Keittiöremontti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Sly, 05.12.2005.

  1. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Voi herranjestas, olenko mä sanonut että laskutaso altaan, lieden tai kylmälaitteiden vieressä olisi ne ensimmäiset asiat joista tingittäisiin? Ne ovat itsestäänselvyyksiä ja ne pystyy yleensä tekemään ilman että viemäröintejä tarvitsisi siirtää useita metrejä. Se mistä mä puhuin, oli kaikenlainen tehokkuuden, työtasometrien, sähköistyksien jne übermaksimointi jotka vaatii sen, että keittiö suunnitellaan lähes täysin puhtaalta pöydältä ja voi johtaa melkoisen isoon urakkaan piikkailuineen ja seinien siirtoihin. Sellainen ei useinkaan ole tarpeen. Vaikka ruoanlaitto on taas trendikästä, niin todellisuudessa kovin moni ei sitä kuitenkaan siinä määrin harrasta, että koko pohjaratkaisu kannattaa räjäyttää keittiön modernisoinnin nimissä. Fakta on, että menevän citysinkun, 4 lapsen kotiäidin ja gourmetharrastajan keittiöiden käyttöasteet ovat erilaiset, kuten käyttötottumukset ja vaatimukset muutenkin. Mun mielestä järkevä keittiösuunnittelu lähtee aina tarpeista ja ravintolakeittiön toiminnallisuuden siirtäminen 15 asuntoneliöön on kärpäsen ampumista tykillä 99% tapauksissa. Usein remonteissa kuitenkin aika on rahaa, joten turhat infrojen siirtelyt on järkevämpää jättää väliin ja säästää sekin raha vaikkapa laadukkaampiin kaapistojen oviin tai kodinkoneisiin ;) Mä kun en itse oikein ymmärrä mitään viemäri-kaapiston-takana-patentteja, vaan olen sitä mieltä että jos jotain tehdään niin sitten tehdään kunnolla (tarkoittaa siis piikkaamista ja putkimiehen käyttöä). Tällöin on järkevää miettiä, olisiko se viemäri sittenkin lähtökohtaisesti riittävän hyvässä paikassa tai saisiko sen ympärille suunniteltua toimivaa keittiötä.

    Onhan sitten tietysti näitä visionäärejä, jotka suunnittelevat kylpyhuoneen siirtämistä makuuhuoneeseen ja vessan siirtämistä vaatehuoneeseen tajuamatta lainkaan, mitä toteutus todellisuudessa vaatii. Heille keittiömyyjän tai kenen tahansa on tietysti helppo myydä ajatus viemärin siirtämisestä keittiössä, kun eivät osaa/viitsi suunnitella toimivaa ratkaisua annetuilla reunaehdoilla, joita usein ovat kuitenkin vain viemärin ja ilmanvaihdon paikka.

    Ja juu, ennenkuin joku huomauttaa tuosta ilmanvaihdon siirrettävyydestä niin myöskään katonrajassa olevat kotelohässäkät, naamalautojen takana menevät kurttuputkiviritelmät tai liian matalalle laskettu katto eivät ole mun preferensseissä niitä ykkösvaihtoehtoja. Ja näitä näkee paljon.
     
    Viimeksi muokattu: 27.01.2010
  2. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Suurempaan urakkaan kyllä, merkittävästi suurempaan, tuskin. Ja jos tulisikin merkittävästi suurempaa, niin hyöty on usein sen arvoista.


    Jos keittiö on vuosikymmeniä vanha, lähes pakosti menee uusiksi sähköt, ellei sähkösuunnittelija ole ollut edellä aikaansa silloin joskus. Syynä sähköjen uusimiseen on usein puuttuvat maadoitetut rasiat, liian alhainen rasiamäärä ja keittiön kuuluminen samaan vaiheeseen asunnon muiden tilojen kanssa. Esimerkki: Siskon mies päätti toteuttaa keittiörempan juuri tällä "ei me mitään suurta, uusitaan vaan kaapit" metodilla. Kyseessä vanhempi 90 neliön kerrostalo ja keittiön sähköistys samassa suuren sulakeryhmän takana (lue olohuone). Nyt tilanne on sama kuin monilla "halvalla tehneillä": samaan aikaan päälle jos laittaa mikron ja uunin, mitään suurempaa ei voi käynnistää, ilman, että sulake paukahtaa. Sama tilanne on yllättävän monella keittiörempan tehneellä, niistä ei vaan puhuta ääneen, sillä kuka haluaisi myöntää, että ei tehnyt perusteellista suunnittelua ennen töiden aloitusta?

    Eli hyvin uusein on tilanne, että keittiöremontissa on pakko puuttua rakenteisiin / muihin tiloihin asteen enemmän ja pelkkä kaapin uusiminen ei riitä. Jos sähköt haluaa tehdä siististi, se tietää pakosti piikkailua.

    Tuossa keittiön käyttöasteessa olet varmasti oikeassa, monet eivät paljoa keittiössä aikaa vietä, vaan sitä käytetään lähinnä aamu/iltapalan tekemiseen ja einesten lämmittämiseen. Toisaalta osittain juuri tämän takia keittiötä tulisi miettiä vähän suuremmassa mittakaavassa: Onko keittiötä mahdollista avata toiseen huoneeseen ja miten keittiötilan saisi paremmin hyödynnettyä suhteessa asuntoon?

    Surkuhupaisa tilanne voi esimerkiksi olla menevän citysinkun/dinkkuparin 50 neliön kaksio ja keittiösyvennys. Suhteessa asunnon pinta-alaan keittiö vie tilaa jonkun verran ja jos se on eristetty muusta asunnosta suht hyvin, tila jää vajaakäytölle. Jos taas lähdetään nollasta, voidaan keittiön tila saada paremmin aukeamaan koko asuntoon ja siten maksimoitua kalliiden neliöiden hyötykäyttö. Ehkäpä siinä samassa saattaa innostua tekemään aterian tai kaksi.

    Painottaisin sitä, että keittiön suunnittelussa ei aina tarvitse maksimoida kone/kaappimäärää, vaan maksimoidaan hyötyä muuhun asuntoon ja tarpeeseen nähden. Ei siis tuijoteta pelkkää keittiötä ja mitä voidaan tämän keittiön kanssa tehdä. Tämän takia tässä omakotitalotapauksessa ehdottelin suht erilaisia ratkaisuita: omistaja sanoi suoraan, että keittiötä ei hirveästi käytetä, mutta silti se se haluttaisiin uusia. Tilaa kuitenkin löytyy, joten tuossa on todellinen mahdollisuus tehdä pienellä rahalla jotain suht ainutlaatuista, joka nostaa asunnon arvoa ihan toisella tavalla....

    Vielä sen verran tuosta viemärit / käyttövesiputkien siirrosta: tuo aiheuttaa muutaman sadan euron kustannukset ja on sulaa hullutta olla tuota tekemättä, jos se keittiön pohjaa parantaa. Sokkelitilan käyttö on ihan oikeasti fiksumpaa kuin piilottaa kaikki rakenteisiin (ja sitäpaitsi nykyisin käyttövesiputkia ei saa edes rakenteisiin laittaa ilman ympäröivää muoviputkia) ja kun joka tapauksessa vesilaitteet pitää kytkeä ammattilaisella, niin missä vaiva? Prosessi menee about:

    - Kasaa keittiö valmiiksi
    - Poista vanhalta hanapaikalta laatikot / kaapin sisusteet ja poraa kaappiin reikä, jotta vanhat putket näkyvät ja tilaa työskentelyyn riittää (ehkä joku 25 x 25cm reikä
    - Poista uudelta hanapaikalta kaapin sisukset
    - Poista sokkelilevy
    - Kutsu putkimies

    Edellisessä kämpässä putkimies otti keittiön vesikytkennöistä ml tuo siirto, muistaakseni 250e. Naurettavan pieni summa suhteessa siihen, mitä keittiöremontti maksaa.

    Keskimäärin noista koteloinneista olen samaa mieltä: ne ovat rumia ja huonosti totuetettuja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kotelointia ei voisi tehdä tyylikkäästi esimerkiksi yhdistettynä siihen valaistukseen.
     
  3. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Annoit kyllä hyvinkin pitkälle sellaisen käsityksen, että näistä nimenomaan voi tinkiä. Joskus se viemäri, vesipiste ja liesituulettimet putki vain ovat täysin älyttömässä paikassa. Tällöin joudutaan sitten vähän siirtämään niitä, jos halutaan toimiva keittiö.

    Lähes 1:1 samaa mieltä tästä.

    Tähän taitaa sisältyä pieni piikki vaikkapa Ikeaa kohtaan. Osittain samoilla linjoilla olen kyllä.

    Ensisijaisesti nimenomaan alla, ei takana. Tuollaista ratkaisua en nyt miksikään sen kummemmaksi patentiksi sanoisi. Totta kai aina kannattaa ensin miettiä olisiko alkuperäinen sijoittelu jo riittävän hyvä, mutta joku saattaa ihan vaihtelunkin vuoksi haluta siirtää vaikkapa tiskialtaan paikkaa.

    Kylpyhuoneen tai vessan siirtäminen kokonaan uuteen paikkaan on täysin eri juttu kuin keittiön sisäiset muutokset.

    Tuollaisia en itsekään lähtisi tekemään. Monissa taloissa ne muutokset on mahdollista tehdä välikatolla, joten mitään kotelointeja ei tarvita. Taipuisan putken käyttäminen on muuten nykyään yksiselitteisesti kielletty liesituulettimen yhteydessä, joten metsään mentäisiin siinäkin kohdassa. Toisaalta jos kaappien ja katon välissä on tilaa, joka aiotaan peittää, miksei sitten vetäisi sitä putkea sinne vapaaseen tilaan?
     
  4. m-m

    m-m Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2006
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahtuu kyllä komeasti tuohon mittaan. Peukku.

    Yläkaapit eivät näköjään ole kattoon saakka, onko tarkoitus jättää seinäpintaa näkyviin?
     
  5. tonic

    tonic Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiva saada ehdotuksia myös hieman poikkeavista ratkaisuista :thumbsup:
    Tarkoitus ei ole täyttää (perinteisesti) seinätilaa kattoon asti kaapeilla - eikä myöskään tehdä uber design-keittiötä.
     
  6. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
  7. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
  8. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    :eek:

    Onks se lahja anopilta vai kuinka olet ottanut tuollaista värien juhlaa sisustukseen?

    :D
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei oo anopilta lahja, se on ihan ostettu taulu :D

    Kunhan jossain välissä otan kuvan tästä olohuoneesta niin tulee toisessakin taulussa vähän väriä, tosin aika samoja kuin tässä :)


    Ollaan tässä koko ajan etsimässä ruokapöydän tuoleja, jotka voisi maalata eri väreillä, tosta taulusta varmasti otettaisiin pari sävyä. Jos siis tiedossa on, mistä löytyy rokokoohenkisiä tuoleja suht järkevällä hinnalla niin vinkkiä saa antaa =)
     
  10. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei sisältynyt. Ikeasta saa ihan samaa tavaraa kuin muistakin keittiöfirmoista. Sanotaan vaikka, että se oli piikki melamiiniovia ja halvimpia laminaattitasoja kohtaan, oli ostopaikka sitten mikä hyvänsä.

    Muusta en jaksakaan enää teidän kanssa vääntää :rolleyes:
     
  11. tonic

    tonic Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä suunnitelma ilman yläkaappeja.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Vasemmassa reunassa ei ole ovea, siitä jatkuu käytävä + muut huoneet. Alareunan ovi on ulko-ovi. (tuulikaappi puuttuu kuvasta).
     
  12. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Diggaan kyl enemmän, mut makuasia tietysti. Muutamia sellaisia pikkujippoja, joilla tuon ulkonäkö tulisi aika viilatuksi:

    Vesipiste on pikkusen ikkunen edessä, tätä olisi ehkä hyvä siirtää, jotta ikkunapuitteet eivät ota vauriota vedestä.

    "välitilaa" tuossa ei ole, mutta vesipisteen ja uunin taakse tarvitsee kuitenkin jotain. Lasia, jotain levyä, jossa koukkuja, laattoja jne. Ehkä hyvä miettiä valmiiksi, miten toteuttaa niin, että näyttää kivalta eikä pätki liikaa, kun tuossa on tuo ikkunakin

    Reunusta kaappien reunat maasta tasoon asti samalla materiaalilla kuin taso tai ainakin samalla värillä ja paksuudella, jos tason materiaali on kallista. Kivasti rajaa alakaapit varsinkin tuolta oikealta, jossa ne loppuvat "ilmaan"

    Pyri jakamaan toi pidempi sivu niin, että kaikki kaappien ovet on samalla jaolla: ylhäällä kapea laatikko ja alla kaksi suurempaa. Tällaiset kaappien ovet pitäisi saada myös täysintegroituun apk:een. Tällainen toisi kivaa linjakuutta tuolle pidemmälle sivulle. Tuolle toiselle sivulle voi sitten laittaa perinteisen "5 laatikkoa", jos sille tarvetta on.
     
  13. tonic

    tonic Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa mieltä, huomattavasti parempi.
    Äkkiseltään ainoana miinuksena, tässä ei ole paikkaa integroitavalle mikrolle.
    Ikkunan leveys ei ole vielä selvillä, kun unohtui mitata.
    Tämä vielä hakusessa, mahdollisesti jotain levyä - tuskin ainakaan laattaa.
    Mahdollista myös ilman mitään, niinkuin M.R:n keittiössä.http://lh4.ggpht.com/_fPD3xxoRbHI/SvKV-v_z51I/AAAAAAAAAWg/0u0BPjczIos/s640/Lkeittio2.jpg
    Jep - Ikeassa katsottiin kiiltävää valkoista laminaattitasoa - harmi, ettei saa muulla kuin muovireunalistalla.
    Valkoinen kvartsitaso olisi paras ratkaisu, mutta sen hinta..

    Lisäksi pitäisi suunnitella keittiön valaistusta. Päivänvalolamput kiinnostaisivat - tosin niistä ei vielä ensimmäistäkään kokemusta.
     
  14. ja[ffons

    ja[ffons Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaatoa ei saa tulla "reippaasti" varsinkaan jos putkessa kulkee mitään kiinteää, 0,5-1% on sopiva kaato. Jyrkkiä mutkia (90astetta) ei saa tulla ikinä vaakatasossa, mutta ylhäältä tuleva putki voi kääntyä vaakatasoon 90 asteessa.

    nim. putkari
     
  15. José Carioca

    José Carioca Guest Guest

    Liittynyt:
    08.09.2009
    Viestejä:
    94
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisitko laittaa vähän enemmän kiiltoa kämppääsi? Se oli suosittua 80-luvulla ja 2008 vuonna. ;)

    Lattia ei nyt näyttänyt muovilta tuossa kuvassa.
     
  16. tupis

    tupis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.10.2006
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Sulla taas taas vuosikymmenten loistava tuntemus nostaa päätään ja hyvin teet muutaman kuvan perusteella johtopäätöksiä koko kämpästä =)

    Mitä kiiltoon tulee, niin sitä voisi olla alakerrassa rutkasti enemmän! Esim seinämaali on puolihimmeää, porrasaskelmat mattanahkaa, teetetyt puuhuonekalut petsisävytettyjä, ruokapöytä vahattua, keittiön välitila puolihimmeää ja videotykin kehyksetkään ei kiillä! Tosin noissa kehyksissä olen pyrkinytkin ihan vaan miellyttämään teitä plazalaisia ;)

    Kunhan sitten joskus yläkertaa näet, joudut ikävä kyllä pettymään, siellä kun ei kiillä mitkään muut kuin vaatekaappien ovet. Piti kuitenkin tuonne yläkertaan laittaa jotain, joka sitoo nämä kaksi kerrosta yhteen. Tunnelma siis aika erilanen, mutta on tietysti mukava nähdä, että oletat jo nyt jotain aivan muuta... ehkä tulet sitten yllättymään :)

    Livenä se ei koskaan ole muovilta näyttänyt eikä tämäkään kuva tee oikeutta lattialle. Pitäisi kikkailla aika paljon enemmän valaistuksen ja photarin kanssa (ja jollain muulla näytöllä kuin videotykillä), jotta saisi esille alakerran vaaleiden värisävyjen erot sekä erilaisten pintojen eri kiiltoasteet. Nyt kuvat jäävät todella helposti latteiksi vrt siihen, mitä ne oikeasti ovat eikä noita pintojen erilaisuuksia onnistu saamaan oikein mitenkään esille.

    Lattiassa asiaan vaikuttaa myös saumaväri, joka 2mm leveä ja samanvärinen kuin laatta. Jos saumat jäävät kuvassa piiloon ja valoa ei lattiaan osu, kuva on varmasti aika tökerön näköinen :/
     
  18. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Huh, ei mitään muistikuvaa.

    Kyseessä on Mies Van Der Roh Barcelona sarjan rahi. Alkuperäinen on taitaa olla suunniteltu joskus v30 ja sen jälkeen tuota on tainneet valmistaa varmaan sadat eri valmistajat.

    Osa valmistajista väittää tekevänsä "virallista", osa "virallisella lisenssillä", osa "alkupäräisen täydellistä kopiota" ja osa vaan "halpaa".

    Hinnat taitaa vaihdella muutamasta satasesta pariin toniin riippuen siitä, mistä ostaa. Netistä ainakin löytyy suht paljon tarjontaa.

    Silloin kun aikanaan tuo ostettiin, aika paljon katseltiin eri versioita ja onhan niissä jotain eroa. Halvemmissa tuon yläosan kiinnitys on surkeaa, nahka heikkolaatuista ja työjälki pissii. Paremmat on työnjäljeltään varmasti alkuperäisen tasoa, mutta eroja voi olla esim tyynyn kaarien mittasuhteissa ja siinä kuinka syvälle tyynyn napit on ommeltu.

    Tämä oma maksoi muistaakseni karvan vajaa 500e eli selkeästi enemmän kuin halvimmat, mutta selkeästi vähemmän kuin kalleimmat. Laadussa ei ole mitään valittamista, käyttö ollut eteisessä suht rankkaa (4v).
     
  19. UrsusArctus

    UrsusArctus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2007
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. Heikki

    Heikki Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2000
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1

    Mitä laattaa ja mistä? Kuinka liukas on lapsiperheessä? Meillä on alkamassa keväällä rakennusprojekti ja keittiön ja eteisen laatta on hakusessa. Kiiltävä on ollut mielessä, mutta... kotona 1.7v kaksoset ja vauhti on sen mukaista.