The Matrix Trilogy (1999-2003)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana ElvisThePelvis, 18.02.2010.

  1. pose

    pose Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2009
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäinen Matrix oli ja on vieläkin valtaisan erektion aiheuttava spektaakkeli, sci-fiä ja kung-vitun-fua! :thumbsup:

    Toisesta osasta pidin myös vaikka ei millään tavalla ylläkkään ensimmäisen osalle. Kolmannessa osassa mentiin jo metsään kovasti, mutta kohtaus jossa ropootit hyökkäävät Siijjoniin tekee elokuvasta melkein hyvän hehehe, TULTA MUNILLE! Eipä tuosta kolmannesta osasta psyykeen kätköihin muuta ole juurikaan jäänyt, vaikka sekin on muutamaan otteeseen katsottu.

    Ehkä kolmas osa pitäisi katsoa väkivaltaisen sienitripin avustuksella.
     
  2. Rokkari

    Rokkari Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    2 385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäinen Matrix on hyvin pitkään ollut kirjoissani se paras elokuva jos sellainen pitäisi nimetä. Siinä yksinkertaisesti on kaikkea ja tyylillä.

    Reloadedistakin pidän yleistä mielipidettä enemmän (fanilasit?). Varsinkin chateau&freeway chase osio - lähes puolentunnin yhtäjaksoinen actionkohtaus, on todellista herkkua. Vaikka Matrix Reloadedissa on syvällinenkin puoli, olen aina ajatellut varsinkin tässä elokuvasarjan osassa Matrixia puoliksi kornina taustahömpötyksenä jonka ideana on vain luoda miljöö mahdollisimman tyylikkäälle katsojan sisäistä pikkupoikaa miellyttävälle actionille. Aurinkolasit, nahkatakit ja luotienväistelyä :cool: jeejee!

    Revolutions onkin sitten jo aika heikkoa, joskin kärsii lähinnä edellisten osien loistavuudesta. Ihan kelpo sci-fi/action pätkä se olisi itsenäisenä elokuvana. Samoin kuten Terminator 3.
     
  3. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Mitä olen viime vuosina pari kertaa koettanut katsoa ensimmäisen Matrixin uudelleen, olen todennut, että leffan kiinnostavuus tipahtaa pari pykälää kohtauksessa, jossa Neo irtoaa kehdostaan lampeen ja vastarannankiiskit pelastavat hänet sieltä. Sen jälkeen onkin luvassa enää äksöniä ilman ajattelun häivää. Elokuva ei ole kestänyt aikaa siten kuin sci-fin parhaimistot kestävät.

    Jatko-osat olivat sitten jo täysin luokattomia.
     
  4. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Olen eri mieltä asiasta, mutta toki jokainen taaplaa tyylillään. Ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä, että mitkä elokuvat edustavat sitten mielestäsi sci-fi -parhaimmistoa, jotka ovat kestäneet ajan hampaan siinä missä Matrix mielestäsi ei ole?
     
  5. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Blade Runner ja 2001 päällimmäisenä, sitten Gattaca ja Equilibrium. Tosin taitavat kyllä kaikki olla enemmän SF:ää kuin sci-fiä, mutta kuitenkin (Equilibrium tosin vain hieman Matrixia parempi).
     
  6. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    No Equillibrium ei nyt todellakaan ole missään sci-fi aatelistossa. Ihan mukiinmenevä, mutta keskiverto Orwell/Fahrenheit 451 versiointi.
     
  7. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    No enpä sitä aatelistoon nostanutkaan, kunhan paremmaksi kuin Matrixin. ;)

    Mutta onhan siinä Sean Bean, eli ei se kauas aatelisesta jää... Equilibriumin heikkous on se, että joku Matrixin nähtyään ilmeisesti päätti, että siihenkin piti lykätä kovasti "coolia" tappelua mukaan, vaikka juoni ei sitä todellakaan kaivannut.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2010
  8. kahvikuppi

    kahvikuppi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.09.2009
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Equillibrium jos nimenä olisi ollut Matrix 2 niin se olisi klassikko. No erittäin hyvä Matrix tyylinen ja vaikutteinen leffa joita ei ole onneksi syntynyt kovin montaa. Joten nämä kaksi leffaa voidaan luokitella hyväksi oman genrensä leffoiksi.

    Miksei myös Dark City voisi luokitella myöskin vaikutteita antaneeksi leffaksi Matrixille? Kuitenkin vuotta aiemmin julkaistiin. Vaikea sanoa, kuitenkin kyllähän näitä pieniä tai vähäsen suurempia tämänkin suunnan leffoja olisi mukava nähdä enemmänkin. Hiukan harmi, että Matrix 2&3 oli aika huonoja. Ehkä liian kunnianhimoisia? Matrix 1 jätti vaikeasti elokuvan kun päähenkilö lentää kuin konsonaan supersankari läpi maailman joten jatko-osiin elementit lähti hiukan liiankin överiksi alkujaan.
     
  9. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Equilibriumin perusidea oli ohut. Samoin käytetty rahamäärä on pienempi, ja se näkyy.

    Jos jotain Matrixin ideaa hakee niin '13. kerros'. Mitään nahkatakkisankareita siinä ei ole.

    Kyllähän se melko puhdistava kokemus oli aikoinaan Matrixin loppu, Neo näyttää ettei rajoja ole ja taustalla soi Rage against Machinen Wake up.
     
  10. winterland

    winterland Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ensimmäisen osan menin katsomaan aikoinaan ilman ennakkotietoja entisen kotikaupungin ”teatteriin”, mikä oli nuorisotalon todella pieni liikuntasali, jossa oli minun ja serkkuni lisäksi yksi katsoja. Eniten tuosta katselukerrasta jäi mieleen äärimmäisen vanha koneenkäyttäjä, joka hiippaili kesken leffan valkokankaan edessä, laittoi leffan pyörimään alussa väärinpäin ja kelan vaihtamisessakin kesti kesken leffaa 10 minuuttia. Itse elokuvaa pidin hyvänä, olihan siinä 11-vuotiaan pojan aivoja stimuloivia toimintakohtauksia.

    Kun ikää tuli lisää ja asioista ja elokuvista alkoi ymmärtää enemmän, The Matrix muuttui kokemuksena täysin uudelle tasolle. Elokuva oli ja on loistava, innovatiivinen ja 1900-luvun viimeiseksi jäänyt elokuvaklassikko. Toimintakohtaukset olivat näyttäviä ja tukivat tarinaa juuri sopivan paljon. Eihän niitä loppujen lopuksi ollut edes kovin montaa, vaan aina kun niitä oli, tehtiin asiat todella isosti. Kukapa ei olisi hymyillyt lopussa olevalle aulakohtauksen tulitukselle, tai ihaillut taistelujen hienoja koreografioita? Mielestäni oli myös sopivaa, että elokuva ja sen teemat aloittivat uuden vuosituhannen, kun samalla myös ihmiskunnan tietokoneiden ja internetin käyttö yleistyi räjähdyksellisesti.

    Ymmärrän hyvin myös jos joku ei elokuvasta pidä. Löydän itsekin siitä vikaa. Näyttelijävalinnat olivat mielestäni nappivalintoja, vaikka Keanun pökkelömäisyys välillä ärsyttääkin suunnattomasti. Tosin jossain mielessä sellainen sopii Neolle, joka on ihan pihalla siitä mitä tapahtuu. Fishburnen ääni ja yleinen habitus käyvät Morpheukselle kuin nyrkki silmään. Miinusta tulee siitä, että koko trilogian ajan hänen taistelukohtaukset olivat melko kömpelöitä. Hänen ruumiinrakenteensa ja olemus ei viesti, että hän olisi kung-fun erikoistaitaja ja siltä se näyttääkin.

    Heti elokuvan alussa ollut Trinityn taistelukohtaus asetti sävyn elokuvalle (tappelukohtausten mielessä) ja varmasti jo tässä vaiheessa monen mielipide muodostui pitääkö elokuvasta vai ei. Olen perinteisimpien tappeluiden ystävä, eli realismia, oikeasti sattuvia iskuja ja verta kehiin. Leffojen köysitaistelut ovat mielestäni välillä köykäisen näköisiä, johtuen juuri siitä, kun näyttelijää on vedelty ja pyöritelty epänormaalilla tavalla. Iskut eivät näytä siltä, että ne sattuisivat, vaan homma jatkuu ja jatkuu (varsinkin Neon ja Smithin välillä), molempien torjuessa toisten iskuja. Tämä vielä korostui jatko-osissa, ehkä eniten Reloadedin massiivikohtauksessa.

    Dialogi taistelee koko leffan ajan korniuden ja mestarillisen välillä, varmaan löytyy molemman mielipiteen omaavia. Paljon sivistyssanoja ja mutkikkaita lauseita käyttämällä voi kuulostaa viisaalta, mutta liikaa käytettynä se menee jo yli. Jatko-osissahan tuo sitten vietiin ihan uudelle tasolle.

    Yleinen värimaailma, puvustus, kuvaus ja kamerakulmat olivat koko trilogian ajan loistavia. Värimaailma oli täynnä mustaa ja vihreää, mikä sopi hyvin kun tiesi minkävärinen Matrix-koodi on. Puvustuksessa käytettiin mielestäni hienosti tyylikkäitä mustia pukuja, moderneja ja goottilaisia nahka-asuja.

    Kenellekään ei varmaan tullut yllätyksenä, että megahitistä kehiteltiin jatko-osia. Tai olihan ne siis jo alunperin kehitelty, mutta ensimmäisen osan suosio varmisti niiden tulemisen. Niihin kohdistui todella suuret paineet ja jollain tavalla oli odotettavissa, että ihmiset tulevat niihin pettymään.

    Reloadedissa toimintaa oli lisätty, ensimmäisen osan filosofisuutta/raamatullisuutta oli kaksinkertaistettu ja dialogi viety ”tekotaiteelliseksi.” Ei ihmekään, että sitä Arkkitehti-kohtausta on kritisoitu. Näyttelijähän kertoi, että Keanu Reeves oli saanut selittää hänelle mistä koko hommassa on oikein kyse. :D Taistelut ja moottoritiekohtaus ovat todella näyttäviä, mutta ei ne voi yksinään koko elokuvaa kannatella. Varsinkin se kymmeniä agentteja vastaan käyty taistelu oli tavallaan aika turha, kun Neo ei saanut niitä tapettua ja lopulta pystyi pakenemaan helposti lentämällä.

    Jos ensimmäisessä osassa kritisoin Keanun/Neon pökkelyyttä, olisi Reloadedissa voinut hänestä tehdä hieman älykkäämmän. Leffan alussa Oraakkeli kertoo, että Neon täytyy tehdä valinta Trinityn henkeen liittyen. Myöhemmin Arkkitehti kertoo saman asian, johon Neo toteaa valaistuneena ”kyse on valinnasta!”

    Revolutions jatkaa suoraan siitä, mihin Reloaded päättyi ja periaatteessa nämä ovatkin vain yksi pitkä elokuva jaettuna kahtia. Jos elokuvan alkupuoli meni "normaalin elokuvan" tavalla, loppupuolella homma lyötiin toimintakohtausten osalta sitten jälleen jättimäiseksi.

    Sentineleiden hyökkäys, klubiammuskelu ja loppumatsi olivat suuruudenhulluja ja mahtipontisia, ja varmasti ovat omalla jalustallaan mitä tulee toimintakohtauksiin. Valitettavasti tuo lopun Neo/Smith-taistelu oli melkoisen naurettava kaikkine ilmassa lentelyineen. Pitää kyllä kuitenkin nostaa hattua noiden kohtausten tekijöille, tekemisessä on ollut aivan älytön homma.

    Yhteensummattuna: Loistava ensimmäinen osa, josta tuli ilmiö, joka lässähti jatko-osissa. Veljeksillä oli kuitenkin selvä ja tinkimätön visio ja kunnianhimoa heiltä ei puutu. En tiedä oliko Larryn henkilökohtaisen elämän ongelmilla ja omituisuuksilla jotain vaikutusta taiteelliseen osioon ja toteutukseen, sitä voi vain arvailla. Revolutionsin klubikohtauksen porukkaa katsellessa voi arvata kumman puolelta asu -ja henkilövalinnat ovat tulleet...
     
  11. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin kovasti kun nuorempana vaikutuin Matrixista, niin kyllähän sen jo tuolloin aavisti ettei se aikaa tule kestämään.. Yhtä kaikki varsin merkittävä teos ja taidan olla yksi niistä harvoista joka pystyy nauttimaan myös kahdesta jälkimmäisestä osasta :) Lisäksi ekalla Matrixilla on yhä kaikkien aikojen paras teaser-trailer joka toimi varsinkin silloin kun kenelläkään ei vielä ollut hajua että mikä on homman nimi.
     
  12. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Olipas kovin sekava ja jotenkin amatöörimäisesti tehty teaser. Tietenkään tuossa vaiheessa itse elokuva ei ollut vielä valmis tuote, mutta tuo ei kyllä välittänyt yhtään sitä tunnelmaa tai laadukkuutta mitä itse elokuvassa on. Tosin eivätpä Wachowskit tuota itse varmaan edes tehneet.
     
  13. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 045
    Saadut tykkäykset:
    97
    No oli kyllä kovin ankea Teaser, eikä tuosta mitään "kaikkien aikojen paras" vibaa saanut.
    Paljon tehokkaampi oli mm. Star Wars epII Darth Vader-hengitys teaser.
     
  14. Zalmari

    Zalmari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sarradin kanssa olen kyllä samaa mieltä tuosta teaserista, yksi kaikkien aikojen parhaista ellei paras. Muistan vielä kun 13-vuotiaana tuon ensimmäisen kerran näin, muistaakseni loppuvuodesta -98. Elokuvamakuni kun tuohon aikaan koostui lähes yksinomaan toimintamäiskeistä niin olin tuon nähtyäni kuin puulla päähän lyöty. Otin sen nauhalle vhs:lle ja katsoin monta kertaa putkeen, kylmien väreiden mennessä pitkin selkää.

    Tuossahan on juuri parasta se että siinä ei selviä elokuvasta oikeastaan mitään, hieman kuten viime aikoina tuossa Inceptionin ensimmäisessä teaserissa. Coolilta näyttävää toimintaa ja sadasosan ajan ruudulla välähtäviä kuvia, olin täysin myyty. Ja ihan hyvältä se näyttää edelleen.
     
  15. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
  16. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 045
    Saadut tykkäykset:
    97
    Kaipasiko joku lisää Matrixia?
    Eikö näiden toinen käsikirjoittaja ole jo nainen joten lienee tulossa Lucas-tasoista paskaa.
     
  17. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    No just. Jos sinä et satu pitämään jostain, niin ei se tarkoita etteivätkö muut voisi nauttia Wachowski Brothersin tuotannosta! He käyttävät paljon aikaa ja suurenmoista lahjakkuutta elokuviensa tekemiseen, joten tuollaiset asiattomat heitot ovat todella turhia ja osoittavat että olet vain kateellinen tällaisen lahjakkuuden vuoksi! Sitäpaitsi veljekset keskittyvät elokuviin, eivätkä anna haastatteluja tai muuten huoraa jokaisessa mahdollisessa paikassa saadakseen julkisuutta. Siitä johtuu että naurettavat huhut sukupuolenvaihdosleikkauksista ovat saaneet elää internetissä. Kateelliset ihmiset voivat olla ilkeitä! Mene kuule Jarkko G. nyt vähän itseesi ja mieti asioita ennen kuin kirjoitat tuollaisia vastauksia!
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ööh.. Pazzen kommentti oli heavy-duty sarkasmia, right?
     
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Pazzen tuntien jeps.

    Itse katselisin mielellään Matrixia enemmänkin, jos laatu vain nousisi.

    Mutta vielä enemmän odotan jatkoa Billille ja Tedille. :naminami:
     
  20. deadstar

    deadstar Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.02.2004
    Viestejä:
    585
    Saadut tykkäykset:
    0
    Trilogia kokonaisuudessaan parasta scifiä, jatkoa odotellaan :thumbsup: