Aloittelijalle ohjeita

Keskustelu osiossa 'Autohifi' , aloittajana alphazig, 17.01.2010.

  1. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, tuli ihan muuta tietoa etsiessä vastaan sivu, jossa oli vähän tuosta signaalin monottamisestakin. Eli sillä vastuksen koolla ei ole kovin suurta merkitystä, kunhan nyt pyritään pysymään 1 kilo-ohmin ja 10 kilo-ohmin välillä ja ovat suurinpiirtein samanarvoiset... http://www.epanorama.net/faq/sfnet.harrastus.audio+video/audio.html ---> Miten linjatasoinen stereosignaali muutetaan monoksi oikeaoppisesti ?

    Tuolla on toki muutakin asiaa hiifiin liittyen, enempi toki kotipuolen hommia, mutta joitain tietoja voi soveltaa kyllä autokäytössäkin...
     
  2. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei sitten taas niin mitään järkeä. Tämä on hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu kun touhutaan kauheella vauhdilla vaikka ei ole faktatietoa asioista. Rauhoitu nyt hetkeksi ja ota asioista selvää ennenkuin toimit niin ei tule niin paljon tikkuja persukseen perse edellä puuhun menosta. Muistan että se sattuu vaikka siitä onkin jo lähes 20 vuotta. ;)

    DLS Performance CA41 tehot.
    1 x 200W/rms 4 Ohmiin (0.1% THD)
    1 x 250W/rms 4 Ohmiin (0.2% THD)
    2 x 100W/rms 2 Ohmiin (0.1% THD)
    2 x 125W/rms 2 Ohmiin (0.2% THD)

    Sulkeissa olevat kertoo millä säröllä kyseinen teho on ilmoitettu. DLS ilmoittaa tuon 2 Ohmin stereokuorman tehon suuremmalla säröllä luultavammin mainossyistä koska tietämättömän silmään 2 x 125W näyttää hienommalta kuin 2 x 100W.

    Ainoa järkevä tapa kytkeä subbari CA41:n perään on laittaa se sillastetun kanavaparin perään eli 1 x 200W/rms 4 Ohmiin (0.1% THD). Vahvistimelle 4 Ohmin monokuorma on sama asia kuin 2 Ohmin stereokuorma ja se antaa saman verran tehoa ulos oli se vahvistin sillastettuna tai stereona. Jos vahvistin antaa 4 Ohmiin sillastettuna 1 x 200W/rms niin se antaa 2 x 100W/rms stereona 2 Ohmiin kun tehot ilmoitetaan samalla säröllä.
    Eipä multa mitään seikkaa jäänyt huomaamatta. Tuollaisiin perusasioihin multa tulee oikeat vastaukset vaikka nukkuessa. Autohifiharrastusta 18 vuotta takana ja alalla hommissa pian 14 vuotta. Rainbow Cyclone 12 -mallissa käytettäcä subbari on yksipuhekelainen 4 Ohminen elementti ja siten kuorma on 4 Ohmia mono eli juuri oikea CA41 vahvistimen perään. CA41 ei kestä alle 4 Ohmin monokuormaa.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  3. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saman verran se antaa jos tehot ilmoitetaan samalla säröllä. Särö tuplaantuu niin tehokin kasvaa. ;)
     
  4. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0

    Luonnollisesti. En vaan huomannu, että esim. audiohellmannin (maahantuoja, jos joku ei tiedä, toki sie PK varmasti tiedät) sivuilla ois ollu mainintaa tuosta särömäärästä. Sillä sitä ihmettelinki. DLS:n sivuilta en jaksanut alkaakkaan tarkistaan, mitä siellä asiasta olisi mainittuna...
     
  5. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mie oo lähes jok työpäiv yhteyksis Audio Hellmani kans jote kyl mie tiiä. ;)
    DLS sivuilta löytyvästä kyseisen vahvistimen käyttöohjekirjassa on mainittu millä säröllä stereokuormien tehot on ilmoitettu.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  6. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    No joo mie eilen taas innostuin liikaa :D. Ja taas meni koko ilta näitten hifihommien parissa...
    Joo jotakin tuli jälleen sekoiltua, siis sen manuaalin kuvan mukaanhan 4 ohmia on minimi-impedanssi mikä saa elementillä olla jos sille käytetään sillattu kanavapari. Eli just niin kuin tuossa Streamissa on vakiona. Enhän mie vielä onneksi vaihtanutkaan nuita kytkentöjä.

    Onko 0,2% huomattavaki ero 0,1%:iin verrattuna THD:ssä? Ilmeisesti kuitenkin sen verran huomattava, että kannattaa noita tehoja ottaa tuolla 0,1% THD:lla.
    Entä miten sitten tietää kummalla THD-arvolla vahvistin toimii?

    Kyllä se taas nähtiin että Pasi osaa hommansa :thumbsup:! Ja että minä olen asioista tietämätön aloittelija :D. No mahtava juttu, että Pasi jakaa tietojansa.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  7. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä. :)
    Ne säröarvot kertovat ainoastaan miten paljon signaali on vedetty särölle tehoja mitattaessa. Sä voit unohtaa ne säröarvot kokonaan koska niillä ei ole mitään merkitystä vahvistimen jokapäiväisen käytön kanssa ja siksi niitä ei useimmiten ilmoiteta lainkaan. Ainoa millä on väliä on se että säädät vahvistimien GAIN/LEVEL -säätimet siten että vahvistimesta ulostuleva signaali ei mene särölle tai kaiuttimia ei yliohjata.

    http://www.powerset.fi/autohifi/ohjeet/vahvistimet-gain.htm
    Mä oon nuorena (joskus lähes 20 vuotta sitten :)) kaikki nää hommat joutunut kantapään kautta opettelemaan ja haluan auttaa ettei niin monen uuden harrastajan tartte saada niitä tikkuja persukseen kun mä ne jo aikoinaan sain moneen kertaan. :D
     
  8. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mie sitä eppäilekkää. Enkä väittänyjkkään, ettetkö sie tietäis...

    Koskaan ei oo ollu itsellä kuitenkaan tarvetta noiden CA:iden tehoilmoja tarkemmin tarkastella, joten siis itselle ko. tieto oli siis uusi. Sulla nyt toki tilanne on jo työsi puolestakin hieman eri...

    Varmasti. Mutta kuten sanottua, niin jaksanu sitä alkaa DLS:n kotisivuilta tarkastaan..
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  9. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä kiinnostuin aiheesta ainoastaan siksi että mistä tuo ilmoitettu tehoero 4 Ohmin monokuorman ja 2 Ohmin stereokuorman välillä johtuu. Vahvistin kun antaa kyseisiin kuormiin saman verran tehoa pihalle. Siksi tongin. ;)
     
  10. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin ja mie vähän arvelinki, että joku sen kuitenki jossain välissä kertoo, mistä se johtuu, eli laiskana en jaksanu alkaa itse asiaa erikoisemmin selvittämään. Arvelin toki, että joku särö-arvoihin liittyvä juttu siinä mahdollisesti on tmv.:D:thumbsup:

    Mutta koska nyt muutenki tiedän, ettei sillä 50W:lla enää tuossa käytännössä ole oikeastaan mitään merkitystä, niin sekin nyt osaltaan vaikutti. Ja sitte se kun itse en ainakaan tällä hetkellä tee varsinaisesti sillä tiedolla muutenkaan mitään, mitä CA41 tai mikään muukaan Perfomance CA-vahvistin tehoa antaa ulos ja minkälaisilla säröillä. Seuraavaksi autoon tulee ihan eri hintaluokan vahvistimet. Tuon hintaluokan laitteet voin sitten joskus tulevaisuudessa pistää mahdolliseen kakkos- /kesäautoon, jos moisen joskus ylipäätään hommaan.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  11. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luin tuolta Powersetin sivulta tuota Pasin tekemää "Vahvistimien yli- ja alipäästösuotimien säätäminen pistetaajuuslevyn ja yleismittarin avulla". Onko tuommonen tekniikka tarkempi kuin mitä korvalla voi tehdä vaikka olisikin ns. hyvä korva? Käyttääkö Pasi ite tuota tyyliä? Miksi just 70%?

    Varmaan tuo nyt kuitenki mulle ois parempi tapa. Mistä tuollaisia pistetaajuuslevyjä sais, tai jotain ääniraitaa missä sois sama taajuus kokoajan (no varmaan googlaamalla netistä löytyy)? Ja jos käytän tuollaista levyä niin minkä taajuuden valitsen tälle Focal K2 Power 165KR:lle ja Rainbow (12" Hammer) Stream 12":lle? Pitääkö se taajuus perustua johonkin esim. ilmoitettuun elementtien pystymään minimi/maksimitaajuuteen tms, vai voiko valita suht vapaasti? Vahvistimessa siis tällaiset säätimet ja on ne jo ehkä kohtuusäädöissä...
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2010
  12. Sanbaa

    Sanbaa Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    MDS GP800 (400wrms/4ohm 800/2ohm) + MDS 300RS (12" 400W jatkuvaa, yhdellä 4ohmin kelalla)

    Oisko tuosta setistä mihinkään, ku käytettynä voisin tuollasen laittaa.
     
  13. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh jos nyt pikkutarkasti haluaa ne jakotaajudet säätää, mutta ei se nyt ole niin pikkutarkkaa. Ja jos nyt tuolla tyylillä säädetään esim. 50hz:ä subille alipäästöksi ja sama erkan ylipäästöksi, niin ei se välttämättä äänenlaadullisesti olekkaan niin hyvä ratkaisu. Äänenlaadullisesti muutenki jos mietitään, niin kyllä se korvakuulolta on parempi tehdä IMO.

    Pasin tyylistä en 100% varmuudella sano, mutta 99% todennäköisyydellä uskon Pasin vanhana konkarina säätävän korvakuulolta. Tuo ohje on vain, ettei Pasin tarvisi olla vähän väliä jollekkin asiasta kiinnostuneelle asiakkaalle olla samaa selittämässä, kuten Powersetin sivujen muutkin ohjeet..

    Ai niin, ei niiden tarvi olla missään sidoksissa esim. kaiuttimen toistokaistan ääripäihin tai mihinkään muuhunkaan. Tietenki nyt joka kaiutinelementillä on tietty taajuuskaista, jonka se pystyy kunnolla toistamaan, niin mahdollisimman hyvää lopputulosta hakiessa on suotavaa pysyä sen rajoissa....

    Liikkeelle voisi lähteä vaikka tuollaisesta: Subille alipäästö (= LPF = lowPassFilter) johonki 40-50hz:n tienoille, n. 65hz:ä pitäisin kyllä jo aikalailla maximina, jopa 24db/oktaavi alipäästöllä, loivemmalla lähemmäs 40hz:ä. Eli kun CA41 omaa käsittääkseni vain 12db/ oktaavi-suotimet, niin ihan minimissään melkein itse pitäisin subin alipäästön. Ja pääkaiuttimien ylipäästö (= HPF = HighPassFilter) johonki 60-80hz:n välille, kuitenkin yli subin alipäästön, sen perusteella mikä kuullostaa parhaalle.
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2010
  14. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo jakotaajuuksien säätöohjeet olen pääasiassa tehnyt vain sitä varten jos aktiivisen 2- tai 3-tie etupään jaot tehdään vahvistimen/ien sisäänrakennetuilla suotimilla. Silloin on hyvä tietää melko tarkasti missä ne jaot on. Subin ja passiivisen etupään välisen jaon tekemiseen ei mitään mittauksia tarvita.
    Jos autossa on subi + passiivinen etupää ja jaot pitää vahvistimien jakareilla tehdä niin korvakuulolta teen kaikki jaot ja tason säädöt.

    Perheemme autoissa teen kaikki jaot DSP:llä varustetuista soittimista löytyvillä 3-tie aktiivisuotimilla ja tiedän siten tarkalleen missä jaot on ilman tarvetta mittailuille.
    Juuri näin. Aikoinaan sain samalla viikolla selittää sähköpostilla noin kymmenelle asiakkaalle miten vahvistimen GAINit pitää säätää ja siitä se idea noihin ohjesivujen tekemiseen sitten lähti. ;)
    DLS CA41 jaot. Subin HPF (subsonic) minimiinsä eli 15Hz, Subin alipäästö minimiinsä eli 50Hz, erillissarjan ylipäästö noin 60Hz ja se on siinä. ;)
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2010
  15. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, diskantin ja midin jakojen ei ole suotavaa mennä päällekkäin. Mutta ehkä itse en sittenkään ihan mittaamalla tekisi. Tai noh jooh, ehkä mittaamalla ensin karkeasti suurinpiirtein toimivalle alueelle, pikkuisen erilleen toisistaan ja sitten korvakuulolla äänenlaadullisesti paremmaksi.

    Mutta subin ja passiivietupään välinen jako sattuu kyllä ihan riittävän hyvin korvakuulollakin...

    Kyll...
     
  16. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu selvempi homma. Tuossa yks päivä säätelinkin ne tuohon luokkaan mitä Pasi sanoi.
    Harmin paikka vaan kun lupaa viikonlopuksi yli 10 asteen pakkasia, saapa nähä tuleeko noita asennushommia jatkettua (eipä niitä ole paljoa alotettukaan...). No, vois ainakin käydä kyselemässä Motonetistä sun muista liikkeistä noita ISO-johdottussarjoja soittimeen...
     
  17. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvistimessa näyttäs ainakin olevan ihan kohtuu teho/hintasuhde ja on noita näköjään muutamalla ollutkin, googlaamalla löytyi muutama myynti-ilmoitus (uutena saa 300 eurolla). Suotimetkin tuossa on kohdallaan. On kai tuo MDS:kin ihan kohtuu merkki. Subbarista on mahdotonta sanoa yhtään mitään, googlettamalla ensimmäinen (ja ainoa) linkki oli tähän topikkiin... Jos sun ei noista kovin montaa sataa tarvi maksaa niin varmaan ihan ok valinta, kyllä niillä varmasti ihan hyvin basso kuuluu, mutta äänenlaadusta on aika hankala sanoa mitään.
     
  18. civic -06

    civic -06 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on -06 Civic jossa on ovissa 6,5" kaijutinpaikat ja diskanttipaikat peilikolmioissa. Tämän hetkinen audiokokoonpano on vakioradio, Pioneer AVIC-F500BT hybridinavigaattori (SD ja USB toisto) ja F500BT:n mukana tullut mosfet 4x50W vahvistin.

    Olisi kova halu hieman parannella äänentoistoa, varsinkin bassopuolella ja civicin keskustelupalstoilla kehutaan kovasti Infinity KAPPA erillissarjoja ja useat ovat laittaneet takapenkin alle aktiisubwoorerin koska se sopii sinne heittämällä. En halua subikoteloa konttiin, takakajareille en teen muutoksia, enkä myöskään vakioradiolle.

    Kysyisin että onko kokemuksia seuraavista tai onko ehdotuksia näiden tilalle:
    Pioneer TS-WX11A aktiivisubwoofer
    Infinity KAPPA 65.9CS 6,5" erillissarja
     
  19. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meinaatko nyt siis ihan soittimen omaa vahvistinta? Käytännössä niiden käyttökelpoiset tehon on luokkaa 4x15W, vaikka luvattaisiin mitä. käytetty tekniikka ei mahdollista 12V:n jännitteellä juurikaan enempää. Erilliset vahvistimet ovat asia erikseen, niissä käytetään erillaista tekniikkaa ja hakkurivirtalähteitä.

    Kappa varmasti on ihan asiallinen sarja, mutta ei se nyt suinkaan ainoa hyvä ole... Vaihtoehdoiksi voisin heittää vaikka DLS R6A, DLS RS6A, Rainbow SAX265.20...
     
  20. civic -06

    civic -06 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0