tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin noh joo, jos äänensävyn säädöt haluaa...
     
  2. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mun näkemyksen mukaan blasterissa tulee olla vain linjasisäänmeno ja virtanappi. Sitten valitaan mp3soitin / kännykkä jossa volumesäädin (kaikissa) ja eq (melkein kaikissa). Kevein järkevin kustannustehokkain monipuolisin jne ratkaisu.

    Voiko näin saada äänen monoksi menettämättä toista kanavaa? Vai särkyykö jotain?

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 09.02.2010
  3. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei ainakaan noin. Muuta suosiolla monoksi siellä tulopuolella. Selviää parilla vastuksella.

    "Miten linjatasoinen stereosignaali muutetaan monoksi oikeaoppisesti ?"
    http://www.epanorama.net/faq/sfnet.harrastus.audio+video/audio.html
     
  4. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Paatöksen tein ma. Eli ostan tuolle jonkun 12-14v5A virtalähteen ja erikseen akkulaturin. Akkulatureita saa hyvään hintaan dealextremestä.

    Jos DVB-G voisit valoittaa minkälainen sen releen pitää olla. Jos voisit vaikka http://www.partco.fi:stä etsiä sellaisen niin olisin kiitollinen.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    http://www.partco.fi/luettelot/sivut/right.php?sivunro=54

    Mikä vain sivun alkupään releistä kelpaa. 12 voltin TASAjännitteellä toimiva rele on kätevin, se toimii 9...15 voltilla kiltisti. 24 V relekin toimii vielä kohtuullisesti 12 voltilla, vaikka sitä ei suositellakaan.

    Vaikka noissa releissä on 2 napaa, ei ole pakko molempia hyödyntää. Toisaalta lisävarmuutta saa kun hyödyntää molemmat navat rinnan eli kaikki 6 pinniä käytetään virran kuljetukseen.



    Sivun ensimmäinen rele (2,10 € + alv) on 5 A virtaa kestävä, tai 10 A jos navat rinnan kytketään. Vahvistimen käyttöjännitteen ollessa vaikka 12 volttia, tämä tarkoittaa 60 tai 120 watin tehoa vahvistimen sisään, eli tämäkin rele kelpaa tarkoitukseen.

    Voi myös ostaa 8 A kestävän mallin (2,40/2,55 € + alv), sellainen sallii vahvistimelle vietävän 96 wattia per napa. Noista löytyy myös 230 vaihtovirtaa kelaansa syövä malli, silloin releen kela liitetään suoraan verkkovirtaan. Vaatii enemmän ammattitaitoa leikkiä verkkovirralla, en suosittele aloittelijoille.

    Edempänä sivulla on myös 12 A kestävä malli 12 voltilla toimien (6,45 € + alv), jos haluaa 144 tai 288 watin jatkuvaa tehoa vahvistimelle siirtää.



    Jos vieläkin enemmän tehoa pitää siirtää, kannattaa siirtyä AUTORELEISIIN (Biltemasta saa halvalla). Autoreleistä löytyy yksinapaisia vaihtavia malleja, jotka sietävät 30...60 ampeeria virtaa eli jopa 720 watin jatkuva teho vahvistimelle. Autoreleet tietenkin toimivat 12 voltilla, joskin 24 voltin mallejakin löytyy. Autoreleiden huonoin puoli on se, että ne kuluttavat melkoiseti tehoa (pari wattia per rele), niissä on pieniohminen kela.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 09.02.2010
  6. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Kiitosta, eiköhän noilla pärjätä :thumbsup: 8A malli menee tilaukseen.

    Laturiksi tämä. Väärä virtajohto ei haittaa kun menee kuitenkin poikki. Eikä tuolla pitäisi olla vaaraa akun ylilataamisesta (Polarity inversion protection and thermal overload safety protection).
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    En tuota laturia ostaisi. Vaarallisen näköinen. Eikä näytä älykkäältä laturilta vaan nimenoman tyhmältä, jollaisia saa kympillä kotimaisista halpahalleista. Missään ei mainita laturin älykkyyttä, eli laturi voi tuhota akun ylilataamalla. Se, että halpalatureissa on sisällä (muuntajan) ylilämpölämpökatkaisija, ei tee laturista älykästä.

    Vastaavan tyyppinen viisarimittarillinen ja tyhmältä vaikuttava laturi, mutta parempilaatuinen, on 23 eurolla saatava tällainen:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...index_kauppa.htm&linkki=37720.htm&tuote=37720

    Ennemmin minä silti ottaisin 40 eurolla tällaisen:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...index_kauppa.htm&linkki=37731.htm&tuote=37731



    Muualtakin halpahalleista/autotarvikepuljuista saa vastaavia. Partcostakin saa latureita:
    http://www.partco.fi/luettelot/sivut/right.php?sivunro=114
    ja noista malleista 26...32 euron (+alv) tuotteet ovat sopivia tarkoitukseen. Toki kalliimmatkin mallit käyvät, mutta ei kannata maksaa laturista älyttömyyksiä.



    - "Ampeeri-viisarimittarilliset" 50 Hz muuntajan sisältävät painavat ja tyhmät laturit ovat halpoja, mutta ne tuhoavat helposti hyytelöakun, niillä on tarkoitus ladata vain isoja nesteakkuja.

    - Hakkurimuuntajalliset kalliimmat ja keveät ja älykkäämmät laturit osaavat ladata monenlaisia akkuja. Nämä näyttävät kannettavan tietokoneen virtalähteiltä.

    - Pikkuiset pistotulppaan rakennetut minilaturit ( http://www.biltema.fi/osteri/osteri...index_kauppa.htm&linkki=37707.htm&tuote=37707 ), kännykkälaturin näköiset, ovat hyytelöakuille ja moottoripyöräakuille sopivia. Niiden pieni latausvirta on liian hidas auton isoille akuille, mutta pienille akuille siis sopiva. Näitäkin on sekä tyhmiä että älykkäitä versioita. Tyhmät ovat pelkkiä vakiovirta+vakiojännitelatureita, ne voivat pilata pienen akun, keittää/kuumentaa sen pilalle. Älykkäät mallit osaavat lopettaa laatamisen. Latauksen lopettaminen on jutun juoni, sitä toimintoa minä vaatisin kaikilta latureilta, kokoluokasta riipumatta.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  8. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Nojoo, typerää ehkä säästää tuossa asiassa. Tämän saisi samasta paikasta kuin tuon akun. Ilmeisesti tuo on aivan pätevä peli?

    Onkotämä muuten lyijyhyytelöakku? Tarkoittaako suljettu rakenne automaattisesti sitä, eli näkeekö päällepäin?

    Siksi ostan akun (ja laturin ehkä) tuolta paikasta, kun se on tuossa 500m päässä..
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Akku näyttää MOOTTORIPYÖRÄN KÄYNNISTYS-nesteakulta. Nesteakuissa on "akun päällä" tuollainen korotettu katto, jossa on tyhjää, itse nestepinta on pari senttiä alempana. Tällainen akku tuhoutuu muutaman purkamisen jälkeen. Syväpurkukestoa ei mainita missään. Nesteakku hölskyy, mene ravistamaan sitä ja kuuntele lotiseeko se.

    HUOM: moottoripyörän käynnistysakkujakin on geelityyppisinä ( http://www.biltema.fi/osteri/osteri...kauppa.htm&linkki=rgelakut.htm&tuote=rgelakut ), ne eivät hölsky, mutta nekin siis ovat starttiakkuja, joita ei saa syväpurkaa.



    Hyytelöakut ovat ennemminkin tiiliskiven muotoisia, niistä puuttuu korotettu hattuosuus. Ja ne eivät litise, ovat ravistettaessa äänettömiä. Hyytelöakkujakin on erilaisia, on syväpurkua sietäviä (trukkiakut) ja sietämättömiä (esim. varavoima hätälampuissa). Käyttöön soveltuvia akkuja ovat mm. nämä:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...uppa.htm&linkki=rlyijakut.htm&tuote=rlyijakut

    Tässä erään vaihtoehdon (19 eurolla 7,2 Ah 12 V 2,7 kg) tekniset tiedot (pdf). Ilman tällaisia purkuohjetietoja akkua ei saisi ostaa:
    http://www.biltema.fi/osteri/data/taulukot//80-410 data sheet.pdf
    Datoista selviää mm. se, että enintään 2,16 ampeerin latausvirtaa saa käyttää tälle akulle. Siksi on elintärkeää (akulle) ostaa tai valita akku ja sitten juuri sille sopiva laturi. Laturin ja akun pitää sopia toisiinsa. Jos ostaa ensiksi laturin, sen jälkeen pitää ostaa niin iso akku, että akku kestää kyseisen laturin latausvirran.



    Jos ei tarvitse pitkäikäistä akkua, jos vaikka on tarkoitus pelkästään juhannuksena purkaa ja ladata akkua muutaman kerran ja sitten hylätä akku, silloin voi mainiosti käyttää myös starttiakkuja, ne ovat halpoja ja niistä saa suuria piikkitehoja ulos. Starttiakkukin toimii viikon...kuukauden ajan väärinkäytettynä. Sen varauksenpitokyky vain heikkenee jatkuvasti. Saa musavehkeille soittoaikaa joka purun jälkeen vain 90% aiemmasta tms.

    Mutta jos haluaa usean vuoden käyttöiän akulle, täytyy käyttää toistuvaa tyhjennystä sietäviä akkumalleja. Yksikään starttiakku maapallolla ei ole tyhjennyspurkua sietävä. Yhdistelmäakkuja kyllä on, joita saa sekä purkaa tyhjäksi että käyttää polttomoottorin starttaamiseen. Veneakut ja huoltovapaat vapaa-ajanakut voivat olla sellaisia.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  10. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    No perkules. Pitää käydä katselemassa tuota joku päivä. Jos selviää että käy tuohon käyttöön, ostan sen akun ja laturin samasta puljusta.

    Jos ei, niin käyn hakemassa tämän ja linkittämäsi laturin.

    Edit: Ehditkin jo editoida postiisi noita vaihtoehtoja.. Tarkoitus on tosiaan ostaa pitempi ikäinen akku. Käykö tuo minun linkittämä akku?

    Edit: Nojoo, laitan suosiolla tuon bilteman lyijyakun. Sille sitten kaveriksi se biltemasta tai partcosta laturi.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kyllä se hyytelö-starttiakku kuukauden ajan kestää. Perinteinen nesteakku kestää ehkä viikon. Ja kokemuksia väärinkäytöstä löytyy, käytin mopossa lampuille sekä neste-starttiakkuja että hyytelöakkuja. Purin akun tyhjäksi, koska mopo ei ladannut akkua. Puolessa vuodessa piti kaikki akut hylätä, koska ne eivät olleet suunniteltuja toistuvaan tyhjennyspurkuun. Vaikka akku siis puoli vuotta teknisesti hengissä olisikin, sen varauksenpitokyky hiipuu nopeasti, eli käytännössä käyttökelvottomaksi se muuttuu viikossa...kuukaudessa; alkuperäinen muutaman tunnin toiminta-aika hiipuu muutamaksi minuutiksi.
     
  12. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Joo. Akku/laturi-asia on selvä, kun kummatkin saa biltemasta. Sanoit aikaisemmin että kannettavan tietokoneen teholähde käy lähteeksi vahvistimelle. Vahvistin on jo valittu. Tämä virtalähteeksi? Minun matikan mukaan käy, koska enintään 2x20w tehoja käyttäisin (karkeasti)
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Koska spekulaatiosta tippuu kärryiltä itse kukin, koostan tähän lopuksi noin 80 euron lyijyakkusysteemin, jonka itse tällä rahalla voisin ostaa, jos lyijyakkua siis käyttäisin:

    40 eurolla Laturi:
    Mikroprosessoriohjattu älykäs ja turvallinen laturi, 4 A latausvirta:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...index_kauppa.htm&linkki=37731.htm&tuote=37731

    42 euroa akkuihin:
    3 kpl hyytelöakku 12 V 4,5 Ah 1,8 kg = 13,5 Ah 5,4 kg
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...uppa.htm&linkki=rlyijakut.htm&tuote=rlyijakut
    Data-pdf:
    http://www.biltema.fi/osteri/data/taulukot//80-409 data sheet.pdf

    Yksi akku sietää 1,35 A latausvirran, joten akut ladataan aina kaikki kolme rinnan kytkettynä. Purkamisen saa tehdä yksitellen, mutta latauksen aikana kaikki akut pitää olla rinnan.



    Miksi kolme akkua? Jos tarvitsee lyhyen aikaa musakuuntelua, liitetään soittimeen vain yksi akku, 1,8 kg. Pidempiaikaiseen sessioon valitaan 2 tai 3 akkua; 3,6 tai 5,4 kg akkuihin. Vara-akut voivat odottaa vaikka autossa tai mopossa, jos on moottorikulkuneuvo lähistöllä.

    Yksi akku antaa tunnin purkuajalla noin 30 wattituntia ja 4 tunnissa 40 wattituntia. Voi kuunnella jatkuvaa siniaaltohuudatusta 25 watilla tunnin ajan tai käytännön musiikkia 4 tuntia 8 watin keskiteholla.

    Kaksi akkua antaa tunnin purkuajalla noin 60 wattituntia ja 4 tunnissa 80 wattituntia. Voi kuunnella jatkuvaa siniaaltohuudatusta 50 watilla tunnin ajan tai käytännön musiikkia 4 tuntia 16 watin keskiteholla.

    Kolme akkua antaa tunnin purkuajalla noin 90 wattituntia ja 4 tunnissa 120 wattituntia. Voi kuunnella jatkuvaa siniaaltohuudatusta 75 watilla tunnin ajan tai käytännön musiikkia 4 tuntia 24 watin keskiteholla.
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Virtalähde kelpaa. "Digitaalinen" vahvistin syö noin 50 wattia sähköä silloin kun kaiuttimiin ulostetaan 2 * 20 W. Kyseinen virtalähde riittää kolminkertaiseenkin tehoon, eli 2 * 60 W kaiuttimille. Valinnanvaraa tuon powerin antojännitteissäkin on, joten kyseinen virtalähde on pitkäikäinen ostos, se riittää tulevillekin vahvistimillesi. Valittavissa oleva 12...24 V antojännite on kätevä ominaisuus.
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Sitten ihan piruilumielessä kerron mitä saa vastaavalla noin 80 eurolla litiumakkujen maailmasta:

    40 eurolla: 10 kpl 4 euron latureita. 4 tunnissa kaikki akut tulevat täyteen automattisesti.
    30 eurolla: 10 kpl 18650-kennoja = 18,5 V 5,0 Ah = 92,5 Wh. 470 g. Ei siis paina 5,4 kiloa kuten lyijyversio painoi.

    Tämä vain muistutuksena siitä, että ei se 11 kertaa kevyempi ja kympin halvempi versio ole edes kalliimpi. Vaatii vain enemmän rakenteluvaivaa ja laturiviritelmän modausta. Minä siis pysyn litiumeissa.



    Jos 6-8 tunnin täysautomaattinen latausaika kelpaa, silloin voi optimoida näin:

    32 eurolla: 8 kpl 4 euron latureita. 6-8 tunnissa kaikki akut tulevat täyteen automaattisesti.
    48 eurolla: 16 kpl 18650-kennoja = 14,8 V 10,0 Ah = 148 Wh. 752 g.

    Tällä saa pidemmän soittoajan tai enemmän volumetasoa kuin lyijyversiolla, 80 euroa hintalappu edelleen, ja paino silti kevyt.



    Liitekuvassa yksi simppeli esimerkkitapa, miten 16 akkua ja 8 laturia voi johdottaa toisiinsa (29,6 V 5,0 Ah "akku"). 9-napainen pistoke ja vastake kannattaa ottaa käyttöön, esimerkiksi D9-liitin (naaras akkupäähän ja uros laturipäähän, ettei pistokkeeseen tule oikosulkuja ulkona koheltaessa). Laturien verkkojohdot on katkottu pois kuvassa, minä ainakin yhdellä yhteisellä verkkojohdolla kaikki laturit ruokkisin.

    - Jokainen kenno latautuu yksilöllisesti 1 A latausvirralla.
    - Laitetta (esim. musasoitin) voi käyttää vaikka lataus olisi käynnissä, kunhan 33,6 V maksimijännite kelpaa soittimelle.
    - Laturiröykkiö jää kotiin, sitä ei tarvise kuskata mukana, siksi 9-napainen liitin on kätevä.
    - Laturien ledivalot kertovat miten kukin akkuyksilö jaksaa, että onko lataus käynnissä vai valmistunut. Kun KAIKISSA latureissa palaa vihreä valo, jokainen akku on täynnä (tai akut ovat irti laturista).


    .
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  16. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Heh. Ehtiihän ne akut myöhemmin päivittää jos viisastuu :rolleyes:

    Kooste miten teen:
    - 12V10Ah lyijyakku (27€)
    - Bilteman älykäs laturi (39€)
    - Autorele (3€) Laitan sittenkin Bilteman releen kun muutkin komponentit sieltä. Onhan oikeanlainen?
    - Virtalähde (30-40€)

    = 100-110€

    Kuvia laittelen kotelosta myöhemmin, nyt on kuitenkin hyvällä mallilla :thumbsup:
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Releen kuva ei vastaa tekstiä. Kuvassa näkyy on-off-rele vaikka nyt tarvitaan on-on-relettä.

    5 koipea releessä pitää olla, kaikki nelikoipiset voi hylätä samantien, ne eivät ole vaihtavia malleja. Ja 5-koipisissakin voi olla koipien merkitys väärä.

    Tässä ainakin kuva vastaa tekstiä, 40 ampeeria kestävä malli:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri...a.htm&linkki=42134.htm&tuote=42134&ryhmaid=60



    Varo sitten, ettet anna releelle liikaa voltteja, jos siis 12...24 V virtalähteestäsi releen käämille tehon otat. Minä käyttäisin 15 tai 16 V relettä, sellainen toimii paremmin 12...24 V alueella.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010
  18. simpppe

    simpppe Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2010
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    mistä noita 18650-kennoja saa edukkaimmin, eikö ne ole normi pariston muotoisia joten niistä voisi tehdä "akkupaketin" esim vanhasta taskulampusta? Ja voiko niihin käyttää normaalia paristonlatauslaitetta?
     
  19. cooldog

    cooldog Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2009
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinka kauan suunnilleen kestää lataa akku tyhjästä täyteen, jos on 6ah akku.
    Viekö kuinka paljon esim kännykästä akkua, jos sen kautta soittaa musiikkia?
     
  20. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Dealextremestä.

    18650 kennot ovat toki normaalin pariston mallisia, mutta mitat eivät satu yksiin minkään suomessa yleisesti myytävän pariston kanssa. 67mm pituus ja 18mm halkaisija, ovat viivoittimella mitattuna suunnilleen trustfiren suojapiirillä varustetun akun mitat. Ja näitä ei tietenkään voi ladata normaalilla paristolaturilla, niiden jännite kun on 1.2v. 18650 kennon jännite on lithium akulle tyypillinen 3,7V. Laturit saa samasta paikasta. Laturi toimii kätevästi pidikkeenä samalla. Akkujen on hyvä olla mallia protected, eli kennossa on suojapiiri, joka suojaa väärältä napaisuudelta, yli virralta, sekä ali- ja ylijännitteeltä. Eli et voi vahingossa räjäyttää blasteriasi ilmaan kun laitat yhden kennon pakkaan väärin päin tms.

    Itselläni on nämä akut ja tämä laturi.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2010