Aloittelijalle ohjeita

Keskustelu osiossa 'Autohifi' , aloittajana alphazig, 17.01.2010.

  1. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu sillä perinteisellä mennään :D. Ensimmäinen auto tulossa ja sitä myöten myös ensimmäiset hifit.
    En tiedä onko alkuperäiset etukaiuttimet, mutta ovissa on ainakin jotku Autosoundit. Kojelaudassa ei kai ole mitään :confused: .
     
  2. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Molemmille puolille on kaiuttimet.

    Tässä tapauksessa 4 kanavaa riittää. Sarjan mukana tulevat jakosuodattimet sen tekee. Etukanavat (1 ja 2) tulee pääkaiuttimille, toinen kanava vasemman puolen ja toinen oikean puolen kaiuttimille. Eli signaali johdetaan ensin kaiutinkaapeleilla kanavista jakosuodattimille, jotka jakavat signaalin midin ja diksantin toistamiin taajuuskaistoihin. Jakosuodattimessa on sitten erikseen High/tweeter-lähtö diskantille ja Low/mid-lähtö midille.

    Mitä Pasin suositteleman paketin johdotuksiin tulee, niin 21mm2 riittää kyllä DLS CA41:sen tarjoamille tehoille.

    Se subi siellä mitään puheohjelmien puheosuuksien aikana kumise. Lisäksi autoa voi aina vaimentaa, vähemmän ajomelua = paremmin kuuluu edestä taakse. Ja muutenki suosittelen!

    Ja kylläpä se musiikkikin aika hyvin takapenkille kuuluu myös niistä etukaiuttimistakin, jos ei sitten kovin mölyävää ryyppysakkia ole kyydissä...
     
  3. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vain kaikille tähän mennessä auttaneille! Paljon on asioita selvinnyt! Mukavaa kun tulee asiallisia vastauksia näinkin pikaisessa ajassa! :)

    Vielä kuitenkin muutama asia vaatii varmistusta:


    Eli siis -PK:han se jo sanoi, että ovi toimii kotelona, joten oveen siis voinee laittaa 5,25" ja jopa 6,5" kaiuttimia? Siis ilman, että äänenlaadusta joudutaan tinkimään?


    Entä minkäköhän verran elementin ominaisuutta huonontaa se 2-tieisyys, siis kun se sisempi eli isompi elementti ei pysty toimimaan niin kunnolla kun pienempihän tavallaan vie siltä tilaa siitä keskeltä (jos se pienempi ei ole ainoastaan sieltä elementin laidoista kiinnitetty)? Vai onko sillä merkitystä yhtään tai ainakaan merkittävästi? Tämä kysymys siis lähinnä sen takia, että kannattaako tuollaisia yhdistelmäkajareita laittaa vai onko erillinen 2-tie sen verran parempi että eron voisi huomata?


    Ja jossaki tuolla linkissä sanottiin että mielummin enempi tehoa vahvistimessa ku liian vähän (se vähätehosuus hajottaa herkemmin tms?), mutta eikö se vahvistin kannata olla semmonen, että se ei voi antaa niin paljoa tehoa mitä laitteet, jotka siihen on liitetty parhaillaan kestää? Niin ne ei ainakaan hajoa, ettei tule siis vahingossa annettua 100W RMS vehkeelle 150W tehoa?


    Ja siis ei kai nuista vehkeistä ominaisuudet katoa 10-20 vuoden päästäkään? Että jos ostaa nyt niin huolella voi käytellä vielä tuollaisen ajan jälkeen?


    Ja tosiaan onko mid/midi/midbasso (ja mitä nimiä tuolle nyt on) sama asia kuin keskiääni?


    Ja kai se suljettu kotelo tulee olemaan sille subbarille parempi vaihtoehto kuin refleksikotelo, kun ei ole ilmanpaine/äänenpaine/jumputuksen tuntu se mitä haetaan, vaan äänenlaatu ja ääniominaisuudet? Autosoundista kattelin, että oli tällä Focuksen subbarin kans parhaat pisteet "Kuuntelu"-arvoasteikossa http://www.powerset.fi/autohifi/rainbow/hammer12.htm



    Jos joku vielä viitsisi/osaisi näihin vastata :).
     
  4. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Setissä ei mitään vikaa sinänsä. Aika hintavia vaan noi DLS:n kaapelit IMO, tai siis ainakin virtapuolen kaapelit. Ei se toki sinun syy ole.

    Alkup. kysyjälle: Unohtaisin noi Pasin suosittelemat virtatarvikkeet (paksunsin tarkoittamani), halvemmallakin saa ihan laatutavaraa, kun tietää mitä ostaa. Vaikkapa http://www.fanaticaudio.com/tuotteet.php?tuoteryhma=6&valmistaja=120&tuote=1489 on aika paljon halvempi kokonaisuus, eikä kuitenkaan missään nimessä huono kuitenkaan. ;)
     
  5. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees jees, vaikuttaa tuo ehkä hieman järkevämmältä kyllä http://www.fanaticaudio.com/tuotteet.php?tuoteryhma=6&valmistaja=120&tuote=1489. Tosin joutuu hommaamaan vielä RCA:t ja kaiutinkaapelit, mutta hieman halvemmaksi tulee kuitenkin (laskeskelin pikaisesti että ~15€).

    Tässähän on vielä lähes kuukausi aikaa ennen kuin tarvin nuo vehkeet, mutta jos nyt pitäisi valita niin mentäisiin varmaan näillä:
    http://www.powerset.fi/autohifi/rainbow/sax-230-20.html
    http://www.powerset.fi/autohifi/dls/ca41.html
    http://www.powerset.fi/autohifi/rainbow/hammer12.htm
    http://www.fanaticaudio.com/tuotteet.php?tuoteryhma=6&valmistaja=120&tuote=1489
    RCA-kaapelit ja kaiutinkaapelit vielä päälle niin tekee ~80e lisää.
    Soittimeksi sitten joko http://www.powerset.fi/autohifi/alpine/cde-112ri.html tai http://www.powerset.fi/autohifi/alpine/cde-9880r.html

    Tuosta kyllä tulee mun laskujen mukaan jo se 900e...

    Mutta tuohon viestiin #23 jos vielä sais vastauksia
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2010
  6. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä.

    Siis varmaan koaksiaalin huonoja puolia erkkaan verrattuna tarkoitat? Alla on midi ja edessä diskantti. Se diskantti siinä midin edessä haijastaa osan midin tuottamasta äänestä takaisin midin kartioon, eikä se tee äänenlaadulle hyvää. Ja kun vielä aletaan puhumaan esim. sen hintaluokan erkasta, kuin esim. Rainbow SAX, niin siinä jo jakosuodattimellakin tehdään oma osansa, esim. diskanttialueen haitallinen korostuma pystytään saamaan kuriin kunnon jakosuodattimen avulla paremmin, kuin koaksiaaleissa usein nähdyillä yhdellä kondensaattorilla toteutetulla diskantin ylipäästöllä.

    Kaiuttimen tehonkestot nyt on täysin turhia tietoja, eivät ne oikeasti kerro oikeastaan yhtään mitään. Pääkaiuttimille menee hyvin harvoin normaalissa kuuntelussa montakaan wattia, oli tehoa tarjolla sitten tarjolla kuinka paljon vaan. Subi nyt on hieman eri juttu, mutta tehonkestoa nyt ei kannata tuijottaa senkään osalta. Oikeat säädöt ratkaisee paljon. Soittimesta tms. löytyvät korostustoiminnot ja Loudness nyt kuitenki kannattaa unohtaa kättelyssä, niitä käyttämällä kaiuttimet oikeasti ovatkin vaarassa.

    Noh kyllä ne saattaa kaiuttimista jonku verran ripustukset jo tuossa ajassa löystyä. Voivat ne kuitenki olla käyttökelpoiset vielä 20 vuoden päästäkin. Vahvistin sinänsä voi kyllä tuossa ajassa tulla tiensä päähän, jopa DLS, vaikka sinänsä laatupeli hintaluokassaan on.

    Noh ei ne käytännössä nyt ihan sama asia ole, mutta tässä yhteydessä niillä on kuitenkin tarkoitettu samaa.

    Väärin. Kyllä se oikein mitoitettu refleksi on myös äänenlaadullisesti parempi. Suljettu nyt on siinä mielessä hyvä, että jos itse meinaa koteloa värkätä, eikä ole käytännössä oikeastaan mitään tietotaitoa kotelosuunnittelusta ja -tekemisestä, niin sillä on helpompi saada kohtuullisen hyvä ääni. Muuttujia ja sitä kautta asioita, jotka voi mennä pieleen kuitenki selvästi vähemmän, kuin refleksissä...

    Tuo Pasin suosittelema Cyclone on ihan pätevä valmiskoteloitu, sinun tietämykselläsi en itse ehkä kuitenkaan alkaisi koteloa tekemään. Sinänsä toki Hammerille löytyy hyvät kotelosuositukset, mutta kun tuo Cyclone ei kuitenkaan todellakaan ole laatuunsa mikään kallis, niin kustannussyistä se ei mielestäni kannata. Jo pelkkä 12" Hammer on kalliimpi. Siihen vielä sopiva kotelomateriaali ostaa. Helpommallakin siinä pääsee, ja hyvään lopputulokseen.



    Jos joku vielä viitsisi/osaisi näihin vastata :).[/QUOTE]
     
  7. Junnuh

    Junnuh Guest Guest

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    paremman toiston saisit tietysti tuolla 6.5" sarjalla, mutta asentaminen voi olla sitten paljon vaikeampaa, riippuu auton vakiokaiuttimien paikoista, miten ne sinne mahtus, joutuuko isontamaan reikää, tekemään korokerengasta jne.. ja kyllä se 2-tie erillissarja on paljon parempi kun 2-tie koaksiaali kaiuttimet, jos sitä kyselit, eli kannattaa ennemmin erillissarja jos vain mahdollista.

    ja kyllä edelleen voi antaa enemmän sitä tehoa, esim. huoletta voisit tuolle Rainbow Hammerille antaa 500-600w/rms, vahvistakaa nyt joku muukin tämä niin tulisi asia selväksi:D

    ja keskiääni kaiutinhan tulee sitten tuossa 3-tie sarjassa, mutta samat äänethän se midi hoitaa 2-tie sarjassakin, eli on eri asia, mutta mitään ei jää pois tuollakaan 2-tie sarjalla?? onko se nyt niin kun en itsekkään ihan varma ole mutta näin kuvittelisin:confused: ja ei kannata sen perusteella mitä oon juttuja lukenu nii ruveta 3-tie sarjaa väsäämään, ISO homma säätämisessä, ja kunnollisella 2-tie sarjallakin saat yhtä hyvän jollet jopa paremman toiston ja äänenlaadun. näissä asiat vaan riippuu monista asioista.
     
  8. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kannattaa kysäistä vaikkapa meidän PK:lta itseltään tuon ehdottamansa setin lopullinen hinta. http://www.powerset.fi/audio/yhteystiedot/index.htm
    Taitaa olla hieman pudotttamisvaraa, minkä Pasi tietää vallan hyvin myös...;) Tai noh enhän minä tiedä, onko siinä, minä en ole ko. liikkeessä toissä tai muutenkaan juurikaan ko. liikkeen kanssa tekemisissa, mitä nyt joskus tulee tilailtua sieltä jotain, mutta jos Pasi sen 800€ setiksi mainitsi, niin voisin kuvitella sen myös sillä lähtevän... ;)

    Ja juu, eipä siinä virtasetissä hirveää hintaeroa tuliskaan viellä noilla paksuuksilla. Normaalisti suosittelen paksumpia kaapeleita, niin se on hieman eri asia. Silloin alkaa jo hintaeroja tulla, esim. vaikkapa
    http://www.powerset.fi/autohifi/pakettitarjoukset/tarvike-50-1xrca-2.html ja http://www.fanaticaudio.com/tuotteet.php?tuoteryhma=6&valmistaja=120&tuote=1457

    vst.

    Jaa, niin PK:lle: Millä ihmeen 2 faradin kondensaattorilla? Minä noissa mitään 2 Faradin konkkaa huomannu.. :confused:

    http://www.powerset.fi/autohifi/pakettitarjoukset/index.html
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2010
  9. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millä perusteella? Ainoa, mikä siinä on "parempaa, niin bassopää menee hieman alemmas, kuin 5 varttisella. Ei niissä äänenlaadullisesti muuten käytännössä juurikaan eroa ole. Oletan kuitenki, että puhe on 5.25" ja 6.5" Rainbow SAX-sarjoista...

    Voi toki.

    Siis 3-tiesarjassa on erikseen keskiääni- ja midbassoelementit, kaksitiesetissä midi hoitaa mmolempien äänialueen. Mitään ei jää kumminkaan siis toistumatta ainakaan sen takia.

    Kolmitiesetti ei tässä varmasti olis sinänsä paha, kun passiivina toteutetaan. http://www.powerset.fi/autohifi/ohjeet/erillis-aktiivi.htm Aktiivina se olisi eri asia. Mutta kaksitiesetin käyttöä edullisen hintaluokan laitteistossa puoltaa mielestäni se seikka, että vastaavan laatuinen kolmitiesetti on väistämättä kalliimpi, enempi kaiutinelementtejä, enempi jakosuotimessa osia, enempi suunnittelua ja testausta... ;)
     
  10. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jos näin on, että se refleksi on parempi oikein mitoitettuna niin kaipa sitä sitten tuolla Cyclonella mentäisiin. Eiköhän tuohon pakettiin ole ihan suht oikean kokoinen kotelo laitettu :D. Tuosta Hammerista vaan lukasin arvostelua, niin se ois ainaki varmasti laadukas, tuosta Cyclonesta mulla ei ole mitään tietoa, mutta voihan siitäkin olettaa että se on ainakin kohtuu hyvä...?

    Ja tuo Fanaticistä linkittämäsi Ground Zeron kaapelipakettihan vaikuttaa heti jo paljon järkevämmältä kuin se aiemmin sieltä linkittämäsi, kun mukana on ihan kolmoissuojattu RCA-kaapeli herätekaapelilla (tekis sen ~20e lisää hintaan) ja kaapelit on kuitenki reilusti paksumpia. Tuohon Ground Zeron settiin kai tarvis vielä ne toiset RCA-kaapelit (n. +20e) ja joku 10 metriä sitä 2,50mm2/2,30mm2 kaiutinjohtoa (n. +20e), joten siitäki tulee suunilleen se 130e, lähes sama hinta, mutta aika paljon paremman oloinen. En sitte tiedä nuista sulakkeista, mutta taitaa olla nuo Ground Zeron paketin mukana tuleva jo ylimitotettu.
    Jos nyt oikein katoin, alkaahan se oleen jo myöhä....

    Ja tosiaan jos Powersetiltä voi saada hyviä tarjouksia niin saapi harkita lisää näitä vaihtoehtoja... Mutta kuitenkin mahtaa nämä ostokset mennä helmikuun puolelle.

    Ai niin ja pitäähän tähän settiin se konkkakin kai lisätä... 1 faradin luulis riittävän, niin tulee hintaa se 50-100e lisää...
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2010
  11. maikol

    maikol Guest Guest

    Liittynyt:
    23.06.2004
    Viestejä:
    120
    Saadut tykkäykset:
    0
    ei tuo powersetti omien kokemuksien perusteella niin mahtava paikka ole vaikka sitä moni hehkuttaa....
    kerran käyny kyseisessä putiikissa,ensin ootat vartin kun myyjä jauhaa p***aa asiakkaan(ilmeisesti kaverinsa) kanssa eikä niistä "Nyt edulliseen tarjoushintaan xx €" hinnoista tippunu enään euroakaan vaikka mainostetaan että kysy pakettitarjousta...
     
  12. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh ei varmaan enää edullisista tarjoushinnoista enää tipukkaan. Pasin ed. ehdottama setti tosin varmasti lähtee edullisemmin, kuin ilmoitettujen hintojen perusteella voisi laskennallisesti kuvitella. Kaveri varmasti tietää hyvin, minkä verran niistä voi puottaa. Tuskin mainostaisi 800€ setiksi, jos ei olisi valmis myymään sillä hinnalla tai jopa alle...

    Rainbown tuotteet on hintaansa nähden aina olleet laadukkaita...

    Vähempikin kapasiteetti, mutta ei se vielä noilla tehoilla tarpeellinen ole. Jos vaikuttaa, että virtapuoli ei ole kunnossa 50mm2 johtojen pistämisen jälkeen, niin mieluummin akku vaihtoon. Oikeasti auttaa todellisuudessa paljon enemmän, ei tarvi edes olla mikään kovin erikoinen, kunhan nyt joku hyväksi todettu perusakku...
     
  13. -PK

    -PK Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Copy + Paste -kämmi. Korjattu. ;)
     
  14. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulee mieleen väistämättä tässä hommassa parin vuoden takainen projekti kun tietokoneen hankin. Silloin pistin aika lailla saman määrän rahaa koneeseen kuin mitä nyt on menossa hifeihin. Eli joku 700e tais mennä. Erittäin hyvän koneen hommasin ja ajattelin, että tällä sitten pärjään seuraavat 10 vuotta tai pitempäänkin (edellinen konekin oli jo yli 5 vuotta vanha ja sillä pärjäsi aivan hyvin, mutta kun se meni hajoamaan). No jälkeenpäin tuli tietenkin ajateltua, että eihän tässä mitään järkeä ollut, laittaa noin paljoa rahaa koneeseen... Oishan ne rahat "järkevämminkin" voinut käyttää.
    Tulee vain semmoinen ajatus, että käyköhän tässä hifistelyssä samalla lailla :D... Noh eihän tämä nyt sama asia ole, mutta senpä näkee sitten. Rahaahan tähänkin palaa ainakin mulle iso määrä ja sitten jää varmasti nuo ajelut vähemmälle :D... Niin, eka auto ja ekat popithan nämä on.

    Tietokoneesta kiinnostuneille linkkiä. On muuten tuoki aivan huippuunsa tehty ja tuotteet tutkittu, tehoa on, mutta ei muuten paljoa pietä ääntä (ainoa mikä piettää ääntä on se kotelon mukana tullut Antecin TriCool -tuuletin). ;) http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=47404

    Niin ja tarkoitushan on kuitenkin hommata "perusamispopittelijaa" paremmat vehkeet, eli panostetaan siihen kokonaisuuteen eikä siihen bassoon. Jos mahdollista tuolla budjetilla, niin että pystyisi erottumaan äänenlaadussa niistä Alpinen erillisarjoista ja koaksiaaleista... Ja kyllähän se niin on, että fiilis on aivan eri kun KAIKKI taajuudet kuuluu selvästi ja vehkeet pysyy musiikin mukana niin kuin pitääkin.

    Tällä hetkellä se setti mikä vaikuttais aika herkulta niin:

    Jompi kumpi todennäkösesti niistä Pioneerin soittimista
    Rainbowin SAX 230.20
    DLS CA41
    Rainbow Cyclone
    Ja jonkun näkönen piuhasetti


    Kysymyksiä vielä löytys:
    Yks tyyppi toisella foorumilla kauppaili tämmöstä settiä käyttämättömänä (tehtaan paketeissa vielä), 2000e uutena maksaneena settinä. Blaupunktinhan nuo Velocityt on.

    Vahvistin: Velocity WR SIX 1200W
    Kondensaattori: Stinger
    Sub: Velocity 2 X VCS 10"
    Mid/Tweeter: Focal; 2 X 165mm mid basso, 2 X 45mm diskantti, 2 X Invertteri
    Johdot/Liittimet: Niin paljon että varmasti riittää, kullitettua pintaa aika reilusti!

    http://wolle.galleria.fi/kuvat/Myyt%E4vi%E4%20varusteita/IMG_5995.jpg/full
    http://wolle.galleria.fi/kuvat/Myyt%E4vi%E4%20varusteita/IMG_5996.jpg/full

    Oiskohan tuommonen muka 2000e arvonen uutena? Ja sen sais nyt myyjältä johonki 800e hintaan tai halvemmalla.


    Niin ja niistä soittimen RCA-linjalähdöistä. Tarvitaanko yksi linjalähtö aina yhdelle vahvistimelle? Eli mitä enemmän linjalähtöjä, sitä enemmän soittimeen saa vahvistimia kytkettä? Vai mihin niitä siis tarvittiinkaan?
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2010
  15. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tää tahtoo vähän olla salakavala harrastus. Itselläkin ekassa tieliikenteessä olleessa autossa oli alkuun halvat 6x9:t hattuhyllyllä ja 12" subi kontissa halppispäätteen perässä. Alussa ajatteli, että riittää kun musiikkia kuuluu. Laadulla ei niin väliä. Jaksa enää edes laskea, monestikko laitteistoon on tehty pelkästään parempaa äänenlaatua hakiessa muutoksia. Ei nyt aina toki rahaa vievää, mutta melko monesti niitäkin. Ja yleensä aina olleet sellaisia useamman satasen hankintoja... Toisaalta autokin on välillä vaihtunut, mutta sitä nyt en edes viitsi laskea mukaan.
     
  16. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi linjalähtöpari per 2 vahvistinakanavaa. Esim. 2- ja 4-kanavaiset vahvistimet tai yksi 6-kanavavahvistin -> 3 paria RCA-lähtöjä.

    Voihan sitä yhden lähhdönki vaikkaa haaroittaa, mutta sitten ei pääse esim. kaiuttimien välisiä voimakkuuseroja sääteleen muualta kuin vahvistimelta. Soittimelta paljon helpompi...
    Nohnoh. Alpinella on erittäin hyviä erkkoja. Pitää vaan tietää, mitä ostaa. Enkä nyt tiedä onko kaikkien taajuuksien kuuluminen hyvin niin olennaista, kuin että kaikki soittimet olisivat luonnollisen kuulloisia ja sijoittuisivat oikeen stereokuvaan. Erottelua tarvitaan. Ja luonnollinen laulajan ääni tietenki tärkeää myös... Tahtoo vaan olla vielä hieman kompromissejä eri osa-alueiden suhteen noi 150-200€ erkat. Pitäisi satsasta selvästi enempi. Tosin maailman parhaankin erkan äänen saa kyllä melkoiseksi kuraksi, jos ei yhtään satsaa asennuksiin.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2010
  17. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli kun sanotaan, että soittimessa on kaksi linjalähtöä tai kahdet linjalähdöt niin onko siinä sitten kaksi linjalähtöparia vai kaksi linjalähtöjä? Ilmeisesti kaksi linjalähtöparia kun noita RCA-johtojahan pitää aina olla kaksi?

    Mites ne RCA:t sitten laitetaan? Vedetään erillissarjan RCA-parikaapeli soittimen etukaiutinlinjalähtöparista vahvistimeen? Ja vedetään subwooferin RCA-parikaapeli soittimen takakaiutinlinjalähtöparista vahvistimeen?

    Eli jos laitan sen Rainbow'n erillissarjan, niin molemmille jakosuotimille menee yksi kanava vahvistimesta? Eli nyt on käytetty 2 kanavaa vahvistimesta? Ja jakosuotimesta sitten menee piuhat sekä midbassolle että diskantille? Ja sitten vahvistimesta sillattuna kaksi kanavaa subwooferille? Eli nyt on käytetty yhteensä 2+1 kanavaa vahvistimesta (eli nelikanavaisesta kaikki)? Ja siis vahvistimesta vedetään kaiutinjohtoa jakosuotimiin ja jakosuotimista kaiuttimiin, ja vahvistimesta vedetään myös kaiutinjohtoa subwooferiin? (Perhana kun olen kattonu, että nuo pyöreät liittimet tuossa Cyclonessakin on RCA-reiät, mutta eihän ne taia ollakaan ku jotku kaiutinjohdonkiinnittimet?)

    Vai miten menee?

    Ajattelen tätä varmaan vain liian vaikeasti. Tai pitäs varmaan lukeaki noita juttuja ennen ku tulee kyseleen tyhmiä. Mutta jos ei ole liian ärsyttävä/kova homma vastailla ja yrittää mulle jotaki opettaa niin vastailkaa vain...

    Joo en mitenkään tarkoittanut Alpinea mollata. Ja siis aivan, luonnollinen äänihän se on mitä pääasiassa tavoitellaan ennen kaikkea, eikä niitä taajuusjuttuja :hitme:... Siis joo sekoilin tuossa aiemmin.

    Eli ilmeisesti tällä budjetilla ei mitään sen kummempaa ihmeellistä saada kun ei varat riitä? Jotenkin olen kuvitellut, että laitan sellaiset vehkeet, että eron huomaa näihin muihin, jotka ostelee motonetistä ja laittelee nuita Alpineja sen takia kun siinä on se "luotettava merkki". Ajatellu, että panostetaan siihen luonnolliseen ääneen ja kokonaisuuteen eikä perusamissubbariin, että siis kuulostais paremmalta, luonnollisemmalta, aidommalta. No joo, se ei varmastikaan tällä budjetilla ja näillä taidoilla ole totta. Vaikka enpä ole hirveän monen sellaisen auton hifilaitteita kuullutkaan mihin on satsattu. Joskus oli joku tutun Dodge Nitro missä oli Infinityn erillissarja ja subwoofer, joku tehtaan poppipaketti. Siinä kyydissä olleet kaverit sanoi, että "Tässähän kuuluu diskantitkin hemmetin hyvin"! Jos sitä jonku kaverin kyydissä kävisi hieman kuunteloimassa kuitenkin niin sais jotaki käsitystä.

    Mites tuo Cyclone kun lukeepi, että kotelon viritystaajuus 35 Hz? Tarkoittaako siis, että se on alin taajuus mitä tuo vehje pystyy toistamaan? Eikös tuo 35 ole melko korkea? Vai miten on, riittääkö se, onko noissa biiseissä yleensäkään sitä matalempia, edes niissä bassojumputusbiiseissä? Ei kai mulla mitään hifistin korvaa todellakaan ole niin riittääkö tuo sitten siinäkin mielessä? Huomaako kovinkaan eroa johonkin 25-30? Tuon seikan kun kaveri huomasi niin alkoi hieman epäilyttään tuo Cyclone.

    papukaijalle kyllä paljon kiitoksia kun jaksat tänne kirjoitella :thumbsup:!

    Edittiä: Ai niin ja taaaas kysyttävää: Mites kun tuo subwoofer on kuitenkin 12" niin eikös se ole hidas, eli ei välttämättä pysy basson tahdissa jos on nopeatempoista bassoa? Pitäisikö (ainakin periaatteessa) sitten laittaa joku 8" siihen rinnalle? Vai pysyykö tuo 12" ihan riittävästi basson tahdissa.....?
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2010
  18. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaksi paria.

    Juurikin näin.

    Erillissarjoille 1/ puoli, siis 2, A- ja B-kanavat. Subi yhdistetään tässä tapauksessa C-kanavan +liittimen ja D-kanavan -liittimen välille, C.n - ja D:n + jätetään kytkemättömiksi, silloin vahvistimesta on kaksi kanavaa ns. sillattuna subille. Yhteensä vie siis neljä vahvistinkanavaa tälläinen kytkentä.

    Jakosuotimilta pääkaiuttimien elementeille juurikin noin, kuin kuin ajattelitkin...

    Viritystaajuus ja alarajataajuus on kaksi eri asiaa. Menee se alle 30hz:n, mutta ei ihan niin voimalla, kuin 35hz:iin.

    12" on sopivassa kotelossa ihan riittävän nopea.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2010
  19. alphazig

    alphazig Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    74
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitosta taas papukaijalle, kaipa nämä hommat alkaa olemaan aika selvät noitten johtojen kans sun muitten... Kattelin vielä DLS:n sivuilta nuita vahvistimia, että mimmoset liitännät niisä on niin luulisin että osaan jo hahmottaa noitten piuhojen vetämisen.

    [​IMG]

    [​IMG]

    http://www.stardi.com/wp-content/uploads/2009/08/car-amp_wiring_diagram.gif Tuossa oli kans ihan hyödyllinen kuva.

    Kyllä nuo kuvat helpottaa ajattelua ja oppimista paljon :D. Aika rautalangastahan mulle vissiin on näitä saanu selittää, mutta teoriassahan tässä on joutunu kokoajan vaan opetteleen ku ei käytännön kokemuksia tai mahdollisuuksia ole.

    Jotenki oon aatellu, että RCA-parikaapeli tarvitaan aina yhelle kanavalle, mutta ilmesesti sillä voi viiä vahvistimeen kahen kanavan tiedot? Kun nuissa vahvistimissa on aina vaan yks rööri per kanavan input. Kun RCA:t on laitettu niin sittenhän vaan laitetaan nuo kaiutinjohdot niinku papukaija sanoit.

    Mihin kohtaan soitinta heräte tulee ja mihin kohtaan vahvistinta se tulee?

    Ja tuonne +12V takana olevaan liittimeen tulee akun plusnavalta virta, ja GND:stä maadotetaan tuo vahvistin vai mitä?

    Vielä soittimista. Kun se soitinhan vaikuttaa suuresti siihen äänenlaatuun ja luonnolisuuteen, niin tuo http://powerset.fi/autohifi/alpine/cde-112ri.html on varmaan sitten paras kahdella linjalähdöllä mitä saa noita ominaisuuksia halutessa? Mutta jos sijoittais 20e ylimääräistä, niin voisikohan tämä http://powerset.fi/autohifi/alpine/cde-9880r.html soitin olla laadukkaampi? Ja oishan tuossa lisänä se yksi linjalähtö jos tulevaisuudessa laittaa vaikka takakajarit sekä usb-jatkokaapeli, niin sais sen tikun johonkin pois tieltä törröttämästä siitä soittimesta.
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2010
  20. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et ole ainoa, joille näitä on pitäny selostaa ihan pitkän kaavan mukaan, etkä varmaan tule jäämään viimeiseksikkään. Ei tosin tuu mieleen ihan viimeajoilta tapausta, että ihan näin perusteellisesti oisin selostanu..

    Juu, parikaapelin toinen puoli vie toisen kanavan signaalin ja toinen puoli toisen kanavan signaalin. Kaiutinjohdot tulee kuten sanoin.

    Rem-liitäntä +12V- ja GND-liitäntöjen välissä, soittimen päässä sininen tai sinivalkoinen johto. Pitäis kyllä olla Rem(ote)-tekstilläkin merkattu...

    Jep.

    En usko, että noilla äänenlaadussa on mainittavaa eroa, pieni ero häviää taustameluun ajon aikana, jos siinä nyt ylipäätäs on minkäänasteista eroa.

    Ja voihan sitä tikkua varten vetää jatkojohdon etupaneelin liittimestäkin. Onhan se toki ulkonäköseikka, jos siltä pohjalta miettii...