Maratonia juoksemaan! :=)

Keskustelu osiossa 'Urheilu' , aloittajana Kalza, 31.03.2007.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 209
    Saadut tykkäykset:
    1 334
    Lauantaina olisi edessä ensimmäinen maratoonin puolikas. Jos alle kahden tunnin saan juostua niin hyvä, mutta pääasiallinen tavoite on maaliinpääsy.

    Neljäsosamaratoonia olen paikallisella maratonreitillä juossut muutaman kerran viikossa nyt kesällä ja syksyllä ja se menee kohtuullisen helposti, joten sinänsä mitään pelkoja ei juoksun suhteen ole.

    Juoksu alkaa klo 12 joten miten aamulla kannattaisi syödä ettei kävisi kuten mikkol79:lle?

    Jos juoksu menee hyvin niin ensi vuonna pitää sitten juosta täysi pätkä.
     
  2. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Pari kertaa tullut Tukholmassa juostua maratoni ja periaate on ollut, että aamulla syödään laivalla kaikkea ja kaikkia niin paljon kuin mahdollista. -Ei kuitenkaan pekonia. Ainakin Maratonilla energia on pääasia, mutta yksilöllisiä kysymyksiähän nämä.

    edit: Tukholma siis alkaa 14.00, joten ruoka ehtii sulaakin.
     
    Viimeksi muokattu: 22.09.2008
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 209
    Saadut tykkäykset:
    1 334
    Nyt on puolikas sitten takana. Molemmat tavoitteen saavutin eli pääsin maaliin ja aika oli alle kaksi tuntia (1.59). 15 km:ssä olin vielä 1.50 vauhdissa, mutta lopussa jalat meni ihan lukkoon. Mukava fiilis jäi ja varmasti tulee vielä toistekin juostua. Pitää vain nyt lisätä treenaamista, jotta menis hyvällä tasavauhdilla koko matka.
     
  4. Leewi

    Leewi Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2006
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sama setti lauantaina Tampereella. Aikaa meni 11:37. Suosittelen mielenvikaisille. Wihan reitillä on hieman vähemmän mäkeä kuin Paloheinässä ja kierroksiakin tulee vain 30.
     
  5. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jaajaa, no eihän tuo oo yhtään paha kun noin vähän tuli kierroksia :)

    Oliko hauskaa, menikö juoksentelu ihan ongelmitta? Itelle tuli 7 vessareissua(isohätä) ja 10h jälkeen vessat oli kiinni ja meno tuskaista, mutta muuten ei mitään ihmeempää ongelmaa ollut. Tuplamaratonin väliaika tais olla vajaat 9½h aika kevyellä hölkkäämisellä, mutta lopussa meno hyytyi siitä hölkästäkin aikas paljon hitaammaksi mateluksi.

    Ei muuta kuin onnittelut ja toipumisia! Mulla ainakin palautuminen oli suht nopeaa kun heti ekalla viikolla pyöräilin, uin ja kävin porealtaassa makoilemassa... :king:
     
  6. Leewi

    Leewi Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2006
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuudenkympin kieppeillä tuntui, että lonkankoukistaja irtoaa just. Se helpotti kun kipu muualla jaloissa tasoitti tilanteen. Kahdeksassakympissä meinasi kroppa hyytyä täysin, siihen auttoi patukka, palautusjuoma ja liikkeeseenpakottaminen. Eli ongelma oli oikeastaan vain keskinkertainen kunto, varsinkin noihin ultrahulluihin verrattuna.
     
  7. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Eipä ole paljon tännekään tullut postauksia viime aikoina :D

    Itselläkin oli viiden kuukauden tauko juoksemisesta, mitta tuli kerta kaikkiaan täyteen eikä motivaatiota löytynyt ensinkään. Tänään kävin heittämässä vajaan tunnin lenkin eikä tuntunut ollenkaan niin pahalta kuin kuvittelin :thumbsup:

    Tästä se taas lähtee
     
  8. MikkoP

    MikkoP Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2006
    Viestejä:
    413
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekin aloittelin lenkkeilykauden toissapäivänä 5kk tauon jälkeen. Talvella tuli kuntoa pidettyä yllä lähinnä hiihtämällä. Tuuppasin sellaisen 12 kilsan lenkin, kun meno kerran tuntui yllättävänkin helpolta. Olisi kuitenkin ehkä pitänyt aloitella hieman kevyemmin, jalat ovat vieläkin aika potissa.

    Tarkoitus olisi nyt jatkaa lenkkeilyä niin, että viikossa tekisin kaksi kympin lenkkiä. Eiköhän sillä ihan ok kunnossa pysy.
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 209
    Saadut tykkäykset:
    1 334
    Taitaa olla aika yleistä, että talvella jää juokseminen vähän vähemmälle.
    Itsekin hiihtelin talven ja jätin juoksemisen ihan nollille.

    Nyt olisi sitten tarkoitus lähteä puolimaraton juoksemaan Ouluun Terwamaratoniin toukokuun loppupuolella, joten pitäisi kai alkaa vähän treenaamaan.

    Tosin ei kauheasti nappaa juokseminen, kun taas kerran innostui hiihtämään. Ottaa vain päähän, kun lumet sulaa ja hiihtokelejä ei ole eikä tule.

    Pitänee vihdoinkin ne skiket hankkia tälle kesälle niin voi vähän muutakin tehdä kuin juosta.
     
  10. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko Powerslidet tuttuja? Törmäsin moisiin Salon sportiassa. Niissä on siis kiinteästi mono kiinni kiskossa, mutta lisävarusteena saa kärkikappaleen + taakse tulevan narusysteemin, joka mahdollistaa kantapään nousun ja pitäisi muistuttaa enemmän hiihtoa. En ole itse vielä testannut mutta tarkoitus olisi koittaa lähiaikoina.
    http://www.powerslide.de/2009/ps_nordic/index2.php
     
    Viimeksi muokattu: 23.04.2009
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 209
    Saadut tykkäykset:
    1 334
    Eipä ollut tuttu juttu. Kiitoksia linkistä. Nyt sitten pitääkin miettiä kumpi noista on parempi valinta.

    Näyttää paljon vauhdikkaammalta meno noissa Powersliden videoissa verrattuna Skiekejen videoihin.

    Pitäisi kyllä päästä vertailemaan noita ja skikejä keskekään. Kele kun meni hankalaksi. :)
     
  12. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostetaanpa tätä ihan aiheesta. Tuli juuri ilmoittauduttua Espoon rantamarathonille ihan vain puolikkaalle matkalle.

    Juoksua on takana reilun 4kk.
    Aloittelin vain juoksuun totuttamalla silti ehkä hieman liian kovaa puolen tunnin kertarykäisyillä 5krt viikossa. Kun kunto rupesi kohoamaan ja tajusin ottaa sykemittarin matkaan niin rupesi järkikin löytymään.

    Nyt on 3kk jolkoteltu suunnon t4 mittarin oman kunto-ohjelman mukaan ja kymppi kulkee 56minuuttiin jos oikein yrittää. Ajallisesti pitkiä lenkkejä ei ole paljoa tullut juostua, 1h20min on pisin ja se oli hidas 12km. Ei taida kunto riittää millään 2h alitukseen vielä tässä vaiheessa. Tarkoituksena on enemmänkin saada kokemus alle jota voi sitten lähteä enemmänkin kehittämään.

    Joidenkin oppaitten mukaan nyt olisi jo kunnon herkistelyn aika ja pitäisi tehdä pidempiä vetoja yms. Hieman vain hirvittää meneekö paikat rikki jos liikaa lähtee rempomaan. Siksi olenkin tämän viimeisen kuukauden ottanut hieman kevyemmin.

    Onko muiden treenaukset edenneet ilman ongelmia?
     
  13. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli viikonloppuna juostua Paavo Nurmen puolikas. 1 h 50 min 22 sec (nettoaika).
    Treeninä ollut lähinnä 10, 13 tai 15 km lenkit vaihtelevasti 1-4 krt viikossa + kerran viikossa suunnistusta (ja talvella jonkin verran perinteistä hiihtoa). Välillä todella hidasvauhtisia matalasyketreenejä ja välillä sitten hieman vauhdikkaampaa menoa lähellä maksimeja. Tämä kausi sujunut kutakuinkin ongelmitta. (Viime kauden pilasi osittain penikkatauti)

    Suorituksen dataa nähtävissä täällä:
    http://www.flickr.com/photos/mcinen/3665845338/sizes/o/

    Tarkoitus olisi vielä juosta tänä kesänä vähintään yksi puolimaraton.
    Ehkä ensi vuonna voisi YRITTÄÄ täysmaraakin sitten jo...
     
    Viimeksi muokattu: 29.06.2009
  14. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Tuli alotettua tepsuttelu talvitauon jälkeen tuossa muutama viikko sitten ja tuli samalla huomattua, ettei mitään talvitaukoja tulisi ikinä pitää.

    Reilun viikon kesti totuttaa jalat hommalle, vaati vain sitkeää totuttamista. Hirveää tervanjuontiahan se oli päivästä toiseen, mutta jo viime lenkit ovat osoittaneet, että homma alkaa taas sujua vähän paremmin.

    Lähes päivittäin 13km kulkee jo ihan kivasti, 1-2 päivää viikossa sitten lepoa. Kivasti lenkit ovat sujuneet varsinkin silloin, kun on saanut lämmittää lihakset jollain kevyellä alkupalalla kuten 1-2 tunnin Ultimaten pelaamisella.

    Jos kylmiltään pitäisi veikata, puolikas menisi jo. Sen voisi käydä ekaa kertaa kokeilemassa ihan tapahtumassa tänä kesänä vaikka lenkkinä se onkin tullut reilustikin juostua edelliskesinä monen monituista kertaa.

    Juoksemisiin, kelien puolesta ainakin kelpaa. :thumbsup:
     
  15. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mulla on tämä vuosi mennyt futiksen parissa, juoksua tullut aika vähän treenailtua.. Suurin osa juoksusta ollut semmoista palauttavaa hölköttelyä, varmaan 5:30-6:30 vauhdeilla. Mäkijuoksua ja vetoja ollaan aina välillä futiksessa myös vedelty.

    Nyt kuitenkin tuli parin viikon kesätauko futiksesta niin päätin käydä PNM:llä testaamassa miten se puolikas sujuisi... Pari viikkoa ennen kisaa vedin vuoden ekan pitkiksen, 20km lenkkiin tuhraantui pari tuntia ja tuntui niin tuskaiselta kuin vaan voi tuntua. Tosin ilmankosteus näytti sillon olevan 100%, se taitaa vaikuttaa jonkin verran!

    Puolikas taittui sitten lopulta nettoaikaan 14:56:59. Loppuun jäi hyvin paukkuja ja olikin kiva viimeisillä kilsoilla ohitella porukkaa urakalla :thumbsup: Ilmeisesti lopun spurtti oli niin kova että ajanottojärjestelmätkin hajosivat, sillä bruttoaika oli 1:36:57, oikea nettoaika varmaan olisi tuosta puolisen minuuttia pienempi.

    Koitin juosta mahdollisimman pitkää ja kevyttä askelta, ja tämä näytti toimivan ihan hyvin. Sitä tekniikkaakin kannattaa näemmä pohtia matkalla eikä vaan löntystää etiäpäin. Tämä juoksu loi uskoa että 1:30 alitus ei ole mahdottomuus, oli sen verran helpon tuntuista. Oikeanlaista treeniä vaan alle ja yrittämään, mutta tuskinpa ihan lähiaikoina, nyt pitää keskittyä pallon potkimiseen ;)
     
  16. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Ehdottomasti kannattaa. Jokunen vuosi sitten huomasin, että jos vauhti tippuu liian lyhytaskeltavaksi pidemmällä matkalla, polvet kipeentyvät helpommin kun jalka ei ns. taitu tarpeeksi.

    EDIT: Tulipa tuossa loman kunniaksi juostua ensimmäinen virallinen puolimaraton. Täytyy sanoa että yllättävän mukavalta tuntui alusta loppuun asti. Ei paljon jäänyt parannettavaa, ehkäpä hieman ennen loppua olevan lievän ylämäkisuoran olisi voinut puristaa pikkaisen paremmin. Ajaksi muodostui yksi tunti ja 46 minuuttia päälle, johon olen enemmän kuin tyytyväinen. Tietääpähän nyt mihin näillä rahkeilla suurinpiirtein pystyy. Ja tosiaan, täällä tuli taivallettua.

    EDIT2: Toinen puolikas tuli juostua tänään ja aikahan parani reilusti. Tällä kertaa aikaa tuhraantui 1.41.29.

    Kyllähän se kokonainen maraton alkaa olla ensi kesällä realismia, kun tuloskunto puolikkaalla on aika varmaa. Pitää vain pudottaa vauhdista vähän ja olla maltillisempi. Toisekseen talven yli pitää kunto saada pidettyä yllä järkevämmillä elementeillä kuin viime talvena.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2009
  17. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites onkos porukkaa menossa vetäsemään täysmaratonia 2010?
    Itse aion yrittää ensimmäistä kertaa täyttä matkaa tulevana kesänä.
    Viime kesänä tuli vedettyä puolikas ja nyt on alettu treenailemaan täyttä matkaa varten.
     
  18. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Toki, ensimmäistä kertaa itsellänikin olisi tarkoitus ensi kesänä, jos vain paikat ovat kunnossa. Tällä hetkellä kantapäätä aristaa, mutta ei se perushölkkää haittaa, toisin on sisäpelilajien laita. Viime kesänä tuli kaksi kertaa puolikas käytyä hölkkimässä vailla ongelmia, joten nyt alkaa olla aika kokeilla täyspitkä. Tuli tuossa pari viikkoa sitten sijoitettua sykemittariinkin. Sehän on vallan mainio peli pitämään kirjaa siitä, millainen laiskuri on milläkin viikolla ollut. :)
     
  19. Stefano_K

    Stefano_K Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2005
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki. Kyseessä olisi toinen maraton ja tavoitteena parantaa edellistä aikaa (2:56). Mielellään alle 4:00/km keskivauhtia, mutta saa nähdä miten treenit lähtee kevättä kohti sujumaan.
     
  20. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, nuo värkit ovat käteviä. Olen käyttänyt FRWD:n B-sarjan GPS & sykemittarihässäkkää ja sillä seurannut kunnon kehitystä virtuaalikisojen avulla sekä vertaillut kuntoa edellisiin kausiin. Tuo kyllä armotta paljastaa tosiaan laiskottelun kun treenikalenterissa on siellä täällä tyhjää ammottavia viikkoja.:eek: