Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Satasen neliöltä maksaa sähköurakka? On se kyllä kallista sitten pääkaupunkiseudulla, huh huh. Kutakuinkin puolet halvemmalla tuntuu selviävän Oulussa. Tuskin kivitalo vs. puutalokaan selittää kaikkea.
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2010
  2. Heikki

    Heikki Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2000
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1
  3. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vedetään vielä toinen paikkoheitto. Satasen neliö sähkölämmitteiseen taloon. Elämä on.
     
  4. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lattialämmitys sähköllä? No se tietysti jonkin verran nostaa kuluja ...
     
  5. samviljan

    samviljan Guest Guest

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    461
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos kämpässäsi on 3-vaihevirta niin ilmeisesti taitaa tarvita 3 noita pihtejä (jokaiselle vaiheelle oma)

    Toimivan oloinen paketti kuitenkin. Vastaavaa tuotetta on tarjolla sähköyhtiöille asennettaviksi asiakkaiden mittauksiin ainakin myös yrityksellämme jolla voidaan näyttää sähkön (ja kohta kaukolämpö, vesi tai kaasumittauksen) kulutustiedot, hintatiedot ja co2 päästöt. Tällöin ei tarvita erillisiä pihtejä vaiheisiin vaan tiedot kerätään mittalaitteelta/tiedonkeruuyksiköltä rf-kommunikaatiota käyttäen.
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2010
  6. lazyjonez

    lazyjonez Guest Guest

    Liittynyt:
    25.01.2010
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minullakin on viime vuonna toimitetussa sähkömittarissa etäluku ja kaukolämmön mittauskeskukseen asennetaan etäluennan mahdollistava moduuli. Valitettavasti näihin tietoihin ei pääse itse käsiksi. Minua nimittäin kiinnostaisi tilastoida ja tarkkailla vähän tarkemmin energiankulutusta ja se onnistuu käytännössä vain jos datan saa kerättyä automaattisesti.

    Onko sinulla tietoa että pääseekö noihin etäluettavien mittareiden dataan käsiksi jotenkin? Tai onko jotain muuta käytännöllistä keinoa kuin esim. tuo Current Cost lukea virrankulutus suoraan pc:lle?
     
  7. samviljan

    samviljan Guest Guest

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    461
    Saadut tykkäykset:
    0
    [
    Riippuu vähän ensinnäkin minkä verkkoyhtiön alueella olet eli minkä mittarinvalmistajan mittari sinulla on. Jos se on meidän yrityksen mittari niin saattaisin osata sanoa tarkemminkin.

    Periaatteessa useimmissa verkkoyhtiön mittaukseen asennettavissa mittareissa on 0.1 ampeerin rele joka on ohjelmoitavissa antamaan kululutustietoa mittarista ulospäin pulssina. Monissa mittarimalleissa kuitenkin tuo ulostulo on jo käytetty jos sähkömittariin on asennettu etäkatkaisumoduuli tarkkailemaan moduulin releen tilaa.

    Yrityksen jossa työskentelen (Landis+Gyr) tietyissä mittarimalleissa joissa mittarin kommunikaatio verkkoyhtiön luentajärjetelmiin tapahtuu GPRS-verkon kautta on mahdollisuus kommunikoida rf-kommunikaatiolla tiedonkeruuyksikölle (jota myös tämä Current Coastia vastaava Ecometer käyttää). Kommunikaatio on kuitenkin vahvasti salattua.

    Yksi mahdollisuus tietysti olisi että asennat heti laskutusmittauksen jälkeen toisen mittarin (hinta alta 200 euroa) josta otat tuon kulutustiedon sitten pulssitietona ulos automaatiojärjestelmään. Sitä tekniikkaa on käytetty kuitenkin suht.pitkään vaikkei enää ole nykyisin toteutettavissa sähköyhtiöiden mittalaitteissa käytössä. On kuitenkin varsin toimiva esimerkiksi oman kulutuksen seurantaan. jos itselläni olisi tarve viedä johonkin automaatiojärjestelmään tieto käyttäisin sitä vaihtoehtoa.

    Viime vuonna annetussa sähkömarkkinalain pykälässä säädettiin että asiakkaalla on oikeus saada kulutustietonsa samaan aikaan käytettäväksi kuin muilla markkinaosapuolilla (sähkönmyyjällä/tasevastaavalla). Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä että vuoden 2014 tammikuussa kaikkien verkkoyhtiöiden olisi tarjottava asiakkailleen sähkön käytön raportointijärjestelmä josta asiakkaat voivat tarkistaa/seurata omaa sähkönkäyttöään. Tämä tarkoittaa web-pohjaisia raportointijärjestelmiä.

    Toisaalta tuo Current Cost kyllä vaikuttaa ainakin paperilla ihan toimivalta konseptilta ja mitä pikaisesti töissä silmäilin niin näytti olevan myös PC-liitännät ym. Täytyy kysellä töissä tarkemmin laitteesta. Uskoisin että jos sitä on myyty sen verran mitä on mainostettu niin ko.laite on meillä Englannissa jo labrassa purettu/tutkittu. Sen on kuitenkin oppinut ettei ihan kaikkeen usko mitä netissä luvataan. Vaikuttaa nimittäin aika uskomattoman halvalta toimivaksi laitteeksi.
     
    Viimeksi muokattu: 29.01.2010
  8. TomBear

    TomBear Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asunnossamme on 1-vaiheinen sähkö. Odottelen vielä pakettia veljeltäni, kirjoitan kokemuksia laitteesta kun olen päässyt siihen käsiksi.
     
  9. amuse

    amuse Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2007
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tuo Z-wave sellainen standardi, että eri valmistajien laitteita voi sekoittaa keskenään? Minulla on ennestään sähkökalusteet Stömforsin Articia, joten Connectia ajattelin ripotella sinne-tänne. Strömforsin pistorasiaohjaimet ovat vaan niin poskettoman hintaisia, että ne voisin laittaa vaikka ACT:ia.

    Eli tuleeko ongelmia jos sekoittaa mielin määrin eri valmistajien tuotteita?
     
  10. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mitenkäs saisi toteutettua (puu)saunaan riittävän (lue: järjettömästi ylimitoitetun?) ilmanvaihdon omakotitaloon?

    Normaaliin ilmanvaihtoon yhdistettynä tuolla kyllä loppuu happi, siitä ei pääse minnekään. Hatara mökkisauna / hirsisauna on semmoinen missä ei ilma lopu ja nimenomaan siksi kun se vetää joka nurkasta.
     
  11. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Ikkunan kauttahan sinä saat tarvittaessa lisähappea saunaan, etkö voi pitää sitä sopivasti raollaan, jos tuntuu että happi loppuu? Miksi tässä kohtaa pitäisi valjastaa taloautomaatiota tekemään sama, mikä onnistuu manuaalisesti yhtä helposti. Meillä saunottiin joskus sähkösaunassa paukkupakkasilla ikkuna kokonaan auki ja tuli aivan mielettömät löylyt; vettä sai paiskoa kiukaalle todenteolla ja sauna muuttui hetkessä höysaunaksi. Lopetettiin kuitenkin se harrastus vaimon kanssa, kun ikkuna turposi niin ettei mennyt enää kunnolla kiinni..
     
  12. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eivätkös noi juurikin puolla tuon hoitamista automaatiolla jotta vältytään turvonneilta ikkunoilta?
     
  13. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiukaan luo lattiaan tuloputki suoraan ulkoa korvausilmalle esim 110mm viemäriputkella.
     
  14. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lämpötaloudellisesti hieman huono ratkaisu. Itse olen alkanut kanssa taipua siihen suuntaan, että sauna erilliseksi rakennukseksi tai ei saunaa laisinkaan - tämä vapauttaa neliöitä, pienentää usein lämmityskustannuksia ja helpottaa talon pitämistä ns. terveenä.

    Ykskytä:
    Toki jos ilmanoton saa eristettyä riittävästi kun se ei ole käytössä, usein asia ei vaan näissä ratkaisuissa ole niin.
     
    Viimeksi muokattu: 29.03.2010
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täh :hitme:. Tuo ehdotushan juuri on lämpötaloudellisesti paras ratkaisu. Palamiseen käytetään ulkoa tuotua lämmittämätöntä ilmaa jolloin saunassa riittää sekä happea että lämpöä.
     
  16. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eikös se ole suositus, että raitisilmarööri on kiukaan yläpuolella jolloin happi ei pala tulipesässä vaan vaan jää ihmisten hengitettäväksi.

    Sähkösaunoissa saa sitten vapaammin sijottaa.
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Myös näin. Happea saunassa tarvitaan palamiseen ja saunojia varten. Palamista varten tarvittava (kylmä) ilma kannattaa tuoda ulkoa putkella kiukaan alle. Saunan ilmanvaihdon tulo suositellaan usein sijoitettavaksi kiukaan päälle jotta kylmä ilma lämpiää ja leviää tehokkaasti saunan sisällä.
     
  18. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
  19. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Toi propelli oli hauska juttu :hitme:

    Itellä on puukiuas, sekä talossa koneellinen ilmanvaihto. Saunassa on katossa kaksi venttiiliä: Melkein kiukaan yläpuolella on tuloilma ja takanurkassa suljettava poisto (puunuppiventtiili). Puunuppi suljetaan saunomisen ajaksi ja tuolloin poisto tapahtuu kiukaan kautta. Tuloilma tulee koneellisesti kattoventtiilistä, sekä alipaineisesti oven alta. Kattoventtiili palvelee ensisijaisesti saunojia ja oven alta tuleva ilma kiuasta.

    Sauna ollut nyt n. vuoden käytössä ja hyväksi osoittautunut. Mitään ylimääräisiä putkihökötyksiä ei ole tarvittu. Eikä sellaisia olisi tilanpuutteen takia voinut asentaakaan. Tuloventtiiliä ei saatu seinään kiukaan yläpuolelle senkään takia, että seinää peittää lämpösuoja (kuitusementtilevyt). Siksi asennus katossa, ja hyväksi osoittautunut sijoitus senkin takia, että on lähempänä saunojien kasvoja.

    Vaikka saunottaessa saunan poistoilmaventtiili on kiinni ja ainoa poisto siis tapahtuu kiukaan kautta, on saunassa silti hyvä alipaine. Oven alta ei ole kertaakaan pöllähtänyt lämmintä saunailmaa pesuhuoneen puolelle. Ei edes vaikka pesuhuoneessa olisi normaalin poistoventtiilin lisäksi käytössä ylimääräinen kosteuden tunnistava poistoilmatuuletin (joka tuuttaa suoraan pihalle).

    Varaa olisi siis vaikka ruuvata saunakopperon tuloilmaventtiiliä hieman suuremmalle, mutta en ole katsonut sitä tarpeelliseksi. Ilma vaihtuu aivan riittävästi.

    E: Tavoittelin siis mahdollisimman "perinteistä" saunaa, ilman mitään ylimääräisiä hienouksia. Pelkästään sen pakollisen verran, että saunoja ja kiuas saavat ilmaa ja että kosteuden saa jälkeenpäin tuuletettua ulos. Tuossa tehtävässä katson kyllä onnistuneeni. Jätän tuollaiset netistä löytyvät putki- ja propellihärvelit omaan arvoonsa.
     
    Viimeksi muokattu: 29.03.2010
  20. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Näin on meillä tehty. Sauna ei ole vielä valmis (kuten ei talokaan), joten käyttökokemukset puuttuvat, mutta itse juuri tuossa pari viikkoa sitten aloin pohtimaan, että miksei LVI-suunnittelija ole tuon lisäksi laittanut koneellista tuloilmaa saunaan (poisto toki löytyy). Tulisikohan oven alle jättää hieman normaalia suurempi rako (luokkaa 150 mm)?