalta osaltani.
     
  18. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sinä vetelet vaikka mitä kortteja. Jos olet niin laiska ettet kykene laiskuuttasi elämään omakotitalossa missä sinun "harrastuksesi" olisi soveliasta, niin silloin sinun laiskuutesi estää sinua harrastamasta sitä harrastusta.

    Se että se on sinusta ihan OK terrorisoida muita sillä harrastuksellasi, ei muuta vaikkapa sen mainitun yh-äidin taloudellisia mahdollisuuksia selvittää asiaa pakenemalla paikalta ja antamalla terroristille voittoa.

    Ympäristöllä on näissä asioissa taipumus taipua siihen saakka kunnes se katkeaa. On yleinen malli, että annetaan itse kunkin ihan itse ensin koettaa hahmottaa maailmaa oikein eikä vain omasta ahtaasta navasta.

    Lapsen ääni tosiaan on sellaista normaalia äänimaailmaa mistä ei käy valittaminen. Eroahdistuksesta kärsivä koira on sitten jo toinen asia siitä valitetaankin ja holtiton äänenkäyttäjä on kolmas. Lapsiperheet kuuluvat kerrostaloympäristöön, massiiviset äänentoistolaitteet eivät jos niinden käyttäjä ei osaa käyttää niitä ympäristöään kunnioittaen.
     
  19. benighted

    benighted Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2000
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    En laiskuuttani, vaan mukavuudenhalun ja ajanpuutteen vuoksi. Tupakointikaan ei ole soveliasta kerrostalossa, eikä edes parvekkeella mutta sitäkään ei kielletä. Sovitaan että jos muut saa LUVALLISESTI terrorisoida tupakoimalla, niin minä saan LUVALLISESTI katsoa elokuvia omalla valitsemallani voimakkuudella.

    Kuten sanoin jo aiemmin, jokainen on oman onnensa seppä, ei ole KENELLEKÄÄN mahdotonta löytää työpaikka josta saa riittävästi liksaa maksaakseen ok-talon. Se on tahdosta kiinni, mut jos ei ole tahtoa niin sitten nukkuu huonosti siinä terrorisoidussa talossa.

    Onneksi en ole ainoa kotiteatteriharrastaja kerrostalossa, ja määrä on vain lisääntymään päin. Ympäristö näyttää merkkejä että referenssitaso (TM) alkaa olemaan enemmistö myös kerrostaloissa, jolloin siitä tulee normi.

    Vedit sitten kuitenkin sen kortin vaikka sanoin että ihan turhaa. Ei ne lapset vahingossa tule(EIKU... :D) joten ei tule vahingossa ne äänetkään joita ne tuottaa, näin voitaisiin siis ajatella että jokainen lapsen ääni on tarkoituksella tuotettu.
     
  20. Scaha

    Scaha Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.11.2002
    Viestejä:
    955
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kyllä minä ku varmasti muutkin, minä haluan, minä teen, en minä jaksa, vaivalloista, minä!