XTZ 99 W12.18 P subbarit

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana LasseS, 31.12.2009.

  1. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.xtz.se/uk/subwoofers/99w12.18p

    [​IMG]

    Muutama päivä tullut nyt testailtua mainittuja pianolakattuja passivisubeja ja ajattelin kertoa foorumille vähän kuulumisia, sillä näille voi löytyä kysyntää. Olen ex-monolithisti, Monon myin pois vähän ennen joulua. Olin jo pitkään haaveillut stereosubeista ja mainittuihin subeihin törmätessäni tajusin, että tarvitsen ne nyt. Kummallekin subille on oma sillattu EAW:n CAZ1400 -vahvistin (1x1400w 4ohmiin ilmoitettu teho) ja jakosuotimena toimii Reckhornin tilapäinen viranhaltija, jonka tulee "korvaamaan" Behringer DCX2496(tätä kirjoittaessa tuli sähköposti, että on laitettu maailmalle).

    Kurkkasin toisen subin sisään, mutta en valitettavasti voi laittaa kuvia eilen tietokoneen (missä kuvat ovat) näytön tehtyä laittoman työtaistelutoimenpiteen kesken lomia ja odottavan takuuhuoltoa. Saan kuvat kamerasta paremman puoliskon palattua kotiin, elleivät ole väistyneet joulukuvien tieltä.

    Subien rakennuslaatu on kautta linjan laadukasta ja subit ovat tyylikkään näköisiä. Kotelo on rakennettu 21mm MDF:stä ja on tuettu sisältä kahdella välilevyllä. Kotelon seinät ovat vuorattu vaimennusaineella. Käytetty elementti on 12 tuumainen Peerless XXLS (835017) http://www.tymphany.com/files/products/pdf/835017.pdf

    Mukana seuraa kaksi kappaletta bassotulppia, joiden avulla subin toiston ulottuvuutta on mahdollista säätää. Painetta irtoaa eniten molemmat tuubat auki, syvimältä kouraistaan oikea (lyhyempi) refleksi tulpattuna ja musiikki soinee napakimmin molemmat putket tukittuna. Pidempi, mutkallinen refleksiputki on noin 50cm pitkä ja lyhyempi n. 25cm pitkä. Refleksien sisähalkaisija on arviolta 9,5cm.

    Room Eq Wizardin mukaan, pieneksi yllätykseksi jopa, subien bassotoisto (lyhyempi refleksi tulpattuna = "deeb bass" -asetus) ulottui Monolithia alemmas (Monon mittauksiani samassa tilassa täällä). Siinä missä Monolla jäin aina 21 - 23 hz tuntumaan, toistaa W12.18P kappale ja pari - riippuen huoneen ovien tilasta - jopa 15hz paremmalle puolelle. Melko hyvin 65 - 70 litraiselta kotelolta. Elementeistä vasen on samassa paikassa kuin Monolith oli aikoinaan. En ole simuloinut elementtiä joten en tiedä kuinka syvälle sen pitäisi toistaa vapaakentässä vastaavassa kotelossa.

    Kuuntelukokemuksia musiikilla en voi juuri antaa, sillä en voi säätää vaihetta kuin kaiutinpiuhoilla, joilla "molemmat asetukset" ovat kuuntelun ja mittausten perusteella huonoja ja subien ja pääkaiuttimien bassot syövät hieman toisiaan. Bass, I love you , mitä en laske musiikiksi, kuuntelukokemukset pelkillä subeilla ovat hyvät:D. W12.18P:iden (bfd:llä) suotamaton toisto kuitenkin kuulostaa "paremmalta" ja tarkemmalta kuin suotamattoman Monolithin toisto. Monolith oli todella tarkka suotamattomana tasonsäädön kanssa ja vähänkin subi kuumana toisto alkoi kumisemaan. Tätä ongelmaa ei ole XTZ:n kanssa. Luulen Peerlessin XXLS -elementin olevan Monolithissa käytettyä elementtiä kyvykkäämpi myös tuottamaan painetta.

    Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että kyseessä on Monolithia suorituskykyisempi subbari, joka on lisäksi muuntautumiskykyinen sillä sen voi kytkeä mihin tahansa vahvistimeen. 12.18P:n saa monolithia halvemmalla vahvistimineen, mikä on osaksi suomalaisten BK elecin jälleenmyyjien asettamien hintojen syytä.

    Kuten mainittu, huomasin, että asunnon ovien availu ja sulkeminen muuttaa huonevastetta paljonkin. Eka - kolmas -mittauksissa päällä on molemmat subit ja ovien asetukset siten, että 1) vessan ovi auki, 2) kaikki ovet auki 3) kaikki ovet kiinni. Lisäksi kummankin subin yksilölliset käyrät parhaalla oviasetuksella.

    Kunhan DCX2496 saapuu suoritan lisämittauksia ja -säätöä.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 06.02.2010
  2. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutama kuva subista:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Refleksiputki on sisähalkaisijaltaan n. 8,8 senttiä tarkemman mittauksen jälkeen. 50 senttinen vastaava putki 65 litraisessa kotelossa antaa kotelon viritystaajuudeksi 22 hertsiä. Pidempi putki tulpattuna viritystaajuus kasvaa n. 30 hertsiin. Suljettuna kotelon Qtc-arvo on 0,65. Kuva subin taajuusvasteesta eri asetuksilla winisd:llä simuloituna:

    [​IMG]

    Korkeimmalle nouseva käyrä on vasen portti tulpattuna, keskimmäinen oikea portti tulpattuna ja alin molemmat tulpattuna. Molemmat portit auki -kuvaaja löytyy postista #5.

    Disclamerina mainittakoon, että en ole kovin kokenut simuloija. Toivottavasti ei tule laitettua mitään väärää käppyrää:)


    Edit: Hups, kiitos pinkeliviinica. :)
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2010
  3. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    no ensinnäkin tuskin sisä halkaisija on 8,8mm :D siis alle 1cm :D
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Nyt olisi kiva saada impedanssikäppyrät 4 kpl, kaikilla eri variaatioilla. Hieman kiinnostaa, miten tuo viritys, kahdella erilaisella putkella toimii oikein käytännössä. Koska sehän virittyy kaiketi silloin hieman ylemmälle taajuudelle kuin lyhyellä putkella yksinään ja toinen putki toiminee jonkinlaisena vuotona. Viritykset tuoma korostus ei liene niin voimakas, kuin normaalilla virityksellä? Ei jaksa ajatella...
     
  5. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin, että putkien erimittaisuudella ei olisi merkitystä viritystaajuuteen, vaan putkien yhteismitta ratkaisisi. Jos tämä on väärä laskentatapa, niin se pitää korjata.

    Joka tapauksessa pysyen tässä (ehkä virheellisessä) laskentatavassa, olin simuloinyt tuon väärin. Kalja ja kokemattomuus ei ole hyvä yhdistelmä. Ohjelma selkesti ilmoitti, että 30hz viritykseen _jokaisen_ putken täytyy olla 75 senttiä pitkä kun käytetään kahta 9cm halkaisijan putkea, ei että putkien tulee yhteensä olla sen mittainen. Oikea viritys molemmat putket auki (mikäli sen voi laskea noin kuin olen tehnyt) on 36 hertsiä. Kuvaaja:

    [​IMG]


    Tuo vastaa kohtuu hyvin omia mittaushavaintojani. Huonemoodiin 55 hertsissä tulee n. 3-4dB lisää ja matalimmat taajuudet vaimenevat reilusti.

    Edellisen postini kuvaajan ylimmäksi nouseva käyrä käy hyvin kuvaamaan tilannetta, jossa pidemp eli vasen refleksi on tukittu. 25 senttinen, 9cm halk. putki antaa melko lähelle 30 hertsin viritystaajuuden 65l boksissa.
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2010
  6. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Eihän tästä kovin kauan ole, kun samasta asiasta juteltiin viimeksi: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=75880
     
  7. Antti.R

    Antti.R Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2006
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
  8. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    xtz:tä tuo maahan tampereen high end studio joten sieltä kannattaa kysellä ja ehkä myös koekuuntelukin onnistuu tuolla.
     
  9. Antti.R

    Antti.R Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2006
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitääpä soitella maanantaina tampereen high end studiolle. Ruotsista maksaa 719.63€ 2kpl posteineen mutta otetaan tarjous vielä suomestakin
     
  10. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä vahvistinta kaavailit subeille? Peerlesin XLS ja XXLS -sarjojen elementit ovat huomattavan kilpailukykyisiä särön vähyydessä, soundia ei kannata pilata huonolla vahvistimella. Vahvistimen tehovaatimuksista sen verran, että 22hz virityksellä pysytään elementin lineaarisen liikepoikkeaman rajoissa n. 250 watilla (> 18hz taajuuksilla) ja 36hz virityksellä n. 430 watilla (>29hz taajuuksilla). Ylimääräisestä tehoreservistä, oli sitä 200 tai 2000 wattia, ei ole mitään haittaa, päinvastoin. Tehoreserviä omaava vahvistin antaa subin kaipaamat watit säröttömämmin kuin suorituskykynsä rajoilla käyvä vahvistin. Puhekelan palamista ei tarvitse huolehtia kuin huikean xmaxin omaavilla elementeillä, jos niilläkään, eikä varsinkaan musiikkimaterialilla.

    Tästä saa käsitystä vähän subin mittasuhteista. Vieressä RX6 ja laitetelineen alimmalla hyllyllä subivahvistimet.

    [​IMG]

    Saat varmasti noista hyvin soivan ja tyylikkään näköisen setin. Parhaimman stereokuvan tavoittelussa voit käyttää subeja vaikka Geniksien jalustoina.
     
    Viimeksi muokattu: 02.01.2010
  11. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Reserviä on hyvä olla, mutta ylimääräinen reservi määrittelee jo itsekin itsensä ylimääräiseksi l. ei-tarpeelliseksi.


    Naapurirajoitteiseen passoympäristöön riittää jo tuo suurinumeroisin ilman coolereita jäähtyvä t-amp mainiosti (150 wattia 4ohmiin per kanava).
     
    Viimeksi muokattu: 02.01.2010
  12. Antti.R

    Antti.R Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2006
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvistimeksi tulee jo hyllystä löytyvä t-amp 1050 ja antimode.
     
  13. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittailin tänään subien fyysisiä ulottuvuuksia mahdollisia alle tulevia kivilevyjä varten. Ja kappas kummaa, subi onkin 480x420x460 (ksl) ohjekirjassa ilmoitetun 460x394x460 sijasta. Vahinkoja sattuu :). Kotelon tilavuus laskettuna oikeilla ulottuvuuksilla ja vähennettynä refleksiputken (n. 3,1l) tilavuudella on noin 75 litraa ja viritystaajuus siten 20,7 hertsiä. Olin simuloinut elementtiä hieman väärin 65 litran kotelossa 22hz virityksellä.

    XXLS-elementiti toimivat pienissä koteloissa hyvin, joten mitään kovin suurta käytännön väliä kymmenellä litralla ei simuloinnin mukaan ole. -3dB -piste venyi n. yhdellä hertsillä ja maksimipaineita tuli puolitoista desibeliä lisää alle 25hz taajuuksille. Kotelo on käytännössä lähes optimaaline ko. elementille.

    Olen suorittanut liäski hieman kriittiistä kuuntelua välittämättä pienoisista vaihe-eroista, joita en voi korjata ennen Behrun suotimen tuloa.

    Hifisubeiksi W12.18P:t ovat lähes täysi kymmenen. Ennen kaikkea soundissa korostuu puhtaus kovillakin voimakkuuksilla. Toisto on vapaa harmonisesta säröstä, tarkka, sävykäs ja voimakas. Todennäköisesti yksi parhaimpia (hifimielessä) kuulemiani subeja kunhan saan vaihesäädön tehtyä ja huonemoodit taltutettua Behrulla.

    Toki myös maksimipaineissa Peerless XXLS kilpailee tasaväkisesti muiden kyvykkäiden 12 tuumaisten elementtien kanssa, vaikka isommileen ei mitään mahda fysiikan lakien mukaisesti. Monolith jäänee kuitenkin kevyesti jalkoihin. Simuloinnin mukaan, kun paineet on rajattu 12,5mm xmaxiin ja 500 watin tehonkestoon, XXLS:stä 75l@20,7hz -kotelossa saa paineita ulos @ 1m seuraavasti:
    20hz: 106,4dB
    30hz: 108,4dB
    40hz: 110,6dB
    50hz: 113,4dB
    60hz: 115,3dB
    70hz: 115,6dB

    Molemmat portit auki viritystaajuus kasvaa noin 34 hertsiin ja maksimipaineet kasvavat kaikilla yli 28hz taajuuksilla. Tällöin simuloinnin mukaan paineet ovat maksimissaan n. 118dB 40 - 80hz välillä. Enemmän mökää on mahdollista ottaa kun ylitetään elementin lineearinen liikerata, subi pohjaa todennäköisesti vasta +/- 25mm liikepoikkeamalla.

    Huonekorostus ja toisen subin "lisä-3dB" lisättynä mainittuihin lukuihin tuloksena on äänenpainetasot, joita ei miellään kuuntele ilman kuulosuojaimia. Järeämpien subien hankintaa voi perustella jos haluaa painetta myös alle 20hz taajuuksilla tai kuunteluhuone on mahdottoman iso.

    Myös se seikka - mikä oli alunpitäen suurin syy ostaa stereosubit - toteutuu, eli basson tulosuunnan aistittavuus oikea-vasen -akselilla häviää kokonaan. Monosubilla basson tulosuunnan pystyy aistimaan aina enemmän sinne suuntaan huonetta missä subi sijaitsee ja se huoneen puoli, jossa subi on, tuntuu soivan mahtipontisemmin kuin huoneen toinen puoli, vaikka subia olisi liikutettukin 1/3 keskelle huonetta. Nyt musiikin "pohja" soi täysin kaiuttimien ja kuuntelutilan keskellä.
     
    Viimeksi muokattu: 04.01.2010
  14. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ohhoh. Kyllähän tänäpäivänä on huomattavasti parempia ja pienisäröisempiä elementtejä olemassa. Tuossa on kuitenkin kehujesi kohteena 10 vuotta vanha elementti (pientä faceliftiä tehty). Ainakin omien mittailujeni (ja muidenkin) elementti on melkoinen särögeneraattori muutamaa milliä isommilla poikkeamilla. (Joo sanomista tulee :D)

    Mites muuten laskit tuon viritystaajuuden, 34 hertsiä?
     
  15. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa on ehkä aavistus ansaistsematonta haukkua joten täytyy sanoa. Mitä nämä Peerlessiä huomattavasti (äänenlaadullisesti) paremmat ja säröttömämmät elementit ovat ja missä kokoluokassa?

    Särögeneraattori tämän foorumin XLS:iä tai XXLS:iä koskeneissa subwoofer-testeissä on usein kovilla voimakkuuksilla ollut vahvistin eikä elementti. Jos elementti kytketään kiinni huonoon leikkaavaan vahvistimeen kuten Hypex 2.0 tai 4.0, on lopputuloksena korkeat särötasot korkeilla voimakkuuksilla. Tästä huolimatta lähes jokaista XLS tai XXLS -sovellusta näillä särövahvistimilla kehutaan särön pienuudesta. Ainoastaan BK elec on onnistunut XLS200 mkII:ssä saamaan särökuvaajaat muista poikkeaviksi; ilmeisesti huonolla vahvistimella, sillä itse elementti ei kuvaajassa nähtyjä säröjä generoi. Tein summaryn XLS ja XXLS elementtien testeistä, uutta XXLS:ää on testattu laihanpuoleisesti:

    Genelec 7070A (elementti lienee Peerless XLS ko. koteloon sopimaan tunatuilla thiele/small -parametreillä) https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=50468
    - + Extremely low upper bass distortion at all levels

    Genelec 7073A: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=50470
    + Extremely low overall distortion up to very high output levels

    DIY Chorys XP3 clone: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=50487
    - + Low distortion up to 100 dB output level. Vahvistin (Hypex HS-200) leikkasi suuremmilla voimakuuksilla.

    DIY Peerless XLS 85l ported: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=61858
    - "Erittäin alhaiset säröt 100 dB asti, mutta yläpuolella vahvistin leikkaa."

    DIY Peerless XXLS sealed 50l: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=61859
    - "Erittäin alhainen särö kohtalaisilla paineilla."

    Chorus Vertigo XLS 07: https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=61853
    - "Alhainen särö"


    Nähtävästi DIY virityksissä Peerless on aina saanut kaveriksi Hypexin säröyttimen. Elementtejä olisi tullut testata jollain hyvällä vahvistimella jos halutaan tietoa elementti+vahvistin -kombon elementistä johtuvasta säröstä eikä vahvistimesta johtuvasta säröstä.

    Tosin näilläkin luokattomilla vahvistimilla Peerless-sovellukset voittavat särön absoluuttisessa pienuudessa lähes kaikki muut testatut subit mukaan luettuna Monolith, HSU VTF-3 MK3, SVS:n kaikki mallit Ultraa lukuun ottamatta (tosin Ultrakin vain suurin piirtein tasoissa absoluuttisen särön pienuudessa), Rel Storm, B&W PV1 yms. Peerlessiä parempi särön absoluuttisessa pienuudessa äkkiseltään katsottuna on vain TC Sounds LMS-5400, mallin pikkuveli TC-2000 taas häviää Peerlessille.

    Suurin osa testatuista oli XLS sovelluksia. XXLS-elementit (- joita on niitäkin monta sukupolvea, esim. hifitalon alumiinin värisillä kartioilla olevat XXLS:t ovat vanhoja -) eroavat XLS:stä käsittääkseni juuri siinä, että niitä voi luukutella suuremmilla äänenpaineilla pienellä säröllä paremmin kuin XLS:iä. XXLS:n puhekelan pituus on reilusti suurempi kuin speksattu lineearinen liikerata; jos pysytään speksattujen arvojen rajoissa, ajetaan elemettiä paljon sen suorituskyvyn maksimin alapuolella jolloin myös säröt pysyvät kurissa. XXLS:t on toisinsanoen speksattu toimimaan puoliteholla.

    Näillä perusteilla Peerlessin voi hyvällä omallatunnolla sanoa olevan erittäin vähäsäröinen elementti.


    Laskin putkien keskipituudella. Pelkä lyhyt putki auki viritystaajuus on 75 litraisessa kotelossa hieman alle 28hz.
     
  16. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ihan perusmittauksilla, umpikotelossa XLS tuottaa 4-5 millin poikkeaman jälkeen julmasti säröä, päälle 10%. Eli noin 1/3 lineaarisesta poikkeamasta on kelvollista. Samansuuntaista mittausta löytyy Linkwitzin sivuilta. Kyllähän tuolla linkittämissäsi mittauksissa ollut suljettu, ollut melkoinen särögenis, juuri poikkeaman muututtua havaittavaksi, oletan. Refleksikotelossa se refleksitoiminto peittää niitä elementin huonoja ominaisuuksia, kun rajoittaa liikepoikkeamaa siellä 20-30 hertsin välissä.

    Likimain kaikki nykyaikaisemmat, mitä on mittaillut, Daytonin DVC, CSS SDX 10 ja 15, jopa 20 vuotta vanha 10-tuumainen Vifa P26... toistaa huomattavasti suuremman osuuden ilmoitetusta lineaarisesta poikkeamasta puhtaammin. Vahvistinpuolta on ihan turha ruveta tässä ja kuulemissakaan tapauksissa syyttämään. Kyllähän sen saa säröttömäksi, takaisinkytkennällä, mutta miksi suotta, kun voi käyttää säröttömiä elementtejä. Hauska, kun 70- vai 80-luvulla oli AES:issa juttua, kuinka bassokaiuttimen suunnittelussa oli yksi kriteeri, että särö alle 3% lineaarisella liikepoikkeama alueella. No, sitten jyräsi leffatoisto, epämääräiset murinat puhtaan toiston tavoittelun musiikilla, ja lopputuloksena on tuollaista XLS:n kaltaista kuraa. :weep:

    Mutta, jos tykkää pörrlessistä, niin ota vaikka sänkyyn kainaloosi, ei se minua haittaa, jos sellainen laatu kelpaa joillekkin. Minulle ei :D
     
    Viimeksi muokattu: 05.01.2010
  17. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä. Samaa olen huomioinut tässä viitisen vuotta plazan meininkiä seuranneena. Ei tunnu olevan osalla kovinkaan hyvää käsitystä oikeasti hyvästä äänestä (musiikilla). Leffahuoneen seinien ja lasien värähdyttely nyt ei varsinaisesti ole äänentoistoa jos multa kysytään. Kai se subbarin kohta voi korvata sisäkäyttöön tarkoitetulla dynamiitilla.:D

    Kaikkein eniten huvittaa kun haetaan musiikin bassotoistoon parannusta järjettömillä bassotorneilla yhdessä 4" elementin pääkaiuttimien kanssa. Jatkuvat simulointikuvat 10-60 Hz alueella kyllä vääristävät porukoiden käsityksen mitkä ne tärkeimmät bassotaajuudet ovatkaan.
     
  18. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Näin on, subbarien tärkein suunnitteluperuste on tuottaa simulaatiossa mahdollisimman paljon äänenpainetta, muulla ei sitten ole mitään merkitystä. Se on se tärkein suunnittelukriteeri subbarille nykyään.

    Tässäkin ketjussa riemuhuudoin otettiin vastaan 1.5dB, joka tuli maksimiäänenpainetta lisää kun huomattiin kotelo erilaiseksi, mille aluksi laskettiin maksimiäänenpaineet. No, ilmeisesti ne äänenpaineet tuo joillekkin tyydytystä...
     
  19. breez

    breez Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hyvä j_a_k, miksi kehut vihaamaasi Peerlessiä vieläkin pahempaa särögeneraattoria eli CSS SDX15 elementtiä? Suljetussa kotelossa tehty perusmittaus osoittaa, että säröä 20 Hz taajuudella on julmasti, päälle 10%, kun äänipaine on karvan verran alle 90 dB. Pikainen simulaatio kertoo liikepoikkeamaksi n. 7,5 mm. Vaatimattomat 1/4 ilmoitetusta liikepoikkeamasta (30 mm) on kelvollista.

    Muista kandidaateista ei ole tarjolla dataa, niiden säröä generoivat ominaisuudet jäänevät mysteeriksi.
     
  20. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    XLS ja nyt sitten ilmeisesti evoluutioversio XXLS on käytännöllisten subbarielementtien kuningas.

    Eksoottisia erikois-subielementtejä ei tarvita. XLS, tarvittaessa useampikertaisena, hoitaa keissin kuin keissin kotiin. Huippumatalalla säröllä.
    Lineaarinen poikkeutuminen ei ole elementin tehtävä vaan puhtaan äänen tuottaminen. Jos se vaatii refleksikoteloa, olkoon niin.

    Kaikki kunnon subbarit ovat tietysti muutenkin refleksejä (putkella tai pass. radiaattorilla), vain täysi tampio suunnittelija jättää sen tarjoaman spl-avun käyttämättä.