Plasma/LCD magneettisuojaus

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana jone1, 12.03.2010.

  1. jone1

    jone1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tarviiko nykyiset littu telkkarit magneettisuojatun keskikaiuttimen vai käykö ihan normi kajari niiden eteen/alle ?
    Vanhoissa putkitöllöissähän meni värit sekaisin jos näytti vähän magneettia ruudulle .
     
  2. mobileZ

    mobileZ Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2005
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tarvitse. Nyt on hiukan hakusessa katodiputken ja litteiden näyttöjen tekninen ero. :rolleyes:
     
  3. korkki2

    korkki2 Guest Guest

    Liittynyt:
    21.06.2010
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä vähän tässä varmistelen ettei sitten käy huonosti kun olen LCD -telkkaria ostamassa, eli kajareiden magneettikentän ei pitäisi siis häiritä lcd-telkkareita mutta mites ne muut komponentit mitä siinä telkkarissa on? Onko mitään mahiksia ottaako ne häikkää?
     
  4. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 093
    Saadut tykkäykset:
    436
    No periaatteessa on mahdollista että jos kovasti vahvan magneettikentän saat siihen tv:n viereen aikaiseksi niin sillä voi olla ihan mekaanisia haittavaikutuksia kun sen kenttä vääntää tv:n metalliosia, mutta tuskimpa tavallisilla kaiuttimilla moista vaikutusta on. Eli voit ihan turvallisesti laittaa kauittimen siihen tv: viereen. Lcd ja plasma tv:t toimivat sähköisesti eivätkä käytä magneettikenttää mihinkään. (Paitsi jos joku valmistaja on sattunut käyttämään magneettikytkimiä tv:n painikkeissa mitä suuresti epäilen. Ja sittenkin kaiuttimen magneettikenttä olisi liian heikko vaikuttamaan siihen.)
     
    Viimeksi muokattu: 16.07.2010
  5. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    varmuuden vuoksi voisi kuitenkin laittaa pari kerrosta alumiinifoliota kaiuttimien ympäri. koskaan ei ole turha suojata alumiinifoliolla.
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Aivan. Pääni on myös suojattu alufoliolla, jotteivat Ur-Anuksen Pienet Vihr.. eikun Ruskeat Miehet pääse lukemaan ajatuksiani. Eli juu, vitsihän alufolio-juttu äsken oli.

    Alumiini läpäisee magnetismin, ei foliot auta. Ei auta kuparifolio eikä rautafoliokaan, ei sitten mikään folio, turha listata jokaista materiaalia erikseen. Tarvitaan paksua rautapeltiä. Ja sen läpi kuva näkyy aavistuksen huonosti. Ei siis ole (maapallolla ainakaan) läpinäkyvää magnetismin torjuvaa ainetta.



    VOIMAKAS magneettikenttä on kyllä vaarallinen. Nestekidepaneelissa etenkin on äärimmäisen herkkiä osia, joiden minimaalinenkin liikuttaminen pilaa kuvan, jopa peruuttamattomasti. Paneelissa pikselin rakenne ei saisi joutua minkään väännön kohteeksi. Ja jos laitteessa on teräksinen kehikko tai taustalevy tai kiristyspanta tai ruuveja, niin VOIMAKAS magneettikenttä vetää teräsosia puoleensa ja aiheuttaa pikselin rakenteeseen vääntövoimia.

    Minulla vääntövoimia aiheuttaa lämpölaajeneminen (= pilveilyä kuvassa), mutta onneksi en omista niin VOIMAKASTA magneettia, joka rikkoisi littanani.

    Voimakkain magneetti mitä omistan, on Apogee-paneelikaiuttimessa. Se pilaa kuvaputken kuvan noin 2 metrin säteellä. Eli jos kuvaputki on alle 2 m päässä kaiuttimesta, kuva vääntyy vinoon. Metrin päässä kuva on jo muodoton, vaatii moninaisia huoltovalikkomodauksia, eikä kuvaa silti saa kuntoon. Puolen metrin päässä kuva on täydellisesti pilalla. Lähemmäksi en ole uskaltanut kokeilla, koska Trinitron-hilamaski voi vääntyä peruuttamattomasti pilalle tai langat jopa katketa. Apogeessa on tapaamistani esineistä ylivertaisesti pahimmat magneetit. Missään subbarikartiossakaan en ole havainnut lähimainkaan niin voimakasta magneettikenttää, että 2 metrin päästä kuvaputken kuva häiriintyisi.



    (HD) Plasmatöllö sisältää 2 miljoonaa "pikkuista kuvaputkea". Siellä ei mikään sinänsä voi vääntyä rikki, eli plasman kuva on minun mielestäni immuuni magnetismin haitoille. Vaikka teräksinen runko/taustalevy/ruuvit muuttaisivat muotoaan, pikselin rakenne ei silti pääse muuttumaan. Plasman pikselit ovat lähes riippumattomia metalliosien sijainnista ja terveydestä.

    MUTTA plasmaliekki saattaa vääntyä magnetismin takia, VOIMAKKAAN ainakin. Eli pikselin "sisällä" vallitsee hieman väärä väri. Joten tilapäisiä värivirheitä magnetismi saattaa synnyttää, mutta ei onneksi geometrisia virheitä. Mutta mikään normaali kaiutin ei voi näitäkään pulmia synnyttää. Apogee-kaiutin ehkä voi, mutta teillä tuskin niitä on käytössä.
     
  7. korkki2

    korkki2 Guest Guest

    Liittynyt:
    21.06.2010
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia asiallisista vastauksista. Mulla on tällä hetkellä Jamo S602 kajarit, arviolta noin 15 cm päästä tulee kuvaputkitelkkariin häiriöitä, +- jotain senttejä. Eli ei taida kauhean voimakkaasta magneetista olla kyse? Kun tv-taso on 120 cm leveä ja uus lcd-telkku tulee olemaan leveydeltään 80 cm, niin kaiuttimet jäisi noin 5 cm päähän telkkarista, niin voisko siitä jotain häiriötä siis tulla? Entä pidemmällä aikavälillä?
     
  8. -T-

    -T- Guest Guest

    Liittynyt:
    25.03.2005
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisi kuvitella, että uusista laitteista tallentavat digiboxit, pelikonsolit, media-PC:t yms. kiintolevylliset laitteet ovat niitä herkimpiä magneettien vaikutuksille. Joku fiksumpi saa sitten kertoa kuinka helposti esim. media-PC:n kiintolevy alkaa korruptoitumaan, kun sitä säilytetään esim. suojaamattoman keskikaiuttimen vierellä.
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Enemmän kiintolevyjä häiritsee värähtely, siis vaikkapa ääni tai kantapäillä kävely lattialla. On mitatusti todistettu, että kiintolevyn pienikin mekaaninen liikuttaminen hidastaa datan siirtymistä. Lukupäältä kestää pidemmän aikaa lukittautua oikean uran kohdalle kun ulkoiset voimat tönivät kiintolevyä.

    Mitä kovempaa musiikkia huoneessa kuuntelee, tai kolisuttelee huonekaluja, sitä enemmän kiintolevy hidastuu. Hidastuminen on kuitenkin merkityksettömän pientä, kiire datalle ei tule, lähes aina kaikki data ehditään lukea ja tallentaa ajoissa. Vain silloin kun liikutaan maksimin siirtonopeuden rajamailla, voi esim. DVB-tallennus korruptoitua kun viritinkortilta saatua dataa ei ehditä tallentaa ajoissa. Käytännön ongelmia ei kuitenkaan tule kotikäytössä, vaikka huudattaisi stereoitaan täysillä.



    Magneettikenttä on kinkkisempi juttu. Kiintolevyssä on niin voimakas lukupään siirtomoottori (puhekela ja magneetit), että ulkopuoliset magneettikentät eivät kykene haittaamaan lukupään siirtymistä. Luku ei siis hidastu tai esty ulkoisten magneettikenttien takia. Mutta kiekoille tallennettu data, sitä ulkoiset magneetit voivat pilata. Etenkin vaihtuva magneettikenttä, kuten kuvanauhakasettien jyräyskoneessa vallitseva suuri energia. Tai isot sähkömoottorit. Normaalit kodin laitteet eivät lähetä ympärilleen sellaista magneettikenttää, joka pilaisi datan. Audiosignaalin taajuus on liian pieni (tai väärä) ja voimakkuus heikko. Kaiuttimen kestomagneetin voimakas staattinen kenttäkään ei haittaa. Ei tule mieleen mitään kaduntallaajalla olevaa vekotinta, jolla voisi tuhota kiintolevyn datan varmuudella. Kiintolevyn hitsaaminen tai katujyrällä yli ajaminen tietysti rikkovat levyn, mutta kosketuksettomia magnetismiin perustuvia datantappovehkeitä ei kotona ole.