pc'stä mediasoitin - kuinka helppokäyttöinen?

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana apinamies, 17.12.2009.

  1. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jokin kevyt ikkunamanageri (vaikkapa Openbox) ja xtermin ajaminen siinä voisi helpottaa kokeiluja. .xsessionrc-tiedostoon vain "exec openbox" XBMC:n käynnistyksen sijaan.
     
  2. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, sain Nvidian ohjauspaneelin aiemmin auki yritys ja erehdys -menetelmällä, ehkä en vaan onnistunut toistamaan oikeita komentoja uudelleen äsken. Lähtökohtahan on, että olen täysi käsi näiden Linuxin ikkunahommien kanssa. Mutta kokoajan tässä oppii. Kokeilut Openboxin kanssa alkaa huomenna (tai yöllä iltavuoron jälkeen.)

    Jos joltakulta löytyisi xorg.conf asetukset jossa päänäyttönä on fullhd-videotykki, voisin myös kokeilla oikaista ja kopioida koodin.
     
    Viimeksi muokattu: 09.01.2010
  3. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Metamodeja määrittämällä voi xorg.conf:iin asetella, miten kuva näkyy kahdessa näytössä eri resoilla. Itselläni oli aikaisemmin Full HD videotykki dvi-lähdössä ja HD ready taulutelkkari hdmi:ssä. Tein xorg.conf:iin sellaiset metamodet, että 1920x1080 resolla kuva tulee vain videotykkin ja 1280x720 resolla sekä tykiin, että taulutelkkariin. Metamodet määritetään Device-osioon.

    Koodi:
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        Option              "TwinView"
        Option              "TwinViewOrientation" "Clone"
        Option              "ConnectedMonitor" "DFP-0, DFP-1"
        Option              "MetaModes"     "DFP-0: 1920x1080_24, DFP-1: NULL;DFP-0: 1920x1080_50, DFP-1: NULL;DFP-0: 1920x1080_60, DFP-1: NULL;DFP-0: 1280x720_50, DFP-1: 1280x720_50;DFP-0: 1280x720_60, DFP-1: 1280x720_60"
    EndSection
    
     
  4. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0

    Lähdin kokeilemaan tätä ensin ja pääsinkin säätämään nvidia-settingsiä kunnolla. Nyt XBMC latautuu tykille ja homma toimii. Tattis!

    Xrandr antaa tykille seuraavia lukemia (turhat jätetty pois):

    Screen 0: minimum 320 x 175, current 1920 x 1080, maximum 1920 x 1080
    default connected 1920x1080+0+0 0mm x 0mm
    1920x1080 60.0 50.0* 24.0


    Hienosäätöää tehdessä (en osaa sanoa tarkemmin missä vaiheessa) valikon äänet, musiikkitiedostot ja sellaiset elokuvat joissa on mp3-ääniraita lakkasivat kuulumasta. DTS ja AC3 äänet kuuluvat normaalisti. Sama ongelma oli taannoin aikaisemman XBMC:n kanssa, silloin tein kotihakemistoon .asoundrc-tiedosto, johon lisäsin rivin:
    Koodi:
    pcm.!default spdif
    ja tämä ratkaisi ongelman. Tällä kertaa tuo ei toiminut.
     
    Viimeksi muokattu: 11.01.2010
  5. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Oletko tarkistanut, että alsamixerissä ei ole mute päällä?
     
  6. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla oli ainakin oletuksena mute päällä HDMI liitännän äänissä.

    Muitakin ongelmia on vähän ollut. Tuon purkin wlan ei tykkää mun nopeammasta wlan tukiasemasta, joudun käyttämään .g tukiasemaa jolla kama liikkuu n. 2MB/s. Tuo riittää aika hyvin verkon yli pakatun videon striimaamiseen, mutta dvd-imagen mounttaaminen / kattominen verkon yli on liikaa.

    Nyt pitää päättää otanko siihen uuden kovalevyn (640GB suurin joka mahtuu, videota nyt 400GB) vai keksinkö jonkun ärsyttävän purkkavirityksen. Lähinnä uuden kovalevyn kanssa huolettaa että kuinka nopeasti se täyttyy..
     
  7. mnz

    mnz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lainaan nyt tätä threadia, kun nyt tuli tässä siirryttyä crt-televisiosta ihan lcd-television aikakauteen, niin tuli mieleen myöskin soittimien päivitys.

    Eli nyt olisi tarkoitus korvata vanha xbox+xbmc ja mahdollisesti vanha region free Sony dvd-soitin. Vielä kun samaan pakettiin saadaan leivottua surffailu ja spotify, niin jopa vaimokin tämän ehkä ostaisi.

    Eli vaatimukset olisivat seuraavat:

    1. HD-pätkät(mkv, kotikameralla kuvatut) pyörivät sulavasti ja äänet saadaan ulos vahvistimelle optisesti (kun ei ole HDMI-vahvistinta vielä)
    2. DVD-levyt(r1-r4) ja imaget pyörivät myöskin.
    3. MP3:n soitto, nettiradioiden ja Spotifyn kuuntelu onnistuu
    4. Sohvalta pystyy myös surffailemaan kätevästi nettiä selaimella, eikä tarvitse sprintata yläkertaan tietokoneen ääreen.

    Onnistuvatko nämä kaikki jos ostan tällaisen ja asennan siihen XBMC?
    http://www.multitronic.fi/index.php?prod=EB1012-W0097

    Kannataako asentaa XBMC Live vai ihan perus XBMC? Miten nämä eroavat? Mitä lisää tuo tämä threadissa mainittu smoothvideo haara?

    Oman lusikkansa soppaan tuo tietenkin unix-taitoni, jotka lähinnä rajoittuvat screenistä irkkaamiseen.

    Osaako XBMC soittaa yläkerran tietokoneen dvd-asemaan tungetun kiekon? Vai kannattaako ostaa EEE Boxista tuo dvd-asemallinen versio ja toivoa, että sen saa jossain vaiheessa kräkättyä region freeksi? Tuolla 60euron hintaerolla jo varmasti ostaisi ulkoisen usb-aseman, jonka mahdollisesti saisi myös region freeksi?

    Jos ja kun Ubuntu on saatu toimintaan, kuinka helppoa ja nopeaa tuo XBMC <-> selain vaihtelu on? Saako sen niin simppeliksi, että vaimokin on tyytyväinen uuteen surffilautaan? Spotifyn pyörittämisessä joudutaan ilmeisesti turvautumaan johonkin wine-virityksiin?
    Vai kannattaako tuo boksin win7 jättää taustalle ja boottailla sitten win7/ubuntu tarpeitten mukaan? Tietysti tuo ei ole se ideaalitilanne, sillä ilmeisesti tuolla Atom-prosessorilla boottauskin kestää oman tovinsa.

    Jonkun verran olen noita XBMC foorumeita selaillut ja täältäkin asiaa lukenut, mutta nämä ihan aloittelijakysymykset ei ole vielä selvinnyt. Vai kannattaako tässä suosiolla unohtaa XBMC ja katsoa jonnekin muualle? XBMC:n käytöstä vanhalla xboxilla olen kyllä tykännyt.
     
  8. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    1. HD pätkät pyörivät sulavasti. Kotivideokameralla kuvatuista en osaa sanoa, mutta toimiivuus varmaan riippuu kameran tallennusformaatista.

    2. Itse en ole kokeillut kuin R2- ja R0-koodattuja DVD-levyjä ja ne toimivat ihan hyvin. Myös DVD-imaget toimivat. Toisella koneella olevan DVD-aseman käyttö verkon yli vaatii varmaan hieman kikkailua. Varsinkin, jos levyt on suojattu aluekoodeilla.

    3. MP3 soitto ja nettiradioiden kuuntelu onnistuu kyllä. Spotifystä ei ole tietoa.

    4. Onnistuu kun poistuu XBMC:stä ja käynnistää firefoxin kuvakkeesta. Ilmeisesti XBMC:stä voi myös käynnistellä ohjelmia "Programs"-valikon kautta. Itse en ole koskaan kokeillut sitä.

    Kyllä XBMC pitäsii toimia tuossa Asuksen boxissa. Optista digilähtön toimintaan saattaminen saattaa vaatia jonkin verran Ubuntun asetuksien säätämistä. Myös Nividian ajurit pitää varmaan päivittää.

    Live-versiota voi käyttää (esim. usb-muistilta) XBMC:n kokeiluun, ilman että sitä asennetaan koneelle. Live-version voi myös asentaa koneelle, mutta siinä ei tule mukana mitään ylimääräistä, kuten esim. nettiselainta. Smoothvideo-haarasta ei tarvitse enää välittää, joska se on sulautettu jo viime keväänä XBMC:n pääkehityshaaraan, joten uusin XBMC pitää sisällään smoothvideon ominaisuudet.

    Ubuntussa oletusselaimena on Firefox, jota voi käyttää nettisurffailuun. Eli tässä tapauksessa kannattanee varmaan asentaa ihan normaali Ubuntun 9.10 Desktop versio ja siihen XBMC.
     
  9. mnz

    mnz Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos vastauksista!

    Ok, eli olisi varmaan parempi ostaa tuo dvd-asemallinen versio tai sitten ulkoinen usb asema? Onkos apinamiehellä tietoa saako tuota eee boxin dvd-asemaa region freeksi? Voisin tuota itsekin tutkia, jos jostain löytyisi tietoa minkä mallinen asema siinä on.
    edit: Ok löysin tuon aseman koodin yhdestä arvostelusta, eli se on ilmeisesti tämä: http://support.dell.com/support/edocs/storage/P178756/en/specs.htm Tuohon en kyllä vielä rpc1 tai mitään muuta region free hässäkkää löytänyt..

    Tutkin myös hiukan tuota Programs-valikkoa, ja ilmeisesti sen kautta saisi tosiaan Firefoxin käynnistettyä! Suurin osa kommenteista siihen liittyen kyllä oli windowsiin liittyen.

    Tästä heräsikin kysymys, onko mitään järkeä edes harkita windows-pohjalle tuon XBMC:n virittämistä? Vai saako silloin ION-piiriltä rautatukea videon purkuun? Nythän on myös puhuttu tuosta Broadcom Crystal HD -piiristä, jolla saisi myös rautapurkua videoihin. http://xbmc.org/davilla/2009/12/29/broadcom-crystal-hd-its-magic/. Tuota saisi ilmeisesti suht halvalla ebaysta ja tuon avulla sais hd-videot pyörimään myös windows-pohjalla? Windowsin etuna olisi tietenkin Spotifyn helppo käyttö ja muutenkin tutumpi ympäristö, mutta miten tuo XBMC siinä sitten pelittää?

    Saako tuon XBMC:n konffattua niin, että äänet lähtevät yhtäaikaa sekä optisesta digilähdöstä ja hdmi:stä? Tätäkään ongelmaa ei olisi, jos tuo Sonyn töllö ei hdmi:stä sisääntulevaa DTS:ää muokkaisi stereoksi. Tietysti ongelma poistuisi kun ostaisi kunnon vahvistimen ja vetäisi hdmi:n sitä kautta. Siihen asti ilmeisesti joutuu käyttämään optista piuhaa, ellei Sony nyt vielä korjaa tuota w5500 ominaisuutta/bugia DTS:n suhteen.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2010
  10. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alsamixerissä ei ole muteja päällä. Tämä ääniongelma tuli eteen ilmeisesti Nvidia settingsien muuttamisen jälkeen. XBMC:n ääniasetuksetkin ovat kohdallaan.

    http://www.youtube.com/watch?v=p5axU8oY8gg

    En ole ehtinyt vielä tarkemmin perehtyä tuohon, mutta useilla forumeilla keskustellaan aiheesta. Tämä kyllä kiinnostaa minuakin, samoin kuin Firefoxin käyttö XBMC:llä.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2010
  11. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole itse tutkinut asiaa kovin paljon, mutta olen ymmärtänyt että Programs-valikko on liitännäisiä ja skriptejä varten. Erilliset ohjelmat saa käyntiin Launcher-pluginilla.

    Windowsissa rautapurun saa käyttöön DXVA:n kautta erillisillä virityksillä, ja tulevaisuudessa luultavasti myös suoraan. Ilmeisesti DSPlayer on tällä hetkellä kätevin vaihtoehto: http://xbmc.org/forum/showthread.php?t=61355

    Spotify toimii kyllä ihan hyvin ja helposti Linuxissa Winellä. Ubuntu 9.10:ssä pitää asentaa wine1.2-paketti, jotta Winen äänet toimisivat kunnolla PulseAudion kanssa.

    XBMC:lle saattaa jossain vaiheessa ilmaantua myös integroitu Spotify-client, eli jotain tällaista: http://blog.xbmc.org/forum/showthread.php?t=67012

    Tämä onnistuu periaatteessa suoraan nykyisellä PulseAudiolla, kun äänilaitteeksi valitsee Ubuntun ääniasetuksista sisäisen+HDMI:n. DD/DTS-läpivienti voi kyllä osoittautua haasteelliseksi.
     
  12. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla tosiaan taitaa olla tuo dvd-levyllä varustettu eee-box (eb1501). Testasin latailla jotain full-hd trailereita ja niitä katsellessa cpu kulutus tasainen 10-11%. Kaikki toistuu sujuvasti pykimättä.

    XBMC live / normaali XBMC erona on kai lähinnä se että live on todella kevyt versio jossa ei teoriassa joudu säätämään mitään. Käytännössä sitten joudut kuitenkin varmaan vähän säätämään kaukosäätimiä (veikkaisin ainakin).

    Itselläni on ollut ongelmia saada sisäinen wlan toimimaan hyvin joidenkin tukiasemien kanssa, toisten kanssa taas toiminut hyvin. Yhtäkään .N yhteyttä en ole saanut pelittämään hyväksyttävästi joten jos suunnitelmana on striimata videot jostain muualta suosittelisin huolehtimaan että verkko tulee piuhan kautta (tai ainakin varautumaan mahdollisuuteen). Kokemukseni mukaan .G yhteys riittää perus mpeg2 / divx leffojen katseluun, mutta ei dvd-imagejen / HD matskun tasaiseen striimaamiseen (alun bufferointi kaataa jo xbmc'n).

    Voin kyllä tarkistaa mikä asema koneessa on, mutta en jaksa ruveta tekemään siitä region freeta. Itselläni ei ole ominaisuudelle tarvetta, enemmänkin parhaillani digitoin kaikki optiset mediat toisella koneella jotta voin pyörittää sitten tuolla.

    Mielestäni sekä ubuntu (täysi 9.1 versio) että Windows 7 boottaavat kohtuullisen nopeasti. Windows varmaan boottaisi vielä pikkuisen ripeämmin jos poistais kaikki ne Asuksen mukana tulevat paskat. Suunnitelmana on kuitenkin toistaiseksi laittaa siihen XP kun osa pojan muumipeleistä ei oikein toimi seiskan alla.
     
  13. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenhän Firefoxin tai muun nettiselainen saa ajettua XBMC:stä Karmicissa vaikka Openboxin kautta? En löytänyt äkkiseltään mitään tyhjentävää HowTo-ohjetta aiheesta.
     
  14. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Linuxia käyttäessäni olen törmännyt sellaiseen ongelmaan, että Nvidian näytönohjaimen HDMI-lähdöstä saa ulos vain PC levels RGB-signaalia. Taulutelkkarini ei tue lainkaan HDMI:n kautta PC levels (0-255) RGB:tä, joten se leikkaa tummimmat sävyt pois ja kirkkaat alueet palavat puhki.

    Windowssin Nvidian ajureista löytyy HDMI color format-asetus, josta voi valita RGB:n tai YCbCr (4:4:4):n, joka antaa video levels tason (16-235) kuvaa suoraan, mutta Linuxin Nividan ajureista tuollaista asetusta ei löydy. Kirjoittelin tästä ongelmasta myös linuxtv.fi sivustolle: http://www.linuxtv.fi/viewtopic.php?t=3808.

    Eli kannattaa ottaa huomioon tämä HDMI:n taso-ongelma, jos aikoo käyttää XBMC:n Linux-versiota ja näyttölaitteen HDMI ei tue PC levels (0-255) RGB:tä.
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2010
  15. mpukki

    mpukki Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2009
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös XBMC:ssä VDPAU:n studio level correction -asetus auta juuri tähän?
     
  16. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tuo asetus on tällä hetkellä käytössä, mutta se auttaa vain niillä videotiedostoilla, joiden näyttämiseen XBMC käyttää VDPAU:tä. Esim. DVD-elokuvilla ko. asetuksesta ei ole apua.
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2010
  17. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    XBMC:n foorumilta löytyi sellainen ohje, että ei-VDPAU videoilla kuvan RGB levelit saa kohdalleen, kun asettaa XBMC:n valikosta brightness:lle arvon 56 ja kontrastille arvon 43. Lopuksi nämä arvot asetetaan oletuksiksi kaikille videoille. Kokeilin noita arvoja ja niillä RGB levelit näytti olevan nyt kunnossa myös DVD-levyillä.
     
  18. mpukki

    mpukki Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2009
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, kuinka ollakaan, Angelin tuotantokausia katsoessani olin näemmä säätänyt lähes samoiksi nuo arvot, kun tuntui menevän musta niin tukkoon, ettei pimeissä kohtauksissa nähnyt mitään.
     
  19. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0


    Ongelma ratkesi, kirjoitin seuraavan rivin:
    Koodi:
    pcm.!default spdif
    /etc/asound.conf -tiedostoon.
     
  20. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Sellaisen jutun huomasin, että 23,976 fps HD mkv-videot nykivät XBMC:llä 1920x1080@24Hz näyttötilassa, jos xorg.conf:ssa TripleBuffer asetus ei ole päällä. Asetus on ollut päällä alusta asti, joten ajattelin kokeilla laittaa sen pois päältä, minkä jälkeen 23,976 fps HD mkv-videot alkoivat nykiä. Laitoin TripleBufferin takaisin päälle ja nykiminen loppui siihen.

    Koodi:
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        Option         "NoLogo"
        Option         "DynamicTwinView" "False"
        [B]Option         "TripleBuffer" "True"[/B]
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection